Чужбински манджи

  • 71 353
  • 956
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 526
Ох, щастлива давай точното рецепта на разбираем език  Grinning на тази верденс бесте, че ми потекоха лигите   chef!

# 46
  • Мнения: 27 523

Благодаря ти. Но без точните грамажи и съставки няма как да стане  Tired Ще потърся в нета, сигурно ще има. Мерси  Simple Smile

# 47
  • Мнения: 2 786
Дивиана, а топи ли се в устата?  Mr. Green
Тали Дан, гледам в коментарите на ютуб, че са превели съставките на английски, че и самото приготвяне, освен да седна да я преведа на български, а?  Laughing


Май трябваше да напиша "любов от първа хапка"  newsm78 Grinning

А, ето я на английски:

Recipe For “Kvæfjord-Cake”:

Step 1 - First layer of base
5½ ounces butter
¾ cup sugar
6 egg yolks
1 teaspoon vanilla sugar
6 tablespoons milk
1 cup all-purpose flour
1½ teaspoons baking powder

Whisk the sugar and butter until smooth and pale. Fold in the other ingredients. Mix well. Spread on a 14 x 17 inch baking pan lined with baking/greaseproof paper.

Step 2 - Second layer of base (meringue)
6 egg whites
1 cup sugar

Whisk sugar and egg whites together until stiff peaks form (meringue). Spread evenly over base made in step 1. Sprinkle 4 ounces sliced almonds on top of the meringue.

Bake the two layers together at 350 degrees Fahrenheit in lower part of the oven, for 25-30 minutes.

Step 3 - Filling
1 package instant vanilla pudding mix
1 cup heavy cream

To make filling, whip the cream and make the vanilla pudding separately. Then mix the cream and vanilla pudding gently together, and refridgerate until cold and firm. Let the cake cool down after removing it from the oven. Cut it in half. Spread the filling on top of one half, and cover with the other. Garnish with fruit or berries.

# 48
  • Мнения: 1 526
Мерси  bouquet, още малко помощ обаче- колко е 5 1/2 унции масло в грамове? И 350градуса по Фаренхайт колко е по Целзий?

# 49
  • Мнения: 418
ETo още една рецепта 3a в.б.к. Crazy с метрични мерни единици http://www.pihl.us/leif/recipes/theworldsbestcake.html .

350 F = 175 C
5 1/2 ounces = 155 gr.

 (**Ще се пробва .. изглежда разкошно)

# 50
  • Мнения: X
Любимато ми норвежко ястие е малки кюфтенца с кафяв сос и сладко.
Подкрепям колежките за най-гадното ястие (погребана и изгнила риба Laughing), което е изключително скъпо и традиционно ядене по Коледа.

За българската кухня - имам много любими неща, но
шкембе чорба, чревца на фурна и други подобни гадории никога не съм вкусвала. Не мога да понасям, като някои вземат да се превъзнасят колко била вкусна и сега да имало едно шкембе.....ми то смърди, та се не трае (сори, ако някой се чувства засегнат)
Да не забравяме и нишестена торта с бисквити, скъп спомен от близкото комунистическо минало, няма по-гаден десерт от това нещо. Shocked


ПС. Verdens beste ми е много любима торта. И много лесна за приготвяне. Simple Smile

# 51
  • Мнения: 27 523
1.Любимато ми норвежко ястие е малки кюфтенца с кафяв сос и сладко.

2. ПС. Verdens beste ми е много любима торта. И много лесна за приготвяне. Simple Smile

1. Това явно е някакво общоскандинавско ястие - тук Икеа, които знаем, че са шведи, го предлагат - кюфтенцата и кафявият сос са супер, но ние пропускаме боровинките. Фламандците го взимат.

2. Може би. Ако намерим разбираема рецепта. Унциите и на мен са ми сложни.  Rolling Eyes

# 52
  • Мнения: X
Блонди, мога да ти дам рецепта за тортата в децилитри. Унциите са ми мъгла и на мен.

ИКЕЙските кюфтенца са хубави, сосът им също, но тези, които аз правя са чиста порода норвежки, с домашен кафяв сос, който няма никаква връзка с вкуса на икейския.
Първите години и аз пропусках сладкото, но сега не мога без него. Комбинацията е страхотна. Опитай рууууулс

Рецепта за тортата
Даже намерих в грамове
Продукти

За блата
100g маргарин
100g захар
4 жълтъка
100g пресято бяло брашно
1 чл бакпулвер
3-4 сл прясно мляко

"целувката"
4 белтъка
200g захар
1/2 dl начукани бадеми

Сметанов крем, ванилия с ромов вкус.
1 пакет ромов крем (който явно го няма навсякъде по света, но след малко ще му намеря рецептата)
1/3 dl сметана за десерти

Нагрява се печката до 180 градуса.
Маргарин и захар се разбиват до побеляване. Един по един се добавят жълтъците. Прибавете брашно, смесено с бакпулвер и прясно мляко, като го правите последователно: малко брашно, после малко мляко и така...
Сместа се пресипва в намазнена форма 20х30( правоъгълна).
Сега разбъркайте белтъците и захарта на сняг и "намажете", поставете върху сместта, която вече е във формата. Посипете с настъргани бадеми и печете 20-25 мин.
Охладете и разделете на 2 еднакви части.
Разбийте сметаната на крем. Сложете малко от сметаната във ваниловия крем с ром-вкус.(тази процедура е най-добре да се направи първа и да се сложи в хладилника, за да се стегне малко, преди употреба, но не е задължително).
После едната страна на охладената и разделена маса се обръща с целувчената страна надолу намазва се с сметаново-ромовият крем Simple Smile и върху нея се поставя другата половина от масата, с целувчената страна нагоре.
И готово.

ПС. Всъщност, ромовият крем е обикновен ванилов крем за пълнежи с ромова есенция. Като за най-лесно аз го купувам, но ако на някой му се вари от нищото, ще намеря и рецептата.


# 53
  • Мнения: 4 390
Дивиана, а топи ли се в устата?  Mr. Green
Охххх, топи се! Къде ме присети сега за това изкушение... ooooh!

Fresh 35% whipping cream mixed with smooth rich caramel is sandwiched between two layers of delectable almond pecan meringue. The same incredible cream and caramel combination tops the cake, completing the Super Caramel Crunch.
ИМам оригиналната рецепта някъде, услужлив канандец-сладкар преди време ми я изпрати /дефицитна е из онзи район, не я споделят/. Sunglasses

# 54
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 956
От френската кухня досега не съм се навила да опитам охлюви в чесново масло, жабешки бутчета и някои силно ароматни сирена  Mr. Green.
Не харесвам особено стриди, този boudin noir, за който беше писала по-горе Чумби, артишок, както и сирена, които "щипят" на венците. Има и нещо като руладини от смляно месо (пилешко или риба) и нещо като тесто, които се сваряват и поднасят със сос (quenelles), които не ми допадат, както и cassoulet - специалитет от Тулуза (едър боб с наденица, сготвен в гъша мас  Grinning).
Умирам за: парижки макарони, "хилядолистник" от маслено тесто и сладкарски яйчен крем (millefeuille), топли кроасани, пиле по баски (пиле с чушки и доматен сос), рататуй, патешки черен дроб, тартифлет (сварени картофи, лук и пушени гърди, запечени със сравнително слабо миризливо сирене).
Lucky.me - това сладко много го уважавам  Grinning. От какви плодове е точно? Май не са съвсем боровинки? И ако имаш рецепта за домашен кафяв сос (може и с унции, конвертор все ще се намери  Wink). Не че икейският не е хубав, ама ми се ще да го пробвам в домашни условия.

# 55
  • Мнения: 4 390
И ако имаш рецепта за домашен кафяв сос (може и с унции, конвертор все ще се намери  Wink). Не че икейският не е хубав, ама ми се ще да го пробвам в домашни условия.

Gravy sauce се казва. Simple Smile
http://www.easypeasymeals.com/recipes/salads-sauces-a-sides/67-g … sauce-recipe.html

Жабешките бутчета са стахотни на вкус, престраши се и опитай. Wink
Охлювите, ако са приготвени добре, може и да ти харесат. Жилави са и на мен не ми допадат чак толкова.

# 56
  • Мнения: 1 175
Я каква готина тема  Grinning Тук в САЩ могат да се опитат манджи от цял свят, което много ми харесва. Но от техните си най-много не обичам как смесват сладко и солено, особено месо с разни сладки плодови сосове върху него (класически пример: пуйка със сос от cranberries). Специалната манджа на Бостън, с която е известен, е един печен боб в който обаче има страшно много захар, и е мноооого сладък  Sick Барбекю сос също не обичам, и той е сладък а го слагат на печено месо. Понеже сме в крайбрежен район има много морска храна, от която не ми харесва октопод, но не защото ме е гнус а просто защото е като гума.

Малко е иронично, но нещата които най-много ми харесват също са смесица от сладко и солено - обаче когато едното не се усеща в другото. Например имат едни много хубави шоколадови пастички, които се правят с майонеза, но тя не се усеща в крайния резултат - просто прави пастичката сочна   chef  А най-любимото ми нещо е чийзкейк с ягоди, което в първия момент като си го преведох и си представих торта със сирене и ягоди и ми прилоша. Но тук cheese е много обширно понятие и тая торта всъщност се прави с крема сирене. Гледам сега е плъзнала и из България, но няма нищо общо с тукашната. Дори и тук не навсякъде е хубава, трябва майсторлък иначе става тежка и гадна. Най-добре я правят The Cheesecake Factory и мъжът ми  Mr. Green Това е най-любимият ми десерт за всички времена!

# 57
  • Мнения: 6 390
Обичам от чешката кухня  /НАЛОЖЕН ХЕРМЕЛИН/ това е плесниво сирене /като БРИЕ/ киснато в буркан с олио, чесън и чушлета ...
Иначе и печено колянце ми харесва /печено бутче на прасенце  Wink Very Happy/ но едва ли е много чешко ядене... но пък всяка класическа чешка кръчма го предлага  а от техните сосове с кнедлите най много ми харесва СВИЧКОВА    chef

рецептата тук
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=6274.msg2485642#msg2485642


# 58
  • Мнения: 27 523
Lucky.me, мерси много за рецептата. Ще пробвам със сладкото, то явно неслучайно така се поднасят.

Дивиана, давай насам рецептата  Praynig, ако я намериш  Heart Eyes

Жабешки бутчета обичам, но охлюви не съм опитвала  Rolling Eyes

Сега, като оставях малкия на градина, и беше валяло и имаше червеи по плочките и ги събираме, за да ги пуснем в тревата и една жена минава покрай нас, гледа ме и пита - ау, да не ги ядете?  Joy

# 59
  • Мнения: X
Роца,
ето рецептата за кюфтенца, които доста се различават от икейските. Даде ми я свекървата, гарантирам, че е "древна" и оригинална Mr. Green

Кюфтенца

кайма, телешка 800 гр.
3 чл сол + черен пипер на вкус
2 яйца
4 децилитра вода
4 супени лъжици картофено или царевично брашно(играе ролята на втърдител, въх готварските термини ми липсват в речника)
2 супени лъжици брашно
1 глава лук, аз слагам голяма

Вземам миксера. Първо пускам лука да се извърти, после каймата, добавям яйцата, разбити с вода и другите продукти.
Става една клисава маса, която никак не прилича на каймата за българските кюфтета. Тази е доста течна.
Вземаш една лъжица и гребеш от сместа и право в тигана. Няма месене и други  Mr. Green Стават малки безформени топки, които не бива да се пържат много. Просто за цвят.

Това са кюфтенцата.
Запържваш брашно до кафяво, най-добре в тигана с мазнината, където си пържила кюфтенцата. Премесваш сместа в тенджера, добавяш вода, като бъркаш непрекъснато, предполагам знаеш как става. Сол, пипер.
Като поеме всичката вода, добавяш кюфтенцата и ги оставяш да поврат вътре.
За гарнитура: варени картофи, моркови, броколи + сладкото.
За соса нямам мерки, защото зависи колко искаш да направиш. 3 супени лъжици брашно е ОК. Аз слагам повече, защото правя промишлени количества Laughing
Ей така изглежда соса http://www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=7729

Сладкото е от червени боровинки http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B … D0%BD%D0%BA%D0%B0

Общи условия

Активация на акаунт