Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 741
  • 392
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 5 714
Аз правя. Какво не ти се получава?
Те пробиват по-бавно.

# 376
  • Мнения: 747
Момичета, много се спекулира с високото съдържание на лектини в кълновете. Моля, дайте повече информация по въпроса, че вече започвам да се чудя дали да предлагам на дечко. Вери, към теб, Деси и Фейчето ми е надежБата за отговор, като дългогодишни консуматори на кълнове. Не искам да обидя никой, разбира се   bouquet който и да даде отговор ще ми е от полза

# 377
  • Мнения: 5 714
Аз лично нямам мнение.
Не съм се интересувала и съответно задълбала толкова много в биохимията.

# 378
  • Мнения: 8 163
Момичета, много се спекулира с високото съдържание на лектини в кълновете. Моля, дайте повече информация по въпроса, че вече започвам да се чудя дали да предлагам на дечко. Вери, към теб, Деси и Фейчето ми е надежБата за отговор, като дългогодишни консуматори на кълнове. Не искам да обидя никой, разбира се   bouquet който и да даде отговор ще ми е от полза

Не всички бобови кълнове съдържат лектини, но и не всички лектиносъдържащи бобови кълнове са с високи стойности на токсина.

Спокойно можеш да ядеш кълнове на мунг, всякакви лещи, сладък грах, нахут. Кисненето и покълването всъщност намаляват съдържанието на лектини.

Имай предвид също така, че трябва да изядеш сериозно количество покълнал прост бял боб, да речем, за да усетиш симптомите на отравяне с лектини: растройство, повръщане и пр. Не е цианкалий това.

Храни се спокойно, балансирано, шарено и разнообразно. Спортувай, почивай си, радвай се на живота. Довери се на тялото си - то знае какво е полезно за него и веднага ще ти даде нишан, ако правиш или ядеш вредности.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 03:11 от Фея Кръстница

# 379
  • Мнения: 35
  bouquet Супер! Добре че открих тази тема!
Момичета, много искам да си направя кълнове. Снабдих се и с този уред за покълване:

http://spirala.bg/shop/seeds-sprouting/ured-za-pokylvane

Вече два пъти без успех се опитвам да покълна семенца от лимец и белен слънчоглед. Не съм ги киснала предварително. Стриктно спазвам указанията към уреда, но и двата пъти след едно денонощие семената мухлясват. Къде бъркам? newsm78

# 380
  • Мнения: 8 163
Анна, дано се включи Вери, че тя има повече опит. Аз съм ползвала само буркани, ленени торбички и пръст. Никога не съм намирала за нужно да купувам уред и не съм имала мухлясали семена.

# 381
  • Мнения: 5 714
Аз не съм работила с такъв уред. Имам друг, който ползвам за дребни семенца и за поници - люцерна, детелина, лук, броколи, червено зеле, ряпа, разни миксове...И при който има проветряване/вентилиране, винаги когато се включи за изплакване. Има си таймер и ти си го нагласяваш през какъв интервал искаш да се включи. Има и добро отцеждане на водата. Основните фактори за мухлясване са: не добро изцеждане на водата и липса на проветряване. Та може нещо такова да се е случило с уреда на Анна.
Иначе и аз не накисвам предварително семената, когато реша да ползвам машината.
Нареждам ги в тавички и първоначално се включва едно по-продължително напояване; има си пак проветряване и отцеждане на водата.

За слънчоглед и лимец (за кълнове) не трябва уред си мисля. Много по-лесно ще стане с други средства.
Накисни и двете за по 8 часа; изцеди водата и изплакни. После ги сложи в буркан или торбичка (както и Фея ти е писала). А на мен ми е много лесно в едни силиконови сита. Бобови, зърнени, белен слънчоглед така покълвам.
Ако ще ползваш буркан, след изплакването е хубаво да е наклонен и да има отгоре капачка на дупки или парче плат/марля с ластик - за да може да се изцежда някаква остатъчна вода и за да може да се проветрява.
А при торбата изплакваш и оставяш някъде да се отцежда.

На слънчогледа му трябват 24 часа или малко повече и е готов да се яде.
На лимеца 2-3 дена.

# 382
  • Мнения: 35
Вери, Фея,

благодаря ви!  bouquet
Ще послушам съветите!
Вери,ще се върна по-назад в темата, дано има снимка или линк на твоя уред.

# 383
  • Мнения: 5 714
Не помня вече какво съм пускала тук в темата.
Ето го:
http://www.fernsnutrition.com/easy_green_sprouter.html

И тук в този албум има снимки на кълнове и поници:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1514883405282.69456.16 … &l=2cc2be0e2e

От друг поници броколи:


лен


чиа


Чиа и лен са слузообразуващи. Има и други такива.
Затова са покълвани върху марля/памук/друго попиващо.

В пръст гледам пшеница за трева, слънчоглед и елда за поници.

# 384
  • Мнения: 35
Уаууу! Впечатлена съм! Това е истинска ферма, мечта за всеки, който желае да се храни здравословно и вкусно. smile3501
А ястията изглеждат превъзходно!

# 385
  • Мнения: 5 714
По принцип е удобна за семейство (при положение, че всички са ок да ядат такава храна Wink Simple Smile )

Ако е за сам човек, не си заслужава покупката.

Благодаря! Simple Smile

# 386
  • Мнения: 3
Аз правя. Какво не ти се получава?
Те пробиват по-бавно.

накисвам ги по описание чакам ги доста време да тръгнат да покълват (последния път поне 2 седмици), изплаквам си ги внимателно всеки ден, но освен да започват да намирисват на престоял лук друго не ми се поличава. Ти в машина за кълнове ли ги приготвяш?

# 387
  • Мнения: 5 714
Да, в машината. Но си мисля, че ще стане и в буркан. Не съм пробвала точно с лук, но няма логика да не стане.
Навежда ме на мисълта, че нещо семената при теб не са читави, Маги Ка.

# 388
  • Мнения: 2 551
От 2 дни отглеждам соеви кълнове, но някак ми се виждат доста тънички. Съвсем не приличат на тези, които съм виждала - от консерва или в китайските специалитети newsm78

Някой правил ли е кълнове от соя? Може би има някакви тънкости при отглеждането им?

# 389
  • Мнения: 5 714
Точно от соя не.
Да не би да си покълваш мунг?
Сигурна ли си, че е соя?

Общи условия

Активация на акаунт