MTHFR генна мутация

• 166 575
  • 850
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Някъде четох, че приема на обикновената фолиева е дори опасен за тези с мутации. Има влошаващ ефект. Задължително трябва да е метилирана. Също и за б12. Аз пих б12 метилкобаламин. Таблетки за смучене. Бях в долната граница на нашите референтни, само това помня.
Понеже и фолиевата не я пия в последно време редовно, може би ще изчакам още седмица и ще ходя да ги проверя всичките ми проблемни (вит д, вит б12, инсулин, глюкоза, хомоцистеин). А за фолиева дали съм ок, кое се изследва - фолат? Или друго?

# 616
  • София - Варна
Аз пих сега някакви Б комплекс Депо на Допелхерц, те не са с метил Б12 и Б9, ами с обикновени.... и почна да ме боли глава, но не знам дали е от тях, или от други медикаменти, или от хипофункцията на ЩЖ. Много е комплицирано положението. Спрях ги де. Сега по-малко ме боли уж.
Аз изследвах фолат, и там също съм на средата. Май то се изследва.

# 617
Цитат
нито комбинираното хетерозиготно носителство (то е още по-рисково) - (С677Т и А1298С)
Аз имам точно комбинирани хетерозиготни... Защо да са по-рискови?

Не знам защо, на такава статистика съм попадала. Пак не че са кой знае колко рискови, но не е за успокоение, че са хетерозиготни, щом са и по двата MTHFR гена.

Дозите на В12 във всички комбинирани витамини са смехотворни. Никакъв начин да ги усетиш по какъвто и  да било начин. Ако се налага прием на В12, тези не вършат никаква работа. Както е писала Елба, метилиран В12 за смучене. Инжекции у нас има само цианокобаламин, за съжаление. 

# 618
  • София - Варна
Мен ме е страх от по-висока доза Б12 да не направя реакция отново, затова пия в малки дози.
Препоръчайте ми таблетки за смучене метил Б12, моля.

# 619
  • София
Аз лично взех каквото имаше в аптеката метилкобаламин... на солгар бяха, може би да бяха скъпи... но не знам имаше ли ефект Simple Smile  не се проследих. Иначе от ихерб вероятно е най-изгодно. Важно е да е тази форма... и що-годе от добра фирма.

# 620
Аз съм взимала на Jarrow. Възможно е реакцията ти е да била от цианокобаламина - известно е, че той не се усвоява добре от хора с проблем с усвояването (сори за повтореният), но си мислех, че просто няма полза... Както и да е, колкото и да се твърди, че е безвредно, това си е вид терапия и не е добре да се прави без изходни и контролни изследвания и най-вече консултации с кадърен специалист (аз обаче не мога да препоръчам такъв).
П.П. Ето тук има интервю с трима лекари по темата, но те са все педиатри: https://kibea.net/blog/post/2199.

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 22:57 от easy rider

# 621
  • София
И аз бях чела, че са възможни странични реакции, като главоболие от прием на б12 и трябва с по-малки дози да се почва. Но наистина поне изследвания са си нужни, а моето мнение е, че са занижени стойностите в България и едва ли има специалист, който щом е в реф гр на лабораторията да препоръча прием. Може би се гледат и други показатели, но е факт, че при мен след приема и хемоглобина ми беше малко по-красив Simple Smile Дозата на моите беше явно неразрешена за употреба у нас и на етикета на бг беше написано 1/20 част от таблетката на ден! Таблетката е 5 мм Simple Smile фармацевта само се засмя и каза да не обръщам внимание Simple Smile

# 622
Благодаря easy rider  Hug
Дай Боже този път да имам успех - след три неуспеха, дано да имам поне един успех Simple Smile
Да ти кажа честно, точно от "специалистите" ме е страх.
Гинеколозите разбират повече от генетиците, генетиците казват - няма проблем, всичко е точно.
На мен Катя Тодорова, внимавайте - ендокринолог!, ми каза, че 4G/5G е по-големия проблем, тъй като Неофолик Мета си пия х2 , взели сме мерки. Каза ми, че е белтък, с който по принцип няма проблем, но по време на бременност става силен и трябва да се вземат мерки. Каза ми, че Фракси сам няма да се справи и ме предписа Метфогама по 1 т.

Иначе аз миналата година пусках Б 12, хомоцистеин и фолат на чисто, почивах цяла година след поредния аборт от всякакви лекарства. Всичко беше точно. Сега пуснах само Б 12, макар че едва ли някой ще позволи каквото и да било в 11 седмица от бременността ....По-натам пак ще изследвам.

Момичета питах ли ви дали според вас има нивото на желязо има връзка с тези мутации ?
Моето е завишено ... newsm78
И според мен е от приема на Неофолика ...Иначе поне хемоглобинът ми е ок.

afrikancho, чела съм, че при висок стартов прием на метил Б12 , става overmеthylation ...  свръхметилиране на организма, при което разбира се той реагира остро ... започва се с малка доза и постепенно се увеличава до оптималната  Peace Страничните ефекти ги е описал Бен Линч в сайта за мтхфр.

И аз пих Джароу последно - B-right се казват.
Преди това na Swanson - B-active май бяха

Трябва да се правят почивки, не е хубаво да се приемат постоянно  Peace

# 623
  • София - Варна
Благодаря, Easy Rider, Елба!
Ами аз си имам изследване. Б12 ми е към 300, малко под 300, това ми е изходно (140-490). То лекар няма да ми помогне, какво друго мога да направя, освен да започвам сама прием на добавки.
Мен малко ме е страх да си сложа цяла таблетка под езика, защото знам, че са добри, и да не получа пак такава реакция, макар че наистина може да е била и от цианкобаламина, но пък много други момичета, дори хомозиготни за неусвояване на Б12, не получиха нищо... Уфф...
Бебка, честито за бременността! Дано всичко е успешно!  Embarassed
Бебка, аз не от метилкобаламин, а от цианкобаламин направих реакция.

Моето желязо се вдига над горна граница, когато приемам НЕОФОЛИК мета.
А пък имам много нисък феритин. ама много нисък, на долна граница. А желязото мие към горна, и ако пия Неофолик мета, се качва на горна и над нея. И аз се питах дали няма общо с тия мутации нещо.
ИСкам да си вдигна феритина заради ЩЖ, обаче няма как, тъй като няма смисъ да пия желязо, то ми е ОК, а и като пия Неофолик мета, така или иначе ще го вдигна. И аз не знам и се чудя какво да правя...
Катя Тодорова се занимава с тромбофилия по принцип, тя е репродуктивен ендокринолог (РЕ), затова е била запозната с тия работи.

# 624
Благодаря, afrikancho
Ааа аз пропуснах, че е било цианокобаламин
Но внимавай с чистия метилкобаламин - да не се предозираш.
Моят Б 12 е 358 преди няколко дни, при същите стойоности. Пак ще го следя.
Виж феритин не съм пускала .... другият път и него  Peace

За Катя Тодорова знам, аз за това я избрах, но може ли проф. Кременски и доц. Ковачева от МУ Плевен да ми казват, че няма проблем, а тя да ми дава съвети по генетични мутации ... newsm78

# 625
С проф. Кременски лично не съм се консултирала, но ми прави впечатление, че много често се отнася пренебрежително към нискорисковите мутации, в което със сигурност не е прав. В неговата лаборатория продължава да не се изследва А1298С. Съжалявам, че го казвам за такъв авторитет, но както и друг път съм писала -  аз имам само нискорискови мутации (PAI и MTHFR) и вече три дълбоки венозни тромбози зад гърба си, последната извън всякакви рискови фактори. От един (че и от сто и един) случай статистика не се прави и затова мразя да давам конкретни примери, но в случая си го позволявам, защото примерът ярко опровергава някакво "правило". Също така съжалявам, че се повтарям - усещам се, че го правя, но вече почнах да се обърквам в коя от тромбофилните теми какво и с кого сме обсъждали Simple Smile

# 626
  • София - Варна
Аз досега не се бях замисляла, но след вчерашния разговор тук осъзнах, че наистина моите две хетерозиготни мутации са равносилни на една хомозиготна например, защото са с кумулативен ефект.
Мисля да изследвам хомоцистеин, мисля да изследвам и децата си (на 3г. и на 5 месеца съответно) за дефицит на Б12. Особено ме е страх за малкото. Дано не съм закъсняла...

# 627
Ами аз например също нямам изследване на А1298С. Не знам защо тук не се пуска Sad
Моите ги правих в МУ Плевен при доц. Ковачева - същата история е ...
Даже след години ходих на консултация при нея, барем са се ограмотили, обаче - не Sad

Според Сигридов, недостигът на Б 12 може да доведе до аутизъм Sad
Имаше нещо и за кърменето, но сега не мога да върна лентата ...
SAB-f ходеше при него, тя е по-нясно.

# 628
  • София - Варна
И аз бях при Сигридов, но не ми понесоха инжекциите Б12, затова толкова много се тревожа. Знам го това твърдение за аутизма и Б12.
Предполагам, че кърмачките с нисък Б12 нямат достатъчно такъв в кърмата. Това сигрурно е било? То това важи и за Д, и за какво ли още не...

Последна редакция: нд, 11 дек 2016, 12:15 от afrikancho

# 629
Точно така, може да доведе до всякакви неврологични увреждания, в т.ч. аутизъм; освен това и до чисто физически като изоставане в растежа. Кърменето от майки с дефицит е опасно точно защото бебетата не получават достатъчно. Децата на родител/и с тромбофилия трябва да се изследват по моему също за тромбофилия (освен за витамините и пр.), защото е добре това да бъде известно в много ситуации, вкл. при елементарни, често срещани травми като счупена ръка, операции и пр., да не говорим по- нататък - момичетата трябва да са наясно, че в никой случай не бива да пият противозачатъчни, да вземат мерки при бременност и пр. Тромбофилиите при малки деца много рядко създават проблеми, но ги създават. Факт, че профилактиката при децата е много слабо изследвана и не всички специалисти и на Запад смятат, че е необходимо изследване, ако няма изрична причина за това; споделям личното си мнение.

Общи условия

Активация на акаунт