Постъпка на 14г момиче

• 3 756
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Намирате ли подобно поведение за нормално? Как бихте реагирали?

Възхищавам се на твоето търпение и самоконтрол.   bouquet
Ако бях аз на твое място, поне един шамар щеше да бъде употребен по предназначение и в следващия миг девойката щеше да се озове при майка си и баща си вовеки.
Кой крив, кой прав - твоето е много по-малко, а е прецакано два пъти (веднъж като излъгана, веднъж като окарикатурена).
Но все пак аз съм си witch, макар и с претенции за cool.

# 16
cool_witch, дали ще сметнеш за редно някой да врътне един шамар на дъщеря ти ако е направила някаква подобна глупост от недомислие?

# 17
  • Брюксел / София
По въпроса за шамара: не че не ми се искаше, но дори докато виках ядосана от ситуацията на ум си мислех да внимавам и да се контролирам какво казвам защото това не е моето дете. Т.е. няма шанс да ударя чуждо дете, аз и на моето не посягам, макар че ми се е случвало да я шляпна по дупето като по-малка няколко пъти.
Много ми се искаше да изпратя племенницата ми при сестра ми и зет ми на момента, но беше невъзможно, тъй като тя ми гостува в Брюксел, а сестра ми живее в София.
На въпроса на Хапка: не знам какво можеше да ми каже или направи племенницата ми, но след като видя как побеснях, нещо в нейна защита като "съжалявам", "направих глупост", "не прецених ситуацията"-знам ли, подобна реплика би свършила работа. И пак повтарям, че допускам да съм я надценила. Оказва се явно, че 14г не са толкова много.

# 18
  bat това е дете, шашнало се е. Най-вероятно е разбрала каква глупост е направила чак когато си се разкрещяла.

# 19
  • Брюксел / София
Да, може и така да е Хапка. Точно защото допускам и тази възможност пуснах темата. Аз съм болезнено принципна и ужасно трудно прощавам и се питах в тази ситуация имам ли право да съм толкова безкомпромисна. Да ти кажа честно, ако дъщеря ми беше на мястото на племенницата ми, т.е. разменени места, щях да я подстрижа по същия начин. Това го казвам съвсем откровено. Когато дъщеря ми отряза кичура на другото дете бях готова с ножицата, но нямаше накъде повече да я острижа. Моята теза е, че човек трябва да си носи последствията от постъпките си, дори и когато става дума за дете. В крайна сметка дъщеря ми е на 7 и се опитвам да я науча кое е редно и кое не, предполагах, че на 14 това вече се подразбира, но явно не е така.

# 20
От недомислие? Ти сериозно ли?
Хапка, моля те, на 14 години не говорим за недомислие, а за злоба, завист, ревност.
На 14 вече минават от категория "малолетни" в категория "непълнолетни".
Отлично съзнават кое е редно и кое не и трябва да носят отговорност за някои действия като "я да ошутя братовчедчето, че нещо не ме кефи".
Това е съзнателна постъпка.

И не почвай веднага с "ако твоето" - имам две, минали през 14-те и смея да твърдя, че подобно нещо не би си и помислила да направи нито една от тях.
Осве това и двете знаят много преди 14, че всеки носи отговорност за действията и постъпките си.
Чудя се как са реагирали родителите на въпросната девойка след случката.

А и аз все пак поясних, че се възхищавам на търпението на batJoy
Аз съм далеч от средностатистическата търпелива, винаги справедлива, хиперморална, всеопрощаваща, деликатна, кротка, мила и т.н. форумка. Когато става въпрос за моето дете съм само и единствено witch.
Подстригвам същата прическа и това е.  Joy

# 21
  cool_witch, струваш ми се доста крайна по този въпрос.  "Малолетен" ставаш на 16, а не на 14. И това, че твоите деца не биха го направили не означава, че никое друго не би го направило.

# 22
  • Брюксел / София
Да де witch, ама не ставаше дума за моето дете. В смисъл, аз веднага бих подстригала моето дете, ако то направи подобно нещо, но да посегна на племенницата ми-ами не посмях честно Embarassed
Първо искам да кажа, че оставих племенницата ми да каже на сестра ми сама за случилото се на скайп. На нея хич не й се искаше, но сестра ми я принуди. Ситуацията беше представена като:"Ами, маме, подстригах Лора".  И реакцията на сестра ми: "Е, това ли е. Голяма работа. Ще й порастне косата." Ей тогава не издържах и се развиках и на сестра ми, че всъщност дъщеря й е оставила 2 см коса на главата на Лора. Та сестра ми  възприема случилото се като беля. Понеже аз не мисля така исках да чуя мнение и на други хора. Знам, че на някой сигурно му звучи смешно и не толкова сериозно, но за мен това не е нормално. И след случилото се се замислих за възпитанието, което давам на собственото си дете (не че не мисля често за това) и кое провокира подобно поведение у племенницата ми. В крайна сметка днес е това, утре може да е нещо друго по-сериозно...  

# 23
  Мен по-скоро би ме ядосала реакцията на сестра ти.

# 24
  • Брюксел / София
Ядоса ме много. Сърдита съм й, и дълго и продължително няма да й говоря. Освен това всеки контакт на дъщеря ми с племенницата ми ще бъда ограничен до минимум за дълго време напред. Няма как да е по друг начин. За мен това е правилното решение в случая.

# 25
  cool_witch, струваш ми се доста крайна по този въпрос.  "Малолетен" ставаш на 16, а не на 14. И това, че твоите деца не биха го направили не означава, че никое друго не би го направило.

Да, крайна съм.
Сигурна съм, че си се объркала, но за да не се объркат и други -
Непълнолетно лице - навършило 14 години, но ненавършило 18 години. Наказателноотговорно, ако е могло да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.
Малолетно лице - ненавършило 14-годишна възраст. Не е наказателноотговорно.
Справка - НК.

bat, a за реакцията на сестра ти нямам думи... Sick

# 26
  Да, наистина съм в грешка за непълнолетните.

# 27
  • Sofia
Това е съзнателна постъпка.
Peace
Много жалко, че племенничката и сестра ти са в единомислие!
Аз също се възхищавам на търпението ти.
Може би това ще бъде един полезен урок за дъщеря ти. ЖАлко, че няма да е такъв за племенницата.
 Hug

# 28
  • Стара Загора
Племеницата напълно е осъзнавала постъпката си - все пак е на 14 г.

# 29
А не допускате ли, че е възможно малката да си е подстригала сама няколко кичура и каката да се е опитала да оправи нещата, но не е успяла и впоследствие е поела цялата вина?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт