Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА ЛИНИЯ ЗА НАРКОТИЦИТЕ И АЛКОХОЛА

 • 98 440
 • 287
 •   1
Отговори
# 255
 • Мнения: 62
" Скъпи момичета, искам да Ви помоля за съдействие. От месеци търся контакт със сдружението "Майки срещу насилието в Студентски град". Моля Ви, който може да помогне, да ми пише!"


Здравейте, пробвайте тук:

Клон  "Майки срещу дрогата " - гр. София

Контакти:
Гр.София, Студентски град, ул."Братя Чакрин" 12Б, офис 4
тел.0887/398 180
Лице за контакт:
Татяна Кючукова
Дейности:
Сбирки всеки петък от 18 часа

# 256
 • Мнения: 62
Здравейте!

Видях, че сте търсили статистика относно употребата на наркотици от деца. От този линк можете да си изтеглите прес-съобщението на Национален фокусен център за представяне на данните от  сравнително международно изследване за употреба на цигари, алкохол и наркотици сред 15-16-годишни ученици от 36 европейски страни, включително България:

http://www.nfp-drugs.bg/bg/?&itype=179&info=2366

Мисля, че целият доклад, който е на английски, все още не е публикуван на български.

От тук може да се изтегли Годишния доклад по проблемите на наркотиците и наркоманиите в България за 2011 г.:

http://www.nfp-drugs.bg/bg/?&itype=179&info=2360

Поради липса на достатъчно финансиране Националният фокусен център не успява да прави статистика по много въпроси, за което можем само да съжаляваме. 

# 257
 • Мнения: 62
Безплатен семинар за родители и близки на зависими: „Зависимостта – има ли изход?”

Скъпи родители и близки,

Обръщаме се към онези от Вас, намиращи се в тежката ситуация, в която скъп за Вас човек е засегнат от зависимост към наркотици, алкохол или хазарт, и в която, въпреки всичките Ви усилия,  срещате огромни трудности да му помогнете. Вероятно си задавате много въпроси, на които трудно намирате отговор, може би сте объркани и притеснени.

Ние бихме искали да Ви подкрепим в трудния за Вас момент и да Ви поканим да се включите в организирания от нас семинар на тема „Зависимостта – има ли изход?”.

„Какво можем да направим, когато имаме близък, който е зависим и как можем да го подкрепим в решението му да се лекува?” е един от основните въпроси, които заедно ще разгледаме. Ще поговорим и за трудностите, които вероятно срещате, в опитите си да мотивирате скъпия за Вас човек да вземе това важно решение.

Семинарът се организира от Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност” (http://www.solidarnost-bg.org/), а гост-лектор ще бъде г-н Рууд Бругеман, експерт с повече от 30 годишен опит в лечението на зависимости. Г-н Бругеман дълги години е бил педагогически директор на Терапевтична общност „Тремполин”-Белгия и има личен опит със зависимостта.

Семинарът ще се проведе на 04 декември 2013 г. (сряда), от 18,30 до 20,00 ч. на адрес: гр. София, ул. „Екзарх Йосиф” 1, ет. 2 (голяма жълта къща, намираща се на ъгъла на „Е.Йосиф” и Женския пазар; звънец „Солидарност”).

Моля, заявете своето участие най-късно до 03.12.2013 г. на телефони 02/971 99 20, 0884/389 930, 0879/474 224 (между 9,00 и 17,00 ч.) или на email info@solidarnost-bg.org.

Участието в семинара е безплатно!

Заповядайте, очакваме Ви!

# 258
 • Мнения: 11
Има много сигурни индикатори. За родител, който се съмнява е най- добре да купи лакмус тест и да направи проба. Има различни такива тестове за различните наркотици, някои работят върху урина, а други директно върху челото.

Хубаво е да се знае кои наркотици са на мода и какви са ефектите от тях. При хероина нещата са по- ясни, защото лесно може да се познае по силно стеснените зеници, които не реагират на промяна в светлината. При кокаина зениците се разширяват. При екстази и марихуана нещата са по- невидими, но за родител, който си познава добре детето и контактува редовно с него промените не са така незабележими. За пубери с нормален режим употребата на екстази не може да остане такава тайна, защото ефекта е много продължителен- детето или няма да се прибере цяла нощ или няма да може да заспи цяла нощ /ако въобще е възможно да вземе екстази и да се прибере/.  там фазите на голяма комуникативност и добро настроение при употребата са следвани от противоположни състояния на умора, затваряне в себе си и подтиснатост. При редовна употреба се забелязва загуба на способността да се усвоява нова информация и загуба на краткосрочната памет.

Важно е децата да бъдат поощрявани от малки да са самостоятелни и независими, да не стават свидетели на редовна употреба на алкохол и/ или наркотици от родителите. С тях да се говори, но не да бъдат разпитвани, а да имат доверие в родителите. Често това доверие се бърка с ограничаване на личното пространство на детето, което води точно до склонност към употреба на наркотици и много други отклонения.  Важно е и родителите да не митологизират наркотиците, да не заявяват постоянно своите ужас и уплаха, защото в нестабилна възраст като пубертета тези излишни емоции само правят наркотиците привлекателна зона за експерименти.

iren5 Няма капки, които да накарат зениците да реагират на светлина. Палиш лампата, гасиш я и те си остават едни и същи. Има капки, които да ги разширят, но и тогава си остават непроменени. Още повече, че тези капки правят очивидна промяната в зрението, защото е ясно, че с разширени умишлено зеници не може да се прочете и ред.

При марихуаната няма промяна в погледа, само ако ползват капки- иначе очите са зачервени. А при екстазито не може да се каже, че са невидими последствията- зениците се уголемяват осезаемо и погледа е оцъклен.

# 259
 • Мнения: 4 500
Да не дава Господ!!!! Най ме е страх от наркотиците  Sick

# 260
 • Мнения: 11
Да не дава Господ!!!! Най ме е страх от наркотиците  Sick
Правилно възпитание му е майката... от там нататък не можеш да го предпазиш.

# 261
 • Мнения: 11
Наркотиците са наистина много страшно нещо и дано господ пази децата ни от тях. Според мен е добре да се говори по темата, за да си помагаме при подобен тип проблеми. Също така съм на мнение, че е хубаво да разговаряме и с децата си за наркотиците и последствията, до които те водят.

# 262
 • Мнения: 6 122
Бояна, 97-ма година беше преди 15 години. Попитах изрично за статистика, която показва какво е положението сега и то сред децата. Въпросът ми беше във връзка със съвременните опасности за децата, тъй като не смятам, че наркотиците са най-голямата. Както написах в изтрития си вече постинг, хич не е cool вече да си пушач, пияч и наркоман.
Както и да е, като се омешат две теми така става.  Peace

Потвърждавам от опит.

# 263
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 191
За съжаление, положението е много по-лошо от края на 90-те години. Твърдя го съвсем отговорно, от две години се занимавам (меко казано) с темата. Съвсем целенасочено не използвах статистики, не съм работила с фондации и пр. Разговарях с десетки ученици (зависими и твърдо против дрогата), с много учители, родители и лекари.
Книгата ми излезе преди броени дни ("Кронос, тоя нещастник"), но това е само началото. Тепърва ще се срещам с млади хора от цялата страна. Това е тема, която не бива да се замита под килима. Става все по-страшно. Умират деца. Като детски писател се чувствам лично отговорна.

# 264
 • Мнения: 1
Силно съм трогната от писанията.
Имам син на 16 години привързан към депресия.
Как да му помогна?
Моля ви помогнете ми, нещата са извън контрол! newsm78 Shocked Praynig Mr. Green

# 265
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 102
За депресия може да е виновен и някой хормон, това скоро го чух, за успешно излекуван младеж.

# 266
 • Мнения: 175
Здравейте. Синът ми е на 17 години и вече знам със сигурност, че пуши трева. Не отрича, напротив. Казва, че му харесва. И казва, че когато реши сам, тогава ще спре. Че не мога да му кажа и да не се притеснявам за него. Скоро разбрахме с баща му и много говорим. Сведох му всякаква информация, а той твърди, че всичко е чел и знае. Бихте ли ми дали съвет. Какво да правя? Боли ме сърцето. Как да му помогна. Дали е пристрастен вече?

# 267
 • Мнения: 256
Пристрастен е щом му харесва. Отидете при психолог, само вие и съпругът ви! При наркотиците няма универсално лечение. Не отлагайте,  посъветвайте се със специалист.

# 268
 • Мнения: 175
Има ли някъде публикуван списък със специалистите в тази материя? Не зная къде да отида.

# 269
 • Мнения: 256
Няма такъв списък. Попитайте ЛЛ , той ще ви насочи най-добре. По говорете със специалист. От къде сте?

Общи условия

Активация на акаунт