С мирис на цветя, настъпва пролетта. 43та тема на мами в Австрия

• 34 109
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
Усмивке, дано да не си права за това, че трябва да имам адресна регистрация 5-6 месеца, че ми иде вече да се гръмна! Мислех, че само печатите в Мутеркиндпаса са важни - никъде не прочетох да пише, че искат и адресна регистрация. Обаждахме се по всички телефони - никой нищо не знае и все ни препраща на друго място. Много проблем има мъжът ми с разбирането. Трудно се разбира на английски по институциите. Но са му дали разни формуляри и никъде не пише, че трябва да имаш адресна регистрация за осигуровките. искат я само за пребиваването. Сега, ако се окаже, че и за разрешителното за пребиваване искат да е издадено 5-6 месеца преди раждането, за да получа майчинство, вече не знам какво ще правим?!?!? Само не знам от къде да взема категорично достоверна информация за това. В касата не знаят.
Днес мъжът ми пак ще звъни на Bundesministerium für Gesundheit,Familie und Jugend 0800-240262. Дано да му дадат инфо!

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 09:27 от manim

# 241
Здравейте!

manim до колкото аз си спомням трябва да имаш адресна регистрация, за въпросник не си спомням, ние двамата с мъжа ми ходихме и с един приятел естествено. Единственото нещо, което си спомням, че ни питаха беше дали имаме деца. А мисля, че си носихме адресните регистрации и паспортите, и удостоверението за граждански брак, обаче не си спомням дали ни бяха нужни. Но ако не за друго адресната регистрация ти трябва защото получаваш здравната карта по пощата.

Когато ходя на консултации винаги ми искат здравната карта и ако нямаш адресна регистрация тук, не знам дали е възможно да имаш здравна осигуровка. И  на мен ми стана интересно това възможно ли е без да се водиш, че живееш във Виена да имаш здравна осигуровка?

# 242
  • Vienna
manim, а какво ти пречи да се регистрираш тук? Правиш една адресна регистрация и точка! Хората като правят пътешествия пак са се регистрирани тука....

# 243
  • Виена
Здравейте, момичета!

Тея, добре дошла Simple Smile Хубаво е, когато хората имат цел, а вие имате и време да се подготвите за един такъв ход. Две години са си доста време, през което твоя приятел спокойно може да запише курс и в България. Аз ходех в ИЧС и курсът беше много хубав и приятен, но за съжаление аз след това нямах къде да практикувам езика и в момента трябва да започна почти от начало.

Jeni, днес отидохме с Кати до лекаря и дадоха капки за нослето и Нурефлекс, който за сега ще си го спестя Simple Smile Почна да се пооправя и мисля, че до два-три дни сме на линия Simple Smile Благодаря ти за вниманието  Hug

Manim, аз също имах адресна регистрация доста време преди да се преместя тук, като никой не ни е проверявал. Ние се оженихме май месец, а аз заживях за постоянно ... мисля, че беше октомври и пътувах всяка седмица за уикенда. Мисля, че Уомбат ти е дала добър съвет - просто отидете и си поставете проблема на служителите в съответната институция.

Що се отнася до мястото на живеене ... споко, Виена си е красива, така че по-важно е с кой Wink Аз съм живяла само в Кайзермюлен и честно казано всичко, от което имам нужда ми е много близо - детска градина, парк, лебеди, транспорт, паркинг, плаж и т.н. Предполагам, че ако бях студентка, без ангажименти, щях да предпочета място, което е по-близо до центъра  dazzler1 Е, естествено нямам нищо против да живея и в Белведере  4470

# 244
manim, а какво ти пречи да се регистрираш тук? Правиш една адресна регистрация и точка! Хората като правят пътешествия пак са се регистрирани тука....
Проблемът е, че някой трябва да е гарант, че живея там. Т.е. собственикът на апартамента трябва да се разпише, че наистина съм там. Само че той никога няма да го направи, защото е особняк. Пък и там няма място и за мен. Те са трима в едно апартаментче. Собственикът е казал на мъжа ми, че можело да проверят дали наистина живея там, така че не го съветва в декларацията за осигуровки да дава този адрес. А камо ли да го молим него да си дава подписа...
Озадачаващото е, че от здравната каса не искат адресна регистрация (даже са му казали, че само по е-маил може да пусне попълнената декларация, за да се задвижат нещата). Но това не означава, че няма да проверят дали има направена регистрация на посочения адрес (не знам дали имат такива правомощия). Пишело в декларацията, че могат да се осигуряват само лица, които живеят във Виена.

# 245
Обадил се е на безплатния телефон, който дава съвети за семейни помощи. Казали са му, че няма изискване да живея във Виена определен период от време, за да взема майчинство. Важното било, след като се роди детето да подам документи за детски, а те са: паспорт на детето, акт за раждане и разрешително за пребиваване (без значение кога е издадено, защото ние сме женени - за несемейни родители има изисквания да е минимум 10 месеца престоят в държавата). Трябва и да съм здравно осигурена, защото от касата се плащат детските. После да отида да подам документи за майчинство като си нося Мутеркиндпаса. Ако имам всички печати, ще ми дадат пълно майчинство, а ако липсва нещо - непълно (ще получа пари за два месеца по-малко). Сега той ще напише все пак в декларацията за здравната каса, че живеем заедно на неговия адрес и дано да не искат адресни регистрации и да не правят проверки. Това е инфото, до което се добрахме и сега се надявам да е достоверно!!!
Знаете ли колко струва на месец здравната осигуровка(без екстри), защото докато родя, ще трябва да ми я плаща мъжа ми? После я поемали от касата.

# 246
Знаете ли колко струва на месец здравната осигуровка(без екстри), защото докато родя, ще трябва да ми я плаща мъжа ми? После я поемали от касата.

Нали ще си застрахована към мъжа си? (т.е.  ще му теглят автоматично от заплатата и твоята застраховка)

Ох, мечтая си за една машина, в която зареждам  цели картофи, тя ги мие, бели,  реже посолява и ми ги вади пържени  eat

Снощи щях да падна от смях под масата от това изпълнение
http://www.youtube.com/watch?v=C-Q07dbKwow&feature=PlayList& … =0&playnext=1
 rotfImbo

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 14:18 от fat.wombat

# 247
  • Виена, Австрия
Уомби, изпълнението е номер едно!  Mr. Green
Нямах нерви обаче да го изгледам докрай.
А комбинацията между турчин и пеперуд  Laughing(така наричам гейчетата) е върха!

# 248
То и аз нямах нерви, но комбинацията от жестикулация, костюм, прическа и грим е уникална  Mr. Green Иначе този е много велик в в южната съседка, по-точно е бил, защото не е жив.

# 249
Момичета,една от съфорумките беше дала линк за магазин в 4 бецирк.Там имаше ангеботи за детски колички.Моля ви,да ми го пуснте пак.Спешно си търсим лятна количка,а там имаше такава в червено за 59 евро.

# 250
zdraveite  na vsi4ki Molja vi ako e vazmogno da puusnete linkove za rabota Na sapruga mu predstoi da zamine v Kufstain  a trjabva da si tarsi rabota
ako moge oste ot Balgaria blagodarja vi predvaritelno
kak stojat tam nestata za rabota

# 251
# 252
Снощи щях да падна от смях под масата от това изпълнение
http://www.youtube.com/watch?v=C-Q07dbKwow&feature=PlayList& … =0&playnext=1
 rotfImbo

наш азис си е къде къде по сладък Blush
само се чуда уомби, отде ги вадиш такива?

# 253
# 254
  • Vienna
Сега си говорих с ХомеоПАТКАТА. Не и е писнало от рошави, неугледни български мами.
manim, тоя хазяин не ми харесва. Не може ли да си организирате самостоятелна квартира?
fat.wombat, тоя чичо ми напомни на Васко Кеца. Не знам защо.

Общи условия

Активация на акаунт