Алкохол

• 5 558
  • 81
  •   1
Отговори
# 30

всичко ескалира и пълзи във все по-ранна възраст. В детската градина на сина ми виждам редовно 3-годишни момиченца да натискат по ъглите момченцата, да ги целуват с език и да ги дърпат по пишките  Tired Не си спомням да съм била чак толкова разюздана по това време  Laughing

Странно, че като психолог, не си чела за това поведение на 3-4 годишните, че и нагоре.
Много бързаме да пораснат децата ни, ми се струва. Затова, аномалиите в поведението ескалират...

# 31
Абе доста тийнейджъри минават през този етап и преди, и сега - купони, напивания до безпаметност, вършене на глупости. Само една малка част от тях, обаче, запазват този модел на поведение и в по-зряла възраст. Ако нещата не са били прекалени, в един момент всичко това се изживява и човек уляга. Особено ако има добър пример до себе си.

И аз споделям това мнение, на 17-18 години пиех и пушех по много, сега нито пуша, пия много рядко и то само вино или някакъв коктейл лятото. Така са и повече около мен, всичко с годините си. Лошото е, че сега от много малки го правят, а пък и доста се дрогират, по наше време по-нямаше  Tired
Давали сами да пия бира, да си топна в ракия, мъжа ми е ял попара с вино, не сме алкохолици вкъщи, няма общо според мен  Rolling Eyes

# 32
  • Германия
Боже, за пръв път чувам за попари с вино и за беберони, натопени във водка и бира  #Crazy
Не помня кога за пръв път съм вкусила алкохол, но до като станах на 18 съм пила най-много по  една чаша вино или бира. После последваха едно две напивания, като пих за пръв път повечко твърд алкохол, защото не си знаех границите. Сега да си призная си наваксвам младостта и си пийвам, може да се каже, честичко, но внимавам да не се стига до сериозни напивания, повръщане и подобни.

# 33
Абе доста тийнейджъри минават през този етап и преди, и сега - купони, напивания до безпаметност, вършене на глупости. Само една малка част от тях, обаче, запазват този модел на поведение и в по-зряла възраст. Ако нещата не са били прекалени, в един момент всичко това се изживява и човек уляга. Особено ако има добър пример до себе си.

Peace

И на мен като малка са ми давали да пия от пяната на бирата, помня много добре, но нито съм станала алкохоличка, нито пък съм получила лош пример от това  Stop Бира пия от 14-15 годишна, по една чашка, да речем, в къщи със семейството си. Иначе не пуша и не ходя по мъже. Ореолът около главата ми аха, аха да се завърти....  Mr. Green

# 34
Ухааа, от мойте теми на великият съд ! Тук никой никога не се напивал като тийнеджър , дори и само да пробва.
Похвалноо!

# 35
Ухааа, от мойте теми на великият съд ! Тук никой никога не се напивал като тийнеджър , дори и само да пробва.
Похвалноо!

Ми то и да има такива, смеят ли да кажат, нали веднага ще ги завържат насред площада и ще ги замеря с камъни  newsm53

# 36
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 За първи път съм опитвала алкохол като малко дете, беше ми вкусно и обикалях масата да бъркам с пръстче в чашите на възрастните, а те съответно ми даваха 1-2 пъти и после ме пъдеха. За пръв път съм се напивала в пубертета, доста малка трябва да съм била - 13-14 годишна предполагам. Имала съм доста бурни периоди в тинейджърските си години, когато съм се напивала, повръщала и изобщо съм правила всичко, което ми се забраняваше. Доста от връстниците ми също са минали по този път. И повечето оцеляхме, не се алкохолизирахме, не станахме наркомани, престъпници или антисоциални типове. Сега зимата пия чаша вино понякога, а лятото бира, като има доста големи периоди в които изобщо не пия. Ааа да и не пуша, въпреки, че като пубертет и това правех.
 Не е хубаво да пият децата разбира се, ама и ние не сме свети води ненапити.

# 37
За съжаление децата много пият... Cry

# 38
  • Някъде там край морето
И на мен майка ми ми даваше биричка като бебе (още преди да проходя). А в къщи винаги е имало много алкохол и никога не ми е било забранявано - ако съм поискала да опитам са ми давали. Но провеждахме много разговори за прекомерната употреба. Даже имахме съседи алкохолици и сама виждах, че са грозна картинка.
А като тийнейджъри сме пили от време на време. Майка ми сама ни купи бира за 16-тия ми рожден ден. Само дето никога не ме е влечало да пия. На бала си пих 1 чаша вино и то само за наздраве.
Въпросът е, че алкохола не е бил "забранен плод"( следователно и по интересен), освен това родителите ми наблягаха на мярката в консумацията. Мисля, че тези теми не бива да се подминават в едно семейство и нещата да се оставят на случайността и компанията, в която ще попадне тийнейджърът.
Пък това, че съм си топяла пръста в бирата на татко като малка не е особено фатално.

# 39
Похвалноо!

Не става дума за едно напиване, което помниш после цял живот, а за това, че вместо да са в час те лочат бира в  съседното кафене.

# 40
  • гр. Шумен
Похвалноо!

Не става дума за едно напиване, което помниш после цял живот, а за това, че вместо да са в час те лочат бира в  съседното кафене.
Де да беше само бира! Преди година в едно училище едва спасиха ученичка от ШЕСТИ клас, която в голямото междучасие "обърнала" цяло патронче (200г) водка!
И пак казвам - за гласене са тия дето им продават/сервират алкохол. Ама няма кой да ги нагласи тъй че да го помнят докато са живи.

# 41
Като за начало: най - важен е личния пример на родителите. Просто в България се пие страшно много. Познавам семейства, които дават на децата си от съвсем невръстни да опитват алкохол - например да изпият цяла чаша бира.

В България малко се пие! Не си била в Русия...

# 42
В България малко се пие! Не си била в Русия...

Вярно е  Joy

# 43

В момента гледам сутрешния блок на БТВ. Дават репортаж за пияни деца. 12 и 15-годишни деца приети в болница с алкохолни натравяния.
Знам че е много трудно да се контролират децата, особено на тази възраст, но вие какво бихте направили ако вашето дете се напие?

Трудно е да се контролират, ако нещата са изтървани. Щото не може да не обръщаш никакво внимание на детето си, да не разговаряш, да не си близо до него, да не се интересуваш от проблемите му, а в един момент да очакваш да можеш да го контролираш.
И аз гледах темата по БТВ. Страшно е. Масово тийнейджърите смесват бира с твърд алкохол и стигат до безпаметни състояния.
Проблемът тръгва на първо място от семейството, според мен. Просто е изтървана връзката родител-дете. А причините за това могат да бъдат всякакви.
Децата страдат от липса на внимание, от разговори, от това някой у дома да се вълнува от техните емоции и проблеми, а не само да ги хока и... контролира.

И аз пих за пръв път на абитуриентския си бал - мартини, но пък и тогава времената бяха малко по-различни - в края на 90-те години.

# 44
Хммм... не знам на каква възраст сте, но преди години в елитните софийски гимназии се пиеше редовно и по много. И не беше екзотика. Пиеше мало и голямо - от бира до домашното менте на гаражния кръчмар. Всичко живо пиеше. С ... 20% изключения. В университета също се наливахме здраво, единици бяха въздържателите. Е, все пак като пълнолетен и поуврял започваш да подбираш какво и колко пиеш.
Асоциациите на количествата(или изобщо) погълнат алкохол с липсата на контрол или комуникация с родителите са ми лееко смешни. Нищо не пречи да цапнеш едно малко преди първия час, нито да се налюляш като за световно преди да се прибереш...дори в 8 вечерта. А за купоните да не говорим. Както и да възпитавате едно дете, колкото и да сте близки, това е периодът, в който то започва да пораства и да се отделя от вас, да трупа собствен опит за света. Не може да очаквате, каквото и да обяснявате, колкото и да е интелигентно детето, да откаже да купонясва с компанията, или да не направи едно състезание кой е по-бърз с бирите и т.н. Единственото на което можете да разчитате е да сте били наистина добри родители и да сте го научили да разсъждава със собствената си глава и да знае кога наистина го закъсва.
Така е у нас. Не че няма закон, имаше го и тогава. Въпреки това, на мен лично абсолютно никога не са ми отказали да ми продадат алкохол - нито в ресторанта, нито в магазина, нито в кварталната кръчма. Не вярвам да не е личало че нямам и 16, че дори и на 13-14. Ей там е разковничето. Като знае, че ще му затворят дюкяна форевър,а защо не и да полежи малко на топло,  няма да посмее да продава на децата. Децата са деца в крайна сметка, а отговорни за тях са големите, ама не само родителите и е крайно време да се приложат здрави мерки срещу хората, които си изкарват прехраната на гърба на детското здраве. Вие явно все сте от не близвалите в гимназия, но аз като си спомня какви помии сме поглъщали по парковете и кръчмите, просто се благодаря на късмета ни никой да не пострада сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт