От каква възраст следва да спазват децата етикет

• 10 253
  • 252
  •   1
Отговори
# 210
Хайде и аз взимам сапуна и се впускам да размивам темата. Mr. Green Като гледам голямо среднощно търкане е имало! Mr. Green

В къщи често използваме точно тази конструкция по една много проста причина, когато Нико иска вода, често казва "Искам вода" и понеже се случва да забрави, аз лепвам отзад "моооооля".  Не е фатално  Laughing. Предпочитам това зло, пред това да говори граматически правилно, но да изпуска моля  Peace

Вкъщи имаме абсолютно идентична ситуация. До днес не съм си давала сметка колко семантично неиздържан е този израз! Но и сега като си дадох сметка, нещо пак не ми "мръдна отвътре". Моя позната тормози децата си да й казват, "Моля, мамо, дай вода!" на един дъх. Тук вече и граматично, и смислово нещата са добре представени, но, извинете, ама кой днес говори така?!?!? Shocked
И изобщо, тази тема очевидно се развива в нещо велико и основополагащо /не смея дори да си представя в какво/ -  всички дадохме ценни  практични напътствия към Били, изказахме фундаментални мисли относно възпитанието на децата като акт и задължение на родителското тяло, сега подлагаме на дисекция изразните средства /тук е моментът да предложа и един съпоставителен анализ да дръпнем на основните средства, с които изразяваме културата си. Така де, що ние казваме "моля", пък останалите славяни "просят" - може и това да от грешка на възпитанието. Анет1104, която се е нагърбила с просветителската мисия да свежда непознаните английски конструкции,  до нашите "little tiny minds" , може да доразвие темата и за романските езици.../
Та пак и  аз да ви попитам като Fussii - не преигравате ли? Peace

# 211
  • София
chevroleta Самата тема е абсурдна- детето не е погледнало вуйчо си в очите, когато се е сбогувало с него. Ако говорим за преиграване защо го правим чак сега? Още преди няколко страници споменах, че децата могат да се учат на етикета свързан с храненето с две книги под двете мишници и с една на главата, които не трябва да падат на земята преди приключване на вечеря. Даже в скоби написах, че е шега, но всички започвате да подскачате сега. Защо от самото начало не се шокирахте, а започнахте да бистрите тънкостите на етикета и да споделяте методите си за насилие в общуването, важността на уважението по възходяща линия и прочее?

# 212
Анет - това вече е прекалено пък за моето семейство.

в горното не се съмняваме въобще   Joy
 а "твоя", предполагам е съпруга ти  Joy Joy

Ааааах тиииии, beautiful mind! Никога не ме разочароваш  Peace

Надявам се Вилико да е разбрала какво искаш да кажеш, понеже аз, честно казано, не успях...
Ами да си призная - и аз не схванах смисъла на тоя пост, еле пък относно темата  Thinking
Бояна - сега се замислям, че си напълно права, НО...винаги темите са по темата на първите страници само, след това се отплескват в незнайни насоки  Wink
Снощи гледах ББфемили - ами какво да кажа - тази русата /Ива май беше/, дето има детенце на две-три годинки - Божеееееее, какъв речник има - та не ми се мисли за етикет и възпитание направо  Tired

# 213
chevroleta Самата тема е абсурдна- детето не е погледнало вуйчо си в очите, когато се е сбогувало с него. Ако говорим за преиграване защо го правим чак сега? Още преди няколко страници споменах, че децата могат да се учат на етикета свързан с храненето с две книги под двете мишници и с една на главата, които не трябва да падат на земята преди приключване на вечеря. Даже в скоби написах, че е шега, но всички започвате да подскачате сега. Защо от самото начало не се шокирахте, а започнахте да бистрите тънкостите на етикета и да споделяте методите си за насилие в общуването, важността на уважението по възходяща линия и прочее?

Веднага ти отговарям. За мен темата не е абсурдна. Жената  има проблем и го представя тук за коментари и мнения. Лошо няма! Щом за нея  е важно и се притеснява, че детето не е погледнало вуйчо  в очите си, ок! Не съдя! Нямам против и по-общите мнения относно възпитанието, както и акцентите върху темперамента, физиологията на детето пак с оглед на възпитанието му. Те може да не са конкретен отговор на въпроса на авторката, но пак могат да дадат някакви акценти и да провокират изводи. / и у мен, включително/.И още нещо - на мен това с етикета изобщо не ми стои. Писах по-напред, че просто всички влагаме различен смисъл и различна представа относно обема на термините етикет, възпитание, маниери..... Най-близко до това, какво аз  разбирам под етикет, конкретно в тази тема, е санитарния минимум /теремина на Fussil/ от правила за общуване - поздрав, сбогуване, учтива форма на обръщение....Доста коментари дойдоха и като следствие от различните интрепретации на термините.
Честно да ти кажа, дойде ми в повече вече анализът на фразата "Искам вода, моля", преведена  от ангийски "за целите на разговора". Не че не си права, права си, но това за мен вече си е "интелектуално разцъкване" .  Peace

# 214
Бояна, за теб може и да е абсурдна, за мен не е, нали знаеш-разни хора, разни идеали Simple Smile Проблемът не е в това, че не е погледнала вуйчо в очите.На мен ми е неприятно, когато я поздравяват, тя да навежда глава и да мълчи или понякога да промърморва нещо неразбираемо, да се крие зад мен или пък да се прави, че не е чула и да отмине човека като бърз влак.Бих го изтърпяла още известно време, макар да ми е писнало много, просто исках да разбера как е при другите деца( с ясното съзнание, че всички деца са различни).В случая се афектирах, защото цяла вечер Ния си игра с вуйчо ми, той се маймунясва с нея от сърце, просто си е такъв, останалите гости пък ги виждаме почти всеки ден.
Помолих я съвсем кротко НАСАМЕ на тръгване да каже " довиждане" и тя ми обеща с усмивка.Останалото го разказах.

Тук се обсъждаше и поведението ми като незряло-не е трябвало да се сърдя,а да подходя зряло и да обясня...ми писна ми да обяснявам,освен това наистина ми стана обидно.Смятам, че тя е вече достатъчно голяма, за да осъзнава резултата от постъпките си и не е необходимо да играя театър-като ми е обидно, съм обидена.

Не съм от хората, за които мнението на околните е от първостепенно значение и никога не бих насилила детето си за нещо заради хората.Просто съм убедена, че на възпитаните, любезни и позитивни хора им е по-лесно в обществото, много бих искала на това да науча и децата си.Страхувам се,че поведение тип "зверче" може да се превърне в навик, затова и пуснах темата.На който му е абсурдна, да отвори някоя друга Simple Smile

# 215
Към експертите по срама, характера и темперамента:
A как наричаме дете (с което макар да сме близка рода, далеч не сме всеки ден заедно), което няма проблем да се метне да ми рови в чантата, да ми каже "искааам!!!", да ми подвиква "млъкни, че ми наду главата", като му говоря, но не казва "здравей", "моля", "благодаря" или "чао", щото се срамувало, такова си било просто, според майката и бабата???

# 216
  • София
Bili Не съм обяснила добре. Темата взе абсурден развой, защото питането беше конкретно. Реших да се пошегувам снощи, за да разведря обстановката, но явно на никого не е смешно. Прощавайте. Peace

Wilma Flintstone Има невъзпитани деца. Никой не отрича това. Не виждам защо трябва да гледаме нещата в черно и бяло. Нали идеята е невъзпитаните прояви да не се оставят без корекция. Срамежливостта и темперамента понякога са в основата на невъзпитаното поведение. Понякога, не винаги. Споменаването на думите темперамент и срамежливост не ги отнася автоматично към всички деца и всички техни поведения. Идеята беше, че трябва да има индивидуален подход и да се отчетат особеностите на детето, за да бъде разрешен проблема, а не да бъде задълбочен и да получим в резултата едно не само невъзпитано, но и фрустрирано дете.

# 217
Бояна,
неслучайно задодах върпоса си и отговорът ти НЕ е отговор на него. Имах предвид, че със срам и характер го оправдавт именно тези, които всъщност не му дават ВЪЗПИТАНИЕ. Но скачат до небето, ако се допусне подобна възможност. Как ще се коригира поведението в такъв слуачй? От кого???

# 218
  • София
Wilma И двете знаем, че няма да се коригира. както казах по- горе, родителите на истински невъзпитаните деца не виждат проблем в поведението им. Срещала съм хора, които буквално оставят децата да правят какво и където пожелаят. На гости мажеха стените с кетчуп, биеха другите деца, а сега като по- големи са си същите. в по- добрите училища ги молят да напуснат, а в останалите не им обръщат внимание. Толкоз.

# 219
Впрочем, Бояна, въпросът ми не беше насочен към теб, но може би трябваше да сложа експертите в кавички Wink
Моето мнение е, че първите 7 са решаващи и всякакви теории за това:
- как НЕ ТРЯБВАЛО детето до училищна въраст да е усвоило правилата за социално общуване,
- как възрастните трябвало да имат подход,
- пък детето можело да си избира кой го кефи и тогава да поздрави,
- както и че само имало ангажимент да отговори на поздрав (ако е в кеф, разбира се), единствено и само, амо възрастният го поздрави първи,
- и прочие, и прочие
идват от родителите, които ти току-що описа. Те писаха тук. Тях питах Simple Smile
А аз, от своя страна, смятам, че нямам никакъв ангажимент да търся подход към отрочетата им. Имам ангажимент само да намеря верния подход към СВОЕТО дете - според неговите характер и темперамент, да го науча в ПРЕДучилищна възраст как да се държи като човек, а не като примат, сред хора. Т.е. да му дам - според изкл.сполучливото определение на Фуси, санитарния минимум, който да позволи на моето дете да се представя при социално общуване така, че да не е необходима дискусия на 20 страници е ли това дете възпитано или не е.

# 220
  • София
Wilma Не ти отговорих като експерт по темперамент. Grinning Писах, защото първа споменах това като фактор и ми се щеше да обясня в какъв план го казах, защото от тогава минаха доста страници и нещата съвсем се изкривиха. Като говорим за експерти бих могла да говоря от социологическа гледна точка, а според социологията семейството дава на детето първата и основна представа за обществото, за отношенията в него, включително и за етикета. Затова казвам, че децата усвояват семейния етикет без принуда и по рефлекс, защото участват в него от ранна възраст. Децата не схващат патриархалната логика или други не логични логики, а се държат с другите както ние се държим с тях и помежду си. Това се опитвам през няколко страници да обясня, но все удрям на камък. Laughing

# 221
В този ред на мисли, говорим за едно и също Simple Smile

# 222
Wilma Flintstone, как се радвам че се включи!
Бояна,
Имах предвид, че със срам и характер го оправдавт именно тези, които всъщност не му дават ВЪЗПИТАНИЕ.
По-напред писах, че според мен стеснителността се използва като добро извинение за родителски "авантаж" и че не е редно да се криеш зад характера на детето си, вместо да положиш усилия. Характерът и темпераментът само трябва да ти дадат идея за верния подход към СОБСТВЕНОТО ТИ дете, но не са оправдание за липсата на подход! Големи "пунически войни" поведох!
Бояна Ламбер,  Peace!

# 223
Wilma, аз не рзбрах какво целиш с примера си. Очевидно е, че детето е невъзпитано. Да не би да правиш аналог между това дете и дъщерята на Били?

По-напред писах, че според мен стеснителността се използва като добро извинение за родителски "авантаж" и че не е редно да се криеш зад характера на детето си, вместо да положиш усилия.
За другите, писали по темата, няма как да знам точно какво мислят (казвам го, понеже гледам, че ни слагате под общ знаменател), но аз лично няколко пъти написах, че срамежливостта на детето не е оправнание, а налага необходимостта да се положат ПОВЕЧЕ усилия. И че точно защото е срамежливо, не е достатъчно да му се обясни как да се държи, а трябва да се работи и в насока преодоляване на срамежливостта.
Привидно сме на едно мнение, само че според мен поне майката (защото е ясно, че сумтящите от възмущение, непоздравени лелки не са в състояние да го направят) трябва да прояви разбиране към детето си и да не му лепи етикети "невъзпитано", нито да го унижава и притиска ("какво трябва да кажеш сега на жената?"), а да му осигури възможност да преодолее срамежливостта си.

Този спор е леко безсмислен, защото повечето от вас или не разбират какво е срамежливост или нарочно се правят, че не разбират. Срамежливото дете няма проблем да каже "моля", ако е успяло да каже "искам". Обикновено то не успява да каже нио едното от двете. Често и името си трудно успява да каже. Проблемът не е, че не знае как се казва или не не знае, че искам върви в комплект с моля. Проблемът е в неспособността да пророни звук. Ако щете го приемайте като психологически проблем. Ако щете пък не вярвайте, че има такива деца. Щом вие и вашите деца не сте такива, може да е наистина непосилно да се смели информацията какви чувства изпитват другите. Иска се малко емоционална интелигентност за целта. Уж на жените им била по-висока, но явно не на всички.

Това го пиша за последен път, защото вече ми се струва, че не искате, а не че не можете да го разберете. Сега очаквам пак някой да даде пример с деца, които плюят по улицата, ритат седалките в театъра и си бъркат в носа и да заключи, че понеже ги оправдаваме със срамежливостта им, те затова такива са станали  Tired

# 224
Явно НЯМАМ предвид детето на Били, която пуска темата, защото й ПУКА.
Визирам тези, които се разпознаят или разпалено се емнат да ми обясняват защо това не важи за техните деца Simple Smile
Но знам също така, че всички уж сме съгласни, че ИМА невъзпитани деца, пък никой не приема това евентуално да е неговото, дори всички наоколо да имат такова усещане Wink Тогава то е набедено, нерзбрано, необработен диамант, непризнат гений - всичко друго, но не и това, което всъщност е - НЕВЪЗПИТАНО.
Такова дете най-често е продукт на НЕВЪЗПИТАНИ родители. Ако трябват примери, ще ги приведа с радост за все още неразбралите Wink

Общи условия

Активация на акаунт