ПРОТЕСТ - РОДИТЕЛИ ПРОТИВ ГМО

• 48 575
  • 1 183
  •   1
Отговори
# 480
Цитат
Предметът на закона за ГМО не са храните.
Не трябва да се отклоняваме натам.

Така е. Но те се мъчат да ни отклонят натам, внушавайки ни, че гаранциите за безопасността на храните не се съдържат в закона за ГМО, а в закона за храните.

# 481
Глобите за нарушенията отпадат, защото отпадат текстовете, които формулират самите "нарушения".

Точно това трябва да се гледа - изискват ли се от над-стоящ нормативен акт (разните въпросни Директиви) точно такива корекции и дали промените, които наистина се изискват, представляват това, което се предлага в проекта.
Дали това, което наистина се изисква за уточняване (трябва първо да се види какво точно е то, непосредствено от текста на Директивите) не може да се уреди в подзаконов нормативен акт (ако не става въпрос за явна фактическа грешка, допусната при последната редакция напр., уеднаквяване на терминология и пр.)

# 482
Доколкото интуицията ми подсказва/ а тя много рядко ме подвежда/ министрите Караджова и този на земедлието трескаво търсят изход от ситуацията с обвиненията, че тайното гласуване и приемане на закона на ГМО е станало без задължителното публично обсъждане на ползите и вредите от ГМО и провеждане на широка разяснителна кампания сред населението.
Не майки и общественици са длъжни да провеждат такава чрез листовки и други информации, а Правителството е задължено да я извърши с всичките си възможности, които има на разположение - медии, семинари, дискусионни клубове и т.н.

Очевидно двамата, говорейки, че ще предприемат действия сред населението за разясняване на безопасността от храните, се мъчат да заместят по същество несъстоялата се публична дискусия за истината за генетично модифицираните организми.

# 483

Така че, според мен, там е най-слабото им място и там трябва да се натиска с категоричното искане да бъде наложен мораториум върху  така предложения закон за ГМО, който ще бъде приет в условия на неспазване на предварителните изисквания за приемане на подобен закон.

Аз не сам юрист и не зная по какъв правов ред това настояване да бъде оформено.

# 484

Очевидно двамата, говорейки, че ще предприемат действия сред населението за разясняване на безопасността от храните, се мъчат да заместят по същество несъстоялата се публична дискусия за истината за генетично модифицираните организми.
Но това е толкова ялов опит, че не виждам как я смятат въобще...?
Все едно ни казват" Я ни оставете да прокараме закона, пък после ще ви обясним за какво става дума".

# 485
Няма ли възможност да се свържем с "Господари на Ефира" и от там да се търси гласност. Все пак това е поредно безобразие и то на високо ниво. Ако се направи един хубав репортаж как в момента се конторлират харните в БГ и се види що за дивотия цари, поне малко от малко ще се стреснат хората за това какво ще случи ако този проект мине.

# 486

Но това е толкова ялов опит, че не виждам как я смятат въобще...?
Все едно ни казват" Я ни оставете да прокараме закона, пък после ще ви обясним за какво става дума".

Доколкото медиите изобщо отразяват в публичното пространство споровете около ГМО, то те наблягат предимно на изявленията на министрите, без да дават гласност на противоположни мнения в същия този момент.

# 487
  • София
МОЖЕ ли във FACEBOOK (да направим профил ако няма)
да ми дадете координатите на петициите,

тъй като там мога да SHARE-на !!

# 488
Моля, спрете да правите нови групи във Фейсбук за ГМО. Потърсете с търсачката, и ще намерите няколко. Преди малко ми казаха, че са 4, вече може и 5 да са станали. Така хората се разпръскват, вместо да се обединяват. Ето, само на предната страница се появи една каузаhttp://apps.facebook.com/causes/432929. А ето и група: http://www.facebook.com/group.php?gid=247453662033&ref=mf

Може би все още ще е полезно да се разпространява и Петицията!

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 16:35 от Сребърен облак

# 489
Цитирам kaily от форума на Сега:
Трябва да се борим не за пълна, а за временна забрана.
Пак да го кажа.
Не за разрешителен режим, а за временна, примерно 5 годишна забрана. Това Европа го позволява.
Ако останат същите текстове забранителни, но се допише вътре за срок от 5 години, ще сме изпълнили европейското искане да няма абсолютна забрана, а ще сме го забранили за близките няколко години.
То в тая държава всичко е така от времето на демокрацията насам - гледаме ден да мине, пък утре ще му мислим. За повече не става.

Ахам, това ми допада Peace
 Помощ някаква да ви трябва от мен? Предпочитам някой да ми каже нещо конкретно като идея за изпълнение...ааа..тръгнах да превеждам една статия пупликувана в International Journal of Biological Sciences, ама си е трудоемко и търся помощ. Според мен тя отразява частичнo причина толкова страни да забранят хибридната царевица
http://news.google.com/news/story?cf=all&ned=us&hl=en&am … AYMdiS9MwJLXkSXmM

Цитат
Rulings and bans on GMOs between May 2007 and May 2008

· US GM alfalfa ban made permanent [22]

· US Federal Court of Appeals ruled against GM bentgrass again [23]

· Four counties in California have bans or moratorium on GM crops and the first state bill to protect Californian farmers against lawsuits that intimate and harass them when their field are contaminated passed through the Agriculture committee in January 2008 [24]

· Montville USA became the first town outside California to ban GM crops [25]

· South Australia extended its GM ban [26]

· Romania joined EU members in banning GM crop Mon 810 [27], the others are France, Hungary, Italy, Austria, Greece, and Poland

· 13 out of 20 counties in Croatia have declared themselves GM-Free [28]

· Greece renewed its ban on GM maize seeds [29]

· Germany imposed much stricter regulations on GM maize [30]

· Scotland backs GM ban in Europe [31]

· France banned GM maize Mon 810 in February 2008 and passed GMO law in April to guard against contamination by GMO, making it compulsory for farmers to “respect agricultural structures, local ecosystems and non-GMO commercial and production industries” [32, 33]

· Wales is set to ban GM crops [34]

· More than 230 regions, over 4 000 municipalities and other local entities and tens of thousands of farmers and food producers in Europe have declared themselves GMO-free so far [35]

# 490
Вижте, храните, съдържащи ГМ, са друга манджа. Наистина, при нас има проблеми с контрола, но ако приемем, че има идеален контрол и наистина на всички е отбелязано съдържанието на ГМ - това е ОК. В края на краищата, наистина някой може да иска да консумира такива продукти. Нека си яде вносната соя или царевица - това не ми пречи.
Пречи ми, когато такива фуражи са разрешени за храна на наши крави и когато такува култури се засяват у нас. Тогава се получава "замърсяване" и на околните "биологични култури", както и се разрушават екосистеми заради използваните пестициди. Така че не бива да позволяваме да се смесвяат двете неща. Ако наши протести се отвлекат към храните - наистина ще загубим, защото закона не се отнася до храните и защото наистина ако се внасят готови храни - при добро обозначение проблем няма.
Трябва да се наблегне именно на храненето на животните и на засяването на растения у нас - срещу това трябва да са насочени усилията.
Колкото до обществен дебат - мисля, че не е успешна стратегия за отмяна на закона. Тези са толкова нагли, че наистина ще използват ако щете и нашите протести, за да докажат, че дебат е имало. Трябва да се помисли за друго, но не зная какво. Юристите да помагат!

# 491
Проблем има, защото в европейския съюз храните с ГМО не са забранени, при условие, че съдържанието на ГМО бъде обозначено върху етикета.
Ние сме членове на ЕС и на общия му пазар и не можем да забраняване разпространяването на храни ГМО на нашия пазар - това е ясно.

От друга страна - дори швейцарците, които с референдум забраниха отглеждането на ГМО на швейцарска територия, не можаха да постигнат резултат в настояването върху етикетите на месните храни , яйца и млека, получени от животни,  които са били хранени с ГМО фуражи, това да бъде обозначавано.

# 492

Моля, спрете да правите нови групи във Фейсбук за ГМО. Потърсете с търсачката, и ще намерите няколко. Преди малко ми казаха, че са 4, вече може и 5 да са станали. Така хората се разпръскват, вместо да се обединяват. Ето, само на предната страница се появи една каузаhttp://apps.facebook.com/causes/432929. А ето и група: http://www.facebook.com/group.php?gid=247453662033&ref=mf

Може би все още ще е полезно да се разпространява и Петицията!

Аз направих каузата защото потърсих българска кауза тип анти гмо и не намерих - намерих само една европейска - ако се наложи ще я изтрия каузата няма пр. Съгласен съм, че не трябва да се разводнява - аз също съм малко притеснен от размера на темата и смятам, че трбябва да се извади лайт мотива на това, за което става въпрос и да се постне в началото на темата понеже има много ценни неща казани но размера отказва читателя.

А що се отнася до "Господари на ефира" съм останал с впечатление, че те не просто отразяват ситуация, а дълбаят и правят разследване и са им сполучливи репортажите, а пък ги и гледат доста.

# 493
Вижте, храните, съдържащи ГМ, са друга манджа. Наистина, при нас има проблеми с контрола, но ако приемем, че има идеален контрол ...

Няма как да има идеален контрол, оценка на риска също (на тях им е пределно ясно) и това е предпоставка за отваряне на вратичка за този, дето иска да влезе.

И ще се случи посредством тази идея:

...
В случая идеята на правителството е да се подмени забранителен режим и ограничителен режим с  разрешителен.
Принципната недопустимост да стане принципна допустимост...

# 494
А що се отнася до "Господари на ефира" съм останал с впечатление, че те не просто отразяват ситуация, а дълбаят и правят разследване и са им сполучливи репортажите, а пък ги и гледат доста.
И аз съм на твоето мнение. Напоследък ги следя, превръщат се в контролна институция. вършат добра работа!

... Май няма други каузи.

Общи условия

Активация на акаунт