Примерна схема за захранване - 24

• 25 266
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Споделете моля все пак какво сиренце избрахте да дадете като първо?  Simple Smile

Gundie: да, малко й беше противоречащ поста за сирената  Thinking Аз  за това питам мамите тук просто информативно какво са предпочели  Simple Smile

Ох цвеклото май ще трябва да го хвърля и да правя ново, що сварено без кората било гадно Sad А така не ми се иска, че всичко омазах докато го направя  Confused

# 61
Ами Яна,аз дадох за начало краве, но просто такова ми бяха направили-веднага след това козе, но пак с такова се сдобих-става дума за домашно
Стелфи, аз затова се презастраховах- дадох потрокал в пюре, на другия ден суров портокал, но го минах леекичко през котлона и чак на третия ден суров, но за ягодата като дам след около месец ще е от пюре или каша и на пролет/ лято като се сдобия с домашните ягодки на майка ми ще гледам предпазливо да ги предлагам, но маалко се съмнявам за намаляването на алергеността, по-скоро дали наистина има плод или не е есенциии с тоя вкус newsm78

# 62
Кейт   bouquet
bibona, браво на малката
ние пък днес сме от злоядите  Confused

# 63
Shocked Дъщеря ми току що изяде 190 г месно пюре и една пасирана круша (около 120 г)! Не вярвам на очите си!

Браво на Тина. Дано и занапред да е така.  Hug

Стелфи, аз пък въведох портокал ей така, на шега.  Blush Белех си за мен и тя така жадно ме гледаше...Вече пети ден си осмуква качествено по едно парченце.

Бубичка, малката беше качила кило между седмия и осмия месец. Този обаче само 350 гр.  Peace

Кейт,   bouquet Ако мога да ти бъда полезна със събраната от мен информация- пиши.

Бибона, аз и преди писах, че съм писала /егати изречението стана/ на Хаме и ХИПП, които предлагат пюрета с ягода, цитрусови плодове, мед...за деца над 4 и над 6 м. Беше ми отговорено това, че при термичната обработка се унищожавали алергените.

Последна редакция: чт, 18 мар 2010, 20:20 от Франческа Салиери

# 64
 Wink Като става въпрос за алергените в ягодки и тем подобни, в пюретата първо отсъстват семенцата (които дразнят лигавицата на храносмилателната система и увеличават вероятността да се прояви алергия, и второ - нагрявани са, тоест практически липсва каквато и да е ензимна активност, а и никои други белтъци не са интактни (но пък свежите плодове точно затова са по-полезни, съдържат редица биологично активни вещества, много от които не са термостабилни).

P.S. И аз като Франчи вече съм въвела и портокал и мандарина - просто аз ги дъвча всеки ден ...

# 65
Момичета, бебо се нормализира горе-долу. Само се кърмим и какво да ви кажа - страхотно удоволствие и толкова лесно... Да имаше как да се кърмим до годинката без да мисля за захранване. За другата седмица съм взела купони да видя какво готвят в детската кухня. Тук има само общинска такава с менюта за 4 възрасти. Взех за първата възраст - 4-5 месеца. Надали ще се престраша да нахраня с тях малкия, но ми е любопитно ...  Смятате ли в някой момент да запишете децата си на детска кухня?

# 66
  • Видин
Засега не мисля да записвам на ДК, но ще видим по-нататък какво ще ми хрумне на "умната" главица  Mr. Green
Навън не се храним, нито пък се кърмим. Точно за 5 минути съм се прибрала от крайдунавския парк, защото живея точно до него, така че не е проблем. За мен храненето трябва да става на маса ако е твърда храна и в леглото, ако е кърма. Навън не кърмя по същата причина  Peace
Кейт, поздравления! Страхотно е станало. Ако имаш нужда от помощ свиркай  Peace
Купих няколко пюрета, в които има пълномаслено мляко и сметана. На тях пише 4+, но нали прясното мляко се предлага след годинка? Кога мога да ги дам? Нямаме АБКМ, нито някакви алергии в семейството. Единствено атопичен дерматит  newsm78
Днес ми се случи нещо странно - помирисах шишето, от което предлагам розов Девин и няма такава смрад. Преварена чешмяна не мога да давам, защото в нея плуват разни неща  Sick А вече и минерална не смея. Не знам какво да правя. Стояла е в шишето не повече от 1-2 дни. ooooh! Дайте съвет  Praynig
Тия дни съм в размисъл за попарата. Тъй като е явно българско изобретение  Mr. Green се чудя по другите държави кога и как въвеждат сиренето? В какви комбинации? В пюре от нещо, може би  newsm78 Аз не съм никак фен на попарата, но мъжът ми много харесва, може малкият да се е метнал на него. По тоя повод - предлагам всякакви храни, дори такива които не се ядат вкъщи. Все пак Габ ще реши дали му харесват или не  Peace

# 67
  • Пловдив
Кейт благодаря за труда които си положила.  Hug
Стеф благодаря за темата.
amanita и аз все още не съм дала попара, но й давам закуска със сирене и масло. Мисля скоро да пробвам да й дам, но съм почти сигурна, че няма да й хареса, но съм длъжна да предложа. Днес давах връхчета/кус-кус/ на Плазмон.
Мисля, че към пюре с картоф може спокойно да добавиш сиренце.  Peace
Yana-barborana аз давам краве сирене.
При нас от 4 дена ми се отказва пюрето на обяд и не мога да си обясня какво е това чудо. Сутрин си изяжда закуската без проблем, към 7.30. В 09.00 суче и предлагам обяда към 13.00, но изобщо не иска. Три дена подред изяждаше по 40-50 гр. Днес направо като видеше лъжицата и започваше да си върти главата и да мрънка. Даже не искаше и да опита какво съм й сготвила. Накрая баща й се прибра и успя да я нахрани. С кашата която предлагам към 17.00 също нямам проблеми. Мислите ли, че може да не е гладна и за това да ми отказва на обяд пюрето, но до сега си хапваше на обяд, даже имахме и едно плодово пюре към 11.00, но сега вече не го давам.

# 68
Нина - ако пробваш да дадеш пюрето по-късно? Може наистина да не е гладна, а да прави такава пауза чак до кашата в 5 ми се струва много, затова пробвай да изместиш пюрето по-късно Hug Между другото - как приготвяш и кога даваш въпросните връхчета?

Бибона - браво на Тина Grinning
Яна - аз мисля да ползвам сиренето от Съединение.

# 69
  • Пловдив
Стеф, благодаря, че изказа мнение по въпроса ми. Връхчетата дадох днес за първи път. Как приготвям-сложих вода в тенджера и изсипах 2 супени лъжици от тях. Свариха се много бързо/извадих си едно за да съм сигурна, че са готови. Въпреки, че са мънички като ориз, реших да им пусна един пасатор. Не че се пасираха, пак останаха тук-там малки парченца, но по-добре, да свиква малката и да се учи вече на малко по груба храна. Пасирах с малко от водата в която съм варила. Хубаво е да си отсипеш другата вода в чашка, защото на мен ми се наложи да добавя още малко при пасирането. След това добавих маслото и сиренето. На Марина определено й хареса. Давах ги сутринта към 07,00 за закуска. Захар не съм слагала и не мисля да слагам. Знам, че има някой които слагат, но при нас се хареса така.

# 70
В Испания няма попара Simple Smile,а млечни,в това число сирене,се дават след годинката или поне педиатрите така ми казваха.

# 71
  • София
А-а Бибона, точно щях да ти пиша по повод злоядството на Тина, че на една моя приятелка детето и на една година ядеше по 50 грама на едно хранене зорлем, а от известно време насам прояло и по 300 и по 400 грама Shocked И тъкмо да кажа че има надежда и за вас и то чудото станало Grinning Пу, пу!

А портокала съм го въвела и аз (дори не ми е хрумвало да го обработвам термично), макар че имам подозрения дали последния ден не е ял мандарина, понеже баба му трябваше да дава...

Но съм купила някакви пюрета с ягоди и ако в тях няма алергени това означава ли че мога да дам цялото пюре наведнъж? Взела съм някакво Гутен морген мюсли на Хип с 10 % ягода (в 160 грама бурканче).

Още за водата
: В книгата на Л. Трифонова пък пише вода от 6-12 месеца - 120 - 145 мл на кг телесно тегло, а от годинката до 3 години - 115 - 125 мл на кг тегло.
Т'ва възможно ли е?! Излиза че Светлин за 9 килограма трябва да изпива 1170 мл/ден !? Да бе!? Shocked

# 72
Още за водата[/u]: В книгата на Л. Трифонова пък пише вода от 6-12 месеца - 120 - 145 мл на кг телесно тегло, а от годинката до 3 години - 115 - 125 мл на кг тегло.
Т'ва възможно ли е?! Излиза че Светлин за 9 килограма трябва да изпива 1170 мл/ден !? Да бе!? Shocked
Добре де, а достатъчно ясно ли става от текста, че в това количество вода не се включва водата в храната?!?

Wink Ягоди дадох в пюре, в което бяха 27% - и давах докато си отваряше устата (малко над 100 г може би ... не помня).

newsm78 Не помня къде бях гледала, че за кърмени бебета 6-12 месеца водата е приблизително 120-240 за целия ден - ще потърся пак, да видя дали е достоверен източника ...

# 73
Кейт, поздравления, на мен много ми харесва сайта! Независимо, че не е систематизиран, много добре са формирани въпросите и съответно отговрите!
Бубучка, не се притеснявай и давай на малката да хапва, колкото й се яде. При нас пък се получава обратното - в началото си качвахме по кило, кило и нещо, после започнахме по 600гр, псоледните два месеца по 500 и хоп, днес на консултацията 60 грама разлика с предния път. За мен това означава, че нищо не е качила, защото я накърмих преди да отидем. Но е пораснала 3см Simple Smile Но по-интересното е, че казвам на педито, че я кърмя по 5 пъти на ден, почти преди всяко хранене, като след половин или един час предлагам твърдата храна и тя ми казва, че кърмата ми не била вече така хранителна, да намаля кърменето, за да може да хапваме повече твърда храна. Ама това ние ще си го решим кога да стане, не може тя да ми казва. А засега само на т.нар, от мен попара се мръщи сутрин, ако е по-гладна, я яде, но иначе - не ще. И все пак мислите ли, че е притеснително това, че почти не е наддала. Само да отбележа, че последната седмица беше болничка - малко температура, хрема, гърло. Но не е отказвала почти ядене. 
Аманита, аз въведох сиренето като го добавих в зеленчуковото пюре, и чак след 2 седмици направих "попара" с овесени ядки с масло и сирене. И сега правя различни вариации на попара, но не мисля да предлагам класическа засега. А сирене използвам био на Хармоника.

# 74
lina_prima , при все че дъщеря ти е качила цели 3 см и е била болна - не ми се струва притеснително че почти не е качила. А то аз и за дъщеря ми не се притеснявам де, повече се притесних като отказа твърди храни за няколко дни уфф страх ме е да се зарадвам, дано да е само за няколкото дни ...
P.S. Попаднах на това: http://www.who.int/nutrition/topics/FFA_summary_rec_conclusion.pdf Тоест представите за нормално количество на мазнините, особено наситените, се занижават. Във възрастта 6-12 м мазнините постепенно трябва да намалеят и да осигуряват ДО 35% от енергията (досега се препоръчваше 30-45%).

Последна редакция: чт, 18 мар 2010, 23:03 от bibona

Общи условия

Активация на акаунт