В какъв свят живеем?

• 13 221
  • 381
  •   1
Отговори
# 90
  • Costa Rica
Страхотна поддръжка за един очевидно ненормален (или най-малкото неуравновесен) тип със законно притежавано оръжие. Ако се съди по реакцията му към децата, ми е много чудно как е издържал психотеста. А ако някой подобен комплексар тръгне да ми замеря детето с предмети от балкона си, тогава със сигурност и аз ще му се видя като "обезумяла мутра".
Сигурно, но в една бяла страна, дето толкова се стремим във нея,  в момента, в който нахлуеш в чуждо жилище, собственикът е в пълното си право да те гръмне.

И къде изобщо видя защита? Един побъркан налетял на друг побъркан. Мила родна българска действителност.

# 91
Не мога да си формулирам стройно изложение на мислите, които ме връхлетяха от прочетеното...
Сещам се за една случка пак по повод недоволството на един съсед, че децата се събирали на двете пейки пред нашия вход (той живее в съседния  Peace ) и вдигали гюрултия. Неговата логика явно е била, че има пейки, има проблем...Та една вечер се събудих от трясъци и първата ми мисъл беше, че е вероятно някой пиян. Да, ама не, същият съсед грабнал брадвата и разбива въпросните пейки...
Изобщо в тази държава като няма функциониращи органи на реда, всеки си решава проблема със собствени средства... Rolling Eyes
 Включая и аз, която пък се ядосах на действията му и реших да му метна едно яйце   Blush  , хвърлих на посоки, защото беше тъмно, но явно съм го улучила, защото ме викаше да сляза да се разберем като мъже  Mr. Green

# 92
  • София
Психотеста за оръжие е формалност, ако лицето не се води на учет /така ли се пише?/. Разменят се няколко реплики за няма и 2 мин. и айде - следващия... От КОС имат стриктни изисквания относно съхранението, но след като минат на оглед, контролът е никакъв.

Ненормалници ги има всякакви и навсякъде, но като че ли концентрацията им в "жк"-тата е много над допустимото.

Бях бременна в 8-ми месец с малката, седнала съм със сина ми на люлките в прекрасен летен ден. Изведнъж нещо изпищя покрай ухото ми, инстинктивно се обърнах и какво да видя: - Съсед "учеше" 4 г. си син да стреля с въздушна пушка от балкона. Дори си беше направил труда да сложи мишена /от тези за дартс/ на едно дърво, в близост до люлките. Чудя се, при разтояние от 15-20 метра, ако ме беше уцелило хлапето, дали днес щях да съм между живите и здравите  newsm78

Много ми е прясна и вчерашната "гледка" - Излизам да разходя кучето - около 4 следобед /добре, че не бях с децата/ и що да видя - на лоста за тупане, провесено на двойна кука, виси със страшна сила полуодрано агне, а двама мъжаги кръжат с ножовете около него . Червата му висят наполовина, а наоколо щъкат и се цъклят деца в изобилие, от всякакви възрасти. Съдейки по реките от кръв, клали са го на място  #Crazy Кучето пощуря, за миг се замислих дали да не му сваля намордника и да го пусна, ама си помислих, че сигурно и него ще заколят, както са почнали.  Sick

ПП. Примери имам още много и все лични. За жалост, няма психо-тестове за адекватно поведение в обществото. Не ме вълнува кой от къде е дошъл, какви са му традициите, възпитанието, религията, обичаите, прагът на търпимост и т.н., стига да се натрапват застрашително и очевАдно. На никой не съм длъжна да търпя "дефицитите", но се чувствам принудена да го правя  Tired

# 93
Един побъркан налетял на друг побъркан. Мила родна българска действителност.

Аз виждам само един побъркан в случая - със законно притежавано оръжие. Ако законите позволяваха да гърмим всеки, който ни потропа на вратата, защото не прочетох тя да е била избита от пантите, огнестрелното оръжие щеше да е на свободен режим. Щом като на един човек му избиват нервите от една топка, значи е за освидетелстване, а не за оръжие. Утре някое домашно куче може да препикае гумите на скъпоценния му автомобил и в беса си да гръмне собственика му. По-щастлив ли щеше  да е въпросният тип, ако децата се боцкат тихичко в мазето с наркотици?

# 94
  • Стара Загора

Какво е общото на тези примери с темата? За притежание на въздушна пушка или нож не се изисква психотест.
И защо не си се обадила на полицията?

# 95
Един побъркан налетял на друг побъркан. Мила родна българска действителност.

Аз виждам само един побъркан в случая - със законно притежавано оръжие. Ако законите позволяваха да гърмим всеки, който ни потропа на вратата, защото не прочетох тя да е била избита от пантите, огнестрелното оръжие щеше да е на свободен режим. Щом като на един човек му избиват нервите от една топка, значи е за освидетелстване, а не за оръжие. Утре някое домашно куче може да препикае гумите на скъпоценния му автомобил и в беса си да гръмне собственика му. По-щастлив ли щеше  да е въпросният тип, ако децата се боцкат тихичко в мазето с наркотици?
Преди година-две имаше такава случка, заради паркиран автомобил "на мястото на някакъв", който също се саморазправил с оръжие.
А лично познавах една жена, която беше застреляна заедно със сина си от разгневен съсед, случката беше нашумяла още повече, че повъдът е бил някакъв боклук.
...

# 96
  • София

Какво е общото на тези примери с темата? За притежание на въздушна пушка или нож не се изисква психотест.
И защо не си се обадила на полицията?

Така е, но от близко разстояние, щетите са идентични. Освен другото оръжие, имаме въздушна Магнум /5.5 мм /, на 20 метра минава през 5мм. талашит. От миналата година регистрацията на въздушните пушки е задължителна. Комшията дето учечеше хлапето да стреля е полицай в близкото районно, защо да се хабя с жалби в същото?

А щом считаш за редно /и без връзка с темата/, да се колят животни на обществени места, пред очите на деца - явно някой от нас двамата има проблем /с преценката/...

# 97
Не изчетох мненията, но приемам случая като казус, за да дам отговор някакъв от друга гледна точка. Ужасно е, това е ясно и не искам да го коментирам. Мъжът, който е употребил оръжие срещу бащата, дали има разрешително? Предполагам, това не се знае, а и не е необходимо. Сигнализирали ли сте на прокуратура или полиция за случая? Употребата на оръжие е регламентирана. Моят съвет, като дознател, е да подадете жалба в прокуратурата, в случай, че не е задействана никаква процедура. И то по- скоро простреляния човек. Не е нужно той да я носи, а може да се напише и у дома, да си я подпише човека и да се депозира в деловодствтото на вашата прокуратура. За мен това е престъпление по чл.115,ал.2, вр.чл.18 от НК и е подсъдно на Окръжен съд. Следователно по- добрия вариант е да се подаде до Окръжна прокуратура, защото тези дела са подсъдни на нея. Понеже не знам от къде сте, за това и така го обяснявам. Идеята ми е да се задейства системата, за да могат евентуално да му отнемат и оръжието. При депозирана такава жалба, ще се образува разследване по общия ред от дознател с указания. Следва да се докаже мотива на мъжа, който е възпроизвел изстрел, нанесените телесни увреждания на пострадалия, експертизи. В казуса намирам смисъл да се обсъди и хипотезата на чл.144,ал.3, вр. с ал.1 от НК за закана с убийство по отношение на децата. Съжалявам, че говоря така, но за да спрете понякакъв начин това законно, тези стъпки според мен са вариант. Не заради това, че се занимавам с тези неща. Но не виждам кой знае какви възможни решения. Това може да се повтори, за последиците на всички ни е ясно какви биха могли и да бъдат. Не мога да дам гаранция, че прокуратурата и колегите ще " изгладят" нещата, нито, че онзи, дето е стрелял, ще миряса. Понякога това ги озлобява още. Но никога не можем да сме сигурни за резултата, ако не опитаме. Бездействието в обществото като цяло, инертността и затворения цикличен кръг на ежедневието, за мен са " дяволите", дето сами си ги докарваме и безпрецедентно обземат целите ни същества.

Извинявам, се, явно колегите знаят. " Дойдоха полицаи" си написала, пропуснала съм го неволно. Няма да си редактирам поста нагоре все-пак.

Последна редакция: чт, 06 май 2010, 11:05 от konche

# 98
Провокирана от снощната случка и все още потресена,от това на което станах свидетел,реших да пусна тази тема.
Вчера,привечер с група майки с децата,стояхме на кварталното кафенце,а децата ни играеха непосредствено до нас отстрани на един от блоковете.Двама татковци с група по-големи деца ритаха топка до нас.Съсед се показал на терасата и се скарал на децата,като по думите на едно от тях, и ги замерил с нещо.Единият от татковците се ядоса,обмениха няколко реплики и таткото се качи да се разправя със съседа.3-4 мин по-късно се чу "бум" и децата се разпищяха,че го били застреляли.Дойдоха полицаи,отведоха съседа,таткото- в болница.А ние седяхме и се чудехме как може.Установи се,че таткото е вън от опасност.Някакси,това развитие,на фона на ежедневните новини,не ме потресе толкова.Не ме разбирайте погрешно,не виждам/чувам как всеки ден застрелват някого. Това,което още повече ме потресе,обаче е, реакцията на съседите.Всичките наизскочиха и започнаха да се карат,че децата нямат работа да им играят до блока.Едно,че не били от техния(повечето са от съседния,който е на 30м) и второ,че им пречели.Вдигали врява,мачкали китките.Мястото на този детски кът,не било там.Да ходели да играят някъде другаде,една баба даже се изказа "Да сме си ги държали вкъщи децата"  Shocked. Ежедневно по-големите деца са гонени да играят на улицата,където колите редовно минават с бясна скорост,понеже е задна уличка. Запитах се "Дотам ли я докарахме- да ни пречат децата, заради едните китки и врявата(която повярвайте ми изобщо я няма,понеже и моята тераса е от тази  страна) да ги гоним на улицата,където може да бъдат прегазени. Да застреляме и хладнокръвно човек,пред очите на десетки деца,които можеха да бъдат уцелени.Не споменавам травмата,която вероятно трайно им е нанесена. Накъде вървим???

Госпожата явно хал хабер си няма. Познавам човека който е стрелял от началото на съзнателния си живот сиреч от както се помня, със сина му сме много добри приятели, аз не мога да кажа, че вината е в него. Прочетох много статии и ето еднo от най-достоверните:

Цитат
Днес се свързахме с Валери. Трудно говори и с мъка ми разказа какво се е случило във фаталната вечер. Устата му е разбита, има множество рани по цялото тяло. Цялата случка има кратка предистория.

Група от съседи преди известно време решават да облагородят пространството около блока в който живеят. Валери е един от хорат...а които засаждат цветя, посаждат дръвчета, окопават от плевели пространството. Създават малка цветна градина до самият блок.
Преди 2 вечери вижда от балкона си, как група деца заедно с двама бащи играят футбол като използва за врата пространството м/у две от дръвчетата. Всяко преминаване на топката чупи и потъпква това над което са се трудили. Валери веднага реагира и им отправя забележка, че не това е мястото за игра. Поляната е около декар и съвсем спокойно могат да се преместят с 20-30 метра. Едно от момчетата със самочувствието, че родителят му е до него,го обижда и провокира. Валери му извиква да млъкне и да се махат веднага. Родителят е афектиран как могат да се държат така с детето му, хуква към входа и апартамента на Валери. Придружава го и другият баща. Започва да блъска и рита вратата/точно тези ритания и блъскания по вратата насочват вниманието на останалите съседи от входа: http://haskovo.net/index.php?module=news&action=details&id=61592
Когато Валери отваря, без нито една изказана дума Благой го удря с все сила в лицето. Започва да го рита. Поваля и синът на Валери-Даниел който се притичва на помощ на баща си. Следват множество удари с ритници върху двамата. В побоя се включва и втория баща който типично по Български в края на мелето започва да ги разтървава и да помага в отнемането на оръжието от стрелеца (до болка са ми познати тея неща, значи като дойдат свидетели единия спира да бие и започва да разтървава мелето ама едва едва със сетни сили, ама човек като го види отстрани да си каже "бре, тоя не може да го спре"). Валери вади пистолета (законно притежаван) след като удрят синът му (100% съм сигурен, че е извадил оръжието с надеждата да се респектират и да прекратят, без никаква друга умисъл). Мъчат се да му го отнемат и в суматохата натиска спусъка. От там нататък е ясно...линейки, полиция...
По много форуми се появиха коментари как видиш ли двама "татковци" отишли да поговорят със съсед който от своя страна започнал да стреля на поразия по тях, че едва ли не следващата цел са му били децата (за пример е тази тема).
Истината е че така наречените татковци имат само едно поведение - АГРЕСИВНО и на това учат отрочетата си. Случаят с Валери много напомня на друг подобен разтърсил обществото ни наскоро.
Валери е творец, винаги е СЪЗДАВАЛ, никога не е рушил, никого не е обидил. живее изключително скромно. Винаги е изразявал гражданската си позиция и е бил непримирим към простащината и арогантността Време е и ние да се заразим с тази непримиримост. Само така ще почистим плевелите в нашата градинка.

P.s Нямало е хвърляне на камъни от страна на Валери към децата.Разследващите полицаи не намират такива в градината. Всичко е документирано и заснето (да бащата си измисля).

# 99
  • Costa Rica

Какво е общото на тези примери с темата?
Тези примери са си баш по темата.

# 100
Бих променила някои от хипотезите след последно изчетените статии, но оръжието не е оправдано и в този случай.  А разследващите полицаи камъни е нямало и да намерят. А дори и да са намерили, те не са преки доказателства. Това, че оръжието е законно, добре, но не е и оправдано в сучай, че не са превишени пределите на неизбежна отбрана или е имало действия при крайна необходимост?

# 101
  • Costa Rica
Конче, моля те, дефинирай "неизбежна самоотбрана". Имам чувството, че е много хлъзгаво понятие. Трябва ли да се случи нещо неизбежно, че да мога да грабна пистолета? Щото ако някой ми удари детето... не му завиждам - трепя и лежа!

# 102
Законно притежаваното оръжие се съхранява при определен ред. Благодарение на nsko, който се е регистрирал специално, за да даде информация от първа ръка за случая разбираме нещо много важно - още при отварянето на вратата "творецът" Валери носи пистолет. В противен случай бащите-побойници няма как да се опитват да му го изземат от касата, където би трябвало да се намира. Не знам дали е е облагородител на природата или хуманист, от тази тема не мога да придобия такава информация за стрелеца, а и не видях негова снимка, за да преценя дали е слаб и красив или дебел и грозен?! (абсурдно оправдание за стрелба), но при всяко положение постъпката му е ужасно комплексарска. Значи може да се прави на мъж от балкона, но отваря вратата с насочен пистолет. През това време спокойно можеше да повика полиция.
Много ми е интересно на какво основание КОС дава разрешително за оръжие на "оператор към БТВ, БНТ, НОВА ТВ, КЕЙБЪЛ ТЕЛ"???

# 103
Да според действащия "закон", по-точно си е някво си абсурдно писание със статут на закон, е така. За съжаление не всички можем да бъдем добре обучени нинджи, които да се справят с един или повече нападетели да речем въоръжени с ножове, с голи ръце. Частната собственост е непрекосновенна и ако трябва с рпг или спг ще го гръмна като е решил да ме унижава на моя територия. Никъде го няма тоя закон дори и в природата, ето че за пореден път в България вървим дори и против естествените закони. А такава мярка трябва да бъде приета именно заради понижаване на престъпността.
 Спомням си на пресконфереция дадена от тогавашното тройно управление, как разясняваха за неизбежната отбрана и т.н. все безмислени неща. Един от журналистите се зачуди и ги попита дали е разбрал правилно, че трябва да са равностойни силите, ако той е снож и ти трябва да си с нож и с не по-голямо оръжие и при пистолетите, и при пушки т.н. Журналиста им зададе следния сценарий: "Прибирам се, вратата на апартамента ми е отворена, чувам стенания от вътре на жена, влизам и виждам жена ми насинена с охлузвания и натъртвания ясни следи от насилие, а над нея криминален тип я насилва по специфичен способ, сиреч изнасилва я. Аз в таъв случай с какво оръжие да действам?" изглежда че е виц но нищо подобно аз бях свидетел на казаното. Казвам го това понеже, е пълен абсурд тоя закон. Тези схватки се разглеждат кано на тепих, а не трябва да е така, понеже 1 няма логика, 2 второ не е справедливо, 3 противоречи на естесвените закони.  

# 104
Законно притежаваното оръжие се съхранява при определен ред. Благодарение на nsko, който се е регистрирал специално, за да даде информация от първа ръка за случая разбираме нещо много важно - още при отварянето на вратата "творецът" Валери носи пистолет. В противен случай бащите-побойници няма как да се опитват да му го изземат от касата, където би трябвало да се намира. Не знам дали е е облагородител на природата или хуманист, от тази тема не мога да придобия такава информация за стрелеца, а и не видях негова снимка, за да преценя дали е слаб и красив или дебел и грозен?! (абсурдно оправдание за стрелба), но при всяко положение постъпката му е ужасно комплексарска. Значи може да се прави на мъж от балкона, но отваря вратата с насочен пистолет. През това време спокойно можеше да повика полиция.
Много ми е интересно на какво основание КОС дава разрешително за оръжие на "оператор към БТВ, БНТ, НОВА ТВ, КЕЙБЪЛ ТЕЛ"???

Не е ясно кога е взел оръжието, има няколко вероятности. Може след като се е намесил сина му и да е успял да стигне до касата. Или да го е нисил на колан. Нямам идея не съм говорил с тях. Никъде не става ясно, че е отворил вратата с насочен пистолет, или че се е заяждал от балкона, става дума замо за забелжка, а ако една забележка е оправдание за нахълтване в дома без покана и нанасяне на тежки телесни повреди на болен човек и останалите членове на семейството, значи си имаме сериозен проблем. А за комплексарски постъпли няма да говоря защото ще се обидиш.

Общи условия

Активация на акаунт