Постъпка на 14г момиче

• 3 754
  • 35
  •   1
Отговори
  • Брюксел / София
Случи се следното: племенницата ми е на гости. Тя е на 14г, а дъщеря ми на 7г. Преди няколко вечери племенницата ми подстрига дъщеря ми: ей така без нищо да ми каже, без да попита някого. Бяха двете в стаята на дъщеря ми, уж гледаха някакъв филм и в един момент дойдоха 2те в хола-косата на дъщеря ми я нямаше. От косата й, която стигаше до раменете, не беше останала следа. Пред мен застана едно дете остригано като момче с 2 см коса на главата си. Развиках се естествено защото не смятам, че подобно поведение е нормално. Не получих никакъв отговор или обяснение от племенницата ми.  Shocked Само мълчание. Възмутена съм и смятам, че това не е нормално поведение, мисля, че е по-скоро израз на ревност, агресия или нещо друго, но не го приемам за нормално. Искам да си "сверя часовника". Вие какво мислите? Бихте ли оправдали подобна постъпка като детска прищявка? Намирате ли подобно поведение за нормално? Как бихте реагирали?

# 1
  • на плажа
 Бих се ядосала, но все пак е редно да кажеш дали дъщеря ти е искала да бъде подстригана или не. В какви отношения сте с племенницата ти и от какво ревнува?

# 2
Определено не намирам подобно поведение за нормално.
Дори дъщеря ти на 7г да е "разрешила" да бъде подстригана....то едва ли си се е представяла с 2см коса. И все пак независимо от това голямата племенница е трявало да дойде и да каже какви мисли да ги вършат двете.
Искай обяснение, говори с детето, както и с родителите му.
Косата няма да се върне, а и ще порасне....но подобно действие за мен е далеч от играта и шегата (дори и да са били такива първоначалните намерения).
Едно е да отрежеш кичурче, или 1см, но друго е да острижеш буквално братовчедка си.

# 3
  • Брюксел / София
Дъщеря ми обожава кака си. За нея тя е авторитет. Попитах я естествено и тя ми каза, че кака й е искала да я подстриже. Не вярвям на 100 процента защото и двете са деца, но племенницата ми е на 14 години и би следвало да знае кое е редно и кое не.  Племенницата ми може да ревнува от дъщеря ми.Все пак преди дъщеря ми да се роди тя беше единствена племенница, внучка, т.е. единствено дете и цялото внимание беше съсредоточено върху нея. Когато се роди дъщеря ми тя ревнуваше, но си мислих, че това е отминала фаза-все пак е на 14 вече...Знам ли, може би я надценявам като си мисля, че е достатъчно голяма...

# 4
  • Брюксел / София
Мирама, това мисля и аз. Истината е, че най-много се вбесих, че не получих адекватно обяснение и реакция от страна на племенницата ми, а само мълчание. Попитах я аз и мъжа ми какви се явяваме като сме на 2 крачки от тях в другата стая и тя не е счела за нужно да дойде и да попита дори. Не знам дали съм реагирала правилно като вдигнах скандал и почти 2 дни не й говорих - все пак моето дете прилича на олигофрен след подстригването. Като я заведох да й оправят косата на връх нова година, човекът ми каза "ами аз няма какво много да направя". Ясно ми е, че косата на детето ще порастне, но поне 6 месеца всеки път като я погледна ще ми се реве. 
И още нещо същата вечер бяхме на купон у наше приятелско семейство, за да посрещнем нова година. Детето на нашите приятели има коса до кръста, дъщеря ми отряза кичур от косата й-само един кичур. Карахме и се много с баща й. Тя се разплака и извини 100 пъти за постъпката си, но неудобството си остана за наша сметка.

# 5
  • София
Може пък да си прекалено мнителна в случая. Аз направих почти същото и то на 19. Реших, че трябва да сменя прическата на сестра ми, която беше на 9, с по-модерна. Косата й беше дълга до кръста, а аз без много да му мисля я скъсих до раменете и на етажи. Родителите ни както можеш да си представиш въобще не бяха очаровани от пострижката, но пък и не драматизираха особено. Да уточня, че го направих единствено с добри намерения, въпреки че доста надцених фризьорските си умения.  Joy

# 6
Странно поведение, бих казала, от страна на 14 годишна госпожица. Има нещо гнило тук. Поговори с родителите й. Но все пак попитай и твоето дете, дали е дало съгласието си за тази "пълна промяна". Може би пък дъщеря ти тайно да е мечтаела да е с момчешка подстрижка, но да се е страхувала да поиска това от теб.
Категорично съм убедена,че моята дъщеря на тази възраст не би разрешила на нито един кумир в живота й да откъсне дори косъм от главата й, камо ли да я ошути като овца напролет.

# 7
  • Sofia
Странно поведение, бих казала, от страна на 14 годишна госпожица. Има нещо гнило тук.

PeaceДъщеря ми е на 14 и за миг не допускам, че би постъпила по този начин. Дори дъщеря ти да е настоявала да бъде подстригана, това не омаловажава необходимостта от твоето съгласие.
За мен тази постъпка е много показателна за отношенията между 2-те братовчедки. Мисля, че е много важно каква ще е реакцията на родителите и после си прави изводите.
Проблемът не е в косата, тя расте. Но постъпката е много грозна.  Mr. Green

# 8
уау, какви деца  Shocked
ако моите 13 годишни сестри-близначки започнат да се стрижат една-друга, майко, колко ли ще се шокирам!  #Cussing out
Каката (14 годишната) по детски ли се държи или .. как да го кажа .. "мадамски"?  Thinking
Наистина, страшно странна ситуация.

ПП: 7 годишната доволна ли е? Ако да, това е важното!  Peace

# 9
Когато бях трети клас и мене ме пострига братовчедка ми. Не го направи от лоши чувства, просто си играеше с косата ми на фризьорски салон. аз се съгласих, защото исках да ме направи модерна. Пострига ме на къса асиметрична черта. Майка ми изпадна в шок като ме видя, но аз се харесвах.
Може да пробваш да и слагаш нещо по косата, кичури плитки, диско бълхи и пр. докато израсне.
Моята дъщеря толкова иска дълга коса, че и дума не става да и взема поне връхчетата. Опитвам се да й обясни, че има време за дълги коси, нека сега да не се изтощава, но тя не ще и това е.

# 10
Знам ли, може би я надценявам като си мисля, че е достатъчно голяма...

Явно я надценяваш. И на 14 могат да правят бели като на 4 години.
Но си постъпила правилно, като си реагирала и си се разсърдила. Време на 14-годишната пикла да започне да проумява причинно-следствените връзки. И да предвижда последиците от хрумките си.
Но защо ми се струва, че и твоята дъщеря е имала пръст в цялата тази история? Не е толкова малка, за да не осъзнае какво се случва с косата и и да реагира, ако не и харесва. А тя си е траела...
Пък и подстригването на кичура от нейна страна на другото дете...
Я ги насвийте и двете братовчедки и им обяснете, че фризьорка не се става само с ножица и кълцане на де що косъм видиш.  Laughing

# 11
  • Sofia
Неприятна случка ,
между децата винаги е имало и ще има завист независимо дали са роднин или съученици .
 И все пак ако твойто дете не искаше да бъде фризирано то щеше да намери начин да се противопостави newsm78

# 12
  • Брюксел / София
Далеч съм от идеята, че моята дъщеря няма вина. Затова казах, че не й вярвам на 100 процента на това, което ми казва. Мисля, че малката се харесва след случката, макар да няма какво много да харесва Mr. Green
Истината е, че дъщеря ми страшно се влияе от чуждо мнение. Аз и мъжа ми се опитваме да променим това защото не е най-доброто за нея-да слуша другите и да прави каквото й казват. Но това е друга тема.
Благодаря за мненията на всички: някак си на мен ми се стори ненормално това, което направи племенницата ми защото все претендира, че е голяма, иска да се гримира, да носи по дамски дрехи (обувки на ток и т.н.), абе все нормални неща-тресат я хормони, което е ок за възрастта й. И изведнъж-подобна постъпка, която никак не ми се връзва с останалото й поведение, но явно 14г не са толкова големи за колкото се представят и може би колкото аз си мисля. Все пак нямам опит с дете на тази възраст,  моето е само на 7 още.

# 13
На 14 години децата вече могат да осъзнават какво вършат. Според мен не е било с идеята да направи щерката ти красива, най-малкото щеше да попита. А едно 7 годишно дете винаги може да бъде убедено от някой, което е по-голям от него. Аз също съм по-склонна да мисля, че е по-скоро израз на ревност, агресия или най-малкото е желание да бъде забелязана.
А разговаряхте ли с нейните родители, все пак те какво казаха? Те най-добре и най-отблизо ще знаят за всяка промяна в поведението или в настроенията й, каквото и да преживява натази възраст.

# 14
Истината е, че най-много се вбесих, че не получих адекватно обяснение и реакция от страна на племенницата ми, а само мълчание.
  А ти каква реакция очакваш?!

Общи условия

Активация на акаунт