Със съпруга ми бяхме 12 години гаджета, време, през което завършихме университет, намерихме си работа, издигнахме се в йерархията, купихме си собствено жилище.. Имаше купони безкрай, срещи с приятели, пътувания, невероятен живот... И никога не се бяхме замисляли за деца - някак си не ни бяха нужни такива екстри, нямаше място в живота ни за деца. Един по един семейните ни приятели родиха, взеха да се мъкнат навсякъде с лигавите си хлапета, които пищяха, крещяха, цапаха и пипаха навсякъде, "не пуши, че детето е в стаята", "тръгваме си, че детето ще спи"... Е, направо ми призляваше от всички тях. Все си виках - и закакво им са сега тия ужасни същества, само ни развалят хубавата компания. Направо ги мразех тия лапета. Един ден мъжът ми ме попита какви са ми плановете за деца. Казах му, така както го чувствам - да, добре, може да си родим едно. Някак си го мислихме - следваща точка от развитието ни в живота - дете. ОК. Планирахме го, забременях веднага, въпреки, че бях на 31 г. Не съм мислила даже какво е - от кариера нямах време. Малко по малко започнах да се променям. На заден план оставаха стари навици, харесваше ми да мисля за "нероден Петко", какво ще бъде като дойде.... Нямах търпение да се роди. Като го видях за първи път си помислих - "Е това ли е? Че и спи на всичкото отгоре, вместо да си играем". Това примесено със страх - как да го хвана, да не му счупя ръчичката и тем подобни терзания - някак си не усещах майчинството така, както ми го описваха розово и безметежно. Плюс това множество роднини и гости цели два месеца - да видят малкия принц! Е, направо ми идеше да се хвърля от терасата, че си наруших спокойния до сега живот заради едно дете. Но през всичкото това време усещах, че едва сега съм истински щастлива. Малкия е вече на почти три годинки. Подигравах се на всички приятелки, че се лигавят с децата си, че им обръщат мноого внимание, вместо да ми звъннат и да пием кафе. Елате сега да видите коя е най-голямата лигла. Аз, която спях до обед сега при всяко обръщане на детето скачам да го завия. Непрекъснато се целуваме и прегръщаме, цялото ми внимание е само за него и баща му. Не ме вълнуват вече купони, кариери.... Много треперя дали правя всичко възможно малкия да е щастлив, за мен това е най-най-важното сега. Естествено, че има моменти, в които ми идва да го удуша, но и за миг не съжалявам за решението да го имаме. Често, докато малкия изнася поредния си концерт с тенджери и тигани и ни кара да танцуваме, а ние сме умряли от глад и умора, та тогава си мислим какво беше преди - спокойствие, безгрижие, но и тишина и скука. Тези двете ги усещам сега, когато вече знам какво е да си майка. Преди изобщо не ми е минавало през ума, че имам нужда от дете. Осъзнавам го едва сега, след като знам какво е. И продължавам трудно да понасям чуждите деца.
Така че отговор на този въпрос си давам едва сега. Много трудно бих преценила, без да съм го изпитала. Вече искам второ детенце, което, както мъжът ми казва "сигурно ще ни вкара в лудницата, ако е палаво като това сега". Но искам. Дай боже!