Машина за хляб-27 част

• 47 610
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
  • Разград
Моля за малко помощ  Praynig

Няколко пъти правя френски хляп по следната рецепта:

230 мл. вода
1 суп. л. олио
1 ч.л. сол
1/2 суп. л. захар
390 гр. брашно
1 1/4 ч.л. суха мая

на програмата за френски хляб. Винаги е ставал чуден със суха мая, и тъй като още от първия път ми се получи без да пипвам грам продуктите си го правя и с отложен старт. Но снощи мъжа ми купил жива мая вместо суха и заредих машината с жива, като прочетох, че 1 1/2ч.л. суха мая = 5гр.*3= 15 гр. жива и тъй като в рецептата ми е 1 1/4 аз сложих 12 гр., но хляба е хлътнал. Повече подробности не знам, защото го сложих на отлжен старт и видях резултата преди малко.  Confused Дали бъркам нещо в сметките с маята или като се слага жива трябва повече брашно  newsm78

По мои сметки 1 чл е 3 гр,най-много 3,5 гр,според зависи от чл.Та,трябвало е да сложиш 1/4 кубче жива мая.
Имам рецепта за френски хляб,който много пъти съм го правила на отложен старт,с 1 чл суха мая.Може и от маята да е,някакси да се е активирала по-рано,ако предварително е попаднала в течноста.Затова казват,че на отложен старт се ползва само суха мая.

Петя,наистина е много време 1 час за тези питки.Понеже маята е доста в тестото и втасват много бързо,около 20-25 минути във фурната.

# 331
Тифани, мах-мама вече ти е отговорила. Много ти е маята. 1/4 кубче е предостатъчно, първо, заради отложения старт, и второ - заради количеството на продуктите. И течността и брашното са за малък хляб. Превтасало ти е тестото. Аз веднъж ползвах отложения старт с жива мая и директно сложих кубчето отгоре върху хляба. Не го размих. До сутринта, докато почне да се прави хляба, кубчето е било достатъчно омекнало и готово за работа. Получи ми се перфектен хляб.

Петушке, не прочетох рецептата за възелчетата, но си я копнах, за да я пробвам някой път Hug.

# 332
Правя марокански питки с царевичен грис. Снимки после!

# 333
Благодаря за отговорите, момичета  Hug Но ми е чудно....1/4 кубче мая = 10,5 гр. ,а аз сложих 12.  1,5 гр. толкова ли оказва влияние???

Отивам пак да зареждам машината с по-малко мая, пък дано стане  Praynig

Затова казват,че на отложен старт се ползва само суха мая.
Ето това не го знаех, благодаря!   bouquet

# 334
Благодаря за отговорите, момичета  Hug Но ми е чудно....1/4 кубче мая = 10,5 гр. ,а аз сложих 12.  1,5 гр. толкова ли оказва влияние???

Как точно сложи маята?

# 335
  • Плевен
Аз от един месец на отложен старт все жива мая ползвам и всичко ми е наред Simple Smile Peace

# 336
Благодаря за отговорите, момичета  Hug Но ми е чудно....1/4 кубче мая = 10,5 гр. ,а аз сложих 12.  1,5 гр. толкова ли оказва влияние???

Отивам пак да зареждам машината с по-малко мая, пък дано стане  Praynig

Ето това не го знаех, благодаря!   bouquet

За отложен старт се ползва само суха мая
Навсякъде пише.
И то се слага най отгоре на брашното да не се активизира преди нужното време.
И да ти отговоря че 1.5 грама мая е от голямо значение, сложиш ли по малко с 1.5 може да не ти втаса, сложиш ли повече със 1.5 може и да превтаса.

НО АЗ НЕ СЪМ ЕКСПЕРТ

# 337
  • София
Благодаря за отговорите, момичета  Hug Но ми е чудно....1/4 кубче мая = 10,5 гр. ,а аз сложих 12.  1,5 гр. толкова ли оказва влияние???

Отивам пак да зареждам машината с по-малко мая, пък дано стане  Praynig

Ето това не го знаех, благодаря!   bouquet

Имате превтасване на хляба.  Дори в досег с брашно живата мая има свойството "да се храни" и да се активира и затова после губи част от способностите си, защото брашното си има все пак някаква влага. Ето защо живата мая не е за предпочитане за отложен старт.

При крайна необходимост да използваме жива мая за отложен старта бихте могли:

1. Всички продукти да се поставят студени включително и маята (тя пък ако може да постои малко във фризера няма да е зле), а машината да се изнесе в студено помещение. Това ако спазите, няма нужда да спазвате следващата точка.

2. На мястото където ще поставите маята (върху брашното в контейнера) сипете една или две чаени лъжици царевично брашно, така че то да направи легло върху, което да сложите живата мая - така тя няма да има достиг до бялото брашно и да се активира предварително. Същото може да направите и с едър пшеничен грис, но при него трябва да се надяваме, че после той ще попадне в течностите и ще има време "да се разтвори".

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 10:07 от дядо хаджия

# 338
Благодаря още веднъж за съветите!

Заредих я пак...определено доста повече брашно се наложи да добавям, за да се получи хубава топка.  Rolling Eyes
И още нещо....знам, че брашно се добавя в първите 5 минути на месенето, ако е необходимо. Получи ми се хубава топка в първите 5 мин., но след 10мин, т.е. към 15-тата минута на програмата пак почна да се маже....Защо така? Нормално ли е?

Как точно сложи маята?

Разтроших я върху брашното.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 11:12 от Тiffany

# 339

Заредих я пак...определено доста повече брашно се наложи да добавям, за да се получи хубава топка.  Rolling Eyes
И още нещо....знам, че брашно се добавя в първите 5 минути на месенето, ако е необходимо. Получи ми се хубава топка в първите 5 мин., но след 10мин, т.е. към 15-тата минута на програмата пак почна да се маже....Защо така? Нормално ли е?
Не спазвам това за 5те минути, сипвам и гледам и пак сипвам до като не съм сигурна че е достатъчно, сега от както дядо Хаджия ме научи и ще пощипвам по малко Embarassed

# 340
Баба Станислава много ти благодаря за рецептата за коричките Heart Eyes
Моите мъже, сега искат или не, всеки ден ядът портокали Joy
Вече половин буркан съм си направила bowuu

# 341
Ей, голям резил smile3516. Нали все гледам да избягвам бялото брашно, направих питката с типово брашно и царевичен грис. Естествено, че резултатът е далеч от истината, не бухна така, че да се слепят частите..., но вижте сами. Нямах и жълтък за намазване, абе за друг път ще знам, че рецептите са за това, да се спазват. Blush Mr. Green
Но са вкусни! bowuu

# 342
  • София
petu6ka63,

снимките са култови - като обобщение на кулинарните ми терзания.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 15:05 от Raya

# 343

Заредих я пак...определено доста повече брашно се наложи да добавям, за да се получи хубава топка.  Rolling Eyes

После не е нужно да добавяш брашно. Нормално е тестото да омеква с месенето, това да не те притеснява.

За маята - където споменах по-горе, че съм сложила кубчето директно върху брашното, без да го размивам, сега искам да добавя, че току-що го бях извадила от фризера. Така че това, което е написал дядо хаджия за студените продукти и маята , го потвърждавам. Но не мога да се съглася, че жива мая при отложен старт не е хубаво да се използва. Може, стига да се спазват правилата Peace.

# 344
  • София
...

За маята - където споменах по-горе, че съм сложила кубчето директно върху брашното, без да го размивам, сега искам да добавя, че току-що го бях извадила от фризера. Така че това, което е написал дядо хаджия за студените продукти и маята , го потвърждавам. Но не мога да се съглася, че жива мая при отложен старт не е хубаво да се използва. Може, стига да се спазват правилата Peace.

Поли то от не е хубаво до не е препоръчително има разлика.  Wink
Всъщност и двамата с теб сме на едно и също мнение. Просто аз не препоръчвам живата мая, защото тя е по-чуствителна, но ако се предприемат някои мерки, за които и ти пишеш няма проблем за се използва.

Петя в кръга на шегата ама пък защо не и сериозно предлагам да дадеш съгласие тая снимка да си я поставим в началния пост като емблема на борбените хлебопекари от БГ МАМА.  Laughing

Нали знаете гатанката за дрипавата циганка и заря. Не е важно толкова много красотата, а вкусът на това което правим. Щото да ви разказвам ли на прабаба ми царевичните пърленки какъв вид имаха на времето, а по колко сме изяждали с братовчедите ни, то щото при нея пет шест няма, мята на въглените директно пък ние после си чистехме пепелта и пак ги изяждахме. Стигнахме до там, че прабаба ни научи да си правим сместта и сами да си ги печем пък да си ядем колкото си искаме. И какво ще ми говорят сега за модерните уреди дето печели по две ястия едновременно. Хайде джанъм, ми ние зарявахме в жеравата картофите и цели глави лук и отгоре мятахме пърленките. А ... нещо да ми кажете, виждате ли как и без модерни уреди по две ястия наведнъж печахме.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт