Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 101 668
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
Объркана съм zzssa! В началото нещата много съвпадат с моето дете, може би разлика 2 месеца. Д-р Славчев какво каза за детето като предполагаемо/ако не е тайна/?

# 556
Здравейте  Hug Чета ви редовно, и съм ви ужасно благодарна за нещата които споделяте. За игрите които играете с децата, мъча се да заимствам и да прилагам вкъщи. Та още веднъж благодаря момичета, ние вчера бяхме при нашата психоложка и днес от 10 часа бяхме в Ресурсният център при психолог и логопед /който работи и с малки деца от 0-3г/ При нашата психоложка ходихме преди 1 месец и тя смята че за тези 30 дни детето има голям прогрес в комуникацията. Беше категорична,че детето е в норма,реагира адекватно за възрастта си. Същото казаха и от ресурсният център днес, логопедката ми каза че страдам от бързоречие Embarassed Embarassed и затова е възможно детето да се обърква и да не разбира част от думите. От там да ми изглежда,че не разбира речта. Играха си с него, подаваха му количка по земята,той им я връщаше. Наизвадиха му разни играчки 2-3 бр ,оцениха че вниманието е добро. Питаха ме за отношението му към др. деца и заключиха че има норален интерес към тях. Според тях няма закъснение на речта, имало т.н. "лапетна реч" казха ми да наблягам на кратки ясни изречения/думи и да говоря бааааавно ....казаха че нещата ще започнат да се случват но иска време и постоянство. Хубаво било веднъж на 6м да се ходи профилактично,за да се наблюдава детето така ако има проблем ще се хване навреме и ще се действа.

# 557
Каза, че няма никакви аутистични признаци и да посещава логопед както и да следим слуха. Беше много категоричен.

# 558
  • София
Браво бе, ей това са добри новини  Grinning. zzssa, Веве   Hug

Веве,Аз също страдам от бързоречие, освен това имам и логорея.Хич не е безобидно бързоречието.Една логопедка ми обясни, че от мен детето не може да вземе думата  Embarassed.
При бързоречието детето чува думите слято.На Тити Папазов трудно му разбирам, на Чочо Попйорданов също.Себе си обаче се разбирам  Mr. Green нали знам какво искам да кажа.На всичко отгоре и много крещя като говоря.Добре, че ме четете, а не ме слушате  ooooh!
Мислила ли си за  ясла или градина?

zzssa, логопеда наистина може да види аутистични симптоми, но това категорично не означават аутизъм на всяка цена.Псохолога обаче щом отхвърли аутизъм - си е вече сигурно, че не е.Отварям едни кавички обаче, защото има и голяма разлика между логопед и логопед, или психолог и психолог.Имам предвид опита им с деца с тази диагноза.

# 559
Засега съм решила лятото да ходим на логопед, а есента ще включа психолог и някакъв спорт може би плуване защото от Kezaja разбрах, че е много полезно.
Катина и аз слагам едно НО защото ако си мисля, че е само от слуха да не направя пак някаква грешка и да изспусна пак детето и без това най-голямата вина за това състояние имам аз.
Така го чуствам аз и никой не може да ме убеди в противното.
Снежа63 кое по-точно в началото сме като вас.
Ето малко по-ясни снимки.

http://www.facebook.com/photo.php?pid=282335&id=1705594938

http://www.facebook.com/photo.php?pid=282336&id=1705594938

http://www.facebook.com/photo.php?pid=282337&id=1705594938

На последната снимка сме на Лом при баба и дядо там запоследно направи опит да говори. Казваше мамо дай, мамо ела, не, деде, баба айде на на /да спим/ и другото беше нещо като на японски  Laughing

# 560
Цитат на: Катина

Веве,Аз също страдам от бързоречие, освен това имам и логорея.Хич не е безобидно бързоречието.Една логопедка ми обясни, че от мен детето не може да вземе думата  Embarassed.
При бързоречието детето чува думите слято.На Тити Папазов трудно му разбирам, на Чочо Попйорданов също.Себе си обаче се разбирам  Mr. Green нали знам какво искам да кажа.На всичко отгоре и много крещя като говоря.Добре, че ме четете, а не ме слушате  ooooh!
Мислила ли си за  ясла или градина?

Да си призная,замисляла съм се дори точно под терасата имаме ясла  и градина. Буквално под носа ни,все се каня да отида и да питам директорката как стоят нещата и дали изобщо ще ни огрее. Проблема идва и от това че ние сме от Варна но живеем сега в Шумен. Съпруга ми е преместен тук на работа и така,където хляба там и ние. Психоложката още първият път ми каза,че ако искам да видя промяна за кратко време да го дадем на ясла. Обаче на мен ми свиди Embarassed Embarassed знам че за него ще е от полза, той расте и ще си има нужда от своя среда и т.н.
Аз на Тити Папазов му вдявам по нещо, но е истина много бързо говоря, вдигам от 0 до 100 за кратко време Laughing
Вчера психоложката ми каза,да минем през ресурсният център да видим и там какво ще ни кажат и ако искаме може да пробваме да го водим при нея 2 пъти седмично. Вие какво ще ме посъветвате, аз съм по скоро склонна заради това ,че аз все се взирам и ставам нетърпелива. Опасявам се моята припряност да не се отрази на детето, а и той показва адски инат Rolling Eyes

# 561
Засега съм решила лятото да ходим на логопед, а есента ще включа психолог и някакъв спорт може би плуване защото от Kezaja разбрах, че е много полезно.
Катина и аз слагам едно НО защото ако си мисля, че е само от слуха да не направя пак някаква грешка и да изспусна пак детето и без това най-голямата вина за това състояние имам аз.
Така го чуствам аз и никой не може да ме убеди в противното.
Не се съди така строго Hug ти си и майка и искаш най-доброто за нея.Сигурна съм ,че ще мине време и твоето момиченце ще се оправи напълно. Така както всички тук постигат невероятни успехи и шашкат медицината,така и вие Peace
Ето мен например...днес в ресурсният ме взеха за луда,честно ви казвам. Ама не ми пука Whistling,никога повече няма да се доверя на 1 лекарско мнение...защото си оставих детето да се мъчи с ГЕР щото "те децата го израстват до 6м, няма страшно"е да ама не. Нито е нормално едно дете да проговори на 5 г. Не се обвинявай, не се обръщай назад гледай само напред и това е. Недей защото чувството за вина ще те изяде от вътре а си нужна на детето за да се борите заедно Hug

# 562
        Да ви спделя и нашия скромен опит с игри по Математика по Монтесори.
        Картите може да си ги направите сами на дебел цветен картон залепяте цифрите от 1 до 10 изрязани от едрата шкурка. След това събирате копчета по възможност да бъдат една големина или от магазините за левче взимате стъклени плоски камъчета. Докосвате с пръстче всяка цифра от 1 до 10 като под всяка се слага съответния брой камъчета. Важното е, че на четните числа камъчетата се подреждат едно под друго, а на нечетните последното камъче се слага по средата. Когато стигнете до цифрата 10 започвате да прибирате камъчетата в обратен ред в кутийката, прибирате след това и каратата с цифра 10 и така в обратен ред докато стигнете до цифрата 1.
         Същите карти с цифрте може да ползвате за друга игра. По Монтесори обикновено се прави с дървени пръчици подобни на вретено, но може да се ползват и пластмасови пръчици.
Детето брои и събира в дланта си съответния брой пръчици, които стиска здраво в юмрук, за да усети как се променя количеството след всяка цифра и след това ги поставя до съответната карта.
        Ето още руски книжки по математика.
http://puzkarapuz.ru/84563-seriya-matematika-reshaem-zadachi-vychitanie.html

# 563
Веве това е едно чуство което е в мен и поне за момента не мога да го махна  Embarassed, но както ти казваш аз ще се боря както всички които пишат тук и на които съм много благодарна   bouquet за всичко написано.
Пропуснах да напиша, че сега вече като се звънне на вратата малката е първа писта и веднага хваща за ръката който е дошъл, а и вече не мога да чистя с прахосмукачката докато спи веднага се буди, както и усеща веднага когато баща и идва към стаята и ако си говорим ни гледа. 

# 564
Благодаря на сладко пате за прекрасните идеи и линкове!  bouquet
Май е добре да попрочитам и темата за хиперактивността.
След като се установи, че Мими проявява повече аутистични черти, трайно се 'заселих' тук и вероятно изпускам ценна информация. Embarassed
Пък тя хиперактивността си ни  е ей така, бонус към аутистичното поведение.
Катинко, със сигурност The Game ще прояви интерес към тестовете, но може ли да метнеш и на мен малко, че много се нуждая от някакви помощни материали по математика?
Много информация и съвети прочетох, но всичко допълнително ще ми е от полза.
А аз ще седна да систематизирам идеите в главата си и ще изготвя някаква програма за Мими, която ще обсъдя и с учителката.
Кате, не бива да се притесняваш относно това в кой клас ще попадне Мишо.
Да, ти имаш солидни причини да искаш точно тази учителка, защото познава детето.
Което не е маловажно.
Аз обаче избрах по-малкия клас и съответно по-нежеланата учителка.
И трябва да ти кажа, че останах много доволна.
В класа на моето дете се обучаваха 15 деца, като две от тях бяха ромчета и често отсъстваха.
Обстановката беше спокойна, децата имаха респект към учителката и всичко това се отрази страхотно на Мими.
Училище посещаваше с огромно желание.
В другия клас децата бяха с 10 повече, учителката трудно се справяше с дисциплината и като резултат някои първолаци вече имаха хулигански прояви. Моето дете не би могло да вирее там.
Само за протокола да кажа, че в училището се приемаха само две паралелки първи клас и двете учителки еднакво нямаха желание да работят с дъщеря ми.
Слава Богу, всичко е зад гърба ми. Но мисълта ми беше, че ако не успеете да се 'класирате' при желаната учителка, не се отчайвай, може пък по-малобройния клас да е само в полза на детето ти.
Стискам ти палци и от сърце желая успешен старт! Прегръдки!

zzssa, малката е много красива! Heart Eyes
Не бива да съдиш себе си така строго.
Казвам ти го като човек вече минал по този път.
Не търси вината в никой, не се обръщай към миналото!
Гледай само и единствено напред!
Бъдещето е важно, защото миналото не се връща и не се променя.
Успех!

# 565
  • София
zzssa, добре правиш, че се презастраховаш.Тук майките сме много креативни, и търсим и намираме информация полезна за всяко едно дете.Убедена съм, че един ден, когато имам внучета ще съм много по пълноценна баба, отколкото мама - заради информацията, която научих заради Мишо.Всичко, което е полезно за аутистите, е полезно и за децата в норма.Само, че аутистите го научават много много по бавно от останалите.Тук търсим и намираме техники за решаване на проблеми, а с тези техники ще научиш и неаутиста за N пъти по кратки срокове от обичайното.Добре направи, че сподели притесненията си, но вече се мобилизирай да поправиш каквото има за поправяне.Време е  Hug

Calathea , благодаря ти за успокоението.Честно казано предпочитам по стегната учителка, но и да не сме при нея не е голям кахър.Най нежеланата госпожа водеше занималнята на дъщеря ми в първи клас.Милата женица и се разхождаха на главата и никак не се справяше.Всеки път изпитвах желание да я гушна и успокоя.Дано не и се падне Мишо в нейния клас   ooooh!
Аз ще ти пратя всичко което съм теглила няколко дни - бавно ставаше тогава, ама вземи поне си включи скайпа  Wink.Мисля си, че е възможно, ако преговорите материала от подготвителната по математика ще я улесниш повече, защото поне ще преговори, и нещо може да намести в мозъчето.Вероятно не са затвърдени понятията и затова и е трудно.Аз бих минала математиката за 5, 6,7 години на всички учебни програми които намеря.Моливко е трудничка, но "ръка за ръка" и "пътечка" са много интересни.Това учи Мишо тази година в училище.Руските книжки са много предпочитани от терапевтите, защото в тях са много реални картинките, и много олекотени за децата.Масово логопедите четат и теглят файлове от руските сайтове  Wink.

# 566
  • Пловдив
Катина,при нас ситуацията беше точно като при вас - дъщеря ми беше в  предишния випуск на госпожата , която избрахме.Познаваше синът ми, но въпреки това се оказа неподготвена за това природно бедствие.Разликата между двете деца беше огромна.
Аз обаче й съдействах максимално, говорих всеки ден с нея, с психоложката, за две седмици успях да мина през психиатър,комисия в ресурсния център и получих ресурсен учител.
Излезнах в отпуск и се бяхме разбрали по всяко време , когато прецени да ми се обажда и да ходя да го взимам по-рано.Обикновено го прибирах след 4 час - пропускаше часове по физическо или час на класа.
Целта ми беше не само да й помогна, но и да не настройвам останалите родители срещу детето.Имам и друго дете и винаги се опитвам да гледам и от обратната страна на нещата.Не може да се разчита само на толерантността и разбирането на хората, защота ако някои нарушава правата на дъщеря ми , не знам точно къде ще е границата и на моята толерантност.
За това си мисля, че госпожата дори ще ти е благодарна, ако го взимаш по рано.Друг вариант е да го праща в стаята на психоложката, когато се превъзбуди или просто му доскучае в час.
Синът ми се запозна с целият персонал: разхождали са го повечето учители, чистачките и дори охраната.
За няколко месеца положението се нормализира, естествено имаше периоди на подивяване, но към края на годината те почти отшумяха.
Едно от най-ценните качества на децата ни е, че като научат някое правило , те го спазват неотклонно.
Мисля си, че ще е хубаво да разгледате училището, но не само класната стая и коридорите, а абсолютно цялото.
Синът ми не се успокои и не си седна на чина докато не обиколи всички кътчета на сградата, от избата до тавана, през столовата и парното отделение.Нарисува схема на цялото училище с номерата на всички стаи.Много тежко преживя, че госпожата не му дава да влиза в женската тоалетна и тя си остана единственото не сканирано пространство.После един месец ми разправяше, че иска да е момиче и аз доста се бях притеснила , докато разбера задните му мисли.

# 567
  • в моя свят
Цитат
Тук майките сме много креативни, и търсим и намираме информация полезна за всяко едно дете.Убедена съм, че един ден, когато имам внучета ще съм много по пълноценна баба, отколкото мама - заради информацията, която научих заради Мишо.
Катина много добре си го казала и е много вярно.Тъй като аз имам само едно детенце и упорито се навивам за второ  Laughing много често си мисля,че бих била перфектна в отглеждането и възпитанието на едно детенце в норма.Или поне в пъти по-добра отколкото бях на моето дете до преди да почнат проблемите,че дори и до момента,в който ги приех.Постоянно се хващам какви дребни,но съществени неща ми правят впечатление при приятелки с малки деца.Като почнем от там,че почти не им говорят и не обесняват.Не знам дали съм права или вече вманиячена,но след години четене и работа с нашите деца гледаме не само на родителството по друг начин,а и на света като цяло.

# 568
Катина незнам дали бъркам, но ти ли беше писала в по старите теми за една китайска хранителна добавка? Може ли да ми кажеш по подробно за нея и колко голямо трябва да е детето за да се дава? Искам да попитам и за някакво рибено масло, но не тези малките червени дражета защото малката ги усеща и ги плюе. Аз доскоро давах Ескимо кидс, но сега го спрях защото е вече лято. Другото което искам да попитам е който спазва диетата откъде в София  купува продуктите. Катина ако може на лични когато имаш време да ми изпратиш някои рецепти за кексове, хляб и бисквити, защото тя не яде в яслата и аз и нося така че мога да и правя.
Някъде продават ли се тези PEKS карти с които работят логопедите. Аз ги изтеглих, но сега трябва да търся цветен принтер така ,че ако се продават ще ми е по-лесно.

# 569
А и то къде да купя четка за брашинг. Сетих се, че като бяхме при логопедката тя имаше такава четка и Маргото я хвана и започна да се реши.

Общи условия

Активация на акаунт