Отговори
# 105
Здравейте,мам4ета,искам да ви попитам,до кой месец на бременността работихте и от къде трябва да си вземам болни4ните,ако изляза преди полагаемия отпуск по бременност-от ли4ния или от гинеколога и какви документи са ми нужни за да полу4авам май4инство,ако съм била нормално осигурявана от работодател през последните 2 години?Предварително благодаря за отговорите.Желая ви хубав и дай Боже слан4ев ден,4е ревматизъм хванахме от тоя студ и дъжд в Прага. Sick

# 106
Зависи от бременноста аз например съм от началото болничен които издава  гинеколога в края на месеца издава лист за заплата listek na penize задължително общто взето всичко което трябва от гинеколога в отпуска пак гинеколога казва издава лист които носиш в работа това е 6 седмици преди раждането за маичинството социални служби към бюрото на труда там е малко повече тичане защото са доста документи които са за двамата родители там ще ти обяснят по точно и ще те упътят за всичко това е в общи линии ако трябва можеш да ми звъннеш на скаипа и ще обясня по подробно Grinning лек ден 

# 107
Привет
Аз бях болничен от 3тия месец заради проблем и пих хапчета за задържане. При положение че си на трудов договор през последните 2г имаш право на майчинство, мисля че условието беше да си осигурена 270 дена преди да излезеш по майчинство, т.е 6 седмици преди термина определен от гинеколога. Той издава болничен когато реши или когато си поискаш и го прекратява 6 седмици преди термина и те пуска по майчинство. На края на всеки месец ти дава листек про пенизе, който даваш на работодателя и ти се превежда болничен. Когато дойде време за майчинството ти дават лист в който се прекратява болничния и още един в който се описва че вече си по майчинство, предаваш ги на работодателя и така. Малко объркано май го написах  ooooh! дано да си разбрала Simple Smile , но няма място за притеснение след като си на трудов договор  Peace

# 108
Здравейте мили мами от Чехия!

Позволявам си да нахлуя в темичката ви, защото никъде не мога да си намеря информацията, която ми трябва и моля някоя добра душа да ме ориентира. Прегледах какво сте писали и видях снимки на прекрасните и усмихнати дечица- да са ви живи и здрави!

С моят съпруг ще сме на екскурзия в Прага и не мога да се ориентирам колко парички ще ми трябват за джобни. Пътуването е организирано, престоят в Прага е само 3 дни (уви нищо не са за този прекрасен град, но друг път повече). Само някакви ориентировъчни суми ми трябват - едно кафе, сандвич, билетчето за метрото. И знаете ли колко крони е корабчето по Вълтава? Задължително искам да се разходя с него. А продават ли още на Вацлавския площад едни прекрасни наденички, които ядох преди повече от 10 г. и не мога да забравя Simple Smile Задължително ще седнем  и да пием тъмна бира с гулаш и кнедли.  Охх, толкова мили спомени имам от Прага, но беше отдавна, сигурно много са се променили нещата. Направо нямам търпение да тръгнем!

Много благодаря предварително на всички, които могат да ми дата някаква предварителна информация!

Слънчев ден от София ви пожелавам!

# 109
Привет на всички  Hug

vessinka давам ти някакво ориентировъчно инфо:

наденици, бира, гулаш и кнедлики има на корем и навсякъде Grinning

220 крони разходка по Вълтава с корабче за 1 час (вчера го видяхме на табела докато бяхме на разходка пеша покрай реката близо до Намести Републики(има метро станция там и огромен търговски център Паладиум). Намира се в центъра
60-100 крони кафе
100 крони и нагоре сандвич
18 крони до 330 крони в зависимост какво билетче си купиш. 18 е за билет с който може да се пътува до 5 спирки от една линия и не може да се прекачваш с него (например 2 спирки с трамвай + една с метро) и е валиден за 20 мин (автобуси, трамвай) или 30 мин (метро); 330 крони е карта за всички линии (метро, автобус, трамвай и лановата драха  (едно влакче дето се катери по един баир и ще ви заведе до Петржин, където е малката айфелова кула Simple Smile http://www.dpp.cz/en/the-petrin-funicular/ ). Повече инфо за цените на другите билети и за градския транспорт ето тука http://www.dpp.cz/en/fares-in-prague/  Най добре е предварително да си направите план какво искате да видите и да прецените колко пъти ще ползвате градски транспорт. Това може да ви спести инвестицията за 3 дневна карта. имай впредвид че повечето забележителности са наблизо едно до друго.  Много ще ви е полезно да си вземете една схема на градския транспорт (има ги по всички метро спирки) където освен схема на метрото има и отбелязани и забележителностите (нещо подобно http://www.czech-transport.com/images/metro+tram-lines-day.jpg) Така ще ви е лесно да си направите маршрут.
300-350 крони обяд на човек - цена от вчера - бяхме седнали в търговския център Паладиум на намнести Републики (спирка на метрото) в индийски ресторант на последния етаж. много добър. Платихме сметка от 680 крони за огромна салата с пилешко филе, супа, и едно основно ядене + 2 хлебчета, вода и айрян. аз не си падам по чешката кухня затова намирам спасение в моловете. Щом си фен на наденичките може и да не прибегнете до това.

Мога да ти препоръчам ето това място за пийване на бира (направо си има кранчета на някои от масите и вие сами си наливате, а то отчита колко литра сте изпили и си плащате после)+ чешки манджи: http://www.restauracejarmark.cz/  Огледай им менюто така ще се ориентираш и за цените. Намира се на центъра в пресечка на Вацлавске Намнести
Хубаво изкарване и да случите добро време (носете си чадър за всеки случай- тука може да завали за секунди)   Peace

ivelinka78
 голяма чаровница  Grinning Радвам се че бабата ви е добре.

vanessa80
 писах ти вече  Simple Smile мерси че ме побутна да си поизчистя кутията  Hug пропуснах да ти пиша че съм в 16 г.с и досега съм качила 1,5 кг, и няма промяна в кожата ми, мажа се уж редовно 2 пъти дневно с "Мамастрие" и се моля  Grinning ама това наистина няма контролиране ако ти е писано ще стане, ако не няма. Хубаво е и килограмите да се следят но пак не е гаранция.
Относно прегледите аз ходя сега по често и всеки път ме гледа на ултразвук (соно, или видеозон май е  все същото). в началото беше само вагинален , но от 14 седмица започна през корема. Виждам бебето на монитора и ми дава снимки. Не е от най приказливите лекари та му вадя думите с ченгел от устата. Не се интересува много как съм ама аз си го осведомявам де  Grinning пуска ми всеки път кръв и урина. мери кръвно и ме пита колко тежа, това е като цяло лекаря е частен. Болничен не дава когато си поискам а когато той си поиска  Confused  

bena-bela
браво на вас че пеете- голяма веселба ще е... А бг учите ли? Ние и двамата сме българи и мисля на БГ да говоря и да уча бебето. Как решихте езиковия въпрос? мислиш ли че ако не знае чешки бебето, после ще е шокирано като го пусна на на детска градина?

Момичета да ви питам как седи въпроса с осигуряването на бебето - кога трябва да се направи преди да се роди или след като се роди. Какво и къде се прави (за Прага) та да бъде и то осигурено?

# 110

Asi_cz  страшно много ти благодаря за подробната информация Hug Hug Hug. Точно това ми трябваше, за да се ориентирам Simple Smile. И ме подсещаш да питам и как е времето в Прага в началото на Май - ще имам ли нужда от летни дрехи или си е хладна пролет?

Още веднъж благодарности и лека и спокойна бременност ти пожелавам!

Хубав ден!

# 111
Аси
за здравната каса ли питаш не разбрах? Като се роди, и извадите родни лист - в болницата сте ви обяснят всичко кое къде конкретно за вас - но иначе в матриката според адресна регистрация се вади, с него и твойте документи отиваш или се обаждаш във вашата здравна каса, мисля че трябва и в цизинецка да го регистрирате, но това май след като извадите паспорт...

# 112
Аси голяма си късметлиика,колкото и да не си доволна от доктора си,твоят е 100 пъти по добър от моя,аз не знам моят дори дали има ултразвук Confused,а относно болни4ния и аз не знам,моят дали 6те ми даде(голям темерут е).Аз имам една единствена снимка на бебето и тя е от 3 Д-то,нея си я пла6тах допълнително.Доста си поупла6ила Весинка с цените на кафето и обяда,но по добре да се приготви с пове4ко пари наистина...   Весинка относно времето-тук е хладно,през май се затопля обикновено,но е стра6но променливо,така 4е вземете си не6то с къси ръкави,но задължително и якета,за6тото ако не вали,ве4ер е доста по хладно от БГ(и задължително 4адъри,както каза Аси).Хубав ден на вси4ки

# 113
Привет пак от мен  Simple Smile

vessinka и аз като vanessa80  мисля че тука е хладно, за мъжа ми обаче е рай, така че най- добре е ден преди да тръгнете да го провериш в google- прогнози от поне 3 сайта, вземаш средностатистически температурите, вземаш си най-удобните обувки за павета  Grinning и стискаш палци синоптиците да са познали  Grinning цените които дадох са за ориентир, има и нагоре и надолу, но обикновенно при туристически разходки е по- вероятно да попаднете на по високи цени отколкото на по- ниски.

Ели за здравните осигуровки на бебето питам (то има ли и други newsm78 че и за там ако трябва да се информирам). И питам в смисъл такъв: предполагам след като се роди бебето ще почна да го водя по консултации, ваксини и си мисля че ако има здравна осигуровка ще си плащам редовната потребителска такса от 30 крони и ще му се полагат на бебето безплатни ваксини. Ако няма обаче осугуровка предполагам ще трябва за всеки преглед да си плащам и ваксините да купувам. В правилна насока ли мисля?
Да ме светнеш и какво е "матрика"- не съм се сблъсквала досега и ми е информационно затъмнение там   bouquet

# 114
Ами в матриката трябва да се обадиш, ако се родиш, умреш, ожениш, разведеш и тн и тн...
Не се сещам за думата на бг  Shocked ooooh! може би община...
Ти коя Прага беше?
Ето например матриката за Прага 4
http://www.praha4.cz/Urad-mestske-casti/Organizacni-struktura-ur … agend-OSA-/area89
написано е в какви случай се обръщаш към матриката...

Иначе за застраховката да, правилно е това което казваш, децата до 18.г. са с безплатно осигуряване, водят се към майка обикновено, но може и към бащата - във здравната каса си оформят документите, от вас се иска родни лист - че се е родило това дете, има го, и има ЕГН ...
30 кч не се плащат до 18.г.

# 115
matrik/a,y  регистър,книга за гражданско състояние;matriční úřad гражданско отделение в общината,-kniha регистър книга за гражданско състояние,общо взето така там също се вади свидетелство за съдимост  Simple Smileно не българско Simple Smile

# 116
Eli_cz , troy57  голямо мерси   bouquet

Аз съм Прага 8, мисля им намерих сайта http://www.praha8.cz/(ielw0sf4xlmbhqutxcyijany)/default.aspx?ido … &sh=376739259  Ще прозавъня няколко телефона като му дойде времето.
Само един въпрос имам докато трае цялото това оправяне на документи (в матрика за родни лист и после в здравната ми каса за здравна осигуровка)- ще ми се налага да водя бебето на педиатър предполагам  newsm78 Тогава как се процедира - плащам ли за педиатъра или нещо трябва да му предоставям?

# 117
Привет!

Аси-незнам как е в Прага но тук при нас в Хумполец отидох можеби два месеца преди да се роди малката при педиатъра да се запишем,и те после си те имат впредвид,в деня на изписването от родилното се обадихме на педиатъра за да ни каже ж колко 4аса да отидем при него и така.Родния лист ми го донесоха в родилното и дори бяха ме писали с новата фамилия макар да нямах още нов паспорт.А до здравната каса отиде мъжът ми да урежда нещата.

В4ера имахме малък инцидент-Алекса както си седеше и редеше легото и забу4и главата в строитела и си разкъса малко ушенцето,но не беше за зашиване.Следобед за награда я заведохме на сладолед,днес ходихме в матерски центрум да играе с децата. Hug

# 118
Аси
не се плаща, до 3.дни след изписването си задължена да контактуваш педиатърката, така че е най добре да звъннеш и да си уговориш запис при някоя близка до вас, да ви вземе като се роди бебока. Със здравната каса е същото, след изписването се обаждаш - и те ти казват какво и как, родния лист мисля до 5.дена го издаваха, всичко става сравнително бързо, няма за какво да се притесняваш, питаш в родилното за всички тези неща и те подробно ще ти обяснит точно за твоя случай къде , как и тн ... поне на мен в родилното ми дадоха пълни наставления за всичко, не че и аз не ги бях проверила...

Иве
радвам се че не е сериозно с Алекса  Grinning

Егати времето, всеки 5.минути при нас се сменя днес...но ми се вижда голям клинчар, от сутринта хвърчиме на вън Crazy

# 119
Ели мерси-аз бая си изкарах акъла в4ера щот тя пла4еше,крав те4е,недава да я пипнем,гледам обецата в ръката и и мислех 4е си скъсала на цяло ухото,но за късмет е само одраскано,намаза я доктора туй беше.Кво да се прави юнак без рани не може,кой знай колко такива слу4ки ще имаме newsm78 Hug

И тук духа ще ни отвее,толкова студен вятър 4е 4ак главата ме заболя..

Общи условия

Активация на акаунт