Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 101 651
  • 749
  •   2
Отговори
# 585
  • sofia
sisi, много добра програма и мисля, че всяко дете ще има успех с нея! Нашата е била нещо подобно. А тази програма от кое обучение е била, по ПЕКС ли?  bouquet

Темата беше за развиване на уменията на аутистичното дете. Специалисти обучават родители на такива деца. Не ПЕКС.

# 586
  • София
Кифла, мерси. Видях го на сайта на Асоциация Аутизъм.

Аз мисля, че това е пътя, зад всяко изречение се крие няколко месеца работа, основно на майката. Но вярвам, че ще има успех.

Мен пък ме хвана малко страх, но се надявам да е "след дъжд качулка". По повод написаното от zzssa, моето дете започна да изпълнява команди около 4 години и половина, и то след 2 години и половина работа. Но пък вече цяла година върви напред и вече им се струва, че почти е догонила връстниците си.

zzssa, пак не ги виждам, мисля, че трябва да им дадеш права да са видими от всички. Но нищо, важно е детето да върви напред.

# 587
Таня от всичко прочетено аз си мисля, че тя е като връстниците си  Hug
Утре сте ги оправя снимките

# 588
Здравейте,който  се интересува откъде да си закупи пълен пакет  с Пекс  може да ми пише на лични да дам координати на логопедката ,откъдето може да си ги закупите. Пълен пакет ламинирани карти плюс класьор .

# 589
Здравейте! Имам позната, на която детенцето й е аутист. Помоли ме да разуча как стои въпроса с предписването на специален диетичен режим. Интересува ме към кого да я насоча за такова обследване и правят ли се някакви предварителни изследвания на детето. Става въпрос за дете на 7 години и диетата без глутен и без казеин, за София. Надявам се на Вашата помощ и информация. Предварително благодаря!

# 590
Здрювейте момичета.
Искам да споделя с вас постъпково това с което се занимаваме при психотреньорката. Както правилно се изрази тя , аз съм като една хиена която я гледа без да откъсне поглед и после копира всички каквото е възможно в къщи. Ще ви показвам постъпково какво правим да не стана много досадна.

1. Упражнение доколкото разбрах за преодоляване на Сида. Пакетите кус-кус в тази кутия са 4. Всеки ден заравям различни предмети. Детето се занимава с играта поне 15-20 минути. Понякога му харесва играчките да са различни но понякога мънка да са като тези предишния ден. Откакто се занимаваме доста по рядко е недоволен че ръката му е изцапана.Освен това се опитвам да обогатявам пасивния речник с повторение на извадения предмет.

2.Упражнение за финната моторика - каквито сенци имам такива нижем. Започнахме от 5-6 броя -  толкова ни стигагаше търпението, всеки ден прибавях по един нов. Освен това по този начин учим и цветовете косвено . Сега му давам и такива сенци с малко по малко ушенце - мъчи се повечко над тях.

3.Това е за цветове и финна моторика - 4 картончета ламинирани на един лист и по 5-6 от всеки цвят. Първо сортираше, после взема от всеки цвят и прави 4-ка от различни цветове като ги подрежда едно под друго и оформя на купчинки. После пак сортира всяка купчинка по цветове и накрая зашипва с щипка.Постоянно повтарям цвета. За седмица успояхме да ги усвоим, както и хващането на щипката в правилната посока.

4.Това (както каза жената) е учител на глобални понятия- пълно-празно и усет за подреждане от ляво-надясно, както и понятие ред.Започваме като прокарваме ръка през кутията и казваме- ПРАЗНО ( ей това празно вече 14 дена не можем да го запомним). После започваме да вадим от кутийката едно по едно и да нареждаме - ред по ред. КАто я запълним, отново прокарваме ръка по кутията и казваме ПЪЛНО. После изпразваме и отново казваме ПРАЗНО.

5. Това е нашата ПЕКС тетрадка. Голяма част от символите бях нарисувала сама в началото само с химикал на бели лисчета .Хубаво е че Зайко схвана схематичността на рисунката ми макар и да не съм много добра в рисуването ...Тук на снимката вече тетрадката ни е обогатена. На последната снимка можете да видите днешното изрчение, но това го постигнахме след около 10 дена етап - аз искам салам примерно или аз искам солета - като по прост шаблон. Днес вкарахме да ям и да пия - да видим дали е рабрал защото ще ги упражняваме оттук нататък.

Това е за сега - ще ви приготвя нова порция с упражнения, които учим последните два урока.

# 591
А и то къде да купя четка за брашинг. Сетих се, че като бяхме при логопедката тя имаше такава четка и Маргото я хвана и започна да се реши.

Ние си купихме таква от Хиполенд, имаше поне 4-5 вида на цени от 7-10 лева , но нито една обаче на Чико ( а мен ме посъветваха да взема такава). Понеже не ми се очертаваше да ходя до центъра в Штъркела  реших временно да избера една. Внимателно чети упътването !!! някои от тях са с по твърди косъмчета а на вас ви трябва като за бебе. В комплект имаше и гребенче с заоблени крайща на зъбците.
Цялата брашинг терапия обаче нямаше успех при нас. С четката на психотерньорката разрешаваме да ни решат-предполагам защото много иска да получи нейното одобрения, в останалото време не поволяваме нищо да припари до главата ни и ходим със същите заваляни къдрици ..

# 592
  • Стара Загора
  bouquet

# 593
Последни прочувания сочат, че хипербарната терапия води до подобрение на аутизма. Това е първото контролирано проучване, изследващо ефикасността на този терапевтичен подход.

То включвало 62 деца на възраст между 2 и 7 години, отговарящи на DSM-IV критериите за аутизъм. Те били рандомизирани на хипербарна терапия (1.3 атм 24% кислород) или стаен въздух със слабо повишено налягане (1.03 атм и 21% кислород).

Хипербарната терапия довела до значително подобряване на общото функциониране на децата, социалните комуникации и визуалния контакт. 80% от подложените на хипербарно лечение деца с аутизъм се подобрили спрямо 38% при контролните деца.

А задълбочени прочувания и дългогодишни наблюдения, довели немски учени и лекари в началото на настоящата 2010 г. до едно от първите твърдения на Канер относно причините за отключването на аутизма- подобно на теорията за майката- хладилник, немските учени стигнали до заключение, че ранното отделяне от майката, в повечето случаи допринася за формиране на аутистичното разстройство.

Учените стигат до извода, че една от предпоставките за ранно отделяне от майката, е преждевременното раждане, детето се отделя от майката, защото е недоносено, в кoвьоза престоява поне няколко седмици, които могат да окажат влиянието на отделяне от майката.

Професор Дитер Волке от университета в Уоруик, който е ръководител на въпросната студия, казва: "Спрямо родените навреме деца, в рисковата група на недоносените заболяването се среща средно между 10 и 60 пъти по-често. Това е много голяма разлика."
Понякога детето е недоносено само с няколко седмици, но това често се оказва съдбоносно, защото най-вече мозъчното развитие е незавършено. За родените преди 26-та седмица от бременността това обикновено води до сериозни последствия - казва д-р Волфганг Фос от Центъра по социална педиатрия в Хановер, който също е изследвал развитието на недоносените деца:
"Например образуването на гънките на главния мозък е завършено само до 60%, а и мозъчната маса като цяло е намалена. Това означава, че главният мозък се развива съвсем различно поради прекалено ранното раждане."
Извън майчиния организъм главният мозък очевидно не може да се развие и структурира нормално. За проявите на аутизъм, следователно, би могло да има биологични причини. Дали обаче това е единствената причина за по-широкото разпространение на аутизъм сред недоносените деца не е научно изяснено. Силно недоносените деца остават месеци наред в клиники, където са разделени от родителите си. Не е изключено този социален фактор също да играе роля.
Учените говорят още за предопределената съдба на изоставените- подобни високи данни за аутизъм се намират в изследванията на т. нар. румънски сираци. Става дума за деца, отглеждани в социални домове по време на ерата на Чаушеску, казва д-р Фос:
"Тези деца всъщност са родени нормално и в срок, но са рано отделени от родителите им и отглеждани от държавата. В домовете те са били силно занемарени, отношението към тях е било направо кошмарно. Имало е случаи, когато са оставали по 23 часа в денонощието сами, без контакти с когото и да било. Дори по-късно да са били осиновени и отглеждани правилно, сред такива деца много по-често се установява аутизъм."
А за родените не преждевременно деца и неотделени от майките си ( не изоставени), вероятно майката е пренесла чрез кърмата си някакъв свой страх или е била прекалено ангажирана с други неща, за да отделя внимание на малкото човече и във времето на формиране на гънките на мозъка и изграждане на най- висшата мозъчна система в кората на мозъка, детето, почувствало отчуждението, започва да се затваря в себе си и отхвърля всичко, което му се предложи като протест, дори може да откаже да говори или просто- не намирайки мотивация, тъй като не е почувствало достатъчно заинтересован от себе си човек, с който да сподели речта.

Бръшинг терапията би трябвало да даде резултат, но се изпълнява по схема и четката трябва да е подходяща, нито много мека, нито прекалено твърда, има ги в големите хипермаркети с дълги дръжки, на рафтовете, където има и масажори за ръце, за крака- те също вършат добра работа и децата като свикнат, че ги успокоява, започват сами да си го искат или дори да си ги правят.
Бръшва се на 2 часа, външните часто на ръцете- от рамо до лакът, от лакът до китка, същото и на краката- по 10 пъти. На гърба, също 10 пъти, ако е през дрехите, в посока от горе надолу, ако е на голо гръбче- и в двете посоки. След това се прави пресинга- китки, лакти, рамо, тазобедрена става, коляно- всички стави се пресват също по 10 пъти, а ако има специалист- терапевт, който да покаже и ви научи, е добре да се прави и на шийните прешлени, защото пресинга там подобрява кръвообращението.
Прави ли се качествено поне 2 седмици, се вижда ефекта, дори важно е и това, че се изгражда режим при детето и за тази дейност- а за тях режима е от първостепенна важност- всяко хаотично действие, създава допълнителен хаос и в главата на детето.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 01:02 от Kezaja

# 594
  • София
Е, Kezaja, струва ми се, че има много странни неща в твърденията за недоносените. Simple Smile Отделянето от майката не нанася такива травми на детето. Може би поне в БГ условия. Тук от 1, 700 кг. можеш да храниш детето и ако искаш да стоиш 5 пъти по 1 час с него. Обикновенно родителите избират 2 хранения, т.е около 2 чака на ден прекарват с детето.Може би е проблем, ако родителят е в провинцията и не може да дойде. Също после майката има 2 години да направи връзка с детето, не е принудена на 3-тия месец да се върне на работа, защото й изтича майинството.
д-р Чавдаров /ДЦП болницата/ ни е казвал, че месеците около 7-мия /преди да стане голямо бебето и да няма място в корема/, детето се върти и люлее много усилено и така си развива равновесието и други подобни за ориентацията. Това е и първото ниво на рибата, от книгата, която сме чели. Та недоносените се раждат с този дефицит и той може да доведе и до други проблеми, зависи от начина на гледане. Например, ако бебето спи в цедилка /това е древна люлка/ или люлеещо се кошче, може да го преодолее съвсем. Отделно светлините, шума, манипулациите, дори и сондата за хранене оказват влияние. При дъщеря ми съм сигурна, че е имало сериозно затруднение в работата на лицевите мускули, и го осъзнавам чак сега, като виждам вече какви неща прави. И преди няколко дни си мислех, дали сондите не са предизвикали блокаж на някой лицев мускул.
А за мозъка, аз мисля, че мозъка на всички бебета е гладък и се образуват гънки след раждането. На дъщеря ми се появиха в края на първи месец след термин. Недоносените се следят на ехограф през фонтанелата и се вижда дали мозъка има изменения. А ако се види нещо, може да се започне много рано работа, и други области от мозъка да поемат функцията. Това е особено изучено при заплахата от ДЦП, и се препоръчва, че е най-добре детето да започне терапия 10-15 дни след изписването, защото ще го научат на правилни двигателни модели. Явно и ако се забележи изоставане в психическите процеси около 1 година, може веднага да се започне работа и детето да има повече шанс.
Изглежда всички тези неща сега се изучават, защото докато ходихме на двигателна рехабилитация ни казваха: "чукайте на глава да няма нещо в мозъка, защото ние ще я оправим двигателно, но ако има психо изоставане, никой не може да помогне". Аз обаче вече съм убедена, че това е поправимо и вместо да се чука на глава, родителите трябва да се хванат на работа по детето.

А за барокамерата, и аз чух от няколко места, че вече има доста изследвания, че помага. Може би е за деца, които на 3-4 години не казват дума и са в по-тежко състояние.

_re_ge, много са ви полезни упражненията. Първото с кус-кус сму го парвили с боб и да търсим съкровище топче в него и със сапунена пяна. По принцип е добре на 2-3 месеца да правите подобно упражнение, за да трупа различен опит. А за "пълно-празно" дали тази опаковка не го обърква, тя не изглежда категорично празна. Моята дъщеря се научи с една купа за плодове, която се виждаше ясно, че е празна, и като сложех 3 ябълки вътре ставаше пълна.

Успех на всички!

# 595
Момичета, снощи мисля в БТВ новините казаха в репортаж от Варненския делфинариум че записали на СД-та звуците от делфините. Лятото водихме Владко в делфинариума и от тогава той спря да пищи по един особен начин пищеше като делфините едно такова ПИИИИИИИИИИИИИИЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ правеше много пъти дневно един тънък пронзителен звук за мен направо ненпоносим и от тогава не го прави вече. Много бих искала да си купя този диск със звуците на делфините моля майките от Варна да проучат въпроса къде се разпространява само в Делфинариума ли или и на други места. Благодаря ви

# 596
Не съм наясно кога ще си ходя до Варна но ще отида да проверя лично на място за въпросният диск.
ето телефона мисля че ще може да се провери  тел./факс: 052 302199

# 597
Въпросните дискове с звуци на делфини са два на брой, единия е 5 лв и 90 ст.двата каза че са 10 лв и  сотиники,но  не ги пращат  по пощата или на куриер,само от там може да се закупят. Аз също  бих искала  от тези  дискове, ще бъда благодарна ако някоя майка от Варна се включи  Hug  bouquet

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 18:01 от Bluevelvet

# 598
Делфинотерапията е скъпоценна, защото делфините "срещат" децата с аутизъм на нивото, на което функционират самите те. Така те виждат, че някое е "като тях", на тяхното функционално ниво, приемат го и това е стъпка за поява на мотивациията, а именно мотивацията е това, което куца най- много на децата от аутистичния спектър, т. е.- липсата на мотивация.
Най- лековити са именно звуците и понеже вече 2 лета водя детето на делфинотерапия, като миналото бяхме във Варненския делфинариум, разговаряхме с управата на делфинариума, че ще отнеме време и средства реконструкции, за да могат да го направят пригоден за истинска делфинотерапия- трябва да се изгради по плитка част- пристройка към делфинариума, с платформа, на която да застава детето, от където делфинотерапевта да запознае детето с неговия нов приятел и терапевт- делфина, после постепенно да стане влизането във водата, като детето е облечено със специален костюм, осигури се допура на детето до делфина и започне истинската делфинотерапия. Един курс трае минимум 10 дена от по 45 минути.

И понеже в нашия делфинариум установиха, че ще им трябва повече време и ресурс, решиха тази година да запишат поне на дискове звуците, коио издават делфините, които всъщност са най- лековитите и изумително напомнят звуците, които издава аутистично дете, на по- ниските си нива на функциониране. Затова детето с аутизъм и делфина се срещат на територията на функциониране на детето, там, където функционира мозъка на аутистичното дете, то изпитва щастие, че има подобен индивид, с подобен начин на мислене и започва да се отваря към света, да иска да бъде разбрано и от друг.... За аутистичното дете, първата стъпка и най- важната предпоставка за създаване на мотивацията е, да види и усети разбиране у срещуположния индивид...разбирането за децата ни, отключва всички врати...

Ето среща на сина ми с делфините Кимбо, Доли, Попи и бебето Бимбо  във Варненския делфинариум миналото лято:

http://vbox7.com/play:1da53a78

Танче,

Не знам кое ще се окаже вярно от изследванията на немските учени, но аз лично, винаги съм вярвала, че един ден ще се стигне отново до първата Канерова теория- за майката хладилник и ще се докаже, че по един или друг начин, отделянето от майката е в основата на аутистичните проблеми- отделянето не винаги физически, може да е само с мислите си или в страховете си, или предаване на страховете на детето...но така или инче вярвам, че ще се стигне до абсолютно научно доказателство, че именно в периода на изграждане на "Аза", през първите четири години, някъде се къса нишката майка- дете, точно когато то започва да се усеща като отделен от майката индивид и изгтражда своето "Аз" и скъсаната връзка създава блокажа и търсенето на друг свят, който "отключва" аутистичното разстройство.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 20:11 от Kezaja

# 599
  • София
Влади, знаеш ли, че и аз мисля по подобен начин за майката, само, че си го наричам общуване с детето. Има и едно схващане, че децата още от бебета се раждат научени и много родители оставят децата да се развиват на воля. Това е вярно за повечето деца, но има 10% аутисти и още 20% труднопроговарящи и хиперактивни. И за тях, колкото по-рано майката се усети, че трябва да е водач на детето, толкова по-добре.
И да се допълня малко, че винаги съм си мислила, че Канер говори за майки, оставили детето на гледачки, докато те ходят по конни състезания /по времето на Канер/ или са се отдали на друга страст/по наше време/. Обаче последният път в Св. Никола чакахме с една майка, която беше много добра и имаше невероятен талант да си общува с моето дете. Чак си помислих, че с тази майка,  моето дете нямаше да е на консултация. А сина на  жената беше със сериозен проблем, много спокоен, но на 4-5 години не говореше и не комуникираше. Та ролята на майката е най-важната, но как точно не знам, може би с умението да мотивира детето.

За делфините преди 1 година сме говорили и аз под влияние на Kezaja, издирих разни клипове - https://threetoseven.wordpress.com/2009/07/21/dolphins/ . Вторият клип е с автентични звуци, те са сонарни. Всички клипове бяха интересни на детето.
Ето тази вечер, докато гледахме делфините, попаднах на звуци от китове - http://www.youtube.com/watch?v=WabT1L-nN-E&feature=related, моето дете много се забавляваше да ги имитира.

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 00:53 от TanyaMG

Общи условия

Активация на акаунт