Пред труден избор

• 19 431
  • 297
  •   1
Отговори
# 90
v_d , какво разбираш под "голямото дете гледа по-малкото"?
Не познавам съвременно семейство, в което голямото дете не ходи на училище и си седи вкъщи за да бави и надзирама малкото си братче или сестричка.
Грижата но по-голямото в повечето случаи в днешно време, се изразява във вземането от ДГ или училище, и то ако детето е достатъчно голямо, за да му бъде разрешено да поеме тази отговорност към по-малкото. Също така и пазене час-два до прибирането на родителите от работа.....Но едва ли това могат да правят едно за друго деца с 2-3-4 години разлика? Thinking

Очевадещо си личи кой иска да си остане с едно, и кой има желание за още деца. Така че, не виждам за какво спорите.

Малко ли е това почерненото според теб?
Значи вместо да се прибере от училище, трябва да ходи да взима братчето/сестричето от градина/училище. Вместо да си се занимава с неговите неща трябва да пази по-малкото. Малкото е ок, но голямото кой го пита това на него прави ли му се, след като по моята логика не му влиза в задълженията. Това, че майка му и баща му са решили да имат второ дете, защо би трябвало да се отразява на неговото ежедневие? Нали се сещаш, че на малкото, ако няма още по-малко, ще са му е спестен този така поучителен и приучаващ опит с носенето на отговорност... Нещо не схващам... Изобщо не е честно към по-голямото дете и никой не може да ме убеди, че така трябва да бъде.  Peace

Това си е твое лично мнение, което се съмнявам много хора да споделят, за мен е безумие това, което си написала. Peace Надявам се, че говориш теоритично, и не ти се е налагало да изпитваш това ужасно бреме да прибираш братчето/сестричката си от училище. Laughing

Ще си позволя още веднъж да се включа в темата, тъй като по-напред бях споменала, че съм се грижила за по-малко дете. Както казах, касае се за по-малък братовчед, чиито родители го оставиха в нас на двегодишна възраст, за да заминат на работа в африканска държава. В нас по онова време живеехме аз, родителите ми и баба ми. И тримата възрастни ходеха на работа, защото баба беше млада за пенсия. Как стояха нещата с гледането от моя страна - на три години малкият тръгна на градина, като по ред причини възрастните решиха, че няма да посещава градина целодневно и се уговориха с учителките да седи там само половин ден, в зависимост от моята смяна в училище. Когато бях втора смяна, седяхме двамата заедно вкъщи от 7.30 до към 12.00-12.30, после го водех на градина и отивах на училище. С първа смяна - обратното - веднага след часовете, към 12.30 - 13.00 го вземах и го водех вкъщи, където стояхме двамата самички до 18.00 и нещо, когато от работа се прибираше първият възрастен. През това време аз трябваше да уча уроците си, да го храня, преобличам, ако се изпоти, да общувам с него, да го приспивам и като цяло да го пазя да не свърши някоя опасна беля. Виждам, че май всички в темата са майки, респективно знаят, че не е най-лесното нещо да опазиш едно мъниче, което тепърва открива света от потенциални опасни ситуации, още повече, ако самият ти си на десетина години и още не можеш себе си да пазиш адекватно.

Не съм го считала чак за бреме, но определено в седми клас ми беше особено тежко, защото освен тези неща, трябваше да уча и за изпитите за езиковата гимназия. Овен това, трябваше да се откажа от математическата школа и СИП-а по изобразително изкуство, които ми бяха голяма страст, защото нямаше кой да стои с малчо. По същата причина в шести клас трябваше да откажа поканата да се присъединя към баскетболния отбор на училището, защото тренировките бяха във време, когато пак нямаше кой да пази малкия.

С други думи, опитвам се да кажа, че всяко семейство индивидуално определя степента на помощ, която голямото дете оказва и понякога, за жалост, това се оказва в негов ущърб. Въпреки това, мисля, че авторката на темата е достатъчно разумна, за да нагласи така нещата, че да няма ощетени в ситуацията.  Hug

# 91
  • Варна

Така че за неговото време той вероятно е гледал добре децата си.

А и още нещо. Ако беше прочела добре следващият ми пост щеше да разбереш защо броят на децата е пряко свързан с интелигентността на родителите.

Пропусна да напишеш , че това е според теб, а не някакъв установен факт. Ако това че имаш едно дете те кара да се чувстваш интелигентна, това е твое право. Peace

# 92
Моето скромно мнение е , че в нашата страна трябва да си приказно богат , за да можеш да отгледаш нормално 5 деца . С необходимото внимание , финанси и спокойствие ,  домашна помощница / или даже две / и всичките необходими обучения и забавление . Обратното ми звучи меко казано ... нереално .
Но както каза една потребителка по - горе - всеки и знае  Stop Аз си гледам моето дете да е добре , който мисли , че ще се справи  5 - ОК , но дано само не е за сметка на децата .

# 93
nana77 , гениално Laughing

Бах е работил на различни места и на ангажименти. И ако се сещаш той не е бил пишурка на работа от 9 до 5 и после краката на масата, докато гледа телевизия, а е бил композитор и се е съдирал от работа за да пише музиката, чрез която са се издържали. Ходил е пеша часове наред до други градове за да слуша други известни тогава музиканти и да се учи от тях. И да-имал е пари, но ако сега човек има толкова пари, ще се смята за супер беден, защото едва ли ще стигнат за корито на 200 лева и за количка от 1200. Приоритети.

Просташкият ти език, не помага на тезата ти. Wink hahaha

# 94

Кафе с Канела, при теб си е било тежко, по това, което описваш ти е трябвало да гледаш братовчед си почти целодневно! Мисля, че не ставаше въпрос за такава крайна ситуация, а за взимане от градина/училище няколко пъти в седмицата, когато родителите нямат възможност и наглеждане за няколко часа, например, но не всеки ден разбира се. Това за мен е напълно нормално и ако някой го счита за нарушаване душевния мир на голямото дете, егати егоистчето би станало от такова дете..

# 95

Тук май реалният опит не се котира и не му се обръща внимание. Приема се желаното за действително.  Laughing

По-горе baibibi, много добре го е написала -
Цитат
Проблемът при отглеждане на пет деца не е само в парите. По-големият проблем е времето.

Обаче тук от началото на темата чета само за "финансовата възможност". То и тя не е за подценяване, обаче както и да го мисля колкото и пари да има един човек не може да си купи удоволствието денонощието да стане 30 часа например.  newsm78

# 96
  • София

Така че за неговото време той вероятно е гледал добре децата си.

А и още нещо. Ако беше прочела добре следващият ми пост щеше да разбереш защо броят на децата е пряко свързан с интелигентността на родителите.

Пропусна да напишеш , че това е според теб, а не някакъв установен факт. Ако това че имаш едно дете те кара да се чувстваш интелигентна, това е твое право. Peace

А някъде да съм написала, че е установен факт?  newsm78

Archangel аз просташки език не виждам да съм ползвала. Просташко е да се опитваш да пробутваш теза, която никой никъде не е дори споменавал. Или поне аз не видях някой да казва, че не трябва хората да имат повече деца, ако не могат да им купят количка от 1200 лева. Само и единствено ти го спомена.
Аз казвам, че не е проява на интелигентност да родиш повече деца, отколкото имаш възможност да отгледаш. Точно и ясно. Не виждам нищо просташко в това мое твърдение, че да подскачаш толкова и да се опитваш да даваш несъстоятелни примери за хора, живели преди векове.
Защото моята прабаба е родена през 1900 година и е имала само две деца. Въпрос на интелигентност - толкова са могли с прадядо ми да отгледат. Толкова са родили.

# 97
  • Варна

Проблемът при отглеждане на пет деца не е само в парите. По-големият проблем е времето.
Обаче тук от началото на темата чета само за "финансовата възможност". То и тя не е за подценяване, обаче както и да го мисля колкото и пари да има един човек не може да си купи удоволствието денонощието да стане 30 часа например.  newsm78

Странно никой не се е сетил да съжалява децата на Брад Пит и Анджелина Джоли например или тези на Мадона.
Дали децата на Стинг и Мел Гибсън страдат?

Ако държиш на личен опит познавам достатъчно единствени деца, чиито родители не са имали време за тях.

# 98
Мисля, че не ставаше въпрос за такава крайна ситуация, а за взимане от градина/училище няколко пъти в седмицата, когато родителите нямат възможност и наглеждане за няколко часа, например, но не всеки ден разбира се. Това за мен е напълно нормално и ако някой го счита за нарушаване душевния мир на голямото дете, егати егоистчето би станало от такова дете..

Разбира се, аз това го давам само като пример, за да илюстрирам, че за различните семейства разпределението на грижите м/у децата е различно, затова не е зле да се изясни точно какво се има предвид под "гледане".  Peace

# 99

Кафе с Канела, при теб си е било тежко, по това, което описваш ти е трябвало да гледаш братовчед си почти целодневно! Мисля, че не ставаше въпрос за такава крайна ситуация, а за взимане от градина/училище няколко пъти в седмицата, когато родителите нямат възможност и наглеждане за няколко часа, например, но не всеки ден разбира се. Това за мен е напълно нормално и ако някой го счита за нарушаване душевния мир на голямото дете, егати егоистчето би станало от такова дете..

"Някой" предполагам съм аз.  Laughing
Ще си позволя да отговоря:
Говорех за деца, които гледат по-малките си братя и сестри в 80% от времето.
То е хубаво да се чете малко преди да се пише... newsm78
Пък егоизма изобщо няма общо с това кой колко братя и сестри има... ама изобщо.

# 100
Прочетох поста ти anixi и искрено се усмихнах, с най- мили чувства. Скоро една майка решаваше дали да има 4то дете. Ти знаеш, че искаш 4то, но новата новина е била изненадваща. Светът е шарен и наистина се случват интересни неща  bouquet И е странно как може нещо толкова хубаво да ни изправи пред такива дилеми. Успокой се, дай си малко време, прекарай време със семейството си и преценете със съпруга ти. Каквото и решение да вземете е важно да се чувствате добре и да сте всички щастливи. Аз лично харесвам големи семейства. В същото време всеки е свободен да изгради своето, както му харесва. Намесата с дори определения за социално положение и броя на децата е недопустима за мен, но разбира се човек трябва да има положение, средства, възпитание, за да осъзнае истината, че всъщност всичко е преходно и най- важна е нагласта ни към живота.

# 101
  • София /Абсурдистан
Моето скромно мнение е , че в нашата страна трябва да си приказно богат , за да можеш да отгледаш нормално 5 деца . С необходимото внимание , финанси и спокойствие ,  домашна помощница / или даже две / и всичките необходими обучения и забавление . Обратното ми звучи меко казано ... нереално .
Но както каза една потребителка по - горе - всеки и знае  Stop Аз си гледам моето дете да е добре , който мисли , че ще се справи  5 - ОК , но дано само не е за сметка на децата .
И моето мнение е същото  Peace

# 102
  • Варна

Защото моята прабаба е родена през 1900 година и е имала само две деца. Въпрос на интелигентност - толкова са могли с прадядо ми да отгледат. Толкова са родили.

Явно много сигурни контрацептиви са ползвали. Не искам да звуча иронично, но за тези години, които говориш броя на децата много рядко е можел да бъде планиран именно заради несигурната контрацепция.

# 103

Странно никой не се е сетил да съжалява децата на Брад Пит и Анджелина Джоли например или тези на Мадона.
Дали децата на Стинг и Мел Гибсън страдат?

Ако държиш на личен опит познавам достатъчно единствени деца, чиито родители не са имали време за тях.

А ти сигурна ли си, че не страдат?
Защото аз не ги познавам...какво им е на душа и сърце те си знаят. Може да са щастливи, може и да не са - докато някое от тях не дойде лично да ми каже кое от двете е, не се наемам да коментирам.  Laughing А дали се грижат сами за себе си помежду си?  newsm78

Родители всякакви - то не зависи изцяло от бройката на децата, но и тя има значение - количеството деца намяла правопропорционално количеството време отделено за всяко едно от тях от страна на родителите.  Peace

# 104
Поредната тема излязла от контекста!
Поредните хора които обичат да са винаги прави!
И обичайния начин на слабия човек да се справи със ситуацията,да обижда!
 smile3505

Общи условия

Активация на акаунт