Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

• 375 891
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 285
realist,

от сайта на Силит оставам с впечатление, че не Силарган, а Силитан(!) е нанотехнология, това е незалепващата повърхност в някои техни тигани... Силарган определено си залепва, значи не е нанотехнология   Laughing иначе в Силарган металните йони са сребърни, действат антибактериално, предполагам на принципа на който действа и сребърната вода... поне аз такава информация намерих преди да купя тенджУрата... сребърни йони има и в пастите за зъби  Peace
Ами на сайта  инфото е не съвсем подробна и затова е подвежаща.
виж тук , според материала, аз остaвам с впечатление ,че е с нанотехнология.

В сайта на Silitникъде не посочват с какви точно метални йони е керамичната сплав. Това изрично го бях попитала и в писмото си. Peace
Ако ти някъде го намериш като тяхно инфо, би ли посочила цитат.

Сребърните йони са ОК /за сребърната вода имам определено мнение/ , но има едно голямо НО.
Ако са нано частици , има вече не малко инфо за опасността от тях. Има много документирани случаи на смърт, причинена от нано- частици.
Доказано е вече, че те увреждат ДНК, причиняват рак и др. подобни страхотии.
Пасти за зъби с нано частци никога не бих си купила. Нито пък такива слънцезащитни кремове,/произвеждат се дори бебешките с нано частици/ , нито пък такива дрехи.

# 286
Аз също съм се навила за тенджерите от Била, дори днес мислех да ходя да взимам първата, но ще изчакам отзивите за боба  Mr. Green Е, така или иначе ще си взема, със сигурност са по-добри от незнайните тенджери-подарък, от които искам да се оттърва отдавна.

# 287
всъщност си права, не мога да намеря къде на сайта си указват от какъв благороден метал аджеба са тия йони  Thinking

в някакви странични четива явно съм попаднала на информация, че тази сплав (т.нар. "антибактерия) включва именно сребърни йони, но не мога да цитирам източник...

защо не им пишеш пак, тъй като не са отговорили на всички твои въпроси?

Последна редакция: нд, 28 ное 2010, 14:56 от ray

# 288
TheNMaster Hug   bouquet  Hug

Я си замезвайте уикенда и релаксирайте с боб понеделника.  Grinning
Наистина, сериозно, това е измерението.
Така отпада варианта и за тенджера под налягане.
Ако влючиш боба на 2, или ако прцениш 3,
да видим за колко ще се свари.

Ей мЪ!  Mr. Green

Сварих боба(накиснат от вечерта) .....Засякох от момента на завиране - 1 час.......На степен 2.
Рапорт даден!....
В тенджера под налягане ми става за 10 мин.(имам и такава!)

# 289
TheNMaster - златно момиче   Hug   bouquet

Цептера да си гледа работата с 330-те евро.

Идеята е да се вари на слаба Т.
Предполагам, че зеленчуците, ориза и картофа са готови като манджа за двайсетина минути.
Другата седмица ще си направя подаръка.

а тия 36 кила, как?

# 290
realist,

обаче такова... а ти всъщност къде прочете, че Силарган е нанотехнология  Thinking щото за йоните може да не пише, но не пише и че е нанотехнология... или просто си гадаем вкупом... може ли и ти с цитати... с най-добри чувства  Hug

# 291
realist,

обаче такова... а ти всъщност къде прочете, че Силарган е нанотехнология  Thinking щото за йоните може да не пише, но не пише и че е нанотехнология... или просто си гадаем вкупом... може ли и ти с цитати... с най-добри чувства  Hug
ами никъде не съм го прочела еднозначно на 100 %.  Simple Smile
но пък имам смут за високо технологичния  материал, защото:

виж тук , според материала, аз остaвам с впечатление ,че е с нанотехнология.

самоцитирам се, защото именно в посочения линк намерих инфо, която ме накара да имам такива съмения. Simple Smile Peace

ето цитати:

Цитат
Anti-bacteria With the use of nano-sized particles, the number of particles per unit area is increased, nano and thus anti-bacterial effects can be maximized.
Цитат
ANTI-BACTERIAL the integrated protection factor. Micro-organisms such as bacteria can spoil foods and cause illnesses. Anti-bacteria is a new feature of Silit's high-tech ceramic cookware.
Цитат
This makes Silarganฎ and e30 the world's first cookware materials to prevent the growth of bacteria, thus having an anti-bacterial effect. Cookware made of anti-bacterial Silarganฎ is not only ideally suitable for cooking, but also for serving and storing foods.
това са някои акценти от материала.
Те ме накараха да попитам в прав текст рисърч центъра и производителите, но не получих еднозначен  отговор относно  нанотехнологията  - "да" или "не".
не ми беше казано и кои са металните йони. Confused

иска ми се да вярвам,че всичко е ОК.
Но както казах по - напред, гаранции, подплътени с резултати от научни тестове за безопасността на материала , не получих от производителите.
Не мога да нямам едно наум, след като животът показва как първо смело и масирано  се пласират разни материали/ пластмасовите бебешки шишета с бисфенол А, тефлоновите пособия и т.н. / и после се оказва, че са доказано вредни.

Последна редакция: пн, 29 ное 2010, 00:37 от realist

# 292
да, ясно, съмнението е посято, основателно или не, то е успешно посято...

а кой е авторът на материала, който цитираш?

# 293
  • Варна
Извинете, ако вече е коментирано, но какво е мнението ви за силиконовата форма за кекс?
Видях, че в момента има на промоция в Кауфланд, та се чудя дали са добри? Необичайно ми се струва да слагам силикон във фурната...  Thinking

# 294
  • София
Момичета,преди седмица-две прочетох цялата тема. Видях и добрите отзиви за тенджерите в Била,но все пак искам съвет,тъй като съм събрала точки и от Била и Метро,та се чудя мужду тези от Била и Thomas от Метро.Дайте съвет,в кои да инвестирам! Mr. Green

# 295
Офф, не знам какво да си купя вече. Вкъщи готвя с тенджери от неръждаема стомана на Солинген. Искам да си и купя керамични. Вероятно ще взема съд за печене от магазина на здравословен, ще търся вариант да си поръчам от Щатите съдове на Меркола или Силит от тук (или  Le Creuset от Англия). Но първо явно много ще трябва да се ровя из интернет.
Благодаря за информацията, която давате  Hug

# 296
За Силарган на Силит - наскоро в една друга тема бяхме говорили за евентуалния риск на този материал. Аз много сериозно се бях замислила и писах писмо до производителите.
Отговорът им до някъде ме успоки, но все пак ме остави да си имам едно наум.

Може ли линк към темата? За какъв риск става дума?

темата е за веганството, но там отвреме- навреме споделяме и в какво готвим, с какви уреди.
Стана дума за нанотехнологиите и от там, от дума на дума стигнахме до Силарган, който е произведен с нано-технология.  Confused

Ама, аз ли нещо не съм разбрала - Не ставаше ли въпрос, за съмнения дали не е с нано технологии? Кой е твърдял със сигурност, че е нано? До колкото аз помня се чудехме дали не са използвани нано-технологии (говоря за Силарган, а не за Силитан, на който в сайта са написали, че е с нано технология произведен) и никой не е казал нещо със сигурност, а ти сега казваш, че '' Е произведен с нано-технология''.

Освен това, ако може да цитирам част от пратения ми от теб текст (ако не може ще го изтрия)-''..So I can definitely tell you that we are not using any nano scaled material for producing our Silargan... и After those melting processes it is impossible to have nano scaled particles in our Silargan. ''

И последно - аз до колкото виждам от цитирания линк, това са две различни статии, една под друга, нищо, че и двете са с едно и също име. В горната се говори действително за нано-частици. (аз бях намерила такава информация преди като търсех, но ставаше въпрос за някаква антибактерия, която ползваха самсунг или някаква друга такава компания), а в долната статия, се говори за Силарган и не виждам никъде да казват нано. (Преди това има разни други статии- за Ипод и т.н.) Поне аз с такова впечатление останах  Thinking

А за бактериите имам един въпрос - При готвенето не се ли унищожават всякакви бактерии - и полезни и вредни?

# 297
  • Бургас
Аз си смених старите тенджери с нови обикновени емайлирани руски.Доволна съм от тях.
По същия начин и тавите Peace

# 298
JeniB ,
Точно това изречение ме накара да извадя тенжерата си от шкафа Simple Smile Peace

Но съмненията ми за 100 % гаранция за безопасност си останаха, защото само то не ми е достатъчно.

Статията възприемам като съставена от две части относно антибактериалния ефект, в които са разгледани начините за постигане на въпросния ефект/предимно 1-та част/ и материали, които го притежават/2-та част.

В началото бях много по-уверена с тази си тенджера  и готвех без да се замислям.

Сега споделих личното си мнение, което в никакъв случай не е твърдение. За мен Силарган е получен с нанотехнология до доказване на противното.
Производителите не го отрекоха. Единствено цитираното изречение от писмото им е до някъде ОК, но има и още едно :
Цитат
Due to its similarity to glass there is no need to have any testing results of laboratories.

Лично аз не възприемам подобно твърдение като сериозен аргумент за здравословност и безопасност. И никак не ми звучи професонално. Confused
още повече когато става дума за съвършено нов материал.

Относно бактериите предполагам, че зависи от начина на обработка. /температура, варене, пържене, задушаване ... /И добавянето на определени вещества като оцет, сол, сода,  черен пипер, чесън  и др.

С наличието обаче на антибактериален ефект процесите със сигурност се изменят.
Както по време на самото готвене, така и след като ястието е изстинало /ако е имало температурна обработка/и в него продължават да протичат определени процеси.
Което се замислям до колко/може би само в някои изключителни случаи, например на заразена храна, ще е полезно/ и кому е нужно. и как това се отразява на нашето тяло ....

dolly
,
Някои момичета са споделяли, че силиконови форми са безопасни.  Simple SmileИмат и готвят в тях.  Peace
Аз нямам и преди да си купя, все пак ще се поровя да попрочета по - подробно.

# 299
  • в света на неограничените измерения
Момичета,преди седмица-две прочетох цялата тема. Видях и добрите отзиви за тенджерите в Била,но все пак искам съвет,тъй като съм събрала точки и от Била и Метро,та се чудя мужду тези от Била и Thomas от Метро.Дайте съвет,в кои да инвестирам! Mr. Green

Изборът на тенджери на Цвилинг е по-голям като размери и дълбочина.
При Томас гледам, че има два варианта тенджери и две касероли, останалото
 е тигани, които обаче са с тефлоново покритие.

Аз за сега се обзаведох с една тенджера на Цвилинг и обмислям още нещо да
си взема от тях.

Общи условия

Активация на акаунт