Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 100

  • 95 403
  • 741
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 671
Добре дошли в Юбилейната 100-на тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99




Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ВТОРИ ТОРТЕН СЕМИНАР

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 19:48 от Rumya

# 1
  • Мнения: 172
 Аз като  виден ваш почитател и определено не толкова виден тортоправач ще съм първа в темичката ... и за пореден път ще благодаря на всички вас за прекрасните торти и помощта...за желанието да творите, което прехвърляте неусетно и върху мен, благодаря ви момичета. Разглеждам всичките ви творения, но не успявам да се включа да ви напиша поименно колко ми харесват, бебчо никак не ме оставя...но не съм пропуснала и ред. пожелавам ви в новата темичка , за която бчлагодаря на Rumya  bouquet, да продължавате с всяка следваща торта да надминавате себе си   bouquet

# 2
  • в сърцето на моето Слънце
  • Мнения: 708
Здравейте в новата тема и от мен! Аз имам следния проблем, никога до сега не съм правила тортата "Червено кадифе". Канени сме на сватба, чийто стил ще е в бордо и екрю и искам да изненадам младоженката. Утре ще правя пробен опит, но ми се иска само блатовете да са от рецептата. Въпроса е с какъв крем да  съчетая блатовете на "Червено кадифе". Моля който я е пробвал да пише.

# 3
  • Мнения: 7 091
mmmStelxen_m, оригиналната се прави с крем от крема сирене. Ако искаш мога да ти пусна рецепта.  Peace

Честит юбилей момичета! Peace

# 4
  • В кошера...
  • Мнения: 510
mmmStelxen_m, аз лично съм я правила два пъти и двата с крем на млечна основа - маскарпоне, крема сирене и сладкарска сметана. За мен така се подчертава вкуса на блатовете, а и цвета. Успех!
Тандури ме изпревари, но пък да - и оригиналът е подобен.

# 5
  • Мнения: 17
Здравейте и от мен и Честит празник!
mmmStelxen_m аз я правих скоро с крем от цедено кисело мляко/аз си изцедих две кофички/+1 пак. крема сирене+1 пудинг без варене на Йоткер/ванилия/+пудра захар на вкус и на нас ни хареса Peace
не съм я показвала понеже я измазах с крема и не беше нищо особено на вид, но на вкус беше ок

# 6
  • в сърцето на моето Слънце
  • Мнения: 708
Благодаря ви момичета за бързия отговор. Тандори, може да ми пуснеш рецептата, ако искаш на лична ми я изпрати даже, да не спамим, ако тук вече е публикувана. Дали ще намеря всички продукти обаче в БГ?  newsm78

# 7
  • Мнения: 7 091
Ето, заповядай:

Крем с крема сирене

230 грама крема сирене ( размекнато)
4 супени лъжици масло ( размекнато)
1 ч.ч пресята пудра захар
1/2 ч.л течна ванилия или 1 пакетче на прах

Сиренето и маслото се разбиват с миксер, постепенно се добавя пресятата пудра захар и най-накрая ванилията.

# 8
  • Мнения: 148
Здравейте момичета,отдавна не съм влизала и досега гледах ,четох и преглъщах.Уникални сте! #Crazy #Crazy
Няма да ви изброявам защото всичко което видях е страхотно,да не взема да пропусна някой.
И аз като Танчето нещо 15 мин. за лична употреба,правих я миналата седмица и на всички много им се услади и сега пак.
Нищо особенно но адски вкусно и домашно.


Продължавайте да творите и да ни радвате!
А на всички именници ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

# 9
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 5 338
Да се запиша и аз в юбилейната темичка! Благодаря на всички момичета, без вас нямаше да се справя!
Румя   bouquet за тебе!

ditsan , много вкусно изглежда, давай рецептата! Hug

# 10
  • Мнения: 1 297
Ха да ни е честита юбилейната тема. Щастлива съм, че стигнах до тук, като се има предвид че запознах да ви следя към 77-79 тема миналата година, март месец.

Честит празник на всички, които носят името Георги, Гергана и неговите производни. Много здраве и щастие!

Ани,  правих всичко поотделно по самите мъфини, ето тук описах как точно http://cooks-and-bakes.blogspot.com/2010/05/blog-post_05.html. Времето, което ми отнеха, беше приблизително колко една торта да направя Simple Smile.
Много хубава е станала тортичката Ани, и аз имам проблем със заглаждането на крема на Бубето, но според мен се дължи и на количеството шоколад, който се използва. Аз слагам черен, натурален на Стила Долче, а Бубето каза че работи с млечен. Натуралния е много гъст, поне при мен беше така и може затова да има такъв проблем.

Бетина, много цветя си успяла да направиш, страхотно! Кошницата е супер, аз незнам дали бих се справила с толкова и то различни.

Албенка, сега покрай празниците мира нямаш от клиенти. По-леко да ти върви пожелавам, а тортите ти както винаги са много добри.

Петя, тортата с розите е страхотна!

Азалас, добро решение за иконата със Св. Героги. Рисунката се е поличула прекрасно, много ми харесва.

# 11
  • София
  • Мнения: 2 671
Ето, заповядай:

Крем с крема сирене

230 грама крема сирене ( размекнато)
4 супени лъжици масло ( размекнато)
1 ч.ч пресята пудра захар
1/2 ч.л течна ванилия или 1 пакетче на прах

Сиренето и маслото се разбиват с миксер, постепенно се добавя пресятата пудра захар и най-накрая ванилията.



Тандури, 4-те с.л. масло ги сметнах към 60 гр., значи общо към 300 гр. масло+крема сирене - не става ли прекалено сладко с 1 ч.ч. пудра захар (почти като глазура) ?

# 12
  • Мнения: 7 091
Румя, една чаена чаша пудра захар е 110 грама, маслото е 56 грама( 4 лъжици по 14 грама) . Общо излиза 396 грама цялото количество. Не мисля че става сладко, защото самото крема сирене има характерен вкус и ако се сложи по-малко захар се усеща доста. Аз дори понякога слагам повече от 1 ч.ч, а по принцип не обичам сладко.

Виж, ако се сложи същото количество кристална захар, мога да се съглася, че ще е много, защото тогава една ч.ч се равнява на 200 грама.

Разликата идва от там, че говорим за грамаж, не за обем. Една ч.ч съдържа 240 мл вода, но 125 грама брашно или 110 гр. пудра захар.  Peace

# 13
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Успех момичета, просто сте страхотни и за мен е радост да ви чета...   bouquet

# 14
  • Мнения: 68
И аз да се запиша и да изкажа благодарност за съществуването ви  Hug

Общи условия

Активация на акаунт