Не познавам съвременно семейство, в което голямото дете не ходи на училище и си седи вкъщи за да бави и надзирама малкото си братче или сестричка.
Грижата но по-голямото в повечето случаи в днешно време, се изразява във вземането от ДГ или училище, и то ако детето е достатъчно голямо, за да му бъде разрешено да поеме тази отговорност към по-малкото. Също така и пазене час-два до прибирането на родителите от работа.....Но едва ли това могат да правят едно за друго деца с 2-3-4 години разлика?
Очевадещо си личи кой иска да си остане с едно, и кой има желание за още деца. Така че, не виждам за какво спорите.
Малко ли е това почерненото според теб?
Значи вместо да се прибере от училище, трябва да ходи да взима братчето/сестричето от градина/училище. Вместо да си се занимава с неговите неща трябва да пази по-малкото. Малкото е ок, но голямото кой го пита това на него прави ли му се, след като по моята логика не му влиза в задълженията. Това, че майка му и баща му са решили да имат второ дете, защо би трябвало да се отразява на неговото ежедневие? Нали се сещаш, че на малкото, ако няма още по-малко, ще са му е спестен този така поучителен и приучаващ опит с носенето на отговорност... Нещо не схващам... Изобщо не е честно към по-голямото дете и никой не може да ме убеди, че така трябва да бъде.

Това си е твое лично мнение, което се съмнявам много хора да споделят, за мен е безумие това, което си написала.
Надявам се, че говориш теоритично, и не ти се е налагало да изпитваш това ужасно бреме да прибираш братчето/сестричката си от училище. Ще си позволя още веднъж да се включа в темата, тъй като по-напред бях споменала, че съм се грижила за по-малко дете. Както казах, касае се за по-малък братовчед, чиито родители го оставиха в нас на двегодишна възраст, за да заминат на работа в африканска държава. В нас по онова време живеехме аз, родителите ми и баба ми. И тримата възрастни ходеха на работа, защото баба беше млада за пенсия. Как стояха нещата с гледането от моя страна - на три години малкият тръгна на градина, като по ред причини възрастните решиха, че няма да посещава градина целодневно и се уговориха с учителките да седи там само половин ден, в зависимост от моята смяна в училище. Когато бях втора смяна, седяхме двамата заедно вкъщи от 7.30 до към 12.00-12.30, после го водех на градина и отивах на училище. С първа смяна - обратното - веднага след часовете, към 12.30 - 13.00 го вземах и го водех вкъщи, където стояхме двамата самички до 18.00 и нещо, когато от работа се прибираше първият възрастен. През това време аз трябваше да уча уроците си, да го храня, преобличам, ако се изпоти, да общувам с него, да го приспивам и като цяло да го пазя да не свърши някоя опасна беля. Виждам, че май всички в темата са майки, респективно знаят, че не е най-лесното нещо да опазиш едно мъниче, което тепърва открива света от потенциални опасни ситуации, още повече, ако самият ти си на десетина години и още не можеш себе си да пазиш адекватно.
Не съм го считала чак за бреме, но определено в седми клас ми беше особено тежко, защото освен тези неща, трябваше да уча и за изпитите за езиковата гимназия. Овен това, трябваше да се откажа от математическата школа и СИП-а по изобразително изкуство, които ми бяха голяма страст, защото нямаше кой да стои с малчо. По същата причина в шести клас трябваше да откажа поканата да се присъединя към баскетболния отбор на училището, защото тренировките бяха във време, когато пак нямаше кой да пази малкия.
С други думи, опитвам се да кажа, че всяко семейство индивидуално определя степента на помощ, която голямото дете оказва и понякога, за жалост, това се оказва в негов ущърб. Въпреки това, мисля, че авторката на темата е достатъчно разумна, за да нагласи така нещата, че да няма ощетени в ситуацията.
Аз си гледам моето дете да е добре , който мисли , че ще се справи 5 - ОК , но дано само не е за сметка на децата .

И е странно как може нещо толкова хубаво да ни изправи пред такива дилеми. Успокой се, дай си малко време, прекарай време със семейството си и преценете със съпруга ти. Каквото и решение да вземете е важно да се чувствате добре и да сте всички щастливи. Аз лично харесвам големи семейства. В същото време всеки е свободен да изгради своето, както му харесва. Намесата с дори определения за социално положение и броя на децата е недопустима за мен, но разбира се човек трябва да има положение, средства, възпитание, за да осъзнае истината, че всъщност всичко е преходно и най- важна е нагласта ни към живота.