Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 100

  • 97 857
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 819
Eто тестото на Нелка, заедно с обясненията, които самата тя е написала!

3 с.л. вода
1 с.л. желатин
2 с.л. лимон (сок)
1 ч.л. глюкоза
до 600 г пудра захар, /на мене ми пое 450-500гр/, първоначлано сложих 300гр и после добавях. Палзвах пудра захар Примо на Кауфланд
Ето какво е казала Нелка за приготвянето "Първо смесвам желатина с водата и оставям да постои известно време. Няколко кратки минути, само докато се абсорбира водата.
След това загрявам внимателно (желатин не рябва да се оставя да заври) до разтапяне, прибавям глюкозата и разбърквам до разтварянето и, след което добавям и киселината.
Тази смес изсипвам постепенно в "кладенче" в пудрата захар, като бъркам и замесвам, стараейки се да не допускам течността да полепва по стените на съда (или поне в колкото може по_ малка степен).
За край изсипвам тестото върху плота и доомесвам окончателно, като преценявам дали и колко още пудра захар е необходимо да се добави. Трудно е да се даде количество точно до грам, а и твърдостта на тестото варира: за някои неща е по_ добре то да е по_ кораво, докато за други е подходящо по_ меко. Това обаче се регулира лесно. Може би все пак най_ доброто решение е да не добавиш твърде много захар в процеса на приготвяне, а ако чувстваш необходимост от по_ стегната маса, да замесиш още мъничко пудра захар към парченцето, с което работиш в момента.

И пак да добавя: тестото трябва винаги да е добре покрито, защото на открито съхне и образува коричка много бързо."

Ако може и тя да се включи ще е добре.

За РМ2 - правила съм няколко пъти - трудно ми е много, но пак си мисля че тънкия момент е добавянето на пудрата захар, а същото и марката й. Точно това трябва да се нацели. Ако Катя и Пепи могат да се включат, че те май най й разбират!
Аз за книгата за първи път улучих РМ2, просто имах много малко глицерин и ми стигна до никъде и затова реших да пробвам тестото на Нелка. За първи път смятам , че успях и с двете.

# 676
  • Мнения: 68
Здравейте мили дами!
Ан Тортата ти е много хубава, че и на 3 етажа! Браво  Peace Какво забучи за подпорка?
Албенка, Дарилка Перфектни са! Отново изпипани до последния детайл   bouquet

Показвам и моята тортичка с която ви занимавах последната една седмица:


Искам да благодаря на всички които ми помогнаха в темата и на лични  newsm20 . Без вас момичета щеше да е омазана с маслен крем и занесена на рожденичката разтопена  ooooh!
По време на правенето осъзнах няколко грешки:
1. Сиропирах готов какаов блат. Голяма грешка!
2. Не сложих никаква подпорка която да държи всички етажи. Имам подпори само под отделните подлжки. Врезултат тортата се килна и едва не я събирахме с лъжица от масата
3. Последните 2 етажа реших да ги покрия заедно---> 2 огромни плохи отзад
За други грешки не се сещам. Но принципно съм много доволна от резултата, пак казвам, нямаше да се случи без вас! Благодаря още веднъж... Днес направих 6 годишната ми братовчедка много щастлива   bouquet

# 677
  • Мнения: 1 173
ani_bolandчудесно си се справила
ra4e  аз само дадох рецептата , досега не съм го правила .  Пудрата захар играе много важна роля за това как ще се получи ...калпава захар =меко тесто ( това от моя опит с другите теста )

# 678
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 819
Раче, чудесна е книгата, но ти си знаеш през какво си минала! Мисля, че Панадила беше работила с това тесто на Фростър, но като гледам тя отдавна те се е включвала.

Ани боланд, страхотно си се справила с тортата! Дай повече разяснения - някой от етажите с маслен крем ли е или цялата е с фондан? Ти нали искаше съвети за маслен крем, та за това питам? И точно колко етажа е тортата , че нещо това не го разбрах - "2. Не сложих никаква подпорка която да държи всички етажи. Имам подпори само под отделните подложка" - как да го разбирам че няма вътре дървени шишчета или какво?

# 679
  • Мнения: 25
Момичета, от къде купувате глюкозата, защото аз гледах на няколко места/ Карфур, Кауфланд, Фантастико/ и никъде нямаше. Затова реших да  пробвам с " Марципан Варна", но нищо не ми се получи и го хвърлих. А като ви гледам красотите и ми се ще и аз нещо да направа...... Embarassed

# 680
  • Мнения: 634
Ани д,тортата е за 30 парчета долната е 26 см. ,а горната 20 Peace
Рая,ако знаеш мила ,че и аз вече се чудя как се оправям newsm78Толкова съм уморена ,че ми се иска един ден и една нощ само да лежа.Но мечтите са безплатни Laughing
Дарилка ,невероятна торта   chef
Раче ,изпълнението на тортата е много интересно HugНе съм пробвала този фондан и не мога да ит дам съвет.
Ан,тестото на Нелка според мен няма да ти свърши работа .То е за фигурки ,съхне мнго бързо.Та за покритие не съм сигурна как ще се получи.Аз лично съм покривала с руска мастика 2 и съм доволна.
Ани боланд ,евала Hug Hug HugМного ми хареса тортата HugТова,че си усетила сама къде грешиш е много хубаво поне ще се стараеш следващият път да не повтаряш грешките .
Аз ще ви паказвам утре моите торти ,понеже съм без фото и ще ползвам на племенникът.Рабтих върху една двуетажна с кола ,която ми скъса нервите и зарязах в хладилника да я довърша утре.Правих двуетажна за младоженци + кумска(правила съм ги преди)и още една под формата на единичка.Но дано  да се уредя утре сутринта с фото за да ги снимам Praynig

# 681
  • Мнения: 36
Здравейте мили дами!
Ан Тортата ти е много хубава, че и на 3 етажа! Браво  Peace Какво забучи за подпорка?




Слагах  сламки за подпори(raya_рая мн. благодаря Hug), обаче последният етаж беше леко подвижен та съм решила за следващата да сложа и шишчета които да се забучат в подложката на следващият етаж.Ама как го обясних дано ме разбра.
Иначе твоята торта е страхотна PeaceТи с какво покритие я направи?
Момичета я кажете дали съм на прав път с тези подпори?Вие как процедирате?
И много благодоря на всички вас! Hug

# 682
  • Мнения: 24
Ан ММФ-маршмелоуз фондан, има го във библиотеката. Прави се с тези бонбони. С него ми беше лесно да покрия торта  Peace
Ани Боланд много е красива тортичката. А защо сиропирането е грешка  Thinking много ти беше сиропа или...? Да е жива и здрава братовчедката ти   bouquet
Рая Рая много ти благодаря   bouquet Това със калпавата захар и аз го разбрах по трудния начин  Laughing Сега работя със тази и няма проблеми с нея. А тестото е такава гъстота като сложих 1.5 кг пудра захар.  ooooh!
Ванеса 07 глюкоза и аз не намерих по веригите във нашия град, но в едно квартално магазинче и диетичните магазини има.  Peace

# 683
  • Мнения: 11
Здравейте момичета. Всички торти са прекрасни.
Бихте ли ми казали къде да прочета как се качва и намаля размер на снимка.

# 684
# 685
  • Мнения: 11
Благодаря ти MI6A
  bouquet

# 686
  • Мнения: 1 329
Дарилка, прекрасна торта, ти с какво покритие работиш?

С готовата ММ на Пик-ко.

Раче, тортата ти се е получила. Е, има някой чупки, но следващият път ще ги изгладиш.

Ани
, тортата е добре. Сама си описала грешките си, за другият път ще знаеш. Задължително се слагат подпорки между етажите и отделни подложки между всеки етаж. Т.е. всеки етаж е на самостоятелна подложка, изрязана с диаметъра на етажа. По-трудно не покриват 2 етажа и дори е почти невъзможно. Следващият път не пропускай тези стъпки и всичко ще е наред.

И един съвет от работата с последната ми торта: много по-лесно се реди торта в тортен ринг, отколкото без него. До момента редих тортата благ, крем, блат, крем и т.н. но без ринг. Резултата е, че крема се събираше по-средата и не можеше равномерно да се разпредели. При реденето в тортения ринг, след полагането на крема и слагането на горния блат притисках блата, за да се изравни. Резултата е идеално гладка торта отгоре и отстрани.
Ето тук можете да видите преди и след измазването на тортата http://cooks-and-bakes.blogspot.com/

# 687
  • Мнения: 11
Момичета ето и някои снимки от мен. Специални благодарности на Краси за гайдата/с нейно разрешение се опитах да я направя/





Благодаря и на всички вас, че споделяте опита си и помагате и на нас да се учим  bouquet

# 688
  • Мнения: 3
Момичета страхотни красоти сте натворили!
Ra4e книгата се получи оригинална с тези инструменти-беше ми приятно да се включа и аз с помощ.
Извинете ме ,че не се включвам често в темата, но все не ми стига времето.
Ванче приготви се за армаган от мен-ще го пратя по Ra4e-то, дано всичко се развие по план с нейното ходене на Циговчарк. И няма нужда да се притесняваш от червения цвят- не вярвам че не ти прилича Laughing
Ето и последната ми тортичка-вярвам че не се сърдете за копирането на идеята.
И момичета-тези, които ще ходят на семинара-да си изкарате чудесно!!!!
С нетърпение ще чакам снимки и разкази!

# 689
  • Мнения: 634
Елиса,м ,читирите торти са готини ,но музикалнте инструменти са прекрасни.Перфектни бих казала Hug  chef  chef  chef
Колова,тортичкатае идеална  Hug,гъбкака си я издокаравла много добре  chefПоздравления HugСамо не се сещам защо не си прилепнала покритието ,а стои като покривка?
Ето и краят за тази седмица.

А сега отивам да си почина малко ,че ще ходя и на работа smile3525

Общи условия

Активация на акаунт