Държавна детска кухня - София

• 172 736
  • 426
  •   1
Отговори
# 225
Всички държавни кухни почиват август месец, без изключение.
Сол се дава дори и преди навършването на 12 месеца, а трябва да присъства в менюто в минимални количества под формата на натриев хлорид задължително ежедневно за деца над 12 месеца. Липсата на сол в храната води до тежки последици, както и прекаляването. Всичко е в дозата.

bouquet Благодаря за светкавичния отговор!

# 226
Здравейте
има два въпроса-
-при навършени 10м кога е добре да се запише бебо за ДК-т.е в определени дни от месеца или интервал/в смисъл м/у 10-20число/или няма значение...

-ако може мамите от Пловдив да ми дадат актуално инфо или телефон за ДК в р-на на Кичука,Сточна гара....р-н Южен

Благодаря ви предварително!  bouquet

# 227
Момичета, можете ли да ме ориентирате за държавна детска кухня близо до нас и какви са таксите.

В Свобода живеем, до нас е 15ОДЗ и 171ЦДГ.

Колко време предварително се подават документи, и какви?

Според списъка на СО, в 171 ЦДГ се раздава храна от кухнята майка в Западен парк.
Ето координати, обаждаш се и питаш: кухня майка "Западен парк"
ж.к. "Зап.парк", ул."Суходолска"№2
 тел: 822-90-58

Така е, в 171 има детска кухня, но почиват август, след 10.09. казаха да им занесем копие от акта за раждане, бележка от педиатъра, 30 бурканчета и 60 капачки.

А сега въпроса ми е, тези бурканчета нови ли трябва да са, тези от пюрета малечко стават ли?От къде си набавяте бурканчета и капачки?

Някой взема ли от тази кухня, доволни ли сте и какви са цените им?

# 228
А сега въпроса ми е, тези бурканчета нови ли трябва да са, тези от пюрета малечко стават ли?

Буркани от пюрета Малечко са ок. Капачки продават по пазарите.

# 229
В последната брошура на Метро, видях, че предлагат буркани за детска кухня, както и капачки за тях в опаковка от 20 броя.

# 230
30 бурканчета и 60 капачки не са  ли много? При нас искат 7 бурканчета и 7 капачки!

# 231
Софийските кухни изискват по 30 буркана. Има и по 10, но по-рядко.

# 232
Тези бурканчета са от 190 гр. ли?При положение, че кухнята почва от 10 месец, а тогава децата би трябвало да ядат над 200 гр., не им ли идва малко храната?

# 233
  • София
Навсякъде в детските кухни храната е предвидена за обедно хранене- супа, основно и десерт. Не е храна за целия ден. Отделен въпрос е, че малко дете не би могло да се справи с толкова ядене на обяд.

# 234
Искам да попитам мамите, които използват услугите на детските държавни кухни?И при вас ли десертите са толкова безвкусни, имам чувството че нарочно не им слагат захар, моето дете ги яде все още, но лично на мен ми се струват супер блудкави.
Чудя се какви буркани ви искат за кухнята в София, ние тук си използваме наши буркани.Преди купувах от магазинчетата за левче, сега ползвам такива от лютеница.
Приятелка ми е казвала, че в тяхната кухня давали таратор и риба веднъж седмично, в нашата такива работи не са давали никога.

# 235
Май си е от кухня до кухня. В нашата слагат страшно много захар. Рядко се случва да са с малко и да не се усеща (може и готвачите да се сменят). Аз лично предпочитам да са без захар - в захарта няма ноищо полезно, но не мога да му спра десертите на моето човече, обича си ги.
Бурканчета ползваме малки от 190 мл. с широка резба - не се разсипват супите.
Таратор и при нас не са давали. С кисело мляко понякога дават лятото десертите - с плодове. Риба преди даваха веднъж седмично (мин. година) сега не по-често от веднъж месечно, даже и по-рядко.
Малкия си харесва манджичките, но често ги загарят. На мен ми харесва, че не ги сгъстяват с брашно/нишесте и т.н., че обича по-редичко. В частните кухни направо се желират.

# 236
Гита, по наредбата за здравословно хранене, дажбите от захар в десертите са сведени до минимум.
Бурканите, които се ползват в софийските кухни са стъклени, с обем 190 мл.
Ето, за да добиеш представа:

# 237
  • София
Тези бурканчета са от 190 гр. ли?При положение, че кухнята почва от 10 месец, а тогава децата би трябвало да ядат над 200 гр., не им ли идва малко храната?

по 190 трябва да са, да...това, което се дава от  ДК е обедно меню, така че, не не им е малко количеството, даже за мн деца е доста...  супа, второ и десерт са все пак, като супата е по-малко от 190 гр всъщност, не помня 160 ли беше по разпоредба...

gitadam - точно като тези, които е показала Сърчи са в сф, вероятно при вас сипват на място, за това може в разни съдинки, но тук взимаш от пунктове за раздаване и не си носиш твоето си бурканче, а взимаш готовите вече разсипани и приготвени такива.
Захар при нас никога не са слагали мн, което за мен е добре и общо взето беше почти безсолно, което също мен лично ми беше ок.
Таратор, не помня да са давали, може би мн рядко...риба при нас не, но пък тези, които взимаха от яслата близката имаха и таратори и риба, и  разни десерти тип милинка, вафла и не знам какви щуротии....

# 238
Аз вземам понякога храна от кухня - при нас супата е 100гр, второто 200. Но ги слагат в еднократни кутийки. Десертите са много сладки, моето дете веднъж не опита, аз се жертвам.
Но пък редовно дават риба, а когато има телешко - месото е много като количество.

# 239
Откакто се помня все готвят едно и също нещо и го въртят всяка седмица.Само ,че сега през лятото заради горещините не правят млечна супа с яйца и сирене.Иначе готвят кайма със зеленчуци, пилешко или свинско със зеле, разните му там вариации на супи -зеленчукови и с месо, фрикасе, което не яде и естествено мъжа ми го изяжда.Най-много обича ястието с кайма, пилешко със зеле или пилешко с картофи, супите ги яде без проблем с изключение на една, но не мога да определя каква е, и на мен не ми допада, бяла е, но не е млечна, може в нея да има и настъргани моркови. Sick
Вече разбрах за десертите, защо са толкова безвкусни, забелязала съм, че и другите ястия са безсолни и аз добавям малко сол.
Като цяло мисля, че тези кухни са в огромна помощ на майките, лично аз не се виждам да готвя през ден-два специално за малката, дори и за нас не готвя, ами караме сега лятото предимно на сирене и на салати.

Общи условия

Активация на акаунт