Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 676
  • 835
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, моля кажете ми има ли някаква пречка да се прекрати договор с работодателя ми преди изтичането на майчинството. Прекратяването ще е по взаимно съгласие. Става въпрос за втори работодател, с който имам договор на половин работен ден и с когото сключих договор, за да си внасям осигуровки и да полуавам по-висок болничен през първата година от майчинството.

# 46
Здравейте, моля кажете ми има ли някаква пречка да се прекрати договор с работодателя ми преди изтичането на майчинството. Прекратяването ще е по взаимно съгласие. Става въпрос за втори работодател, с който имам договор на половин работен ден и с когото сключих договор, за да си внасям осигуровки и да полуавам по-висок болничен през първата година от майчинството.
Няма проблем.

# 47
Благодаря за отговора  Р_73.   bouquet Ще попитам в НОИ.

# 48
Здравейте, може би вече е досадно да питам и аз, но съм объркана. Та въпроса ми е: През цялата 2009 г съм осигурявана на 380 лв(а взимах минималната по документи Laughing - като в повечето фирми). От януари 2010 ме водят на 4-часов работен ден - 120 лв, а ме осигуряват на 200 лв - но в две фирми. За месец февруари ме информираха, че в едната ще се водя 1 месец в неплатен отпуск. Бременна съм в 7 г.с. Как да постъпя сега? Да помоля да ме назначат на 1000 лв. само в едната фирма, като съответно ще си плащам сама осигуровките? как ще ми се изчисли в този случай майчинството? Моля, помогнете ми.

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 14:06 от bi ji

# 49
Здравейте, изчетох темата и общо взето ми се изясни картинката, но все пак да попитам, може някой да ми помогне.
Бременна съм в трети месец.Не работя от август миналата година, плащам си здравните осигуровки, но не и тези за майчинство и общо заболяване.Имам повече от 5 години стаж на трудов договор.

А питането ми е:
Имам ли шанс да получа някакво майчинство, ако ме назначат на работа сега?
Предварително благодаря   bouquet

# 50
Здравейте имам питане, ако родя второ дете, преди първото да е навършило 2 години и не съм се връщала на работа какво майчинство ще взимам?

# 51
Здравейте имам питане, ако родя второ дете, преди първото да е навършило 2 години и не съм се връщала на работа какво майчинство ще взимам?
За второто - каквото и за първото дете + 120 лв. за първото, докато то навърши 2 години.

# 52
miralan , мерси много. Преди да се роди второто, втората година е на минималната заплата нали?

# 53
здравейте майчета,имам въпросче:смятам да започвам работа май месец,дъщеря ми е на 1.8месеца...ще получавам ли 50% от майчинските си както беше преди или ще ми ги спрат.а ако тя започне да ходи на ясла а аз на работа преди да навърши 2 г ще ги получавам ли или не тия 50%.защото малката беше на 10месеца когато се върнах на работа и ми спряха изцяло майчинските,защото заплатата ми се явявала един вид обещетение...

благодаря ви  Hug

# 54
Здравейте, изчетох темата, но никъде не срещнах като моят проблем и реших да попитам, дано някой ми разясни. Аз съм регистрирана като зем. производител от няколко години, но бях на ниския %, от януари 2010 се прехвърлих на високия %, та въпроса ми е дали ще взимам майчинство, колко и от кога. Термина ми е 27 май.

# 55
Здравейте, изчетох темата, но никъде не срещнах като моят проблем и реших да попитам, дано някой ми разясни. Аз съм регистрирана като зем. производител от няколко години, но бях на ниския %, от януари 2010 се прехвърлих на високия %, та въпроса ми е дали ще взимам майчинство, колко и от кога. Термина ми е 27 май.

Здравей Марго, ще получаваш майчинство ако през периода си се осигурявала за фонд"Общо заболяване и майчинство". Hug
майчинство ще започнеш да вземаш от 45дни преди раждането а сумата се изчислява  90% от дохода на който си се осигурявала но не повече от нетния.

# 56
  • София
Привет и от нас Simple Smile Въпроса ми е има ли данъци върху майчинството?!  newsm78 На страницата на НОИ в личните ми данни пише, че се изплащат 550лв, а в банковото извлечение пише, че обещетението от НОИ е 438лв ... Ако  има данъци то коя от двете суми се взима при изчисление на детските надбавки?! Благодаря предварително и хубава пролет на всички!   bouquet

# 57
Привет и от нас Simple Smile Въпроса ми е има ли данъци върху майчинството?!  newsm78 На страницата на НОИ в личните ми данни пише, че се изплащат 550лв, а в банковото извлечение пише, че обещетението от НОИ е 438лв ... Ако  има данъци то коя от двете суми се взима при изчисление на детските надбавки?! Благодаря предварително и хубава пролет на всички!   bouquet
Няма данъци върху майчинство. Може банката да ти удържа пари, но чак пък 112 лева? Питай ги!!!

# 58
  • София
Ами да не би аз да бъркам нещо ... В сайта  на НОИ си правя справка за социално осигуряване и в графата осигурителен доход пише 550лв?!? Месеците, в които съм работила си пише заплатата без данъците, затова помислих, че и тук има данъци! Къде точно се проверява колко е майчинството?!

# 59
Да не би 550 да е сумата, върху която те осигуряват? Ти къде го четеш това. Имаш ли си ПИК? Я пробвай тук
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Общи условия

Активация на акаунт