Наука ли е астрологията?

• 20 250
  • 503
  •   2
Отговори
# 90
Съвсем отлетЕхте.
Не е необходимо нещо да е наука, за да съществува и да е (що-годе) достоверно, ако и да е интуитивно. В астрологията аз не намирам особен смисъл (твърде много 'ако' и ред условности), но не мога да си кривя душата, че съм типичен представител на зодията Водолей, например. Убедена съм, че в/у интересното "астрология" са се накачили милиони посредствени хора, които нямат абсолютно никакви знания, но правят пари от наивитета на хората. Истинската астрология ( пак казвам, ако я има) е толкова далеч от всичко това, колкото аз от нея. По-скоро вярвам, че в Церн или Пентагона например има проекти, които се занимават с това да отлепят астрологията от цирковото изкуство и току виж са успели. Защото със сигурност " има нещо" и има смисъл да се търси по съответния сериозен начин.

wandering, ако предложението ти е да 'познаеш' какъв човек съм - не искам, защото се познавам достатъчно добре и няма нужда звездите да ми го казват, но ако направиш хороскоп с препратки (поне) към бъдещи евентуални събития нямам нищо против да си отблокирам личните:)

# 91
Ако астрологията работи в доста случави, въпреки че е на повече от 2000 години, има причини.
Просто няма как да знаеш, защото търсиш само прилики, а не разлики. Каквото търсиш, това намираш. В този смисъл, няма актуална статистика - 2 от 5 познава или подобно. Та и ползата от файдата е много относителна - един не вярва на хороскопи, а друг вярва та вземе, че се гръмне.

Много съществен е въпрос е, освен квалификацията на астролога, и това, как той общува с хората които са се обърнали към него.
На жена с неблагоприятни аспекти за връзки или брак, не върви да се каже направо "да забрави просто".
Трябва и психология и усет и разбиране. Също така има в живота и други фактори, които също може да се имат предвид.
ИМа неща които още не са широко известни. Мислите ли, че ако говорехте на Нютон за лазери, би ви повярвал веднага?
Сега се използват в промишлеността дори - нищо свръхестествено, просто по времето на Нютон (поне на земята Simple Smile ) лазерната технология не е била широко известна. Simple Smile   chef

Цитат

wandering, ако предложението ти е да 'познаеш' какъв човек съм - не искам, защото се познавам достатъчно добре и няма нужда звездите да ми го казват, но ако направиш хороскоп с препратки (поне) към бъдещи евентуални събития нямам нищо против да си отблокирам личните:)

може.   bouquet

# 92
Не помня да съм искал от някой тук във форума пари за хороскопи! (поне аз)
Предложението ми касаеше изследователски интерес. Вие може да се замислите какви са вашите мотиви да сте срещу астрологията, създава се усещането, че причината е, че щото църквата я отрича. Според мен става дума за конфликт на интереси.
Имаше позоваване на Стария завет във връзка с астрологията, бихте ли се позовали къде може да прочетем за ценовите листи на БПЦ в Библията?

Хубаво е човек да е искрен. Ако астрологията работи в доста случави, въпреки че е на повече от 2000 години, има причини.
Това че се проектират някои неща в плоскост  не е проблем, за това вероятно също има причини. Не съм аз измислиш НАУКАТА астрология, но ми е интересна и ползвайки я, съм намирал полза за мен и други са намирали полза за себе си.
Църквата не е авторитет за всички. Не искам да стигаме до "свещенни войни" или "лов на вещици". Средновековието отмина
преди повече от 5 века.

Пак намесихте църквата! За кой път вече, не знам! Какво общо има тя тук? Неслучайно аз още в началото призовах за научно-обоснован спор без религия и догми. Това , че някои от нас са я подкрепили в някоя тема, не означава че сме дълбоко свързани с нея! Все пак живеем във век на науката и техниката, а не на някакви мистериозни схващания, които доминират във всичко! Дори и в теми за религия се е случвало да напиша, че животът не е само вяра и църква! Има хора, които само за вяра и църква говорят! Не сме от тях!
Какъв Нютон, какви лазери????

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 12:20 от vl

# 93
Самият факт, че говориш за "познаване" и за статистика, издава непознаване на материята от твоя страна. Астрологията не е хвърляне на боб, нито кристална топка. Опростено казано, това е наука за възможностите. Те съществуват и се явяват в точно определен момент, за определено нещо, а дали ти ще се възползваш от тях и как точно ще го направиш, не е нейна работа, а твоя.
Ами още по-лошо - имаш възможности, опитваш, не успяваш - отговора пак е в полза на астрологията - не си опитал правилно, не си опитал достатъчно и т.н.
Познава/не познава - каквото и да е - как да се оцени, дали астрологията правилно показва кога дадени възможности са налични? Как, при положение, че се търсят само съвпаденията.

# 94
В астрологията аз не намирам особен смисъл (твърде много 'ако' и ред условности), но не мога да си кривя душата, че съм типичен представител на зодията Водолей, например.
ако астрологията беше наука , щяха да ти кажат - ''10цента е такава , такава , пише дълги и обстоятелствени постове , сговорчива е и компетентна по много теми - сл. тя е водолей ''
но тук първо се вижда зодията и разположението на планетите и чак след това ти дават характеристики ...т.е. редът е обратен , не може да бъде наука такова нещо

# 95
ИМа неща които още не са широко известни. Мислите ли, че ако говорехте на Нютон за лазери, би ви повярвал веднага?
Сега се използват в промишлеността дори - нищо свръхестествено, просто по времето на Нютон (поне на земята Simple Smile ) лазерната технология не е била широко известна. Simple Smile   chef
Приказки ли ще си разказваме? Не вярвам в познавателната ти или астрологична преценка на Нютон. Мисля, че ако му се покажат и обяснят уравненията, би се съгласил - дори няма нужда от вяра.

# 96
В този смисъл, няма актуална статистика - 2 от 5 познава или подобно. Та и ползата от файдата е много относителна - един не вярва на хороскопи, а друг вярва та вземе, че се гръмне.

Какво да познава бе, winter_wolf, кажи сега - какво искаш да ти познава на тебе таз астрология?  Laughing Laughing Самият факт, че говориш за "познаване" и за статистика, издава непознаване на материята от твоя страна. Астрологията не е хвърляне на боб, нито кристална топка. Опростено казано, това е наука за възможностите. Те съществуват и се явяват в точно определен момент, за определено нещо, а дали ти ще се възползваш от тях и как точно ще го направиш, не е нейна работа, а твоя.

Какви възможности, каква наука?

# 97
Самият факт, че говориш за "познаване" и за статистика, издава непознаване на материята от твоя страна. Астрологията не е хвърляне на боб, нито кристална топка. Опростено казано, това е наука за възможностите. Те съществуват и се явяват в точно определен момент, за определено нещо, а дали ти ще се възползваш от тях и как точно ще го направиш, не е нейна работа, а твоя.
Ами още по-лошо - имаш възможности, опитваш, не успяваш - отговора пак е в полза на астрологията - не си опитал правилно, не си опитал достатъчно и т.н.
Познава/не познава - каквото и да е - как да се оцени, дали астрологията правилно показва кога дадени възможности са налични? Как, при положение, че се търсят само съвпаденията.

не бъркайте астрологията с ясновидството. Двете може да се комбинират, но са различни неща.
В астрологията се имат предвид тенденции и предразположения - на базата на рожденния хороскоп, а оттам и като събития в живота впоследтвие, на резонансен принцип и на базата на циклични промени в положението на планетите.
Поне за мен съм се убедил че в много случаи, да не казвам почти всички, астрологичните влияния на планетите имат значение(дори човек да не знае за това, или да не разбира от астрология и съответно да не се е самопрограмирал по внушение). Как се осъществява самото въздействие и на какъв принцип е друг въпрос. За това може да се прочете малко на сайта на председателя на Българската астрологична асоциация - Кирил Стойчев www.astrohoroscope.info/sushnost.htm

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 12:24 от wandering

# 98
Тенденции и предразположения имала предвид астрологията......Няма нужда от астрология за да се видят те, а е необходим здрав разум! Всеки човек в зависимост от чертите на своя характер кове бъдещето си. Какво общо има тук астрологията?
Ако сме стигнали до извода, че астрологията не е наука, би трябвало да се запитаме какво точно е тя? Едва ли можем да я наречем изкуство. Дори снощи дадох линкове по този въпрос.
Прави впечатление, че всички, говорещи за зодии въобще не се сещат за наследствените фактори. Направо са забравени.
Човекът не искал пари за хороскопи тук в този форум....Това се нарича зарибяване. Отначало без пари, но може би с някои загадки. А за да се разкрият те, вече може да се продължи  и с пари.

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 12:34 от vl

# 99
В астрологията се имат предвид тенденции и предразположения - на базата на рожденния хороскоп, а оттам и като събития в живота впоследтвие, на резонансен принцип и на базата на циклични промени в положението на планетите.
Аз пак да попитам. Четири възможности са:
Астрологията казва: има тенденция/възможност да НЕ стане -> НЕ става.
Астрологията казва: има тенденция/възможност да НЕ стане -> Става.
Астрологията казва: има тенденция/възможност да Стане -> НЕ става.
Астрологията казва: има тенденция/възможност да Стане -> Става.

Как ще се оцени ползата? Как ще се изгради статистика? Или как ще се оцени вероятноста за/против?

Ето пример - аз съм зодия АБВ и искам да изкореня едно дърво в двора. Астрологията казва: възможност да се сецна плюс възможност да не успея. Да вярвам ли или не? Да взема ли помощник от зодия ВБА и да му платя, за да бъдат шансовете уравновесени?

С две думи вие казвате - астрологията помага точно толкова, колкото даден човек се влияе от думи като - "стискам ти палци, дано успееш".

# 100
Аз пак да попитам. Четири възможности са:
Астрологията казва: има тенденция/възможност да НЕ стане -> НЕ става.
Астрологията казва: има тенденция/възможност да НЕ стане -> Става.
Астрологията казва: има тенденция/възможност да Стане -> НЕ става.
Астрологията казва: има тенденция/възможност да Стане -> Става.

Как ще се оцени ползата? Как ще се изгради статистика? Или как ще се оцени вероятноста за/против?

Ето пример - аз съм зодия АБВ и искам да изкореня едно дърво в двора. Астрологията казва: възможност да се сецна плюс възможност да не успея. Да вярвам ли или не? Да взема ли помощник от зодия ВБА и да му платя, за да бъдат шансовете уравновесени?

С две думи вие казвате - астрологията помага точно толкова, колкото даден човек се влияе от думи като - "стискам ти палци, дано успееш".
Нямам какво да добавя към казаното, много сте точни.

# 101
Тенденции и предразположения имала предвид астрологията......Няма нужда от астрология за да се видят те, а е необходим здрав разум! Всеки човек в зависимост от чертите на своя характер кове бъдещето си. Какво общо има тук астрологията?

Говориш объркано, предубедено и неинформирано. Смесваш понятия. Няма как да се води разговор по тема, в която френетично и безидейно подскачат ковачи на бъдеще, характери, здрав разум и планетарни влияния. Съветвам те да спазваш древния принцип за информиран коментар и подплатено наблюдение, че инак става смеховито. Довиждане.

witer_wolf, успешно слезе на ниво седми клас, особено с дървесния пример. Астрологията не казва дали нещо ще стане или няма да стане. Казва кога то би могло да стане лесно и кога - трудно. Посочва моменти, в които един ковач на характер и бъдеще трябва и може да кове по-усърдно, и кога може да захвърли чук и наковалня, и да зарипа възведро.

P.S. И изобщо, като сипете таз пламенна възмута и докато стъквате клада за окултната ерес, на какво точно се опирате? На несбъднат хороскоп във вестник Шок или Труд? На двата реда с описание на всяка зодия, поместени в шарени брошурки с кино-програми?

# 102
Дори не казвам, кой е източника - допускаме, че хороскопа е перфектен. Просто питам - как ще се оцени дали е вярно или не, точност колко %, каква е сигурноста и т.н.... след като се говори само за тенденции, а те зависят от 100 неща (вероятно, по-горе го обясних по-добре).

# 103
Просто питам - как ще се оцени дали е вярно или не и какъв % и с каква сигурност... след като се говори само за тенденции, а те зависят от 100 неща (вероятно, по-горе го обясних по-добре).

Ами... айде и аз да поразпитвам тогаз. Към момента на моето раждане науката биология вероятно би могла да направи някакви предсказания относно моето физическо бъдеще, на база външни и вътрешни белези, особености и органова кондиция. Би могла да бъде подкрепена и от генетиката, с някоя и друга родова статистика. От друга страна, с помощта на математиката може да ми се предскаже вероятността да заболея от нечия чичова болест, както и евентуалната продължителност на живота ми, предвид средната такава в семейството. Само например, нали. Как ще се оцени коя наука правилно е предрекла и с каква сигурност? Кому въобще са нужни тези предсказания?

# 104
Дори не казвам, кой е източника - допускаме, че хороскопа е перфектен. Просто питам - как ще се оцени дали е вярно или не, точност колко %, каква е сигурноста и т.н.... след като се говори само за тенденции, а те зависят от 100 неща (вероятно, по-горе го обясних по-добре).

това че става дума за тенденции, не значи че е безсмислено. Не се сади пипер на двора при минус 5 градуса и сняг, нали. Пипера е правилно да се сади напролет. Но най-малкото не сте длъжен да се възползвате, даже от безплатно предложение.
Но резултата от саденето на пипер при минус 5 градуса и сняг мисля не не е трудно да се досетим доколко е перспективен и доколко е подходящо да го правим. Докато за други неща може да не е толкова ясно какви са благоприятните или неблагоприятните условия и възможности, а за някои области като финанси, връзки, здраве, и др. астрлогически може да се изследва.
Може би една от причините е че съвременната наука не е дала някои отговори на хората, и физиката, и биологията и психологията. Може би и те трябва да се развиват...още?

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 13:21 от wandering

Общи условия

Активация на акаунт