Наука ли е астрологията?

• 19 938
  • 503
  •   1
Отговори
# 285

Астрология ще се изучава във Философския факултет на Софийски университет

това дано е някаква шега , ако не е да чакаме специалности - карти Таро , гледане на кафе , и други подобни ...

Гледане на боб, на царевица, дори и на забрадка..... баене....

Изобщо с голям замах влязохме в 21-век! С такива "специалисти" ще направим огромен скок в бъдещето!

# 286
Всъщност това решение да се изучава астрология в университета е заксъняло с поне 20 години, в Русия това е факт от 1991 година, а във франция доколкото знам традицията да се изучава астрология не е прекъсвала.

Но ако се осъществи ще е похвално

# 287
Всъщност това решение да се изучава астрология в университета е заксъняло с поне 20 години, в Русия това е факт от 1991 година, а във франция доколкото знам традицията да се изучава астрология не е прекъсвала.

Но ако се осъществи ще е похвално

Е, това е то! Руснаците винаги са били по-напред от нас, все трябва да ги гоним!

# 288
Най-древната научна дисциплина на човечеството - Астрологията, ще се преподава в пълния си вид в българския университет с най-висок научен статут: Софийския университет „ Св. Климент Охридски”. Ще се проведе спецкурс с официалното наименование „Проблемът за астрологията във философията и историята на науката”. Ще го води Филип Филипов , като докторант по философия на съзнанието към Философския факултет на СУ с научен ръководител доц. д-р Анета Карагеоргиева. Началото на курса е предвидено за дните преди настъпването на астрономическата пролет, около първите лунни дни след новолунието на 15-16 март 2010 г. Насочен е към студенти по философия, физика, астрономия, математика, психология, история, както и към тези, които биха проявили интерес към астрологията по същество. Всички те, ако са студенти в Софийския университет, могат свободно да се запишат за този предстоящ спецкурс, като трябва да се има предвид, че обявата за курс ще бъде представена към философския факултет и само студентите по философия ще могат да придобият кредити от обучението, но то ще бъде методологически полезно за студенти от всички специалности с научни интереси. Всички записали се ще могат да присъстват на 30 учебни часа, като накрая е предвидено и полагането на изпит. Преподаването на астрология в университетски условия след кризата през XVII век беше срещано до сега само в Англия, Холандия и САЩ (Университетите в Уейлс и Саутхемтън, както и Кеплер колежа в Щатите и др.) . Тук не се имат предвид частните астрологични академии, които полагат сериозни астрологични усилия, но са игнорирани от научната общественост с етикета псевдонаука. След 10-годишни научни усилия на водещия на курса се постигна този научен пробив и в България, защото за първи път ще се представи не само историчното и практическото развитие на астрологията, но и новоразработена научна теория, обясняваща астрологичния феномен, както и нов тип научен експеримент, с който да се потвърди или отхвърли предложената теория. По този начин след емпирико-статистическия пробив на Мишел Гоклен, ще се направи опит за създаване на нова дисциплина в науката, подраздел на модерната физика, която да си има собствена теория, методология и експериментално-статистическа проверка. Новата теория за астрологията е частен случай от по-обща теоретична разработка, която е част от докторската дисертацията на автора към философския факултет в областта на философията на съзнанието, онтологията, епистемологията и когнитивната наука.

Пълния конспект и информация за курса можете да намерите на адрес: http://forum.all.bg/showthreaded.php/Cat/0/Number/2566030/an/0/page/0#Post2566030

А малко повече информация за водещия на спецкурса можете да намерите на сайта на Варненската астрологична школа - лидерът в научното развитие на астрологията: http://stars-bg.com/

# 289
Нека я преподават. В университетите има курсове по какво ли не - митология, религия, изучаване на различни култури и т.н. Всестранното образование е важно, важно е да се познават различните страни на света и живота. Само не ми стана ясно как това прави астрологията наука, което е същината на тази тема. Неслучайно са я сложили във философския факултет, а не в този по физика, например.

# 290
Ако дойдете на курса ще разберете, че когато една квазинаука, която до сега е нямала нито теория, нито статистически проверими от всеки по лицето на Земята данни, В ЕДИН МОМЕНТ успее да създаде ясна и конкретна теория, базирана на модерната фрактална математика и освен това предстваи лесно приложим експеримент, с който да се потвърди или отхвърли теорията, ПОНЕ може да кандидатства за нормален научен статут.

Почти всички науки, първо са започвали като даден вид филососфска разработка, така че и и мястото на курса и дисциплината във философския факултет на Софийския университет е нормално и правилно.

# 291
  • Варна
Четох, четох и само за едно се сетих - как са били посрещнати идеите на Коперник и Галилей някога. А след тях е дошъл ред и на много други. По-късно нещата започват да изглеждат по друг начин.
И в тази връзка не мога да не се съглася с постовете на gergandi.

# 292
Ако дойдете на курса ще разберете, че когато една квазинаука, която до сега е нямала нито теория, нито статистически проверими от всеки по лицето на Земята данни, В ЕДИН МОМЕНТ успее да създаде ясна и конкретна теория, базирана на модерната фрактална математика и освен това предстваи лесно приложим експеримент, с който да се потвърди или отхвърли теорията, ПОНЕ може да кандидатства за нормален научен статут.

Почти всички науки, първо са започвали като даден вид филососфска разработка, така че и и мястото на курса и дисциплината във философския факултет на Софийския университет е нормално и правилно.

Какъв подраздел на модерната физика??? Шегувате ли се? И като такъв подраздел ще се изучава във
 философския факултет? А защо не във физическия? Какво е това фрактална математика? Какви експерименти ще провеждате?

# 293
Опаа, май няма да стане работата като хората:
---------------

Във Философския факултет на СУ „Климент Охридски" няма да се изучава астрология, съобщават от университета по повод публикации в медиите.

Във Философски факултет не е обсъждана, камо ли одобрявана идея за дисциплината „Астрология", заяви доц. Александър Димчев, декан на Философски факултет.

Според него новината за "новата специалност" е безотговорно съобщение, което не произтича от никакъв достоверен източник. Филип Филипов, посочен за „основоположник на бъдещата катедра в СУ", не е представял пред Деканското ръководство и пред Факултетния съвет на Философски факултет каквото и да е проект за подобна специалност или учебен предмет, категоричен е доц. Димчев.
-------------

Източник:
http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1099094-v … hava-astrologiya-

# 294
Четох, четох и само за едно се сетих - как са били посрещнати идеите на Коперник и Галилей някога. А след тях е дошъл ред и на много други. По-късно нещата започват да изглеждат по друг начин.

Това по принцип и аз го подкрепям, но ми е много съмнително как от времето на Коперник насам останалите науки вече са се доказали твърдо като такива, а астрологията все още се приема повече като философия отколкото като наука? Кога ще започне и тя да изглежда "по друг начин?" или поне по-убедително като наука? Щом за толкова векове още не е успяла, особено на фона на изумителния прогрес на останалите науки, значи има нещо гнило в тая работа. Хората вярват в много неща, които не са определени като науки - религии, суеверия, легенди, магии, призраци и т.н. - и за вярващите достоверността на тези неща няма нищо общо с научната им стойност. Според мен няма нищо лошо астрологията да си остане в категорията на този вид явления, може би даже по средата между тях и науките, но какъв е зорът да я определяме конкретно като наука?

# 295
Зорът е да звучи авторитетно и да падат пари, много пари! Друг зор не виждам. И да има много балами, които да и вярват и да плащат.

# 296
Зорът е да звучи авторитетно и да падат пари, много пари! Друг зор не виждам. И да има много балами, които да и вярват и да плащат.

Вярно, но авторитет, пари и балами винаги е имало бол и покрай религията (особено покрай религията!), а тя няма мераци да става наука  Wink

# 297
  • Варна

Това по принцип и аз го подкрепям, но ми е много съмнително как от времето на Коперник насам останалите науки вече са се доказали твърдо като такива, а астрологията все още се приема повече като философия отколкото като наука? Кога ще започне и тя да изглежда "по друг начин?" или поне по-убедително като наука? Щом за толкова векове още не е успяла, особено на фона на изумителния прогрес на останалите науки, значи има нещо гнило в тая работа. Хората вярват в много неща, които не са определени като науки - религии, суеверия, легенди, магии, призраци и т.н. - и за вярващите достоверността на тези неща няма нищо общо с научната им стойност. Според мен няма нищо лошо астрологията да си остане в категорията на този вид явления, може би даже по средата между тях и науките, но какъв е зорът да я определяме конкретно като наука?

Никакъв зор не би трябвало да имаме. В момента не можем да я определим като наука, според приетите определения за наука. Ще можем ли някога? Не знам.

# 298
И какво излиза, че за да се увеличат баламите се използва дори дезинформация, като тази със СУ, която обсъдихме.
Мисля, че стана хубава тема. Какво ще кажете? Няма как да задължим всички четящи да ни вярват, това е въпрос на личен избор.
На мен този спор ми хареса. Точно това очаквах, като пуснах темата-един хубав спор с научно издържани обяснения, без религия и догми. Мисля, че се получи. Някои блеснаха със своите знания, а други с невежеството си. Кой каквото има като багаж, това показа.  

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 00:11 от vl

# 299
vl, въпросът е не дали астрологията е наука, а дали съвременната наука е "наука", защото така нареченият научен метод е валиден само за "затворени системи" (т.е лабораторни условия), но се компроментира, когато се приложи в отворена система, каквато е света в който живеем.

Общи условия

Активация на акаунт