Не, на найлоновите торбички!

• 17 731
  • 205
  •   1
Отговори
# 30
За мен е последната опция....То май българина само радикални мерки го оправят...
Само трябва да си измисля начин за събиране на болкука   Thinking
В магазина отказвам редовно найлонките  Peace

# 31
Найлонови торбички отказвам в магазин. Когато отивам на пазар си нося торба или кошница, много по-удобни и здрави са.
Много грозна картинка са торбички из Софийските улици, поне за там са ми впечатленията. Била съм и  други градове на България, обаче такова „чудо“ каквото е в столицата няма.
Нямам идея как би могъл да се реши проблемът с тях.
То не  е само до това, как хората си хвърлят боклука.
Ами най-малкото кучетата дето обикалят по улиците колко боклук разнасят, барабар с торбичките...
Да не говорим за циганите дето ровят по кофите.
Изобщо трагедия...
С две ръце гласувам срещу найлоновите торбички.

# 32
Цитат
Нямам идея как би могъл да се реши проблемът с тях.
Ами според мен трябва да ги забранят със закон.Така както има закони за данъците,както има изисквания всичко да е пакетирано и да има етикет с производител и цена,както има забрана да не се продават стоки без посочен производител и срок на годност,така може да има и забрана за продажба на найлонови торбички.Да не говоря,че има деца,които си играят с тях по улицата...Или поне да останат найлоновите прозрачни пликчета само за храни,за които няма друга алтернатива /макар,че за всичко си има такава/  Peace...

# 33
За металните мрежи ли питаш?От тях бях видяла в един от магазините за левчето.
Провери и в домашни потреби-неможе да нямат.Имаше и едни пластмасови,незнам дали се сещаш...пак кошница правоъгълна,но от мека пластмаса... Thinking
Който вариант намеря него ще взема.Пластмасовите са по-малки ама поне няма да ми дерат по краката като се опра без да искам.
Имам спомен, че ми бяха удобни и лесно се поддържат.Когато обаче покупките са месечни /Метро/ са много и няколко платнени торби са по-добър вариант.
Ако някой друг е мяркал някъде да свирне!

# 34
Сетих се,че баба ми каза,че с торбичката било по-хигиенично... ooooh!...Питах я,дали е подушила цял стек найлонови торби на какво миришат....на изгоряла пластмаса.Да не казвам,че съм купувала три пъти газирана вода,която също е имала дъх на преработена пластмаса..../но това е друга тема,просто се сетих/...Та за каква хигиена става въпрос?  newsm78

# 35
Не ща ги и аз! Но сякаш няма оттърване, вече започвам да имам кошмари с найлонови торбички.

# 36
старая се да не взимам торбички.
имам такива за многократна употреба и ако са ми в колата ги взимам тях. не винаги ги връщам обаче, така че не всеки път ги имам със себе си. това, което  със сигурност следя е да не купувам пре-опаковани неща. например кутия бисквити, вътре плик в който са опаковени, всяка една също в пликче и т.н.

# 37
  • Ænima/Albuquerque
Скапаните найлонови торбички!
Зад блока ми са окичени като играчки на елха,по всички дървета!
Безумие е,човек в 21 век да си изхвърля боклука през балкона!!!

Трябва да бъдат забранени със закон!
Бай Ганьо само това ще го оправи!

Когато и да ми предложат-отказвам!
Ползвам торбичките от рециклирани материали,продават ги в Била и Фантастико,големи са и удобни за носене,имам поне 10 в багажника на колата.

А ако се случи да нямам под ръка ги,нося в ръце хляба,млякото и каквото там съм взела,че даже и по джобовете се е случвало да влача вафли и цигари,но НЕ взимам пликче!

Пластмасите са изкуствени полимерни материали и не могат да се разградят като естествен отпадък!
За разграждането им са нужни между 100 и 400 години!!!
Само около 5% от пластмасите се рециклират!

Абсолютно и категорично-НЕ на проклетите найлонови торбички!

# 38
Стана ми интересно как почти всички отказвате найлоновите торбички в магазина и сме на това дередже.
И реплики нося си платнена, но найлоновите ги използвам за боклука. От къде ги взимате тези найлонови.

# 39
Стана ми интересно как почти всички отказвате найлоновите торбички в магазина и сме на това дередже.
И реплики нося си платнена, но найлоновите ги използвам за боклука. От къде ги взимате тези найлонови.
Аз лично имам една торба стари, които все още държа вкъщи и използвам за едно или друго.
А и не веднъж съм казвала и в други теми, че нося платнена торбичка от 3 години насам и в началото даже отнасях доста странни погледи в магазините, когато я изваждах, за да си прибера покупките.
Другото, което е - има продукти, които все още не можеш да отделиш от найлоновата торбичка в момента на покупката. И това е така, не от нежелание и безхаберие, а от липса на друг вид налично опаковане.
Така че - тук са писали още 20 човека до сега (примерно), няма защо да ти е толкова интересно  Mr. Green

# 40
  • Ænima/Albuquerque
... найлоновите ги използвам за боклука. От къде ги взимате тези найлонови.
Някой от нас си ходят до кофата за боклук с кофата от вкъщи!
Не виждам защо трябва да се говори скептично и с недоверие за тези неща.
Ето затова сме на този хал,аз пък да ти кажа!
И ако искаме да променим нещо-онова дърво с висящите пликчета или това оплетеното в ботуша,то първо трябва да променим себе си!
А вече,ако някой покрай нас вземе пример и се промени,в името на нещо полезно,безопасно и добро за всички нас-си е чисто постижение!

Единственото,което за момента не мога да променя е "нещото опаковано в пликче"!

# 41
Много веселяшка тема.  Laughing Четох, Четох, я има 3 Човека, които предпоЧитат еднократните торбиЧки, я не, а като отида в магазина, никой не ги отказва.

Моят мъж е Чужденец и като дойде в България му става лошо при вида на найлоновите торбиЧки под път и над път. Мисля Че това е горе-долу единственото нещо което го дразни или поне непрестанно мрънка. Той винаги носи една раница и отказва торбиЧките за ужас на продаваЧките. ПовеЧето гледат много обидено. вероятно мислят Че не им одобрява торбиЧките.  Joy
Вкъщи пазаруваме с платнени торби, наистина е въпрос на навик. Имаме по десетина в колите и аз гледам да имам поне една в Чантата си. Имаме и една голяма пластмасова сгъваема щайга в колата за голям пазар за да не се налага да пренасяме 5 торби от багажника. Изобщо наЧини има. Много обиЧам като отида в био супермамаркет да си редя плодовете и зеленЧуците в хартиени кесии, вероятно ми напомнят за детството.  Wink За съжаление в нормалните супери и тук за плодовете и зеленЧуците се ползват найлонови пликЧета.
Проблемът с торбиЧките може да се реши много лесно, просто трябва да станат платени, не е нужно да ги забраняват. Такива наблюдения направих върху един супер в Германия. Купи го нов собственик и запоЧнаха да раздават торбиЧки на корем. По целия паркинг се вееха пликЧета, Че и в цялата околност. След известно време собственикът отново се смени, найлоновите пликове станаха платени и да видите как изЧезнаха моментално от паркинга.

# 42
Тук въпросът скоро ще се разреши - торбичките просто ще поскъпнат 3-4 пъти и ще продават само разграждащи се.
И сега са платени, лошите са 5 цента, добрите до 1-2 евро, зависи.
Така уважаемият потребител лека полека ще се преориентира към приятните торби, които продават ( те и на вид са много хубави) за многократна употреба. Иначе щайгите тук се дават безплатно, на входа на магазина има кашони, щайги може човек да си вземе и  да си подреди покупките.

# 43
А тези, които не ползвате найлонови торбички за покупки в какво си хвърляте боклука?
И ако имате повечко покупки как се справяте?
Аз обикновено имам навик да се зареждам за по-дълго време/не, че пак не прескачаме до магазина после за нещо ежедневно или просто забравено/, но в повечето случаи си тръгвам от Пикадили с 4 големи претъпкани торби.
Ако ползвам най-големите платнени, които съм виждала да се продават, то ще ми трябват поне 8 броя за да си натъпча покупките.
Не съм против да изчезнат окончателно, просто ми се струва, че към момента алтернатива няма и не съм убедена, че моята капка в морето ще промени нещо.

# 44
Хартията не се ли прави от дърво?Така де,хартиените торбички?

Общи условия

Активация на акаунт