Кълнове - да се храним здравословно

• 61 734
  • 392
  •   1
Отговори
# 360
Не само кълна, но и ядката/зърното.
Какъв е този боб,който покълваш, Маги?

# 361
Бял обикновен боб за варене, напоявах го 24 часа и доста поомекна... нали от него стават кълнове? Така прочетох в нета, но няма да е лошо да имам мнение и от 1ва ръка във ваше лице  Grinning

Преди малко хапнахме кълновете от слънчоглед... радостта на живота е в малките неща казват хората и сега го осъзнах. Толкова беше вкусно и засищащо! Заа пръв път да нямам нужда от основно ястие за вечеря, а само от салата.
Пс. прехвърлих темата набързо, и не съм запозната дали всички или повечето пишещи сте суровоядци, но аз не съм. Та за това казвам за липсата на основно че е нещо много странно за навиците ми  Grinning

# 362
Бял боб не се яде суров.
Сега ако искаш да го покълваш и термично обработваш след това, си е друга работа.

От бобовите може и сурови - леща, мунг, нахут, грах, някои други видове боб като адзуки.

Последна редакция: пн, 11 авг 2014, 14:17 от Вери

# 363
Вери благодаря за информацията. Ще си скъсам кълнчетата и така ще ги изям. Боб за поклване може би е този без обвивката?
Сега ако ми позволите ще покажа снимки на кълновете, които посях да кажете дали вече стават за ядене  Blush
Боба
Скрит текст:
Леща
Скрит текст:
Това май трябва да е пшеница (много си приличат с ръжа)
Скрит текст:
И ръж
Скрит текст:

Сега го преместих в гевгира с намокрен тензух, но май ще го изхвърлям защото мирише много лошо

# 364
Последната снимка- ръжта: едно е покълнало повечко, друго хич. Да не би да има начупени или може би зрънцата не биват?

Като цяло - оставила си ги всичките много да покълват. Кълновете не трябва да са толкова много големи, още повече да имат мустаци вече. Ако искаш кълн, оставяй ги за 2-3 дена след накисването.

Лещата може и така сега да изядеш или да я оставиш да пусне листенца.

А боба не знам какво да го правиш. Аз не бих го яла суров. Бих го сготвила, ама мустак пуснал.

Пшеницата не знам дали ще ти е вкусна така, а и лесна за дъвкане. Би трябвало да е сладка. Но е в едно такова положение преди да почне да образува трева.

# 365
Хапнах пшеницата на салата с домати, не е лоша  Laughing Ще се вслушам в съвета ти да не ги оставям толкова време да покълват. Ръжа го изхвърлих, миришеше ужасно. Имам цял пакет а не знам дали ще имам смелостта да направя пак  Grinning Ще хапнем тази вечер лещата, и май ще хвърля боба, че взе да почерява. Ще се науча  Wink

# 366
А някой дали си е купил оригиналната ферма за кълнове? Може и да е коментирано по-назад, но темата се влачи от толкова години, че не знам коя информация е по-достоверна.

# 367
Запсивам се да Ви следя.
И веднага на въпроса. Купих си пшеница и нахут за покълване, но съм начинаещ експериментатор (поне за кълновете). Може ли някой да ми каже как да се справя с тези две култури. За пшеницата има доста информация,  но за нахута е малко необичайно за мен!

# 368
  • София
http://surovo.hit.bg/3_2.htm
Дадени са време за киснене във вода и време за покълване. Много важно е изплакването с вода 2 пъти дневно. Иначе си е занимавка, но полезна за здравето. Любими са ми от люцерна, а и стават най бързо.

# 369
 Прехвърлих темата, но сега ще се върна да я прочета истински. Най-често си покълвам синап, много го обичам. Правя си салата от булгур и слагам с шепата. "Луксозният уред", който използвам е най-обикновен буркан.

# 370
  • Sofia
Какъв е вкуса на покълналия синап?Люти ли?

# 371
 Леко да и мирисът и вкусът напомнят за горчица Simple Smile

# 372
 Stop
Здравейте  Hug, включвам се с удоволствие в темата, тъй като съм редовен читател на сайта Земя на заем. Моят опит в отглеждането е, когато правех Житния режим, първия път накиснах 200- 300 гр. и така следващите дни се хранех с кълнове и след това застъпвах.

Аз използвам две кутии по примера на този сайт  http://www.recipemagician.com/syveti/ured-za-pokylvane-na-kylnove-i-ponici/. Самата техника е описана на доста места- накисване /всеки вид семенца за различно време, обилно изплакване и поставяне в уреда или обикновена чиния. Семената трябва да са на топло и осветено място и постоянно да бъдат влажни. Това се постига като се изплакват по няколко пъти на ден. Преди консумация е добре да се изплаква още веднъж, особено в горещите дни. Моят уред много лесно го измайсторих и наистина действа. Simple Smile)) Досега съм правила житни кълнове, продължих с консумацията им и след Житния режим, и кълнове от слънчоглед. Не ми остава време да открия сурова елда, за да опитам.

В диетичните магазини е пълно със семена, специално за покълване, като същите са разделени и на био продукти- на двойна цена и неясен произход и истинност на твърденията. Simple Smile Мисля да включа кълнове в ежедневното си меню.

# 373
Искам и аз Simple Smile

# 374
Здравейте момичета, правила съм си доста различни видове кълнове, но има едни които не ми се получават колкото и пъти да опитвам - кълновете от лук - моля ако има някой с повече опит в приготвянето им да даде съвет.

Общи условия

Активация на акаунт