за сурогатните майки

• 138 018
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 495
  • София
То, ако си пусем фантазията какво може да стане, трябва да се гръмнем накрая целокпно цялото населние! Подобни неща са говорени и навреметоза инвитрото, и за транслантацията на органи, че и дори за първите сърдечни операции! Започвам да си мисля, че си член на някаква религиозна секта

Няма нужда да фантазираме. Има огромен брой прецеденти по света и у нас. Достатъчно е да влезеш в архива на някой съд и да се запознаеш с делата от такъв характер. По повечето от тях материалите са с обема на подвързаното с кожа пълно издание на Британската енциклопедия. Тук сурогатството е забранено от доста време и ако се докаже, че местни лица са го практикували в чужбина, те се подвеждат под наказателна отговорност (за което съм против аз лично и даже протестирах за такова семейство), а детето не се вписва в регистрите за гражданско състояние. Не вписването в регистрите дискриминира детето - липса на семейна книжка, паспорт, гражданство!!!!!, детски надбавки и много други. Наскоро излезе решение по такъв случай, делата тук се водят от 10 години, СМ и раждането са в Сан Диего и не противоречат на тамошния закон. От член на семейството ми с докторат по медицина и участие в трансплантиране на органи и високотехнологични форми на подпомаган разплод зная, че той самия никога не би се подложил на гореспоменатите от Вас процедури. Аз също.

Имам въпрос към юристите, но и останалите - След като СМ е легално и евтино в Гърция, Грузия, Индия, някои щати на Канада и САЩ и българския сегашен закон не инкриминира СМ в чужбина и детето се вписва без проблем, не е ли по-добре нещата да останат такива, каквито са?

И аз предпочитам нещата да си останат тук така, както са. Нямам вяра на хората, които ще контролират процеса, пък дори да се направи най-добрият закон. И ето, в други държави, къде пряко, къде косвено се пречи на узаконяването и практикуването на сурогатството! Америка не искам дори да я коментирам. Там от щатдо щат разлика като от небето до земята какво може и какво не може.
Това за фантазирането беше за друго.

# 496
След като СМ е легално и евтино в Гърция, Грузия, Индия, някои щати на Канада и САЩ и българския сегашен закон не инкриминира СМ в чужбина и детето се вписва без проблем, не е ли по-добре нещата да останат такива, каквито са?

Дали някои хора "на високо ниво" вече стоплиха за какво иде реч или им трябват и картинки?   Thinking

# 497
Мисля, че обществото ни не е дорасло за жалост, а и едва ли могат да направят добър закон законодателите...като се има предвид какво се "твори" като закони ...докато не стане практика в ЕС и ни го "спуснат" като коректен текст и нашите го преведат и гласуват - няма смисъл.

# 498
Гласувах с "ДА" . Аz лично не мисля, че бих го направила, но това не zначи, че бих пречила на други хора, които са съгласни на това решение, да го сторят. Не мога да съм против нещо си, просто zащото аz  Rolling Eyes  не го раzбирам или приемам. За други това може би е единственото решение, по някаккви непонятни zа мен причнини. Да, "zа" съм и още как. Противопоставянето с аргументи "не, щото АЗ не бих" ми е непонятно и не го приемам.

# 499
Колебая се.

# 500
  • София
Аз лично нямам против приемането на такъв закон, но самата идея за СМ не я приемам и одобрявам. Получава се противоречие, май  Embarassed  Crazy Rolling Eyes

# 501
Твърдо съм против. Мотивите ми, както и на други, са подробно изложени в темата в Клюкарника, в която Вива Нова трябваше да пусне по принцип и анкетата. Така се получава едно раздвояване, което далеч няма да даде правилни резултати.

# 502
Твьрдо против. Причините се обсьдиха вече.

# 503
  • Sofia
Доста дълго бях престанала да посещавам форума именно заради това, че голяма част от съфорумките се изживяват като морални съдници и блюстители на някакви висши ценности, недостижими за останалите...

По същество по темата - аз съм за сурогатното майчинство - не може да има нищо неморално и античовешко в това да имаш свое дете, макар и износено от друга жена.
Ако не можех да имам собствени деца не бих се колебала да се възползвам от тази възможност, и то най-малкото защото не бих лишила заради мой недъг мъжът до мен от възможността да има свое дете...

# 504
  • Sofia
По същество по темата - аз съм за сурогатното майчинство - не може да има нищо неморално и античовешко в това да имаш свое дете, макар и износено от друга жена.
Ако не можех да имам собствени деца не бих се колебала да се възползвам от тази възможност, и то най-малкото защото не бих лишила заради мой недъг мъжът до мен от възможността да има свое дете...

Подкрепям. Имам съвсем конкретен пример до себе си. Хората направиха и невъзможното!!! Няма как да осиновят дете, след няма и месец ще си имат свое, износено от друга жена. Не виждам нищо неморално в това, нито бих го нарекла търговия. Ще отгледат с огромна любов дете и ще го дарят с цялата топлота, на която са способни. Кое точно му е лошото на това?...

# 505
Аз се колебая.
Аз лично бих износила и родила дете за сестра ми , и евентуално един ден, ако децата ми имат нужда. Истинската майка, за мен,  е тази която отглежда детето,а не тази която го е родила.

# 506

Подкрепям. Имам съвсем конкретен пример до себе си. Хората направиха и невъзможното!!! Няма как да осиновят дете, след няма и месец ще си имат свое, износено от друга жена. Не виждам нищо неморално в това, нито бих го нарекла търговия. Ще отгледат с огромна любов дете и ще го дарят с цялата топлота, на която са способни. Кое точно му е лошото на това?...

На хората одисеята не свършва сега, а сега започва нова.
А даването на любов е едната страна, а възможността да я приемеш е другата страна.

А ако твоето дете се разболее тежко докато си бременна със сестриното, ти ще прекъснеш бремненността за да си денонощно с твоето или ще лежиш в бели чисти чаршафи, посръбвайки сокче и гледайки приятни филмчета, ще чакаш да износиш сестриното си ?

А ако съпругът ти има по-различно мнение и откаже да оформи окончателните документи, ти как ще го принудиш ...
или ще си се развела профилактично преди да ти трансферират ембриона и то като си изчислите 300-те дни по закона, за да не влезете в хипотезата на презумпция за бащинство ?

И още сто въпроса имам, ама ще ми кажете, че не са морални.

А кое му моралното сестра ти да те вкара в този кошмар ?

# 507
Гласувах с ДА

# 508
Miraetta, пишеш безобразни бисери. Не може да се живее с мисълта че детето ти ей на утре тежко ще се разболее. Нито пък с мисълта за мнооого рискова бременност, която да не е съвместима с възможността да си стоя до детето, ако се наложи. Пък и двете да се случат едновременно ... е мнооого по-малко вероятно. Ама направо едно на милион!

Ами ако тая вероятност все пак се случи, имам 2 варианта - 1) брат ми се грижи за дъщеря ми временно (на него му имам достатъчно довение) 2) рискувам и придружавам дъщеря си, пък каквото стане (брат ми ще ме разбере, сигурна съм!).

Нямам съпруг, но независимо че любовта е сляпа, едва ли бих се влюбила пък чааак в такъв малоумен тъпанар, с който да не можем да се разберем за най-елементарни неща. Така че той или ще е дал съгласието си, или аз ще осъзная във въпросния момент, че живея с кръгъл идиот до себе си - и наистина е много вероятно да се разведа ...

А ти имаш ли изобщо брат/сестра и осъзнаваш ли какво е това?

# 509
Miraetta, животът по принцип не е просто нещо. Всеки от нас непрекъснато решава повече или по-малко сложни казуси. Ако сложността ни плаши, ами да се откажем да живеем...

Нима по-малко сложни въпроси пораждат разводите, завещанията, даряването на органи, използването на донорска сперма, осиновяването... За всяко от тези неща, с които до голяма степен сме свикнали, мога да ти изброя по пет апокалиптични сценария, в които всичко се обърква и се стига до трагедии. Ако сурогатното майчинство нямаше рискове, то и ние нямаше да дискутираме нищо сега.

Въпросът е да се прецени дали ползите или проблемите ще са повече и как точно да се регламентира процедурата, така че първите да са повече, а вторите - по-малко.

Аз имам две приятелки, които не могат да имат деца по друг начин и не мога да не съм на тяхна страна - знаейки през какво преминават те и семействата им. Предпочитам да имат възможност тук легално да ползват СМ, отколкото да се забъркват със съмнителни посредници в Украйна или Гърция.

И да те попитам, на базата на какъв опит отсъждаш, че "На хората одисеята не свършва сега, а сега започва нова"? Познаваш конкретния случай или внезапно си развила пророчески способности?

Общи условия

Активация на акаунт