Хитрини за справяне в кризата?

• 214 963
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 30
Да добавя нещо евтино и вкусно - супа от коприва - аз я направих с месо заради мъжът ми,но майка ми я правеше постан - запържена коприва, с лук,морков,домати,подправки на вкус и пръснат ориз на око. Като стане готова - добавяте кисело мляко и е да си олижеш пръстите. Така че сега като излезе копривата смятам да си набера,за да имам и за другата зима. Манджичката не излиза повече от левче заедно с млякото и тока. Peace

# 31
Както съм писала и в други подобни теми, най-важното е да се научим да пазаруваме ТОЧНО КОЛКОТО ТРЯБВА. Да няма преразход, но да няма и недостиг  Peace  Подкрепям силно пазаруването ПО СПИСЪК. Така човек купува наистина това, което му е необходимо и което е планирал, не се подвежда по "най-ниска цена!", "само тук и само сега!", "вземи 5, плати 2" и прочие търговски хватки  Peace

# 32
  • София
Да добавя нещо евтино и вкусно - супа от коприва - аз я направих с месо заради мъжът ми,но майка ми я правеше постан - запържена коприва, с лук,морков,домати,подправки на вкус и пръснат ориз на око. Като стане готова - добавяте кисело мляко и е да си олижеш пръстите. Така че сега като излезе копривата смятам да си набера,за да имам и за другата зима. Манджичката не излиза повече от левче заедно с млякото и тока. Peace

Само да ти кажа - не се лъжи да береш коприва в София или в който и да е голям град. Само на село и то горе в планината. Иначе е поела всички отрови от трафика.

# 33
Както съм писала и в други подобни теми, най-важното е да се научим да пазаруваме ТОЧНО КОЛКОТО ТРЯБВА. Да няма преразход, но да няма и недостиг  Peace  Подкрепям силно пазаруването ПО СПИСЪК. Така човек купува наистина това, което му е необходимо и което е планирал, не се подвежда по "най-ниска цена!", "само тук и само сега!", "вземи 5, плати 2" и прочие търговски хватки  Peace

Peace

# 34

Само да ти кажа - не се лъжи да береш коприва в София или в който и да е голям град. Само на село и то горе в планината. Иначе е поела всички отрови от трафика.
АААААА това е ясно - имаме си село баш до трънското ждрело. Peace

# 35
Аз често готвя на домочадието филийки с дупка и в нея по яйце.
Научих го от Крокотак.Много го харесват и не ми е скъпо.
http://krokotak.com/category/vkusno-i-lesno/
В зоопарка скоро не сме ходили,но гледам вече се затопля временцето...

# 36
  • София
Правя ги и аз тези филийки, голям хит са Simple Smile
Изобщо, крокотака е голяма работа, пълен с чудесни идеи за забавления с деца за по без пари.

# 37
АААААА това е ясно - имаме си село баш до трънското ждрело. Peace
[/quote]
Ние да не излезем комшийки по село - нашето е Берайнци.
За копривата има и по-лесен начин - слагаш я ситно нарязана в йена с 1 ч. ориз, подправки и 1 л. олио и след 30 мин. имаш ядене и то полезно. И на салата е вкусна.

По темата:
- отдавна пазарувам само от веригите и то по списък, рядко "излизам" от списъка с 3-5 лева, обикновено заради децата или заради някоя промоция - сега обмислям как да пазарувам докато те са на градина, за да няма излишни бонбонки или нещо друго непредвидено;
- вече рядко вечеряме навън, научих се да готвя и то все бързи и лесни яденета, които да са полезни и вкусни;
- ограничили сме гостите, много често идваха у нас гости, а това си е бая харч; виждаме се с приятели на разходка в парка или за по кафе, не на вечеря, ккато бяхме свикнали;
- спряхме едната кола, даже работя по въпроса да я продадем;
- научих се да пестя от препарати, прах за пране (например: загоряла тенджера/тава - накисвам я с 1-2 с.л. сол и сутринта е готова да бъде измита, без много търкане и препарати); прозорци, огледала вече не мия с препарат, а само с вестник - не виждам разлика. Прах за пране избелващ въобще не купувам - пера си и белите дрехи с прах за цветни, просто добавям малко препарат за петна - блестят и са чисти;
- влязох и в магазините за дрехи втора употреба (не бях влизала преди миналата година), оказа се, че си купих чисто нови дънки Ливайс за 10 лева, грейка на дъщерята за 3.50, явно е имало защо всички да ми хвалят въпросните магазини;
- намерих магазин за обувки, почти като този "за 10 лева", откъдето вече 4 чифта обувки, боти и ботуши - румънски са и съм доволна. (на Алабин).
и т.н. Българинът и по-скоро българката е много изобретателна.

# 38
Аз често готвя на домочадието филийки с дупка и в нея по яйце.
Научих го от Крокотак.Много го харесват и не ми е скъпо.
http://krokotak.com/category/vkusno-i-lesno/
В зоопарка скоро не сме ходили,но гледам вече се затопля временцето...
А аз го правя от скоро.В нашите тостери правят такова и му викат "американска закуска"  Wink

# 39
  • Sofia
аз много отдавна установих, че скъпите прахове за пране в България не перат добре. Доволна съм от Clever на Билла, пере добре дори и доста упорити петна.

# 40
  • София
аз много отдавна установих, че скъпите прахове за пране в България не перат добре. Доволна съм от Clever на Билла, пере добре дори и доста упорити петна.
Същата констатация Confused В момента съм с Рекс - ми никаква разлика с Персил-а и Ариел-а, да не кажа, че е една идея по-добре Rolling Eyes

Аз просто се старая да си правя сметката. Преди харчех едно към гьотере Embarassed

# 41
Откакто стъпих за ден в Одрин и видях от къде идват 'качествените" скъпи прахове и омекотители като Ариел и Персил, при това на смешни цени (естествено ментета, няма друг начин), започнах да ги избягвам и на нашия пазар.

В момента, ако пазарувам дрехи, гледам да са от разпродажба.
Вярно, зимни са, но много от тях стават за пролетта и есента.
А намаленията достигат до 70%.
В "Ботичели" например можеш да се обзаведеш със страхотни боти и ботуши за около 20-25лв. и хубави, големи чанти на същата цена.
Нека да съм демоде.  Mr. Green
Мисълта ми е, че сега е моментът да си купиш дрехи и обувки на ниски цени.
Има хубави блузки за 10лв. с намалението.

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 19:20 от Calathea

# 42
Наред с някои от горните неща.. спрях да плащам по 30 лв месечно за интернет, и вече ползвам безплатно безжични мрежи, такива които са отключени за достъп.

# 43
Наред с някои от горните неща.. спрях да плащам по 30 лв месечно за интернет, и вече ползвам безплатно безжични мрежи, такива които са отключени за достъп.

Mimci,  много хитро, ама дали правилно ?  Thinking  Всъщност, ако послзваш такива със нарочно свободен достъп е ок. В кафенета и т.н.

Аз от изброените неща прилагам съвсем прозаичните- пазарувам по списък, готвя като се съобразявам, всичко да се изяде, или няколко ястия в по-малко количество (т.е. с килограм месо или друго, готвя поне две манджи- не омръзват и не остават да се развалят). 
На почивка, не сме ходили от 2 години , а на море от 5. Не съжалявам обаче, важното е че устискахме в най-големия стрес за нас миналата година. За мои неща, за дрехи и обувки - купувам по-рядко и по-евтино. Само май за детските не пестя, но взимам качествени, не маркови

# 44
Като стана дума за почивките...
На такава в истинския смисъл на думата и ние не сме ходили от години.
Лятото прекарвам с децата по седмица при мама в Бургас (повече няма как), това ни е морето.
Или на планина, на палатка, където се скъсвам от готвене, ама няма начин.
И това е един вид антикризисна мярка. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт