Не, на найлоновите торбички!

• 17 731
  • 205
  •   1
Отговори
# 45
Иначе щайгите тук се дават безплатно, на входа на магазина има кашони, щайги може човек да си вземе и  да си подреди покупките.

Тук също има щайги и кашони на някои места, но после трябва да ги изхвърляме. Затова си предпоЧитаме нашата сгъваема. Тя става съвсем плоска, много дълбока е и ни е под ръка винаги.
ИнаЧе много ми харесва идеата да се въведат само разграждащи се торбиЧки и то платени. Това може наистина радикално да реши проблема.

Хартията не се ли прави от дърво?Така де,хартиените торбички?

Хартията може да се рециклира 5-6 пъти, а и се разгражда.

# 46
Но все пак умира дърво ,нали?Колко хартиени торбички ще са необходими,за да заменят найлоновите настоящи?
Аз съм ЗА разграждащите се найлонови,но определено не съм ЗА хартиените!

# 47
Сгъваемите щайги са вариант да, ако се пазарува с кола.
Ако не си, има едни торбички, които са от плат и се сгъват в себе си.
Те са много удобни и заемат малко място в чантата.
Аз ползвам предимно  такива , но не стават за чанта : http://www.ikea.com/PIAimages/0099622_PE241784_S4.JPG
В  хран. стоки на Икеа също така продават едни хладилни чанти, които струват малко, лятото чудно се пазарува в тях също, но не побират много неща.

# 48
Със забрани няма да стане. Нормалният начин е да има стимули за търговците да сменят мат'ряла.
Все пак говорим за бизнес и разходи - дали на търговеца, дали на потребителя.
Ако той не ви предложи найлонова, а скъпа текстилна, вие ще си носите, нали?
Промяната вътре в нас е трудна.
Преди 12-13 години инициирахме инициатива в няколко различни магазина /нямаше вериги още/ да се въведат хартиени торби от рециклирана хартия. От онези - кафявите, в които като по филмите да си внесеш покупките прегърнати у дома. Бяха големи и здрави. Съчетахме го с реклама - семпъл печат на логото на магазините. Така облекчихме и бюджета на фирмите. Прекрасна инициатива, обаче клиентите /много доволни че са модерни  и различни/ казваха : А сега бихте ли ми сложили пълната хартиена торба в найлонова! Думата ми е, че ние като потребители сме на по-ниско ниво от търговците и това е общ процес на двете страни.
Колкото до анкетата - нося си текстилна. Малка, сгъната колкото пакет носни кърпи е. Стои в колата, слизам ли на пазар - влиза в джоба.

Последна редакция: ср, 20 яну 2010, 06:09 от Дедо

# 49
Излизат на мода едновремешните мрежички; в някакво английско списание ги бяха определили като "funky". В един магазин за биопродукти на "Иван Асен" си намерих черна и червена и съм много доволна, идеално се побират и в по-малката ми чанта.
И торбички от плат имам, за жалост нямам ум за две пари, та все ги забравям дома.

# 50
Цитат
А тези, които не ползвате найлонови торбички за покупки в какво си хвърляте боклука?
В магазините продават черни чувалчета ,навити на ролка поемащи различни обеми.  Peace...Много по-добро е.Не се късат така лесно,като торбичките,не течат,не ти се виждат черупките от яйцата и обелките от плодовете и всичко останало.... Peace...И в казана да е хвърлено е някак по-прегледно-имайки предвид,че казаните  /повечето / не се затварят и гледката на шарени топки,от които се подават разни зарзавати, хартийки и не само е просто потресаваща.

# 51
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Смятам, че обикновените найлонови пликчета трябва да се забранят. Отдавна си нося или мое пликче, или платнена торба - имам 2, които перфектно се побират в дамска чанта, дори и по-малка, а и в джоб. В големите вериги магазини торбите са биоразградими, така, че тях преспокойно си ги ползвам за боклук, единствено за кучешките изпражнения използвам обикновени найлонови пликчета. Дори вече ме знаят в магазините и редовно ме питат искам ли торбичка.  Peace

# 52
Понеже споменах още в началото за платнената торбичка- тази, която ми показаха, е специално за целта. Сгъва се, много е компактна, в сгънато състояние е с размери 5Х5 см. и влиза в собствено калъфче, но у нас не съм виждала да се продават такива. Жената я е купила от чужбина, където мислещите хора ползват често такива неща.
Боклукът отдавна събираме именно в специалните найлонови чували, продавани за целта по магазините. Връзват се, събират много боклук, не се пилеят и не хвърчят от контейнера /поради по- голямото количество, което се събира в тях/.
Друг проблем са бездомните животни у нас, които вадят от всеки отворен контейнер боклуците.
Хартиените торбички се рециклират, за разлика от найлоновите. Ако у нас работи система за разделно събиране и преработка на отпадъци тези хартиени торбички ще се ползват за направата на нови. Найлонът само цапа и остава непреработен и замърсяващ с години.

# 53
Аз от много отдавна не ползвам, имам си 2 мои платнени.
Стигат ми като размер, даже една ми стига, то какво толкова да купя.
Иначе и мен ме дразни, когато едно нещо е опаковано в голяма опаковка, по-малка опаковка Rolling Eyes

# 54
Преди повече от година, а може и две да станаха (не помня), в нашият квартален супермаркет (част от верига) започнаха да продават торбичките по 10 ст. Нямате идея на какъв тормоз и скандали бяха подложени касиерките от клиентите  Rolling Eyes, като че ли те бяха измислили това. Когато ги даваха безплатно слагаха различните продукти в отделни торби - една за битовата химия, една за сухите продукти (хляб, бисквити, ориз), една за месо, сирене и т.н. Касиерките всеки път питаха виновно Искате ли торбичка, обаче се плаща?
С времето хората свикнаха. Пазаруват доста възрастни хора и гледам, че редовно си вадят платнена торбичка, най-вероятно си икономисват стотинките, но и това не е лош мотив. Важно е да намалеят торбите по дърветата и улиците. Аз пък си купих чанта за многократна употреба от същия магазин (продават такива с логото им) и рядко я забравям.
Все още обаче не мога да превъзпитам мъжа си да спре да купува торби или поне да ги намали.  Нарече чантата ми пенсионерска Sad Нищо модерно обаче не виждам в неговото назадничаво консуматорско мислене ooooh! Смятам  обаче да го преборя по този въпрос скоро Crossing Arms

Предлагам огромен екоданък върху торбичките, напр. 1лв. На който не му пука за природата да си плаща, за да има пари за почистване.

# 55
А в какво ти слагат насипните ядки примерно Rolling Eyes....или пък сиренето, кашкавала и маслините, щото по нашите магазини масово ги слагат в пликчета, а не в хартия. Месото също...как ще влезе в платнена торба, било тя и най-красивата на света Laughing
Аз ще ти кажа как няма да има чантички по дърветата - като си променят манталитета хората и спрат да ги хвърлят наляво-надясно Twisted Evil
Подкрепям напълно. Ред и санкции като за начало.
Имаше такава тема  Peace

# 56
Ето това снимах през лятото.Това драги съфорумки и съфорумци е българският резерват "Червената стена" край Бачково.Местността се казва "Еленина чешма"...Думи нямам... Sick Tired Tired Tired

Това е чешмата.Построена е в памет на жена на име Елена от съпруга и.Просташко е това безобразие не мислите ли?

Последна редакция: ср, 20 яну 2010, 09:17 от dodyniki

# 57
Това не са найлоновите торбички, а именно манталитетът на повечето хора в държавата...
Бай Тошо ни беше опитомил, а след 10 ноември ни отвързаха изведнъж без адаптивен период...
Когато пускат опитомени животни на свобода, трябва подготовка  Peace

# 58
Цитат
Това не са найлоновите торбички, а именно манталитетът на повечето хора в държавата...
Аааа,и торбички има на снимката и то доста.А,че това ни е манталитета-права си!  Peace...Даже след като направих снимките едно семейство обядващо на поляната отиде на това място,което съм снимала и старателно си хвърли чантичката с отпадъците.  Wink...Като се има предвид,че на около 50-ина метра има голям контейнер за отпадъци... Wink

# 59
  • Ямбол
И аз съм за забрана или за висока цена, но на всички.
Признавам обаче, че за боклук ги ползвам все още, винаги има от някъде все се появява.
За големи покупки ползваме понякога кашончета, които като торбичките се появяват от други стоки.
Все още нямам платнена, че не пазарувам основно аз, но в чантата ми се намира найлонови за многократна употреба.
Отидете в темата за консумативите в ДГ, където предпочитат на всяко пиене на вода/а децата понякога пият и на 2 минути/ да се ползва еднократна найлонова чашка и да я хвърлят, че и се сърдят, че има майки, които не дават пари за това: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=459443.0;all

Общи условия

Активация на акаунт