СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 112
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Имам едно питане. Как става така 4е едно дете се класира с едни точки в колонката със социални критерии и с други точки в колонката за общи критерии.Става дума за 83 ОДЗ детето е Каролина Иванова Иванова. В първата колона е 6ти номер с 10,2т а в другата е 11 място с 8,2т   Интересно ми е.   
http://kg.sofia.bg/?page=stat-rating&stat=YTo2OntzOjk6InJhdG … 2OiJsc3dhaXQiO30=

Децата от социалната опашка участват и в общата опашка, но без точките си по социални критерии. Затова детето е и в двете опашки. При сегашната ситуация, ако то се класира в социалната квота (защото виждам, че поада в граничнан група), няма да участва в класирането на не-социалната опашка.
Много благодаря.

# 121
Ето,че и този принцип на класиране ни поставя в неравностойни позиции/имам пред вид участието на децата в двете опашки едновременно/!Защо след като децата със соц.предимства обикновено са с висок бал и почти е сигурно,че са вътре се редят и на нашата опашка?В такъв случай какво става ,ако не се класират на първо четене?Според мен това е една от вратичките да се укриват незаети места newsm78.

# 122
Ето,че и този принцип на класиране ни поставя в неравностойни позиции/имам пред вид участието на децата в двете опашки едновременно/!Защо след като децата със соц.предимства обикновено са с висок бал и почти е сигурно,че са вътре се редят и на нашата опашка?В такъв случай какво става ,ако не се класират на първо четене?Според мен това е една от вратичките да се укриват незаети места newsm78.

Не е сигурно че са вътре. А и като се класират на социалната опашка автоматично освобождават позицията си на общата опашка. Няма начин да ощетят някого.

Имат право без социалните си точки да се конкурират и на общо основание.

# 123
... За деца с 9+ и особено с 10, просто е неетично да се наредят на 12 опашки, при положение, че ще влязат по 1 желание. Добре, че поне след 1 класиране кандидатурите им по всички по-долни желания ще се самоизтрият и списъците ще станат доста по-чисти. Но и местата след това ще са по-малко.  
Шансове да влязат има, но заедно с тези шансове съществуват и рискове да не влязат. Не виждам нищо не етично в това хората с всички сили И ПО ПРАВИЛАТА да търсят начин за класиране на детето си в ДЗ.
Аз вече казах, че не трябва да се ограничава избора, за това съм съгласна с теб. Що се отнася до етиката - аз я виждам така: ако имам 10т и съм на 1-2 място в списък за 14 места, то е ясно, че ще вляза. За какво тогава ми е да попълня всички градини през 2 квартала наоколо? По правилата е,  но не е етично, защото на мен по-голяма полза няма да донесе, но повече стрес на другите родители - да. В нашата община знам поне 2 двойки близнаци, които са ясленчета и имат и по-големи каки, та са с по 10+ т. на 4-то и последващи желания, по първо са с 13+. Ами едните са посочили 2 градини и толкова, ясно е, че са вътре. Другите ги има поне в 10 градини, с 10т. Така само пречат на другите родители да си сметнат шансовете.  И пак, това е въпрос на личен избор, НЕ трябва да се ограничава. Една показана поредност ще спести тези нерви, ама кой да чуе.
Точно за това говоря и аз - за тези деца не съществуват рискове да не влязат. И въпреки това пълнят опашките защото е въпрос на кликане, а не защото се страхуват, да не би да не  ги приемат, да не си смени някой местоработата или местожителството (ако имаха такива страхове, най вероятно щяха да фигурират в списъците на всички градини в София, а не само в тези на 3 околни общини). Никой не говори за ограничаване на избора, ама кой ли да чуе...

# 124
  • София, под Карлсон
Аз също не мога да схвана защо е необходимо децата със "социални" точки да ги има на две места  newsm78 Аз лично нямам против след сливането на опашките социалните случаи да си остават най- отпред на общата опашка с многото точки. Така или иначе всички се обединихме около идеята, че социалните случаи наистина трябва да влизат с предимство, защо е нужно да се създава това допълнително объркване  newsm78 Или може би има някаква подробност, която не съм схванала?

# 125
Първото класиране се извършва по следния начин:

1.2. Класира се социалната опашка за 40% от свободните места. Където има гранична група за социалната опашка се тегли жребии.

1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий.

1.4. Оставащите свободни места от социалните опашки и от общите опашки се събират.

Стъпка 2: Класиране на оставащите свободни места само с една обща опашка

2.1. Формира се само общата опашка, на която са всички некласирани деца само с точките по общи критерии. Децата от социалната опашка, които не са класирани на предходната стъпка, също участват в общата опашка, но само с точките си по общи критерии.

2.2. Класира се общата опашка за оставащите от т. 1.4 свободни места.

2.3. Където има гранична група се тегли жребий.

# 126
  • София, под Карлсон
Гертрудка, мерси, ясен ми е начинът   Wink
Явно присъствието им в двете опашки се налага именно заради квотния принцип и е по- скоро техническа необходимост... Ами здраве да е, така да е, щом се налага ...

# 127
Гертрудка, мерси, ясен ми е начинът   Wink
Явно присъствието им в двете опашки се налага именно заради квотния принцип и е по- скоро техническа необходимост... Ами здраве да е, така да е, щом се налага ...
Да де, домързя ме да пиша обяснения Embarassed , та ми беше по-лесно да копирам. Предполагам понеже така или иначе на втория етап на първото класиране ще присъстват в списъка, затова ги има и сега newsm78

# 128
  • София
На 22-ри Април ли излизаше класирането? До тогава не се прави нищо, а си стоим на опашката ли?

# 129
  • София, под Карлсон
На 22-ри Април ли излизаше класирането? До тогава не се прави нищо, а си стоим на опашката ли?

Класирането е на 24.04 (събота), а до 23.04 вечерта можеш да правиш размествания, да добавяш или изтриваш градини и да чакаш молейки се  Wink

# 130
  • София

Класирането е на 24.04 (събота), а до 23.04 вечерта можеш да правиш размествания, да добавяш или изтриваш градини и да чакаш молейки се  Wink

Мерси  Heart Eyes
Нищо не пипам и не местя  Mr. Green Само ще се моля  newsm66  Mr. Green

# 131

До 22.04.2010, 18.00 часа може да се правят промени.

# 132
... За деца с 9+ и особено с 10, просто е неетично да се наредят на 12 опашки, при положение, че ще влязат по 1 желание. Добре, че поне след 1 класиране кандидатурите им по всички по-долни желания ще се самоизтрият и списъците ще станат доста по-чисти. Но и местата след това ще са по-малко.  
Шансове да влязат има, но заедно с тези шансове съществуват и рискове да не влязат. Не виждам нищо не етично в това хората с всички сили И ПО ПРАВИЛАТА да търсят начин за класиране на детето си в ДЗ.
Аз вече казах, че не трябва да се ограничава избора, за това съм съгласна с теб. Що се отнася до етиката - аз я виждам така: ако имам 10т и съм на 1-2 място в списък за 14 места, то е ясно, че ще вляза. За какво тогава ми е да попълня всички градини през 2 квартала наоколо? По правилата е,  но не е етично, защото на мен по-голяма полза няма да донесе, но повече стрес на другите родители - да. В нашата община знам поне 2 двойки близнаци, които са ясленчета и имат и по-големи каки, та са с по 10+ т. на 4-то и последващи желания, по първо са с 13+. Ами едните са посочили 2 градини и толкова, ясно е, че са вътре. Другите ги има поне в 10 градини, с 10т. Така само пречат на другите родители да си сметнат шансовете.  И пак, това е въпрос на личен избор, НЕ трябва да се ограничава. Една показана поредност ще спести тези нерви, ама кой да чуе.
Точно за това говоря и аз - за тези деца не съществуват рискове да не влязат. И въпреки това пълнят опашките защото е въпрос на кликане, а не защото се страхуват, да не би да не  ги приемат, да не си смени някой местоработата или местожителството (ако имаха такива страхове, най вероятно щяха да фигурират в списъците на всички градини в София, а не само в тези на 3 околни общини). Никой не говори за ограничаване на избора, ама кой ли да чуе...
По-горното "кой да чуе" касае не родителите, а управниците. Но понеже твоето "кой ли да чуе" касае родителите на деца с повече точки, пак ще опитам да отговоря. Ти убедена ли, че си в детайли запозната с конкретното положение (вкл. надежди, страхове, и прочие) на тези семейства, че да определяш кандидатстванията им в повече градини като ИЗЛИШНИ?
Аман от гледане в чуждото канче под предтекст за етика!
Мнението ми е таково Първо по убеждение и Второ като лично преживяно от миналата кампания. С 10 т.  при уж много сигурно влизане в не една и две градини сина ми не влезе никъде чак до януари, когато ситуацията се промени със случайния шанс от отваряне на нови места в една от градините и при положение, че много от родителите в района не бяха разбряаи за това увеличение, иначе пак нямаше да влезем.

Да! Точно за ограничаване на избора говориш с мнението си че, щом имат повече шансове за прием трябва да не кандидатстват в толкова градини в колкото искат. Ограничението, които определяш е на база шансове... просто шансове. А дори и за гаранции да ставаше дума, щом правилата не са го наложили това ограничение, то няма никакво основание да се поставя на въпрос.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 17:07 от sisislava

# 133
По-горното "кой да чуе" касае не родителите, а управниците. Но понеже твоето "кой ли да чуе" касае родителите на деца с повече точки, пак ще опитам да отговоря. Ти убедена ли, че си в детайли запозната с конкретното положение (вкл. надежди, страхове, и прочие) на тези семейства, че да определяш кандидатстванията им в повече градини като ИЗЛИШНИ?
Мнението ми е таково Първо по убеждение и Второ като лично преживяно от миналата кампания. С 10 т.  при уж много сигурно влизане в не една и две градини сина ми не влезе никъде чак до януари, когато ситуацията се промени със случайния шанс от отваряне на нови места в една от градините и при положение, че много от родителите в района не бяха разбряаи за това увеличение, иначе пак нямаше да влезем.
"Кой ли да чуе" касаеше по скоро теб... В случай, че в момента кандидатстваш, имаш още време да се запишеш не само в 2-3 района, ами в цяла София. ТОВА Е ТВОЕ ПРАВО, възползвай се.

# 134
"Кой ли да чуе" касаеше по скоро теб... В случай, че в момента кандидатстваш, имаш още време да се запишеш не само в 2-3 района, ами в цяла София. ТОВА Е ТВОЕ ПРАВО, възползвай се.
Това вече е заяждане на лична основа. Защо? Аз просто изказвам мнение по дискусията. Правото е еднакво за всеки и всеки може да се възползва от него.

Общи условия

Активация на акаунт