Майчинството счетоводно - 27

• 45 123
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
В майчинство съм с малкия си син. Дали когато големият е болен може баща му да получи болничен лист за гледането му? Питам, защото всеки път изпадаме в познатата за много родители ситуция - с две деца, едното болно, трябва да се води по лекари и да се гледа и лекува, защото не ходи в тези периоди на градина, а бебето го влача с мен по болници и кабинети.

може, разбира се
в счетоводството ще попълни Декларация по чл.39 от НМЕР, че не е имало кой друг да се грижи за него
Благодаря ти за отговора. Heart Eyes И наистина, аз мисля, че е логично така да бъде, защото съм в майчинство заради бебо, а това не означава, че мога да поемам грижите и за големия когато е болен. Просто се притеснявахме, че може размишленията ни да са отречени от закона. Лекарят на детето издава тези болнични листове, нали? Не сме ползвали досега, а е можело да си го позволим, има моменти, в които е направо ад да ги гледам сама в подобни състояния. ooooh!

# 181
Здравейте! Имам един въпрос и ще съм много благодарна ако някой ми отговори.
Бременна съм, в момента съм в неплатен отпуск ( по принцип работя в БГ), от ноември съм в Германия, термина ми е на 29 март. Взех си от БГ домумент Е104, направих си здравна осигуровка в Германия и трябваше да ми дадат документи Е115 и Е116, за да изляза по майчинство. Но от тук не ми ги дават- нямала съм право, тъй като  не съм работела в Германия Shocked/ И сега- как да изляза майчинство, отпуската ми е до юни, после какво??? От НОИ ми казват без болничен за раждането няма майчинство, а болничният се взима на основание на тези Е115 и Е116, които не съм имала право??? Има ли варианти или губя и работата и майчинството???

Много ми е интересно това кой от НОИ ти го казва!  Crossing Arms
Като чета Наредбата  … ;ел V, там пише че болничен лист не се издава. А необходимите документи се предават от чужбина до нашето НОИ. Поне така тълкувам този раздел.

Ето и какво друго намерих - Полученият от чужбина формуляр Е 116 (обичайно той се съпровожда от Е 115) се изпраща по компетентност в ЦУ на НОИ – дирекция „ЕИМД”...
Писмо на НО … .08.2008 г.
Указание № … .12.2007 г.

За най-сигурно пиши до NOI@nssi.bg.

В майчинство съм с малкия си син. Дали когато големият е болен може баща му да получи болничен лист за гледането му? Питам, защото всеки път изпадаме в познатата за много родители ситуция - с две деца, едното болно, трябва да се води по лекари и да се гледа и лекува, защото не ходи в тези периоди на градина, а бебето го влача с мен по болници и кабинети.

може, разбира се
в счетоводството ще попълни Декларация по чл.39 от НМЕР, че не е имало кой друг да се грижи за него
Благодаря ти за отговора. Heart Eyes И наистина, аз мисля, че е логично така да бъде, защото съм в майчинство заради бебо, а това не означава, че мога да поемам грижите и за големия когато е болен. Просто се притеснявахме, че може размишленията ни да са отречени от закона. Лекарят на детето издава тези болнични листове, нали? Не сме ползвали досега, а е можело да си го позволим, има моменти, в които е направо ад да ги гледам сама в подобни състояния. ooooh!

Да, докторът.
Разбира се, че друг ще се грижи за голямото дете - татковците нали са за това.  Wink

Последна редакция: сб, 13 фев 2010, 23:17 от Стики

# 182
Здравейте! Имам един въпрос и ще съм много благодарна ако някой ми отговори.
Бременна съм, в момента съм в неплатен отпуск ( по принцип работя в БГ), от ноември съм в Германия, термина ми е на 29 март. Взех си от БГ домумент Е104, направих си здравна осигуровка в Германия и трябваше да ми дадат документи Е115 и Е116, за да изляза по майчинство. Но от тук не ми ги дават- нямала съм право, тъй като  не съм работела в Германия Shocked/ И сега- как да изляза майчинство, отпуската ми е до юни, после какво??? От НОИ ми казват без болничен за раждането няма майчинство, а болничният се взима на основание на тези Е115 и Е116, които не съм имала право??? Има ли варианти или губя и работата и майчинството???

Много ми е интересно това кой от НОИ ти го казва!  Crossing Arms
Като чета Наредбата - Раздел V, там пише че болничен лист не се издава. А необходимите документи се предават от чужбина до нашето НОИ. Поне така тълкувам този раздел.

Ето и какво друго намерих - Полученият от чужбина формуляр Е 116 (обичайно той се съпровожда от Е 115) се изпраща по компетентност в ЦУ на НОИ – дирекция „ЕИМД”...
Писмо на НОИ № 91-01-184 от 22.08.2008 г.
Указание № 91-01-282 от 20.12.2007 г.

За най-сигурно пиши до NOI@nssi.bg.

Еми в стая 106 ли 116 ли, не помня вече/ счетоводителката от работата ми каза че   и тя щяла да пита в друга стая ама там само служебни лица влизали, и така. Та от там и казали за Е115 и Е116. Хубаво ама тук  неми ги дават тези документи. Та ?са мие ако не ги получа, какво- не мога да изляза майчинство, в смисъл губя си и работата?

# 183
Здравейте,имам следното питане на 12.02 ми изтича първата година на майчинството,преминавам във втората година. Моля да ми кажете колко лв се получава на месец и как ще ми се платят 10 дни остатък от февруари.Много благодаря предварително нещо не можах да се орентирам пак ли има ставка на работен ден или е твърда сума на месец.

# 184
  • Варна
Здравейте,имам следното питане на 12.02 ми изтича първата година на майчинството,преминавам във втората година. Моля да ми кажете колко лв се получава на месец и как ще ми се платят 10 дни остатък от февруари.Много благодаря предварително нещо не можах да се орентирам пак ли има ставка на работен ден или е твърда сума на месец.

Ще получаваш по 240 лв на месец, 10те дни от февруари ще се изплатят на база, среднодневното ти брутно обезщетение, което си получавала досега.

# 185
Привет! Искам да попитам ако предходната година съм била на граждански договор и сама съм си внасяла здравните осигуровки тези месеци смятат ли се при изплащане на болничен за раждане ?

# 186
  • Пловдив
Привет! Искам да попитам ако предходната година съм била на граждански договор и сама съм си внасяла здравните осигуровки тези месеци смятат ли се при изплащане на болничен за раждане ?

гражданския договор не се взема предвид при изчислението на обезщетението за бременност и раждане

# 187
Еми в стая 106 ли 116 ли, не помня вече/ счетоводителката от работата ми каза че   и тя щяла да пита в друга стая ама там само служебни лица влизали, и така. Та от там и казали за Е115 и Е116. Хубаво ама тук  неми ги дават тези документи. Та ?са мие ако не ги получа, какво- не мога да изляза майчинство, в смисъл губя си и работата?

Стара истина е, че като питаш устно, не получаваш правилния отговор.
Служителите в държавните институции са тясно специализирани и като ги попиташ нещо странично, могат много да те объркат.

По-добре е да получиш отговор на мейла. Така и при нужда ще ти послужи като доказателство (да не стига човек до там). А така - иди намери кой какво е казал и т.н.
Утре ако имам време, ще погледна дали има конкретни консултанти по международните въпроси в някоя от стаите.
За мен обаче само писмен отговор би имал значение.

# 188

Стара истина е, че като питаш устно, не получаваш правилния отговор.
Служителите в държавните институции са тясно специализирани и като ги попиташ нещо странично, могат много да те объркат.

По-добре е да получиш отговор на мейла. Така и при нужда ще ти послужи като доказателство (да не стига човек до там). А така - иди намери кой какво е казал и т.н.
Утре ако имам време, ще погледна дали има конкретни консултанти по международните въпроси в някоя от стаите.
За мен обаче само писмен отговор би имал значение.
Благодаря!

# 189
  • Sofia
Момичета, имам нужда от съвет  Hug

В седми месец съм и досега не бях ползвала никакъв болнични. Самоосигурявам се на максимума (2000лв.) От 4 февруари с 300 зора взех 30-дневен болнични от лекарката в ЖК. Понеже клиниката е частна и тя има само някакъв частичен прием по ЗК, и беше много трудно да ми даде болнични. Писа ме 3 дни в болница и след това още 27-домашно лечение. Този 30-дневен болничен изтича 14 дни преди 45- дневният ми (на 5ти март). Тази от ЖК няма да може да ми издаде друг за тези 14 дни.
Моята идея е да взема 7 дни от педито на сина ми и 7 дни от моята лична лекарка - и двата за общо заболяване.
Дали по някакъв начин това, че са от различни лекари по различни причини би повлияло негативно обезщетението ми по-нататък  newsm78

Освен това има ли начин педито на сина ми да ми издаде 2 х 7 дни по някакъв начин ??? Аз така или иначе вече 4-та седмица си го гледам в къщи заради какво ли не, без никога да съм ползвала болнични за него. Тя няма да ми откаже, но не знам дали може без ЛКК  newsm78 Например 2 Х 5 дни... нещо такова...  Confused

В Шейново ходя на платени прегледи и там ще раждам - ще питам тамошният ми лекар дали пък те нямат някакъв начин да ми дадат болничен  Confused

# 190
  • Майничка
Момичета, имам нужда от съвет  Hug

В седми месец съм и досега не бях ползвала никакъв болнични. Самоосигурявам се на максимума (2000лв.) От 4 февруари с 300 зора взех 30-дневен болнични от лекарката в ЖК. Понеже клиниката е частна и тя има само някакъв частичен прием по ЗК, и беше много трудно да ми даде болнични. Писа ме 3 дни в болница и след това още 27-домашно лечение. Този 30-дневен болничен изтича 14 дни преди 45- дневният ми (на 5ти март). Тази от ЖК няма да може да ми издаде друг за тези 14 дни.
Моята идея е да взема 7 дни от педито на сина ми и 7 дни от моята лична лекарка - и двата за общо заболяване.
Дали по някакъв начин това, че са от различни лекари по различни причини би повлияло негативно обезщетението ми по-нататък  newsm78

Освен това има ли начин педито на сина ми да ми издаде 2 х 7 дни по някакъв начин ??? Аз така или иначе вече 4-та седмица си го гледам в къщи заради какво ли не, без никога да съм ползвала болнични за него. Тя няма да ми откаже, но не знам дали може без ЛКК  newsm78 Например 2 Х 5 дни... нещо такова...  Confused

В Шейново ходя на платени прегледи и там ще раждам - ще питам тамошният ми лекар дали пък те нямат някакъв начин да ми дадат болничен  Confused

Можете да ползвате два първични болнични за общо заболяване от различни лекари, независимо дали за Вас или за детето, но между тях трябва да има минимум 1 работен ден. Ако болничните са непрекъснати, продължението след 7 дни задължително трябва да е от ЛКК, независимо от диагнозата. Т.е., в този случай, ако искате болничен от 8 март, той трябва да е с ЛКК от 6.3., ако  е едноличен - трябва да започне поне от 9-ти. Говорете с гинеколога в Шейново или с личния лекар, ако имат възможност да Ви прекарат направо през ЛКК.

# 191
tiya_4 ,болничния,който ще вземеш преди 45 дневния ще е за общо заболяване,няма как да е за бременност и раждане.Базата ще ти е 12 м назад от 45 дневния,като месеца ,в който е издаден 45 дневния не влиза/за месеците в болничен ще се вземе не самия болничен,а доходът,от който е изчислен/.6 м преди болничния,който ще вземеш през май си била на високата осигуровка и този дълъг болничен до термин няма да ти намали обезщетението

Извинявам се, че се намесвам, но и мен това ме интересува. Какво означава точно дохода, от който е изчислен болничния? Ако например съм била непрекъснато 180 дни в болничен до 45-те дни пред раждането, кое точно ще се счита за доход през тези 6 месеца като база за изчисляване на болнични за раждане.
Благодаря.

# 192
Здравейте!

Имам нужда от малко информация, за което предварително благодаря!
Бременна съм и се водя фиктивно на трудов договор /плащам си сама осигуровките/. Отделно работя и на граждански договор. Въпросът ми е за осигуровките, а именно дали и по двата договора трябва да ми удържат осигуровки за ДОО, ДЗПО /пенсия/, както и здравни.

Благодаря!

# 193
vermar
да, и по двата договора се внасят осигуровки
но доходът по гражданския не влиза в базата за изчисляване на обезщетения

rossitza
хвърли едно око на първото мнение Wink

# 194
Можете да ползвате два първични болнични за общо заболяване от различни лекари, независимо дали за Вас или за детето, но между тях трябва да има минимум 1 работен ден.

Това вече го обсъждахме, доколкото си спомням.
И защо да има един работен ден?!

ето тук
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=454391.msg13624027#msg13624027

виждам че Скуби-Ду пише в темата, но не каза какво точно стана с нейния болничен

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 22:54 от Стики

Общи условия

Активация на акаунт