ПРОТЕСТ - РОДИТЕЛИ ПРОТИВ ГМО

• 48 721
  • 1 183
  •   1
Отговори
# 855

Ужас! Съвсем показно колко може да ни защити и да разчитаме на ЕС, ако не се защитим сами на 100%, да сме си вързали гащите, за да спим спокойно.

Аз затова повтарям като папагал, че не трябва да допускаме приемането на процедурата "оценка на риска" като алтернатива на действащите в момента забрани, които продажниците така напират да отменят.

ПП. Ето какво искат да ни натресат:

"...Процедурите по разрешаване на работа с ГМО в контролирани условия, освобождаването им в околната среда и пускането им на пазара, определени от закона, включват:

- изработване на оценка на риска,
- нейното оценяване от Консултативната комисия по ГМО към министъра на околната среда и водите,
- произнасяне по всеки отделен случай, обясниха от еко ведомството (MOEW.Government.bg)..."

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2699951

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 23:55 от горица

# 856
Грейс, имам обаче една забележка - не, не е за продан земята ни, а даром я даваме! С едно недоносено законче я подаряваме на чужди фирми.  И не на парче, а накуп!

Да, както винаги си по-прецизна от мен. Да, подаряваме си земята на гигантските корпорации, защото те няма да купят естествено нищо. Ще продават патентованите си семена на земеделците, после ще изкупуват реколтата на безценица и ще я продават някъде с огромни печалби.

Ето я картата на Натура 2000. Очертайте мисловно 30 км буферна зона и вижте за какво става въпрос.

http://www.natura2000bg.org/natura/bg/database/cards.php

ivonska, айде бе, момиче! Носиш ли базуката?  Hug

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 23:51 от _Grace_

# 857
  • София
...
ivonska, айде бе, момиче! Носиш ли базуката?  Hug

Ми, с тея гени от зъл демон лесно ли е?!  Mr. Green

# 858
  • София
Генното модифициране на хората и природата в България има начало.
То бе поставено на 13-ти януари 2010 г. от нашите депутати.
Позор!
Подарява ли се БЪЛГАРИЯ?

НЕ!

Аз имам глас! Глас за бъдеще!

СЕГА аз мога да защитя  храната си!

СЕГА аз мога да защитя здравето си!

СЕГА  АЗ МОГА ДА  ЗАЩИТЯ ДЕЦАТА СИ ! УТРЕ ЩЕ Е КЪСНО !

СЕГА аз мога да защитя естествената, уникална българска природа!

СЕГА аз мога да защитя най-вкусните зеленчуци, най-омайната в света роза!

Искам си шопската салата! Искам си виното! Искам си гена!

Да променим гласувания на първо четене закон за ГМО!

Гласувай под ПЕТИЦИЯТА в сайта  граждани.EU   !!!
ЕЛА НА ВТОРИЯ ПРОТЕСТ

ДА ГО ОБСЪДИМ  ЗА ТЕКСТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ, КОЙ КАКТО ИСКА...

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 08:52 от ОП

# 859
  • София

ЗА БОГА, ХОРА,

СПРЕТЕ ТОВА ИЗДЕВАТЕЛСТВО НАД ПРЕКРАСНАТА ПЛОДОРОДНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ!

ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ЗАПОЧНАХА ДА МИСЛЯТ ЗА ЕМИГРАЦИЯ,

ПОДТИКНАТИ ОТ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ГМО!

ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ИМАТ РОЖДЕНОТО ПРАВО НА ЧИСТА ХРАНА!

СЪБУДЕТЕ СЕ! ОСЪЗНАЙТЕ ТОВА, КОЕТО Е!

# 860
Уважаема,не усещаш ли как досаждаш с разни забележки и учености тук?!явно си с присадени гени от конска муха..

Уважаема, вие сте типичен пример за всички слабости на християнския фундаментализъм. Моля вдигнете си главата от Библията и прочетете малко Richard Dawkins - The God Delusion например или нещо по-за трезвомислещи...

# 861
 Текстовете за разпространение предложени по-горе са много въздействащи! Като идея- може и съвсем кратко обяснение какво е ГМО и защо са опасни за хората и природата. Аз искам да раздавам такива листовки, вярвам че така ще дадем силен тласък на инициативата.

# 862
Аз също се присъединявам към това - бих раздавала листовки, макар че в този сняг сега не ходим до центъра (живеем близо сравнително, но с това малко дете - не може да върви в снега и съвсем скъсихме района на разходките около къщи). Дано се пооправи времето. Но бих взела. Мога да навия баща ми - той се разхожда всеки ден, до Морската дори, въпреки времето. Само, че нямам много време да влизам и тук да чета - пишете ми на ЛС, ако няма друг кандидат за Бургас за такива листовки или ако някой друг ги получи, да се видим с него да взема и аз, ако иска.
Замислих се, обаче, за нещо - "СЕГА  АЗ МОГА ДА  ЗАЩИТЯ ДЕЦАТА СИ ОТ МУТИРАНЕ!" - наистина като човек, почни неосведомен относно ГМО (четох двете глави, свързани с влиянието на ГМО върху здравето на човека в Книга за зелето и кралете, но за мутиране на човешките гени не помня да пишеше; аз дори си нямам идея кои са храни са ГМО, как може да ги различа от обикновени хибриди и т.н. ooooh!), ми е трудно да възприема това. Аз лично го приемам на доверие, защото зная колко по-информирани от мен сте и достатъчно интелигенти, нали ви познавам някои от други теми. Но другите хора, които съответно не са от форума, ми се струва, че няма да приемат това сериозно - може да е вярно, но като е толкова крайно и стряскащо, хората реагират с невярваща усмивка, нали знаете - когато не са осведомени. Затова е добре, според мен, както и предния потребител е писал, да се пише нещо, по-конкретно за опасността за здравето на хората - чуждите протеини, които се натрупват като токсини и причиняват сериозни болести и т.н. нещо подобно. А и опасността за природата може би да свърши работа - може би все повече българи, въпреки ниския си стандарт и изнервеното си ежедневие, все пак са съвременно мислещи и съответно с морал все повече насочен към такива неща като опазване на Природата.
Междудругото, ако има тема за обсъждане кои храни са ГМО или кои има опасност да съдържат такива (за готови купешки продукти), ще съм благодарна да ми дадете линк! Praynig

# 863
desi_sunshine, не можеш да защитиш децата си от мутиране, това е толкова често и естествено явление, създадено от природата!!! Само дето няма как да се причини от храни, съдържащи ГМО!!!

Точно НЕОСВЕДОМЕНИТЕ се притесняват толкова много от ГМО и тяхното разпространение, а не обратното!!!

Ако те интересува кои храни съдържат генно модифицирани организми, би трябвало да си на противоположната страна - да защитаваш законната им употреба, указана на етикета.

# 864
...
ДА ГО ОБСЪДИМ  ЗА ТЕКСТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ, КОЙ КАКТО ИСКА...

http://sites.google.com/site/zamutantite

Позволих си да използвам текста на ОП, хич не е лош :Р само промених това за мутиращите ни деца, да не стряскаме ненужно (недо)учените :Р

Листовката е сложена тук:

http://sites.google.com/site/zamutantite/propaganda

Или направо от тук:

http://docs.google.com/Doc?docid=0AdetXEL5Qgw8ZGN2a3A1cHBfNGRqZzQ4NGNi&hl=en

Ако има проблеми с изпечатването, свиркайте. Печатайте, копирайте и раздавайте, тази игра сега започва.

Пак да питам, къде са другите брошури?

Също, който има време (добре е да знаете и Английски, или поне Руски), да ходи да гледа филми, някой от тях са направо двучасови филмища, нищо че (псевдо/пишман)учените им викат "филмчета", но те за това и ще си останат лаборанти, т.е. тесногръд, късоглед, тясно-профилиран, технически персонал.  Малко се отклонявам, но един от последните истински Учени - Гн. Нютон, умря преди доста време, жалко - хубав човек беше, макар и малко крив, но с мен се разбираше, та приятеля ми Нютон едва ли ще се прероди скоро във България, като се има пред вид матеряла тъдява - само лаборанти, пък и алчни :`( късат ми сърцето, дето го нямам.

http://sites.google.com/site/zamutantite/filmi-na-uzhasite

Айде със здраве, и не бойте се, това е само краят на началото, тепърва ще броим пилците... нали ви е ясно че този закон и да не се гласува, скоро ще ги довее ветъро ГъМоТата я от Румъния, я от Китай, я от Африка, ама без бой само лаборантите се дават :Р и не слушайте като ви говорят как било важно да се слага по етикетите, това е най-обикновен 'creep' (вижте ми първото писание в този форум) който отдавна се прави, и отклоняване на вниманието, сега се борим да не се сади тук, насади ли се на големи площи (пазени от армията, нали, да не стане некой фал), на Нютон хич не би му харесало :Р

И който пита как да познава ГМО храни, много лесно, ако на етикета пише че има к-а-к-в-о-т-о и да е било извлечение от царевица, соя, рапица - честито!!! Ако това бяха био такива, ще го пише не на етикета, ами с огромни букви точно отпред, до още по-огромната цена, но пак да потретя, това не е проблема СЕГА, проблема е че искат да сеят, иначе ако си нямате собствена градина/нива/крава/кокошка и тънъмънъ, на които вие лично ежедневно да им баете, не се въобще надявайте че не ядете вече ГМО, но пак да по-потретя, проблема СЕГА е да ги спрем да сеят поголовно, с което ще ни изгонят пчелите, прецакат екосистемата, изместят местните видове, докарат монокултурите (които само от техните торове си обичат и семената им не раждат нищо освен болести), заробят земевладелците, че дори и пишман градинарите, естествено това няма да стане за 1-2 години (за това пък след 10-20 и глиган да отидеш да си отстреляш, пак ще се окаже че ДНК-то му е патентовано, и ш'е тре'бе да си плАтиш не само на горското ами и на Монсанто, да ги еб- в дебелите, пъпчиви, лакоми и целулитни г-ве, да ги еб-), но пък и ние без бой се не даваме! Нали така Ве? Лаборантите?

# 865
Момичета и момчета, има ли вече някаква информация за датата за второ гласуване? Проверих на парламентарния сайт, все още няма график за февруари... 3-ти февруари ли е предполагаемият ден? От една от пчеларските организации ме молят за инфо...

ОП, аз бих махнала това за мутацията на децата ни... "Бъдещето" или "здравето" на децата ни сякаш ми звучи по-добре... Не че емоциите са излишни, но за да се избегнат дребни заяждания...

# 866
Извинявам се, че досаждам, но нямам време да прочета назад и ще си позволя да попитам - какъв беше резултата от първото четене на Закона. Бих потърсила в нета, но не зная точно наименованието на Закона - за разрешаване производството (отглеждането) на ГМО в България? Blush
Значи казвате, че ГМО има само от царевица, соя и рапица? Аз мислех, че има от доста повече видове. newsm78
bibona, да, неосведомена съм, със сигурност не го крия и нямам намерение и занапред, колкото и да прочета (скромен човек съм и винаги смятам, че не зная достатъчно). Чела съм информация, но малко, и беше силно притеснителна, затова питам, за да получа повече данни, които да потвърдят или променят представата ми.
ОП, аз бих махнала това за мутацията на децата ни... "Бъдещето" или "здравето" на децата ни сякаш ми звучи по-добре... Не че емоциите са излишни, но за да се избегнат дребни заяждания...
Не дребни заяждания толкова, според мен, а неосведомените ще реагират така: "Мани ги тия са луди (крайни демек)." Не всички хора са склонни да повярват, че някой може да иска да навреди толкова сериозно на здравето и бъдещето на човечеството. Понякога за масата не е хубаво да знаят цялата истина, а тази, която тях лично ги касае - обикновено близките следващи години са им обект на притеснение на хората, нямат възможност да мислят за толкова глобални неща, касаещи по-далечното бъдеще. Един вид тях какво ги касае - нали няма да са живи, те да оцелеят иначе и при другите си проблеми, а пък бъдещето ... да го мислят Големите. А бъдещето на децата не е достатъчен стимул, някак е неопределено и затова хората не го мислят много много. Трябва им друг стимул - сега и в близко бъдеще какво ще се промени в живота им при тази промяна (Новия Закон).

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 09:19 от desi_sunshine

# 867
  • София
махнах мутирането на децата, но сега  питам:
кое да е "жълтото"  в началото на текста, за да привлече вниманието?

а за информация за ГМО, на желаещите ще изпратя и брошури, в комплект да ги раздавате( но след задължителен малък разговор, иначе само ще ощетяваме природата с тази хартия!)

Деси, резултатът от първото четене на закона беше   1 : 0 за МОНСАНТО

ето официалния доклад на РИОКОЗ за храните с ГМО в БГ, хванати, но НЕЕТИКЕТИРАНИ СЛЕД ТОВА.... за какво ли въобще са ни трошили парите за тези скъпи изследвания, като нищо не е  последвало....

http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Internet%20GMO%20food_sept_09.htm

ето и по-накратко в поста ми № 581
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=379321.msg13872795#msg13872795  

# 868
  • София
"Как се развиваше отглеждането на ГМО в България до момента?

През 1999-2003 г. МЗХ бе разрешило да се провеждат т. нар. широки полеви опити. Не беше обявено обаче точно на кои места ще са те. По-късно министерството беше осъдено по Закона за достъп до обществената информация. През 2001 г. опитите достигнаха до 190 хил. дка - доста голяма площ като за опитно поле и експерименти. По време на тези опити условието бе тази продукция да се изнесе извън страната. Това обаче не се случи, има документирани във филми случаи, че продукцията е давана за фураж на животните. Освен това не са се спазвали необходимите буферни изолации между ГМО и другите полета."

http://www.webcafe.bg/id_1568645365_Svetla_Nikolova:_Monsanto_i_ … t_Iztochna_Evropa   
МНОГО ЦЕННО ИНТЕРВЮ НА СВЕТЛА НИКОЛОВА! Цялото го прочетете! Става и за първоначално информиране!

# 869
  • София
БРОШУРИТЕ СА ГОТОВИ ! ЧАКАМ НА ЛС ЗАЯВКИ + ТОЧЕН АДРЕС!

ако има желаещи от един град, ще ги групираме, така ще можете и да се запознаете  Simple Smile ,
няма  само ние в София да се запознаваме на протеста.....

аз лично  не спирам да говоря с всички хора, които срещам.... след такъв разговор вече ще давам и брошура! ако нямам новата листовка, ще написвам на ръка  сайта  граждани.EU и датата на новия протест....

Общи условия

Активация на акаунт