Пред труден избор

• 19 408
  • 297
  •   1
Отговори
# 30
Archangel , точно това имах предвид.
Долната част в подписа ми, на която все още се мери възрастта в месеци, е едно такова мое твърдение "никога, ама никога.."

И моята, Франческа, и моята  Wink Аz даже стигах по-далече, не само бях напълно, ама напълно сигурна, че АЗ няма как да иzпадна в "такава" ситуация  Whistling Joy , но и като ми кажеше някой, си каzвах  "да, теzи невежи..." . И при мене грешки "не бяха ставали никога"... И можех да предвидя нещата... Срам, не срам, приzнавам си колко глупава съм била... И на мен това ми беше мисълта, наивно е да се мисли така.
Иzвинявам се на авторката, малко като спамо-чат стана..

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 14:44 от Сова

# 31
Отстрани е лесно.Вие с таткото сте хората,които трябва да вземете тава важно решение.Аз лично не бих се навила да родя 2 деца,при положение,че имам 3.Знам до къде стигат финансовите ни възможности и осъзнавам,че ще ни е доста трудно.По-добре 3 деца,не лишени от нищо,отколкото 5, лишени от доста неща.

# 32
Аз мисля че бих ги родила ,можеби защото несъм сега на твое място все пак пиши какво си решила успех   Hug

# 33
Труден избор, наистина! Дори не мога да си представя какво е да имаш 5 деца от които 2 близнаци и едно, което ще е на около 2г  Rolling Eyes Изборът обаче не би бил толкова труден, ако живеехме в други времена.... Пра бабами е родила 9 деца и ви гарантирам, че не са имали заровено имане с пра дядоми  Laughing Слагали са на масата каквото е имало... предимно качамак. Големите деца са гледали малките, докъто родителите им са работели по нивите. Не са имали маркови дрехи и маратонки, нито лаптопи и джиесеми....но смятам, че детството им не е било по-лошо от това на нашите деца.  Rolling Eyes
А това, че 5 деца са "абсурд"? Кое точно е абсурдното, че не разбрах?

Аз имах един аборт. В момента в който го правих бях убедена на 100%, че правя правилният избор... Сега години по-късно, често се сещам за нероденото си дете и горчиво съжалявам за изборът си.

# 34
  • София
Archangel примерите никога не са адекватни, просто защото първо прапра дядо ти е живял в съвсем различно време от сега. И второ, защото това си е било за неговото семейство.
Общовалидни правила няма.
Така че обобщенията никога не са добри.

Аз пък мога да ти дам достатъчно примери за неправилна преценка от страна на родителите и раждане на много деца, а впоследствие пълният провал на тези родители и съответно на децата да се реализират в живота.

Затова авторката и мъжът й да седнат и рационално, разумно и без излишни емоции да преценят дали биха могли и най-вече КАК биха могли да изгледат пет деца.

# 35
Гушкането е лесно и мило, но гладни и лишавани деца (било то материални неща, било то от внимание) е ужасно.

Блонди, пра-баба ми и дядо ми са били бедни бежанци от гръцка македония. Дошли са без почти нищо в София и са имали 8 деца, някои от които родени тук. Посленото-дядо ми-е роден когато пра-баба ми е била на 50 години. Всичките им деца са станали хора, завършили са висше образование,успели са да образоват и своите деца. Някои са емигирали за америка още 30-те години, но повечето са останали в София. Минали са през много тежки времена, но дядо ми никога нищо лошо не е имал да каже за детството си и с голяма любов говореше за него, за родителите си и за братята и сестрите си. Толкова много любов и подкрепа между братя и сестри никога не съм виждала.

А сега е пълно с мутреси с по едно разглезено, облечено в гучи и диор отроче, което само се чуди каква нова играчка да поиска, после на какъв по-елитен купон да иде и колко точно кокаин може да си позволи с дневните си пари, че да направи впечатление на другите мутрафончета.

Парите са важни, и нищо лошо няма в тях, но ми се струва, че сме се разглели страшно и сме приели за абсолютна необходимост някакви неща, от които няма ни най-малка нужда и които реално са за егото и имиджа на майката и бащата, а не за детето. Живее се чудесно и без корито за 200 лева и без ританки за 60 и без игарчка за 1000 и без количка от 1200. Дядо ми беше обиколил света със собствените си постижения в живота и до последно преди да почине, ходеше супер елегантно облечен с английски костюми, винаги напарфюмиран, човек създал за себе си своя живот, завършил образованието си, създал библиотека и културна среда за моя баща. С това искам не да се хваля, а да кажа, че в никакъв случай не трябва да се гледа на дете родено в семейство, което не е богато като на обречено, гладно, мизерно и с разбит живот. На това ни учи консуматорското общество, но не е истина.

Хванала си се само за материалното. Затова в скоби писах и за вниманието. Разбира се, че си е до човек, но на мен ми се струва непосилна задача да дадеш адекватно внимание на цели 5 деца. Под адекватно имам предвид следното - да имаш нужното време, сили и нерви ежедневно да изкарваш парите, нужни за бита (не може без тях, съгласи се, времената са други и едно дете, гледано добре, но много по-различно от връстниците си е кофти), да си гледаш домакинството, което включва цели 7 човека - пране, чистене, готвене и т.н. познати ни на всички до болка, същевременно да стигат времето и силите за изслушване, за бърсане на сълзи, за гушкане, за споделяне, за даване на адекватни съвети, за отделяне мнооого време на детето или децата, които за момента боледуват, за ходене на почивка, за помагане с уроците и какво ли още не. Приказките от сорта повече деца сами се гледат за мен са глупост. Виждала съм как се гледат така сами деца и нищо положително не съм видяла.
Пак казвам - съвети да се дават на авторката - роди децата, те са дар от Бога са лекомислени. Даровете от Бога искат ядене и грижи.  Simple Smile Да ги махне също ние не можем да съветваме.
С Жени80 също съм общо взето съгласна. Не съдя никого, защото и аз съм грешила, не казвам никога, но грешките са си грешки и няма какво да си кривим душата. После всеки си носи последствията - били те положителни, или отрицателни.
Неизбежно, всеки съвет се пречупва през мирогледа на всеки от нас, затова и ще е шарено и разнородно в темата  Simple Smile

# 36
  • Стара Загора
За мен лично 5 деца са много.То и 3 са ми много ,но това е друг въпрос.

# 37
Големите деца са гледали малките, докъто родителите им са работели по нивите.

Ей това нещо винаги ме е влудявало като идея. От къде на къде дете ще гледа дете?  newsm78 С какъв акъл родители "натрисат" на по-големите си деца - деца за гледане?  newsm78 Според мен не е нормално и не е правилно. Децата имат право на детство и не трябва да им се вменяват чужди избори и отговорности.  Stop

# 38
Ние тук, с по едно или две деца, трудно можем да си обясним или разберем, как многодетните родители поделят грижата, вниманието и любовта си между децата си.
И не опира нито само до материалното, нито само до духовното. В днешно време за да си пълноценен човек и родител, е нужно да имаш и от двете, защото няма човек, които да живее нормално само, хранейки се с любов, нито пък само заобиколен от предмети.
Блонди, сякаш подценяваш родителството на многодетните семейства? Thinking

# 39
v d не мисля че да помогне на мама и тате лишава детето от детство напротив, това го учи на отговорност

# 40
v d не мисля че да помогне на мама и тате лишава детето от детство напротив, това го учи на отговорност

Е, незнам -познавам хора, на които им е тежало като деца, че е трябвало да отглеждат по-малките си братя и сестри.  newsm78 Не че не са ги обичали или не ги обичат и сега, но тогава им е тежало. Децата са ОТГОВОРНОСТ НА РОДИТЕЛИТЕ, а не на братята и сестрите.
Говоря за принципа - голямото гледа по-малкото, по-малкото гледа най-малкото, най-малкото гледа най-най-малкото и т.н..  newsm78 Това, че учи на отговорност си е теза на родителите.  Peace Отговорност и грижовност се възпитават по много други начини - не мисля, че децата трябва да гледат децата на родителите си. Помисли си само, че най-малкото нямат избор - това за мен не е нормално. Rolling Eyes Ще пораснат, ще имат деца, ще носят отговорност, ще полагат грижи - но това ще е ТЕХНИЯТ избор, а не нечий друг.  Peace

# 41
Блонди, сякаш подценяваш родителството на многодетните семейства? Thinking

Ни най-малко. Моите разбирания просто са против многото деца, незаивисмо от възможностите и желанията. Но това е само мое мнение.  Peace

# 42
Това тук е основното, всеки изказва своето мнение.  Peace

v_d , мисля че, бъркаш помощ с гледане. Едно е голямото да пази малкото, друго е да поеме цялата отговорност за него.
Какво лошо има в това, че понякога голямата ми дъщеря пази малката?

# 43
Аз съм на 30 години(след 3 месеца),водя полов живот от петнадесет годишна и нямам един аборт.Семейна съм от 5 години,но нито един път не съм била в такава ситуация,няма и да бъда.

Мноооого обичам сигурните на 100% хора и реплики от сорта на "Аз никога...", "На мен никога...".
И аз разсъждавах така като бях на 18-20 г.

А че е трудно да се гледат 2-3-4-5 деца е трудно не само у нас.
Въпрос на разбиране, възпитание и желание.

Извинявай и ти Фраческа , ама и сега не разсъждаваш много правилно . Тя не е казала никога - пита как така става , че с три деца си направил и четвърто ? Наистина се съмнявам да е случайно ...
На мен също не ми се е случвало нищо случайно . И също съм убедена , че няма да попадна в такава ситуация .
Не мога да дам кураж на авторката , нито пък да я поздравя , защото не виждам за какво . За мен пет деца е абсурдно също .

# 44

Е, незнам -познавам хора, на които им е тежало като деца, че е трябвало да отглеждат по-малките си братя и сестриnewsm78 Не че не са ги обичали или не ги обичат и сега, но тогава им е тежало. Децата са ОТГОВОРНОСТ НА РОДИТЕЛИТЕ, а не на братята и сестрите.
Говоря за принципа - голямото гледа по-малкото, по-малкото гледа най-малкото, най-малкото гледа най-най-малкото и т.н..  newsm78 Това, че учи на отговорност си е теза на родителите.  Peace Отговорност и грижовност се възпитават по много други начини - не мисля, че децата трябва да гледат децата на родителите си. Помисли си само, че най-малкото нямат избор - това за мен не е нормално. Rolling Eyes Ще пораснат, ще имат деца, ще носят отговорност, ще полагат грижи - но това ще е ТЕХНИЯТ избор, а не нечий друг.  Peace

Както е казала Франческа Салиери, зависи докъде се простира помощта. Аз съм един такъв човек като тези в болднатото. С тази разлика, че не съм гледала брат или сестра, а по-малък братовчед (защо и как точно така се случи няма да обяснявам, че е дълго и не по темата). Гледането започна, когато бях на 9, а той на 2 и приключи, когато тръгна в първи клас. И имам предвид активно гледане, не просто да подам биберона или да прочета някоя приказка за приспиване. Научи ме на някаква отговорност, първоначално ми беше интересно, но постепенно ме въвличаха в нови задължения около отглеждането и определено много ми тежеше. Дори от сегашната си гледна точка оценявам, че доста неща от детството съм пропуснала за тези пет години и определено не бих причинила на свое дете нещо подобно.

Общи условия

Активация на акаунт