ПРОТЕСТ - РОДИТЕЛИ ПРОТИВ ГМО

• 48 817
  • 1 183
  •   1
Отговори
# 720
Ей, дЕте, Звездичко, по-добре замести тоя ти ентусиазъм да се афишираш където ти падне с четене на книжки. Науката не е преписване на научно-популярни статийки. Много далеч си от нея още и по-добре не я споменавай.

# 721
Да ти имам самочувствието, хлапе! Щом едната терминология те прави толкова надменен, какво ли щеше да стане, ако с нея изразяваше и същност, а не само въздух под налягане.  Laughing

Окей, бе Как` Сийке - ако има уж авторитетни проучвания, според което ГМО вреди на черния дроб и бъбреците - защо в тези проучвания не се посочва да е направен и един PCR или блот - единствените сигурни начини, по които може да се докаже, че увреждането идва ясно и категорично от вмъкнатия ген, а не от друго? Нещо повече - защо тези проучвания се отричат от френска биотехнологична общност?

Къде виждаш "въздух под налягане" в този конкретен въпрос? Ако не знаеш какво е PCR, това е твой проблем, не мой. Но това не значи, че въпросът ми е въздух под налягане.

Чакам си отговора. Къде отидоха големите анти-ГМО фенове?

# 722
Благодаря ви за включването , мили мои лунатичковци ! Лоша реклама няма! Joy

Да продължим по същество. Малко цитати:

Цитат
- Проблемът при ГМО е, че никой засега не може категорично да каже каква е вредата от тях. А ползите са малко въображаеми – те не са доказани, защото трите най-големи фирми в тази област – „Монсанто“, „Пионер“ и „Синджента“ имат споразумение, с което не дават на независими изследователи да правят проучвания с генномодифицирани организми. И в България, и в света няма опити, при които ГМО да се сравняват с традиционните хибриди. В България през 2002-2004 година се правеха експерименти (но не научни опити). Просто се сееше ГМО царевица на полето. Аз разбирам опит на 1-2 декара, но върху хиляди декари да засееш царевица и да няма с какво да я сравняваш, без  изследвания, без да се знае какво става след това…

Цитат
Да, трябва повече да се мисли за здравето на децата и на младите хора, които ще бъдат най-потърпевши от използването на такава храна. Моето лично мнение е, че законът за ГМО не трябва да се либерализира поне още 4-5 години. През това време науката ще получи повече резултати по отношение на ефектите и последиците от ГМО (защото се работи усилено в света). Тоест, според мен сега трябва да се направи точно обратното – да се подготвим и незабавно да въведем контрол за ГМО по митниците. Защото ние и в момента се храним с ГМО, без да го знаем.

Цитат
- Това е другият голям проблем. Има опасност генните модификациии да се прехвърлят чрез опрашване от едно растение на друго – птиците може да ги пренесат на голямо разстояние. Засега в България е въведена една зона от 30 километра, извън която се смята, че не може да има влияние. Но това е малко произволно сложена зона. Тя не е научно проверена. Преди няколко години имаше скандал в Мексико, защото там не са засаждали ГМО, но установиха, че царевиците им са замърсени с ГМО. Отнякъде се е получило това въздействие.

Моля, коментирайте!

Звездичко, човекът си казва, че не е генетик. 'Айде нема нужда да се хващаш за термините. Можеш да си разлепиш носа от тавана вече. Peace

# 723
Звездичко, образованието и тапията не е всичко на този свят, ако нямаш природни дадености като умствен интелект и капацитет, тапията можеш да си я закачиш в рамка на стената, защото за нищо няма да ти послужи. Опитай се да си размърдаш малко мозъчните клетки извън рамките, определено ще ти се отрази здравословно. Мненията в опозиция винаги са изключително важни и ги чета внимателно, но твоите са просто на толкова ниско наУчно ниво, че са си просто чист Спам и загуба на време. Излагаш се, пробвай с малко по-сериозно обмислени и издържани арументи.

Това не е отговор на въпроса, вие просто се опитвате да ме засегнете. А защо се опитвате да ме засегнете - ми нямате нужните познания / аргументация.

Чакам си отговора на въпроса, който задавам от няколко дни. Очаквам го:

ако има уж авторитетни проучвания, според което ГМО вреди на черния дроб и бъбреците - защо в тези проучвания не се посочва да е направен и един PCR или блот - единствените сигурни начини, по които може да се докаже, че увреждането идва ясно и категорично от вмъкнатия ген, а не от друго? Нещо повече - защо тези проучвания се отричат от френска биотехнологична общност?

Цитат
Науката не е преписване на научно-популярни статийки. Много далеч си от нея още и по-добре не я споменавай.

Явно си личи кой е далече. Тук направихме извадка от истински научни статия от списания с импакт фактор. Аз не чета "научнопопулярни статийки", нито гледам малоумни филми като The World, According to Monsanto. Чета истински научни статии, драги.

# 724
Не беше ли точно тази една от Комисиите към Парламента, която одобри този проект на закона? Нещо не вдявам...

Да, тя е шеф, но има много случаи, при които шефът не е съгласен, но се приема от комисията. Зависи колко от комисията ще успее да убеди в позицията си. Гласува се просто.

# 725
Како Сийче, терминологията не го прави надменен - просто е смешен начина, по който вие се опитвате да я ползвате същата тая терминология  Mr. Green.

Генно модифицираните храни не ви излагат на НИКАКВИ допълнителни рискове, и като не можете да го разберете си е ваш проблем. Имало е (някога, в началото) условно опасни ГМО, в смисъл че са използвани хипотетично небезобидни маркери (които към настоящия момент са забранени). Но дори и тогава това "хипотетично" ... е било практически безопасно!

# 726
...

ако има уж авторитетни проучвания, според което ГМО вреди на черния дроб и бъбреците - защо в тези проучвания не се посочва да е направен и един PCR или блот - единствените сигурни начини, по които може да се докаже, че увреждането идва ясно и категорично от вмъкнатия ген, а не от друго? Нещо повече - защо тези проучвания се отричат от френска биотехнологична общност?...

Joy
Почваш много да се 'лъзгаш по хипотенузата.
Как се установява токсичност? За инхибиция на чернодробни ензимни системи чувал ли си? Я хвани малко попрочети фармакология и токсикология и след това се изказвай.
Научил две думички - PCR и блот и вече е учЕн.

# 727
И стига се е коментирала тая псевдонаучна статия, все пак публикация се прави и когато в резултат от инвестирания бюджет няма никакви смислени резултати. Това се прави за оправдаване на похарчените пари ... ... ...

И в същата тая статия ме беше подразнило изречение, показващо че и контролата не е сигурно дали е хранена с немодифицирана царевица  Mr. Green ама сега не съм ядосана, просто ми е смешно!

P.S.  hahaha Дори и PCR и Blott не биха могли да докажат, че именно генната модификация е виновна ... А по подразбиране не е! "Невинен до доказване на противното" важи с пълна сила!

# 728

Как се установява токсичност? За инхибиция на чернодробни ензимни системи чувал ли си? Я хвани малко попрочети фармакология и токсикология и след това се изказвай.

Чувал съм, а и не само това... Но понеже ми омръзна да се повтарям като папагал - просто вашето ниво на възприемане просто изисква да го правя... ще направя ПОСЛЕДНО изключение.

Токсичност в това проучване може да е била установена и отчетена правилно, но има хиляди начини, по които може да се предизвика въпросният негативен ефект. Ми ако е имало гъби? Ми ако е имало микотоксини? Те също могат да индуцират различни ефекти, които са маркер за токсичност. И да се има повишена продукция на ROS, и да има и други ефекти ... к`во от това?

Просто не е направен анализ на молекулярно ниво. Ако беше направен един Саутърн Блот, можеше да се установи ТОЧНО и СИГУРНО дали токсичността се предизвиква от вмъкнатия външен ген. Такъв анализ не е направен.

Айде четете малко повече, де!

# 729

ако има уж авторитетни проучвания, според което ГМО вреди на черния дроб и бъбреците - защо в тези проучвания не се посочва да е направен и един PCR или блот - единствените сигурни начини, по които може да се докаже, че увреждането идва ясно и категорично от вмъкнатия ген, а не от друго? Нещо повече - защо тези проучвания се отричат от френска биотехнологична общност?

Ти сериозно ли?  Ти наистина не разбираш, аз не желая да си правят експерименти с държавата ми, не желая бъдещето на тази страна да зависи от никакви авторитетни и хабилитирани учени и уж процедури! Не желая да ми казват "Ако" и "това евентуално ще се случи, ако...", искам да ми кажат "Това няма да се случи!". Не ме интересуват никакви изследвания, дотатъчен ми е само факта, че всичко това се експериментира в световен мащаб от буквално броени години, всичко това са ЕКСПЕРИМЕНТИ, както се казва на живо, играем си на руска рулетка! Ок, няма лошо, но не и у нас! Твърде сме малки, залогът е твърде голям и вече сме си проиграли всички останали шансове.

Последна редакция: вт, 19 яну 2010, 22:24 от teo7777

# 730

Ти сериозно ли?  Ти наистина не разбираш, аз не желая да си правят експерименти с държавата ми, не желая бъдещето на тази страна да зависи от никакви авторитетни и хабилитирани учени и уж процедури!

Ей, благодаря ти. Най-сетне стигнахме до същината. Най-сетне...

Вие категорично признахте, че не бихте се доверили на никакви учени. Вие просто сте си решили, че с вас се правят чудовищни експерименти, че има мащабни конспирации на Монсанто... И понеже просто сте си го решили... не можете да приемете другото мнение.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

Кой излезе сега човекът, който не вижда по-далече от носа си?

Успях да ви вкарам в клопката на кръговата логика (circular reasoning) точно като ви задавах ТОЧНИ и КОНКРЕТНИ въпроси.

Благодаря, наистина.

# 731
А аз като данъкоплатец не искам да плащам за излишен контрол и не искам да има каквито и да е ограничения, по-строги от минимално задължителните!!!!!!!!!!!!!!

Тия пари за контрол има за какво да се похарчат. Да давам ли примери? Ами купувате си сол, но въпросната партида не е йодирана (както пише на етикета) - вредата е потенциално възможна. Купувате си генно НЕмодифицирани плодове/зеленчуци, но третирани с пестициди, и незаконно попаднали на пазара по време на карантинния срок ... ... ...

Ами като данъкоплатец предпочитам парите ми да отиват за контрол на реално (доказано) опасното ... ... ...

# 732
Звездичко, кръговото движение ти дойде в повече май! Laughing

# 733

Чувал съм, а и не само това... Но понеже ми омръзна да се повтарям като папагал - просто вашето ниво на възприемане просто изисква да го правя... ще направя ПОСЛЕДНО изключение.

Токсичност в това проучване може да е била установена и отчетена правилно, но има хиляди начини, по които може да се предизвика въпросният негативен ефект. Ми ако е имало гъби? Ми ако е имало микотоксини? Те също могат да индуцират различни ефекти, които са маркер за токсичност. И да се има повишена продукция на ROS, и да има и други ефекти ... к`во от това?

Просто не е направен анализ на молекулярно ниво. Ако беше направен един Саутърн Блот, можеше да се установи ТОЧНО и СИГУРНО дали токсичността се предизвиква от вмъкнатия външен ген. Такъв анализ не е направен.

Айде четете малко повече, де!

Оплел си се като генномодифицирано пиле в поле с рапица на Монсанто  Joy
Изясни си понятията първо, момче, после се прави на младия Айнщайн. Говориш абсолютни глупости и добре, че тук не чете токсиколог (или поне така се надявам). Няма да те светвам колко си се объркал, щото темата не е за теб. И защото ми писна от тоя спам, дето го генерираш.

# 734
Изясни си понятията първо, момче, после се прави на младия Айнщайн. Говориш абсолютни глупости и добре, че тук не чете токсиколог (или поне така се надявам). Няма да те светвам колко си се объркал, щото темата не е за теб. И защото ми писна от тоя спам, дето го генерираш.

И на мен ми писна от плиткоумието ви, но какво да направя? Да ви върна в 9-ти клас? Че откъде да съм сигурен, че пак няма да търчите за бележки да не бягате от час.

Иначе светни ме де, да видя... че и на мен ми е интересно...

Общи условия

Активация на акаунт