Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 101 666
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Рибеното масло се пие защото съдържа Есенциални мастни киселини.Познати са още като ЕМК, омега 3, омега 6, омега 9.Когато бяхме малки се използваше основно рибено масло, но вече се продават на пазара и растителни ЕМК.Аз лично съм доволна от това.Също така от това.Можеш да попрочетеш за ЕМК за да разбереш защо са необходими на децата като цяло, че и на нас възрастните.Особена полза виждат от тях родителите на аутистите, защото при аутистите се гледа под лупа всеки напредък, но и за останалите деца е полезно  Wink.
Китайската добавка която давам е Нао син шу.Четката за бришинг е медицинска четка за почистване на ръцете преди операция, или четката прикрепена към пемзата за пети, или четка с мек изкуствен косъм от магазин за левче.
Пекс картите се продават - пиши на Мая Стоицева с молба за съдействие.Самите карти без да знаеш как се работи с тях няма да ти накарат детето да проговори.Препоръчвам ти горещо да минеш обучение за използването им.Пиши на petia_atanasova@gbg.bg  - това е психоложката, която провежда обучение по ПЕКС.Попитай я кога ще има такова.Може да ти съдейства за картите и психоложката или http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=3760

# 571
Благодаря ти Катина  Hug
Още днес съм по аптеките да го издирвам рибеното масло  Laughing.
В събота ще се разходя до Пиротска надявам се  да го има още китайския магазин.
Аз и преди съм чела за Петя Атанасова и даже мисля като се свържа с нея да говоря ако иска от есента да работи с Маргото.

# 572
  • София
Нао Син Шу се продава в аптечната мрежа.Ако го няма в наличност, или не го зареждат - можеш да го поръчаш да ти го доставят.Само им занеси тел. на фирмата вносител за всеки случай.Естествено в аптечната мрежа е с надценка  Confused.

# 573
  • София
Съдейки по моя опит, въпреки че няма диагноза, на детето пак може да му е много тежко в проговарянето, комуникацията и предучилище, и да не си покаже потенциала.

Между другото, аз все се чудя и какво влияние оказва това, че отсрещната страна знае състоянието на детето? Ние бяхме в 2 градини, преди да попаднем в сегашната. И на двете места съм разказала от до как е родена, къде сме били, този какво казал, с кой сме работили и т.н. В резултат още на 2-3 седмица се започваха приказки...
В сегашната градина нищо не казах, а и считам че няма какво, след като от детската клиника са отхвърлили диагноза. Все ме беше страх, че на 2-3 седмица ще започнат да ме подпитват, но вече 2 месеца детето е там и никой не е казал нищо лошо. Даже преди няколко дни баща й е бил на разговор и са му казали, че с "математиката и логиката се справя добре, ще става актриса, защото често говори с диалози и се сърди, ако детето до нея не й отговаря, и да се упражнява в къщи, за да развива ръката."
И на мен ми направи впечатление за диалозите, че това на други места се тълкува като говор със заучени фрази. А при по-малката група и учители, загрижени децата да  общуват в група и индивидуално едно с друго, това говорене се развива в почти нормална форма на общуване.
И аз като Calathea видях голяма разлика, когато децата са по-малко и учителите ги занимават.

zzssa, не мога да отворя снимките, може би не си им дала пълни права за разглеждане от всички.

Последна редакция: чт, 17 юни 2010, 19:20 от TanyaMG

# 574
Здравейте момичета е хайде понеделнишки да се похвалим вече си имам помощничка която ми помага докато слагам масата, също така без да и казвам сама отива и си бърше ръцете и устата в кърпата след като е яла. Вече като и казвам да затвори външната врата го прави, а и като танцуваме вече като кажа вдигаме ръцете високо горе го прави.
Е надявам се все така да вървим напред.
Пожелавам на всички успешна седмица   bouquet

# 575
 Момичета ето Ви нещо от обучението в събота и неделя
Развиването уменията на детето с аутизъм минава през три големи групи

1.   Изграждане връзка с детето
2.   Въвеждане на базови правила и изисквания
3.   Формиране на базови умения
ПОДХОДИ, КОИТО МОГАТ ДА ПОМОГНАТ
1.   Списък с нещата, които може   не може

2.   Изберете умение, с което да започнете
3.   Работете само върху едно умение
  Когато детето отказва върнете се една стъпка назад.

ФОРМИРАНЕ НА БАЗОВИ УМЕНИЯ

1.   Сортиране
1.1. За да може да сортира трябва да има добра координация око-ръка
Примери:
Слагане на предмети в отвор на шише
Натискане на бутони
Хващане, стискане, въртене
1.2.   Сортиране на различни предмети един от друг
Примери:
Две еднакви кутии – едната с отвор за топчета, другата с отвор за карти и на принципа проба грешка ще се научи да ги разделя;
Нанизване на рингове;
Пресипване от чаша в чаша
1.3.   Сортиране на подобни предмети
Примери:
 Разделяне на моливи от фулмастри
1.4 Сортиране по конкретни характеристики, като цвят  и форма- като първо само по един признак след това два – това се прави само с триизмерни предемети.
1.5. Подбор на двойки
Пример
В кутия за обувки на капака рисуваш кръгчета в синьо и червено, триъгълничета същите и квадрати, като отдолу изрязваш отвори и се слагат по двойки. Тук може и редуване да има между възрастен и дете, като предметите се слагат в кутията. За да е сигурно детето, че това няма да продължи дълго, хубаво е тези кръгчета, триъгълничета и квадратчета да се сложат в една малка кутийка или нещо подобно, така че детето да знае, че като свършат фигурите в кутийката то ще почива и това е край.
   1.6. Сортиране на предмети с изображение
Пример: реален предмет към картинка или снимка
   1.7. Класифициране на обекти
Пример: Групиране на обувки – черни и кафяви    ботуши от обувки                 вилици  от лъжици и т. н.

Целта на сортирането е развиване на невербалното мислене и привлича вниманието на детето, че предметите са различни.
2.   Конструиране и пространствена ориентация
2.1 Конструиране
   2.1.1. Кубчета като с тях правиш прости манипулации – въртиш, търкаляш, редиш в редичка, ако детето позволява.
   2.1.2. Кула от кубчета – пак ако позволява, и след това строим и бутаме шумно ако му харесва шума, може той прави  и аз правя същото или редуване. Хубаво е в началото магнитни кубчета, защото няма да се разместват и ще са точно едно над друго, след това дървени.
   2.1.3.  Конструиране на по-сложни фигури пример пирамида – в началото може само от три кубчета, после постепенно увеличаваш. След това още по-сложно може нещо като мост и по него ходят хора – /малки човечета – кукли/, возят колички и др.
2.1.1.1.  Пъзел, като започваш с пъзел от две части, после три, четири и т. н.
2.1.1.2. Рутация на отделните елементи – хубаво е пъзела да е в рамка и отдолу основата да има очертанията на парчетата пъзел, като не задължително детето да нареди всичките парчета, двамата или то само три парчета, но края да е негов и веднага да го наградим.
2.1.1.3. Отстраняване на няколко части, така че детето да ги сложи само.

2.2 Пространствена ориентация

1.   Разбиране на понятия горе и долу
-   използваш тялото на детето – ръцете горе, ръцете долу и т. н.
-   упражняваш тялото на детето спрямо предмет – пример: Ники сега е долу, сега стъпва на стола и е горе.
-   упражняване тялото на детето спрямо два обекта
-   картинни изображения спрямо листа, като е хубаво да се започне с лепене, и накрая с рисуване.
По същите малки стъпки се учат и останалите понятия.
2.   Отпред и отзад
3.   Между
4.   Разбиране на първо и последно
5.   Ляво и дясно

3. Социално взаимодействие
-   споделено внимание с възрастен – през интереса на детето
-   насочено общуване на детето към възрастния, чрез забрана достъпа до любими играчки. По този начин детето най – малко ще започне да дърпа възрастния и да го бута да му даде играчката. Достатъчен е поглед ако детето е на това ниво и тогава получава играчката. Същото може да се постигне и с трудно отварящи се кутии, които са прозрачни и детето вижда нещо любимо вътре. След това по- сложна играчка.
Задължително нещата се дават на части, така че вниманието да се задържи максимално дълго но не насила, а да е споделено. Винаги да получи награда за всеки поглед, жест, дума ако е на това ниво да говори или изговаря звуци.
-   изразяване на нужда и желания по приемлив начин. Пример: Ако детето щипе, удря се или хапе, тършака се, когато иска нещо просто казваш не те разбирам и му подаваш правилната форма на искане. Ако то направи и минимално усилие  да го поиска или покаже по правилния начин веднага го награди с това, което иска.
-   Иницииране и отговаряне на социален поздрав –  здравей и чао.
Ако детето е стигнало вече до този етап с възрастния, постепенно се включва още един човек и то познат.
-   Съвместна игра с още един човек
-   Съвместна игра с деца на неговата възраст
-   Спонтанно общуване в рутинни ситуации – като вечеря, ходене в магазина. Пример: за закуска – като стане детето сутрин ти го питаш  Мишо днес какво ще закусваш? И след това отговаряш баничка и слагаш баничка за закуска. Така докато детето не е готово един ден след като стане и е готово за закуска да каже само искам баничка за закуска.

4. Комуникация

ЕЛЕМЕНТИ НА ОБЩУВАНЕТО

НЕВЕРБАЛНО   ВЕРБАЛНО -  Разбиране на езика и Употребата на езика
/жестове и мимики/      /език/

Разбиране значението на думите и езика

1.   Разбиране смисъла на думите и езика
-   Това се постига чрез назоваване от страна на възрастния без да изисква от детето да повтаря,
-    след това може да изиска ако детето е достигнало до това ниво  да каже малко.
-   И накрая повтори
2.   Прости команди
-   дай, донеси, покажи, седни
3.   Чак тук се включват конкретни думи  - след като детето е научило командите можеш да включиш и конкретна дума, след това названия. Пример: дай топка, или донеси топка, ритни топка. След това донеси червената топка.
4.   Прости инструкции
5.   Разширяване на инструкциите
6.   Две и повече

УПОТРЕБА НА ДУМИТЕ И ЕЗИКА

Ако детето не говори
- Започваш със звукоподражание
      - Конкретни единични думи
- Просто изречение
- Просто разширено изречение
- Две и повече изречения

5.   Имитация
-   манипулиране с даден предмет
-   двигателна имитация
-   вокална имитация

6. Обща и финна моторика
Обща моторика    пак разделяш на малки стъпки
-сядане и ставане
- качване и слизане по стълба
- тичане клякане, тропане, скачане
- пляскане с ръце, вдигане на ръце
- самообслужване
Финна моторика
-   хващане и държане на предмет с цяла ръка
-   бутане и дърпане – пр. камиончета
-   отвиване и завиване
-   вземане и пускане на предмет в кутия
-   пускане на предмет в отвор – троен захват
-   пинседен захват с двата пръста
Пример игра: Започваш с един черпак и в един леген с вода грабвас черпака топки и ги пресипваш в друг леген, така докато свикне детето, след това с лъжица правиш същото и като вземеш топчето можеш да го сложиш в  / подложка за баня гумена обърната обратно и слага в гнездата, които се лепят да не се пързаля/. След като е овладяло и това може щипки по големи, с тези които се хваща месо и др. неща и пак така. Така продължаваш докато стигнеш точно до пинсетния захват с пинсета.
-   контрол на натиска  - да не оставя следи по листа.
Започваш от фулмастри, моливи, химикали, ножица, като първоначално режеш, а след това вкарваш рязане по линия.

6.   Количествени представи – формиране
-   много и малко
-   едно и много
-   напасване
-   повече и по- малко
-   образуване на числа
-   събиране и изваждане

ТЕСТ ЗА ОЧЕН КОНТАКТ

Ако детето Ви погледне за 5 минути

0-5 пъти      предстои Ви много работа
6-10 пъти     има нужда да се работи
11-15            не е зле но това е най – важния приоритет за детето
16-20            добре но не е достатъчно
21-30            това е добър очен контакт с очи, но може още
31+               детето поддържа стабилен очен контакт

Погледите може да са 3-4 пъти на минута и то смислени, ако са кратки, а може и да са по-дълги но да нямат същия ефект.

# 576
Ще се пробвам да ви покажа пирамидата на развитие - 1,2,3,4 и т. н. това са стъпалата, понеже няма как да ви го направя, Ви го описвам
1СОЦИАЛНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ
-приемане – изграждане връзка с детето, като го наблюдаваш какво прави и първо може да се доближиш само до него, после ако те допусне, седиш и правиш същото което и то прави и то в даден момент ще те погледне, тогава го награди.
- споделяне – трябва да го научиш да споделя любим предмет, чрез размяна на любим предмет
- игра
2.ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРОСТИ ПРАВИЛА И ИЗИСКВАНИЯ
-начало и край;
- редуване;
-размяна на любими предмети
- изчакване
- разбиране на прости инструкции
-имитация
- начални умения с манипулиране на предмети
3. ОБЩУВАНЕ – ФОРМИРАНЕ НА БАЗОВИ УМЕНИЯ
-назоваване
-разбиране, разпознаване на звуци и посока, от която идват, разпознаване на собственото име при повикване, разпознаване на различни обекти по инструкция и накрая  изпълняване на инструкциите
- социално взаимодействие
- двигателна и вокална имитация
- повече изискване
- самообслужване
4. КОГНИАТИВНА СФЕРА – внимание, памет, мислене, пространствена ориентация, схема на тялото, количествените представи, абстрактното мислене
През опита на детето
-   сортиране
-   конструиране
-   пространствена ориентация
-   цветове
-   форми
-   количества
През реалните предмети към снимки, картинки, символи и накрая  думи
5. УМЕНИЯ - УЧИЛИЩЕ
 надявам се да съм била полезна и се извинявам ако има правопсни грешки, но нямах време да го прегледам целия материал отново.

# 577
Ехеее,много ти благодаря Hug направо безценни неща. Аз много се старая да му помагам да си развива уменията но не винаги намира правилната игра или подход. Ще са ми много от полза тези неща  bouquet още веднъж сърдечно благодаря за споделеното.

# 578
  • Пловдив
zzssa,браво на детето, ще чакаме и другия понеделник да се похвалиш.
sisi, благодаря.

# 579
Благодаря The Game другия понеделник ще чакам и Вие да се похвалите  Grinning

# 580
sisi много хубаво, че изпрати тази програма, благодаря ти   bouquet

# 581
  • София
sisi, много добра програма и мисля, че всяко дете ще има успех с нея! Нашата е била нещо подобно. А тази програма от кое обучение е била, по ПЕКС ли?  bouquet

# 582
благодаря и аз много за материала
много ценно наистина
и като го чета и за себе си отбелязвам примерно с да и не тоест това Владко го може прави го това не не го може и виждам че той има изключително разпокъсани умения ....и по моему е доста доста далеч от нормалното поведение общуване и представяне на което всички тук се стремим да си научим децата

# 583
Знаете ли като прочетох програмата може да се каже, че съм много доволна еми ние повечето работи ги правим. Трябва да наблегнем на зрителния контакт, говора и естествено взаимната игра. Знаете ли може да Ви се стори глупаво, но ако не сте играли можете да пробвате тази игра, от няколко дни играем на влакче като аз съм локомотива, а тя вагона и обикаляме стаите като аз не спирам да викам пуф, паф и след като стигнем гарата аз се навеждам на нивото на очите и започвам да издавам други звуци и да  я гъделичкам, даже последния път включихме и леля. Малката много и харесва и когато се обръщам тя вече ме гледа в очите и очаква да започна да я гъделичкам.

# 584
Таня още ли не могат да се отворят снимките?

Общи условия

Активация на акаунт