Машина за хляб-27 част

  • 47 610
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Моля за малко помощ  Praynig

Няколко пъти правя френски хляп по следната рецепта:

230 мл. вода
1 суп. л. олио
1 ч.л. сол
1/2 суп. л. захар
390 гр. брашно
1 1/4 ч.л. суха мая

на програмата за френски хляб. Винаги е ставал чуден със суха мая, и тъй като още от първия път ми се получи без да пипвам грам продуктите си го правя и с отложен старт. Но снощи мъжа ми купил жива мая вместо суха и заредих машината с жива, като прочетох, че 1 1/2ч.л. суха мая = 5гр.*3= 15 гр. жива и тъй като в рецептата ми е 1 1/4 аз сложих 12 гр., но хляба е хлътнал. Повече подробности не знам, защото го сложих на отлжен старт и видях резултата преди малко.  Confused Дали бъркам нещо в сметките с маята или като се слага жива трябва повече брашно  newsm78

По мои сметки 1 чл е 3 гр,най-много 3,5 гр,според зависи от чл.Та,трябвало е да сложиш 1/4 кубче жива мая.
Имам рецепта за френски хляб,който много пъти съм го правила на отложен старт,с 1 чл суха мая.Може и от маята да е,някакси да се е активирала по-рано,ако предварително е попаднала в течноста.Затова казват,че на отложен старт се ползва само суха мая.

Петя,наистина е много време 1 час за тези питки.Понеже маята е доста в тестото и втасват много бързо,около 20-25 минути във фурната.

# 331
  • Мнения: 9 785
Тифани, мах-мама вече ти е отговорила. Много ти е маята. 1/4 кубче е предостатъчно, първо, заради отложения старт, и второ - заради количеството на продуктите. И течността и брашното са за малък хляб. Превтасало ти е тестото. Аз веднъж ползвах отложения старт с жива мая и директно сложих кубчето отгоре върху хляба. Не го размих. До сутринта, докато почне да се прави хляба, кубчето е било достатъчно омекнало и готово за работа. Получи ми се перфектен хляб.

Петушке, не прочетох рецептата за възелчетата, но си я копнах, за да я пробвам някой път Hug.

# 332
  • Мнения: 767
Правя марокански питки с царевичен грис. Снимки после!

# 333
  • Мнения: 209
Благодаря за отговорите, момичета  Hug Но ми е чудно....1/4 кубче мая = 10,5 гр. ,а аз сложих 12.  1,5 гр. толкова ли оказва влияние???

Отивам пак да зареждам машината с по-малко мая, пък дано стане  Praynig

Затова казват,че на отложен старт се ползва само суха мая.
Ето това не го знаех, благодаря!   bouquet

# 334
  • Мнения: 9 785
Благодаря за отговорите, момичета  Hug Но ми е чудно....1/4 кубче мая = 10,5 гр. ,а аз сложих 12.  1,5 гр. толкова ли оказва влияние???

Как точно сложи маята?

# 335
  • Плевен
  • Мнения: 97
Аз от един месец на отложен старт все жива мая ползвам и всичко ми е наред Simple Smile Peace

# 336
  • Мнения: 2 214
Благодаря за отговорите, момичета  Hug Но ми е чудно....1/4 кубче мая = 10,5 гр. ,а аз сложих 12.  1,5 гр. толкова ли оказва влияние???

Отивам пак да зареждам машината с по-малко мая, пък дано стане  Praynig

Затова казват,че на отложен старт се ползва само суха мая.
Ето това не го знаех, благодаря!   bouquet


За отложен старт се ползва само суха мая
Навсякъде пише.
И то се слага най отгоре на брашното да не се активизира преди нужното време.
И да ти отговоря че 1.5 грама мая е от голямо значение, сложиш ли по малко с 1.5 може да не ти втаса, сложиш ли повече със 1.5 може и да превтаса.

НО АЗ НЕ СЪМ ЕКСПЕРТ

# 337
  • София
  • Мнения: 8 503
Благодаря за отговорите, момичета  Hug Но ми е чудно....1/4 кубче мая = 10,5 гр. ,а аз сложих 12.  1,5 гр. толкова ли оказва влияние???

Отивам пак да зареждам машината с по-малко мая, пък дано стане  Praynig

Затова казват,че на отложен старт се ползва само суха мая.
Ето това не го знаех, благодаря!   bouquet



Имате превтасване на хляба.  Дори в досег с брашно живата мая има свойството "да се храни" и да се активира и затова после губи част от способностите си, защото брашното си има все пак някаква влага. Ето защо живата мая не е за предпочитане за отложен старт.

При крайна необходимост да използваме жива мая за отложен старта бихте могли:

1. Всички продукти да се поставят студени включително и маята (тя пък ако може да постои малко във фризера няма да е зле), а машината да се изнесе в студено помещение. Това ако спазите, няма нужда да спазвате следващата точка.

2. На мястото където ще поставите маята (върху брашното в контейнера) сипете една или две чаени лъжици царевично брашно, така че то да направи легло върху, което да сложите живата мая - така тя няма да има достиг до бялото брашно и да се активира предварително. Същото може да направите и с едър пшеничен грис, но при него трябва да се надяваме, че после той ще попадне в течностите и ще има време "да се разтвори".

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 10:07 от дядо хаджия

# 338
  • Мнения: 209
Благодаря още веднъж за съветите!

Заредих я пак...определено доста повече брашно се наложи да добавям, за да се получи хубава топка.  Rolling Eyes
И още нещо....знам, че брашно се добавя в първите 5 минути на месенето, ако е необходимо. Получи ми се хубава топка в първите 5 мин., но след 10мин, т.е. към 15-тата минута на програмата пак почна да се маже....Защо така? Нормално ли е?

Как точно сложи маята?

Разтроших я върху брашното.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 11:12 от Тiffany

# 339
  • Мнения: 2 214
Благодаря още веднъж за съветите!

Заредих я пак...определено доста повече брашно се наложи да добавям, за да се получи хубава топка.  Rolling Eyes
И още нещо....знам, че брашно се добавя в първите 5 минути на месенето, ако е необходимо. Получи ми се хубава топка в първите 5 мин., но след 10мин, т.е. към 15-тата минута на програмата пак почна да се маже....Защо така? Нормално ли е?
Не спазвам това за 5те минути, сипвам и гледам и пак сипвам до като не съм сигурна че е достатъчно, сега от както дядо Хаджия ме научи и ще пощипвам по малко Embarassed

# 340
  • Мнения: 2 214
Баба Станислава много ти благодаря за рецептата за коричките Heart Eyes
Моите мъже, сега искат или не, всеки ден ядът портокали Joy
Вече половин буркан съм си направила bowuu

# 341
  • Мнения: 767
Ей, голям резил smile3516. Нали все гледам да избягвам бялото брашно, направих питката с типово брашно и царевичен грис. Естествено, че резултатът е далеч от истината, не бухна така, че да се слепят частите..., но вижте сами. Нямах и жълтък за намазване, абе за друг път ще знам, че рецептите са за това, да се спазват. Blush Mr. Green
Но са вкусни! bowuu

# 342
  • София
  • Мнения: 4 524
petu6ka63,

снимките са култови - като обобщение на кулинарните ми терзания.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 15:05 от Raya

# 343
  • Мнения: 9 785
Благодаря още веднъж за съветите!

Заредих я пак...определено доста повече брашно се наложи да добавям, за да се получи хубава топка.  Rolling Eyes
И още нещо....знам, че брашно се добавя в първите 5 минути на месенето, ако е необходимо. Получи ми се хубава топка в първите 5 мин., но след 10мин, т.е. към 15-тата минута на програмата пак почна да се маже....Защо така? Нормално ли е?

После не е нужно да добавяш брашно. Нормално е тестото да омеква с месенето, това да не те притеснява.

За маята - където споменах по-горе, че съм сложила кубчето директно върху брашното, без да го размивам, сега искам да добавя, че току-що го бях извадила от фризера. Така че това, което е написал дядо хаджия за студените продукти и маята , го потвърждавам. Но не мога да се съглася, че жива мая при отложен старт не е хубаво да се използва. Може, стига да се спазват правилата Peace.

# 344
  • София
  • Мнения: 8 503
...

За маята - където споменах по-горе, че съм сложила кубчето директно върху брашното, без да го размивам, сега искам да добавя, че току-що го бях извадила от фризера. Така че това, което е написал дядо хаджия за студените продукти и маята , го потвърждавам. Но не мога да се съглася, че жива мая при отложен старт не е хубаво да се използва. Може, стига да се спазват правилата Peace.

Поли то от не е хубаво до не е препоръчително има разлика.  Wink
Всъщност и двамата с теб сме на едно и също мнение. Просто аз не препоръчвам живата мая, защото тя е по-чуствителна, но ако се предприемат някои мерки, за които и ти пишеш няма проблем за се използва.


Петя в кръга на шегата ама пък защо не и сериозно предлагам да дадеш съгласие тая снимка да си я поставим в началния пост като емблема на борбените хлебопекари от БГ МАМА.  Laughing

Нали знаете гатанката за дрипавата циганка и заря. Не е важно толкова много красотата, а вкусът на това което правим. Щото да ви разказвам ли на прабаба ми царевичните пърленки какъв вид имаха на времето, а по колко сме изяждали с братовчедите ни, то щото при нея пет шест няма, мята на въглените директно пък ние после си чистехме пепелта и пак ги изяждахме. Стигнахме до там, че прабаба ни научи да си правим сместта и сами да си ги печем пък да си ядем колкото си искаме. И какво ще ми говорят сега за модерните уреди дето печели по две ястия едновременно. Хайде джанъм, ми ние зарявахме в жеравата картофите и цели глави лук и отгоре мятахме пърленките. А ... нещо да ми кажете, виждате ли как и без модерни уреди по две ястия наведнъж печахме.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт