От каква възраст следва да спазват децата етикет

• 10 248
  • 252
  •   1
Отговори
# 225
Но знам също така, че всички уж сме съгласни, че ИМА невъзпитани деца, пък никой не приема това евентуално да е неговото
Причината е много проста. Тук сме пет човека на кръст, а в България децата са около два милиона. Проста математика. Няма никакво противоречие във вероятността хем да има невъзпитани деца, хем те да не са нашите.

Конкретно за моето, предвид възрастта му, не мисля, че изобщо влиза в обсъжданата тематика. Аз си градя мнение на базата на наблюденията си върху по-големи деца.

Не разбирам участието ти в темата. Искаш да признаем, че има невъзпитани деца? Ок, кой и къде твърди обратното? Искаш да признаем, че някои деца са ужасно невъзпитани, а родителите им не предприемат нищо, обявявайки ги за срамежливи? Напълно съгласна съм.
Ако обаче твърдиш, че всички срамежливи деца са всъщност невъзпитани, на които майките им си затварят очите заради оправданието си, че са срамежливи, не мога да се съглася.

Ако искаш просто да си излееш агресията върху невъзпитаните, излез на улицата, лесно ще намериш безброй такива.

Моля те, обосно ви се точно какво твърдиш (в контекста на темата, разбира се), защото иначе острият ти тон си остава неразбран.

# 226
  • София
Е, сега, аз невъзпитанието на моите деца (което е абсурдно като вариант, разбира се  Wink) го наричам "ексцентричност".  Laughing Само трябва да забогатеем или да станем достатъчно известни, за да може да ни легне по мярка.  Laughing

# 227
Е, сега, аз невъзпитанието на моите деца (което е абсурдно като вариант, разбира се  Wink) го наричам "ексцентричност".  Laughing Само трябва да забогатеем или да станем достатъчно известни, за да може да ни легне по мярка.  Laughing

Sunglasses Колко си права.

# 228
Честно да ти кажа, дойде ми в повече вече анализът на фразата "Искам вода, моля", преведена  от ангийски "за целите на разговора". Не че не си права, права си, но това за мен вече си е "интелектуално разцъкване" .  Peace
Предпочетох да дам реален пример,от деня ни свързан точно с елемент.минимум, а не да да говоря "по принцип",може и някому да е било полезно. Демострацнията сьвсем е не езикова,а колко непрестанност се иска за да се закове в главите детски елемент.минимум на доброто възпитание. Очевидно,без значение на какъв език се случва, ИСКАМ(без моля след него) е фраза доминантна в детския речник,мен ме дразни точно колкото не казване на благодаря, липса на поздрав,ставане от масата без да се благодари к пр. минимум.
*
Били,подобни маймунджълъци са ежедневие у нас,колкото и да се стараем. Все някой в някой миг от деня си решава да се държи като хванат от гората. Включих се в началото за да изкажа мнение че не бива да се подминава,не е никога рано да се започне говоренка по темата. Не познавам 100% идеално държащо се дете,важното за нас е да се обръща константно внимание и темата да е постоянно актуална,както тази с безопасността,храната и пр
*
за мен лично беше много полезно,честно никога не бях мислила колко коректен е изказа на "искам вода,моля" или че за редица семейства "моля" в домашни условия е претенция..

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 13:27 от anette1104

# 229
Ескарина,
За острия тон бих поспорила - кой го използви други такива, но това не е темата Wink
Като цяло харесвам какво и как пишеш, но опасявам се, в случая и аз не разбирам какво не ти е ясно. Обясних съвсем конкретно защо написах определени неща. Няма да повтарям.
Да, ИМА срамежливи деца. Аз бях такова дете. Срам ме беше дори името си да произнеса пред непознати. И какво? Това променя факта, че ИМА хора, които зад изброените от мен неща крият липса на възпитание - своето и на децата си? Не мисля. Не е вярно, че такива писаха в темата? Дали?

# 230
Разбира се че писаха ... в темата писаха хора, които откровено си казаха, че те самите поздравяват избирателно и него намират за невъзпитано.

Абсолютно съм съгласна с Уилма за "обяснението" на невъзпитаното поведение. Подобна е ситуацията, в която грубостта се обяснява с откровеност, а обикновената лошотия с прямота... Такива неща понякога ме вадят от равновесие.

# 231
Вярно е, аз поздравявам избирателно. Имам съседи, които никога не съм поздравявала, нито те мен. Не го намирам за невъзпитано. Когато не се познаваш с хората - и никои не прави опит за запознанство или контакт - кое му е невъзпитаното? То не може да вървиш по улицата и да поздравяваш всички наред, малоумно е. Същото е с онези, които не изявяват желание за контакт.
И истината е, че малкия поздравява тогава, когато и аз, все още сме на вълна имитация явно.

# 232
И какво? Това променя факта, че ИМА хора, които зад изброените от мен неща крият липса на възпитание - своето и на децата си? Не мисля. Не е вярно, че такива писаха в темата? Дали?
Аз не видях някой да отрича, че има невъзпитани деца и че родителите им ги крият зад най-различни оправдания. В този смисъл не разбирам с кого точно спориш и на кого доказваш това очевидно твърдение. Това ми беше неясно, обяснявам го сега във възможно най-прав текст.

Но аз съм против порицаването на малки деца от страна на чужди хора, слагащи им етикети - невъзпитани, маймуни от джунглата, диворасляци. Така детето се травмира още повече, майката започва да изпитва неудобство от упреците на въпросните персони и започва един стремеж да притисне детето, а това оказва предимно негативен ефект.

Демонстрирането на крайната позиция на някои хора и епитетите, които използваха, за мен е неприемливо. Ако чуждите деца толкова ви дразнят с невъзпитаността си, избягвайте ги. Явно и родителите им не са по-възпитани и няма на каква особена култура да ги научат. Тези от тях, които са срамежливи, ще се справят с проблема си по-лесно без публични порицания.

Аз не поздравявам избирателно. Поздравявам всеки, когото познавам. Учителите си също. Нямам негативни спомени от нито един учител. И да не ме помнят, това не ме притеснява. Но не казвам на детето си "Какво трябва да кажеш сега на жената?", нито смятам някога да го кажа.
Личният пример е достатъчен. Дъщеря ми беше започнала да ме дразни по едно време, че слагаше моля на всяко изречение. Например "Какво е това тук, моля?". Явно беше решила, че така се завършват изреченията. С времето се ориентира по-добре кога се употребява моля.
Ако случайно стане срамежлива, методът не е да й повтарям до втръсване нещо, което вече отлично знае. А ако някой я сметне за невъзпитана, е в пълното си право да не й симпатизира  Laughing

# 233
Ескарина,
Честно, не разбирам ти защо лично прие написаното от мен? Аз не си спомням да съм споменала някого лично. Темата не е за срама, ако правилно съм я схванала, а ти също си въртиш и сучеш само него. Не е и за етикетите, против които разпалено протестираш. Не ти оспорвам предпочитанията.
С какво твоите приоритети в темата са по-добри от моите? Ти се "бориш" за едно, аз - за друго. Кой решава кое може и кое - не? Ти? Едва ли Wink

Да, децата трябва да се придържат към някакви норми. Това трябва да стане по естествен път, паралелно с ходенето и говоренето, на които не ги учим специално. Ако до 5-6-годишна възраст не е придобило елементарни умения за общуване и поведение, без оглед на индивидуалния темперамент, то едва ли може да бъде фиксирана възраст, подходяща да го научим и накараме от нея нататък да се държи както и да било. До вчера ми се катери по главата, но от днес "Вече си на 6 (примерно), хайде вече недей". Сериозно ли ставало така?

# 234
Ескарина, няма смисъл, Уилма си говори сама Wink
Благодаря ти за споделеното, ще се опитам да проявя търпение към детето.

Анете, взех днес книгата, утре ще четем на пикника Simple Smile

На всички възпитани, по-възпитани и избирателно възпитани- лека вечер Hug

# 235
  • София
Е, хубава работа, сега чуждите хора били виновни за това, че майката притиска детето! Ама, това си е неин проблем! Защо им се връва! Уж всеки разправя, че чуждото мнение нямало значение, пък май се оказва обратното! Аз като майка си нося отговорнстта дали оставям или не някой да ми притиска детето и да му лепи етикети и, по-важното, дали ще се поддаде на натиск на тези чужди хора, че да има глупосттада притиска детето си. Дайте, моля ви се, да си изясним нещата кой за кого носи отговорност и кой кого закриля!

# 236
Аз като майка си нося отговорнстта дали оставям или не някой да ми притиска детето и да му лепи етикети и, по-важното, дали ще се поддаде на натиск на тези чужди хора, че да има глупосттада притиска детето си.
Опитай пак и сложи някъде точка Wink

# 237
  • София
Вярно, че трябва да го редактирам. Децата нещо ме разсеяха. Тъй де, смисълът стана ясен.  Simple Smile

# 238

Личният пример е достатъчен.

Специално за личния пример, ми е интересно специално майчетата които така настояват детето да каже "моля", дали самите те употребяват учтивите форми когато се обръщат към детето? Казвате ли (примерно) "подай ми играчката си, ако обичаш" или "моля, вземи книжката"  и т.п. ? Защото ми се струва че от децата се изисква това непрекъснато "моля", но самите родители употребяват само заповедната форма, без учтивости, когато говорят с децата си.  Thinking

Става дума за тези, които говорят български, защото в чуждите езици учтивата форма повече се е сраснала с ежедневието. На чуждоговорящите им е много по-лесно да заучат детето на учтивост, защото вежливите форми са навсякъде в ежедневието.

# 239
Ескарина,
Честно, не разбирам ти защо лично прие написаното от мен? Аз не си спомням да съм споменала някого лично. Темата не е за срама, ако правилно съм я схванала, а ти също си въртиш и сучеш само него.

Просто отговорих на това:

Към експертите по срама, характера и темперамента:
...
И от там нататък се започна разговор. Не че имам нещо против написаното конкретно от теб. Просто ти отговорих, както преди това отговарях на други реплики от други хора по-назад в темата.

Bili, успех   bouquet
Книгата ще си я взема и аз, че ми стана интересно. Може да споделиш отвизи, ако я прочетеш междувременно.

Andariel, естествено, че има значение чуждото мнение. Какъв е смисълът да сме учтиви, ако е все едно какво впечатление оставяме за себе си?

Общи условия

Активация на акаунт