Веги мусака по гръцки - стъпка по стъпка

  • 6 834
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: X


Мусаката е моя интерпретация на класическата гръцка редена мусака. Правя я във вегетариански и не вегетариански вариант. Изисква малко време за подготовка на продуктите, но пък е страшно вкусна и си струва всяка минутка време.
   
Продукти (за около 6 порции)
5-6 картофа
4 малки тиквички
2 средни патладжана
300-400 грама гъби
300-400 грама бяло сирене
3-4 пресни домата
зехтин, чубрица, сол

Тиквичките и патладжаните измиваме и без да белим нарязваме да дебели филии. Запържваме ги леко или ги запичаме леко на скара. Гъбите запържваме леко в няколко лъжици зехтин или олио.
На дъното на тавата слагаме 2 лъжици зехтин. Аз я правя в йенска тава, защото мусаката изгледа по-добре и може да се сервира цялата на масата.

 Редим ред картофи, нарязани на дебели филии,  посоляваме.


Редим ред патладжан. Наръсваме малко чубрица.


Редим ред гъби.


Редим ред тиквички.


Пак посоляваме леко. Сипваме чаша вода и във фурната на 200 градуса за около 40 минути.
Вадим, натрошаваме дебел пласт сирене.


Слагаме горе дебели резени домат (евентуално може и домат от консерва, с пресни обаче е по-хубаво)  


...и връщаме за още около 20 минути във фурната.
По желание може да направите заливка от яйца, брашно и мляко. Аз я правя без.
Пак по желание, може да наръсите настърган кашкавал, гауда, ементал, моцарела или друго мазно сирене веднага след изваждане от фурната.




Ето и няколко от моите хитринки:
1. Понеже времето в къщи е лукс, гледам да върша накуп няколко неща. Така например като готвя тази мусака, си пригитвям поне двойно количество зеленчуци, които да изпека на скарата. С половината обядваме, а с другата половина правя мусаката за вечеря. Когато правя тиквички и патладжан за печене на скара, ги накисвам предварително в смес от зехтин и сос Teriyaki (може да заменим със соев сос, ако нямаме Teriyaki). Тиквичките и патладжаните на скара стават невероятно вкусни. Заради маринатата се овкусяват перфектно и не слагам сол в мусаката.
2. За вариант на мусаката за месоядни, слагам и пласт месо между гъбите и тиквичките (запържена кайма/ варено пиле/ шунка/... каквото има... може нарязани на ситно наденички или месо, останало от обедната скара).
3. Ако зеленчуците са запечени на скара, добре е да се полee отгоре преди печене с 2-3 лъжици зехтин. Ако са запържени на тиган обаче, не слагайте мазнина повече, те са поели достатъчно.
4. Преди поднасяне може да я поръсите щедро с нарязан на ситно пресен магданоз. Моите деца не го обичат, затова не слагам, но с пресен магданоз е много вкусно.
5. Мусаката търпи вариации. Може да смените пластовете с каквото ви душа иска. Правила съм я с пласт задушен спанак, слагала съм пласт моркови, както и  пласт грах и царевица. Променям според продуктите които имам и според настроението.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 20:39 от Анонимен

# 1
  • Мнения: 3 641
Това задължително ще се пробва,благодаря за подробната рецепта!  bouquet

# 2
  • Мнения: 558
Сбъдваща мечти, пробвах се с веджи варианта и мусаката стана страхотна, благодаря за което!!!
Вкусовете на зеленчуците се допълват перфектно, а със сиренцата е просто м-м-м-музика за стомаха chef ...   

Позволих си, да заменя чубрицата с обилно количество копър в заливката (само от яйца и кашкавал)... Всъщност, гъбите сложих сурови, а домати имах само сушени... насипах и малко грах за цвят, и за да  запълня някои дупки в тавата...  Whistling... резултатът беше отличен!

Обичам рецепти, от полезни продукти, приготвени здравословно, които търпят на импровизации, а тази е точно такава Simple Smile.

Благодаря пак за страхотната идея!

Първоначално се страхувах да не го докарам на гювеч, но няма нищо общо, ако някой има моите опасения  Laughing....

# 3
  • Мнения: 11 778
Преди малко я извадих от фурната, получи се нещо чудесно. Simple Smile Моят вариант е с картофи, патладжан, грах от консерва, спанак, сурови домати и сирене. Подправка - чубрица. Оказа се, че имам съвсем малко кашкавал и затова направих заливка от яйце и мляко, но следващия път ще пробвам с кашкавалената, както е в оригиналната рецепта.

Първоначално се страхувах да не го докарам на гювеч, но няма нищо общо, ако някой има моите опасения  Laughing....

Нищо общо с гювеч, нормална мусака си е. Simple Smile

# 4
  • Германия
  • Мнения: 569
Баба ми прави веги мусака, но първо патладжаните и картофите се пържат и се нареждат в тавичка. Отделно запържва пипер с домати и лук и така се реди ред картофи, ред патладжан, ред пипер...отгоре се завършва с патладжан и се пече. Малко преди това се прави нормална заливка за мусака и се поръсва кашкавал.
Същото може да се направи и с кайма Peace

# 5
  • Мнения: 533
Аз смятам довечера да я спретна тая мусака, щом е веги няма как да не я пробвам, а и рецептите на Сбъдваща мечти винаги са много добри   bouquet.
Дали обаче ще се получи същия добър резултат ако сложа тиквичките и гъбите (без патладжани ще правя) сурови  newsm78

# 6
  • Мнения: 1 798
Сбъдваща мечти,чудесна рецепта Crazy 
Копвам си я веднага   bouquet

# 7
  • Мнения: X
Благодаря за похвалите, момичета!

Диана, нищо не пречи да пробваш и със сурови гъби и тиквички. Непременно пиши как се е получило.

# 8
  • Мнения: 941
Ами ако настържа картофите и ги сложа на три пласта newsm78
Дали ще се получи според вас.
И каква заливка да направя. Обикновено разбивам две яйца с две с.л. брашно и кисело мляко и заливам отгоре.
Сега я дообмислям, след работа се захващам    bouquet

# 9
  • Мнения: 533
Диана, нищо не пречи да пробваш и със сурови гъби и тиквички. Непременно пиши как се е получило.

Направих я. Много хубава стана и със сурови гъби (другия път обаче по-малко вода заради суровите гъби) и тиквички.  Жалко че нямах патладжан  Sad, но пък така беше много лека и цялата свърши  Grinning

Благодаря за рецептата   bouquet

# 10
  • Мнения: 941
И аз я направих  Grinning, благодаря за рецептата, много вкусно се получи   bouquet  bouquet  bouquet

# 11
  • Мнения: 129
Ще я пробвам задължително  и ще докладвам.  bouquet  bouquet  bouquet

# 12
  • Мнения: 6 235
Явно е въпрос на вкус, както и всичко останало.
Аз я пробвах в Гърция, но определено не ми хареса.
Само че защо ми се струва, че там нямаше гъби?  Thinking
Или съм забравила?
  Rolling Eyes

# 13
  • Мнения: X
Джуличка, написала съм че това е моя интерпретация на гръцката редена мусака, не е оригиналната рецепта.
Въпрос на вкус, разбира се.

Радвам се, че на пробвалите рецептата им е харесала. У нас това е едно от най-любимите ястия.

# 14
  • Мнения: 320
Аз определено ще направя копи-пейст на рецептата и ще я направя в най-скоро време  Peace
Изглежда страхотно, направо ми потекоха лигите  ooooh!
Сбъдваща мечти, мерси за рецептата   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт