Чужбински манджи

  • 71 460
  • 956
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 257
Semoule e кускус,с който правят арабските каши.
А грис е още по-ситни топченца,дори бих казала брашно...освен ако не казват и на двете еднакво /за мен определено има разлика/

# 511
  • Мнения: 27 523
При нас семуль си е като у нас грис. Кус-кус е малко по-едър и няма нищо общо с дребните макаронки, наричани така в БГ.

# 512
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
при нас (тунис) кашавите закуски са следните: асида(брашняна каша с масло и мед, последните добавени след като е готова), дроо(крем от брашното на сорго), псиса(тя е смени семена от леща, 4имен,нахут, билки ,лешници, бадеми, шам и разни други добавки,вси4ки смлени на пудра  и която с е разбива с  мляко или зехтин и се пие)
семул при нас са видовете смлени 4астици от пшеница, ръж, (наистина прили4а на грис) за направата на  кускуса(арабския).като последствие от минаването през разли4ните номера  сита, майсторките угаждат на заявителката кой номер да  е големината на кускуса!

# 513
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 968
Рал, Блонди, и двете сте прави Simple Smile
Досега съм установила, че има няколко видове semoule (поне във Франция) - в зависимост от големината на зрънцата :
"Semoule fine", даже може да се намери и "très fine" - по-скоро като българския грис
"Semoule moyenne"/"Semoule de blé dur" - тази е по-едра и е за кускус (арабския).
Иначи съм намирала и пълнозърнеста, полупълнозърнеста, от чисто жито...
А ако искам царевичен грис, си вземам от "полента"  Peace
Аз пък сега си търся от нашия кус-кус (от пастата като топченца), че ми се е приял, ама досега не съм виждала... май ще трябва да премина към специализираните магазини.

Маркрит, във Франция като че ли са по-популярни сладките закуски - например, препечена филийка с масло и конфитюр.
Има и така наречените "viennoiserie" (в доста свободен превод "виенски неща") - кроасани, pain au chocolat (като хлебчета от същото тесто като за кроасани, но вътре с шоколад), бриошов тип закуски (натюр, поръсени със захар, със шоколадови парченца, яйчен крем и стафиди...)
Каши не съм виждала досега (впечатленията ми са основно от Париж и региона).  А когато понякога си правя овесена каша за закуска, мъжът ми я гледа подозрително и я нарича "адската бъркоч"  Mr. Green

Последна редакция: сб, 18 сеп 2010, 21:21 от Роца

# 514
  • Мнения: 5 462
А как се приготвя тази прословута овесена каша ?? newsm78
Какво и слагат вътре и как изглежда самата овесена смес ..

# 515
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Markrit има различен вид овесени ядки, в смисъл дали са като люспи по тънки или овеса е цял, или леко обработен. Има 'инстант' овесена каша, или такава която трябва да се вари много или малко. Ако се вари, сваряваш овеса и после обикновенно се добавя или мед, или захар, и ядки - орехи или други ядки, може да добавиш и сушени плодове каквито искаш, или пресни нарязани плодове. Аз лично предпочитам 'инстант' - водаи със съвсем малко мед, орехи и някакви сушени ядки. Или само 'инстант' в кисело мляко и с ядки и сушени плодове без никакви подсладители. Quaker Oats е доста популярна марка май вече из цял свят. Те имат както 'инстант' - притовят се или в микровълновата или просто се залива с вряла вода или мляко. Имат и от вида който се вари.

# 516
  • Мнения: 481
Ами,не е смес,чист овес си е.
И преди да почнем да спорим-забелязала съм,че има разлика в различните продукти и какво се разбира под "овесена каша" в различните страни.
В Европа,ако си купиш такъв био продукт,е чист обелен и препечен овес,който си приготвяш като го вариш или попарваш. Съотношение 1:1 за 5 минути варене.Колкото по-малко термична обработка,толкова повече протеини и бавноусвоими въглехидрати и антиоксиданти.
В Америка, за овесена каша смятат всякакъв вид натрошени или пресовани овесени ядки.
Обаче изглежда много....ъъъъ,как да кажа....неапетитно,като я гледаш.И вкуса не е първа сладост.
Аз предпочитам овесените кълнове. Grinning

# 517
  • Мнения: 1 703
При нас закусват това:


Пържени гъби, пържени домати, яйца, бекон и сосиджи, хаш браун и бял или черен пудинг. Това им е пълната закуска.
Как поглъщат толкова мазнини рано сутринта не ми е ясно.
Обикновенно в хотелите на блок масата има и мЮсли и плодове.
Палачинките тук го ядът и със сосиджи и това полято със кленовия сироп.

# 518
  • Мнения: 418
3akycka Turkish style  Mr. Green :

**

**menemen=МЕНЕ'МЕН

# 519
  • Мнения: 5 710
Откакто съм в Италия ям само сладка закуска + капучино.
http://1.bp.blogspot.com/_tdihvRbPYiY/SwPIl4zI3BI/AAAAAAAAEJA/k1 … +e+cappuccino.jpg

Класиката в жанра е паста/брьош и капучино. Брьошките, както ги наричам не са някакви тежки кифли, а са доста леки и към 10 си отново гледен:) Според мен се яде масово сладко, защото е въглехидрат и зарежда с енергия.
Ако се ядяха яйца, шунки, солени сандвичи и пр. тежки неща е уморително и сигурно времето ти до обяд щеше да мине в храносмилане.

Не знаех, че кус-кус е грис ( семола).. интересно. Ние редовно ядем кус-кус, купувам си арабски. Няма нищо общо с кус-кус/ът от детството ми, който беше едни едри зрънца. Тези са мн. по-дребнички и тъмни.

# 520
  • Мнения: 6 791
А това нещо semoule de ble dur moyenne, за какво го ползвате? Роца? Blush Аз имам 1 пакет и мисля, че уж е за сгъстяване на супи? newsm78

# 521
  • Мнения: 27 523
Не знаех, че кус-кус е грис ( семола).. интересно. Ние редовно ядем кус-кус, купувам си арабски. Няма нищо общо с кус-кус/ът от детството ми, който беше едни едри зрънца. Тези са мн. по-дребнички и тъмни.

Това от детството ти са просто дребни макарони, оформени на топченца, на които у нас (БГ) все още масово им казваме кус-кус. И аз чак като дойдох тук разбрах кое какво е  Simple Smile

# 522
  • Мнения: 1 909
А това нещо semoule de ble dur moyenne, за какво го ползвате? Роца? Blush Аз имам 1 пакет и мисля, че уж е за сгъстяване на супи? newsm78



Не съм Роца, но мисля че мога да кажа - използува се за традиционното ястие "кус-кус" -  нещо като гарнитура е на ястието,  а също и за табуле. По принцип не се вари, а се залива с вода и се оставя да набъбне

# 523
  • Мнения: X

Аз пък сега си търся от нашия кус-кус (от пастата като топченца), че ми се е приял, ама досега не съм виждала... май ще трябва да премина към специализираните магазини.

Каши не съм виждала досега (впечатленията ми са основно от Париж и региона).  А когато понякога си правя овесена каша за закуска, мъжът ми я гледа подозрително и я нарича "адската бъркоч"  Mr. Green

Роцке, едно време когато обитавах вашите географски ширини, такъв кус-кус паста купувах в Карфур, на щанда с пастата и макароните.
А каши няма във Френско, даже и бебешки. Убих се да търся, щото големия ми син беше злояд и само каши признаваше до над 3 години. Снабдявах се от немско (там каши бол), жива и здрава да е Мистикова.

# 524
  • Boston, MA
  • Мнения: 3 105
Честно казано, аз не познавам нито един американец, който да я яде цялата тази закуска, заедно с яйцата и бекона, ежедневно. Еле пък да стане някой в тъмни зори да се разготви, то вечер едва се намира време за манджа. Повечето смучат кафе в движение, понякога да лапнат някой енърджи бар.

Като си на ваканция и имаш време, особено като ти е включена закуската в цената на хотела, е друго кино. Тогава и аз ям - от бюфета яйца и някое кисело мляко, може да си взема и ябълка/банан за по-късно.

В нас децата ядат каши, палачинки (crepes), кроасани. Задължително най-прост овес, не инстант, се вари и си го ядат като истински кончета мъжът ми и големият ми син. Аз се опитах да ги убедя да си слагат малко масло и сирене, но не, кльопат го саде (цитат на майка ми).  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт