Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 759
  • 529
  •   1
Отговори
# 105
Ели, би ли споделила с нас какво е накарало българката от примера ти да изостави 10 (!) деца? Много ми е интересно...  Thinking
Баща алкохолик, пропаднал тип, побоища, леко поведение от страна на майката. Съответно копиран модел на поведение от страна на големите сестри, които също имат деца, живеещи в институции.

Luna да давам ли пример за жена, родила детето си, пребивано зверски, заливано с вода, за да се освести и отново да бъде пребито в бебешка възраст сега е 18 годишен жив труп? На тази жена да й постелим червен килим ли?
Има деца, които се настаняват в домове, поради заболявания на родителите, поради факта, че са останали пълни сираци, но броят им е малък.

Не разбирам защо винаги се възмущавате от подобни теми? Не е ли редно да се говори за тези проблеми? Не е ли редно да се знае какво се прави, какво може да се направи и какво не е било направено преди години, когато са създадени институциите?

# 106
  • Вън от пространство и време
....a ,че съм приемен родител( за определени часове) интересува ли те????....или само ти

Какво означава приемен родител за часове?

Аз и хора от моето семейство също сме посещавали детски домове, помагали сме на конкретни деца във връзка с техни лични празници, помагали сме на излизащи от домовете млади хора да намерят работа, квартира... Но това не е приемно родителство.

Приемно родителство според българските закони (доколкото ги познавам) е да поемеш 24-часова грижа за дете 7 дни в седмицата за определен период от време - месеци или години до навършването на пълнолетната му възраст. То бива доброволно или срещу заплащане от държавата (почти символично).

Уточнявам че не искам да се заяждам с никого, а просто да не остават четящите с погрешни представи за процесите на осиновяване и приемно родителство в България. Защото това са механизмите за реална помощ на децата лишени от родителска грижа.

Приемното родителство е широко разпространено в цивилизованите страни за деца отнети от родителите или изоставени от тях. Точно затова там няма Домове, в които деца прекарват на практика цялото си детство.

Някъде четох статистика, че за миналата година в почти двумилионна София желаещите да станат приемни родители са били само 10-ина семейства.

# 107
Приемната грижа е няколко вида - дългосрочна, краткосрочна, спешна, заместваща.
Също така е доброволна и професионална.
На фона на 7000 деца, живеещи в 138 институции в страната, има 218 деца!!!! настанени в приемни семейства!
Тъжно, дами, много тъжно!

П.С. Заплащането за професионален приемен родител съвсем не е символично, а ако това е основният мотив... нещата отиват на търговия.

# 108
  • София и там където не се пуши
На фона на 7000 деца, живеещи в 138 институции в страната, има 218 деца!!!! настанени в приемни семейства!

А колко са били преди години - нещо 18 000  newsm78 или бъркам.

# 109
  • Пловдив
Аз мисля, че след второто изоставяне трябва "майката" да полага общественополезен труд (да не кажа, да прекара малко време в затвора). Веднъж може да ти се случи по някакви извънредни причини, но да "дариш" държавата с 2, 3, 4 деца е престъпление и като такова следва да бъде третирано! (една нали го била кръстила даже Веселин - да радва държавата!)) Варварско ли ви се струва?  Thinking
Огромна грешка ще бъде. Какво искате - вместо да ги изоставят да почнат да ги убиват ли?!?!!? Според мен трябва да се облекчи процедурата по изоставяне - оставяш го някъде, нещо като "бейбиклапите" в Германия и го поемат без да питат. Обаче детето веднага подлежи на осиновяване.

# 110
  • на брега на морето
Ако всяка майка/баща, които си оставят детето безпричинно, бъдат задължени да отработват издръжката на детето си  - доброволно изоставени дечица няма да има.

Тази идея е чудесна Peace

Според мен трябва да се облекчи процедурата по изоставяне - оставяш го някъде, нещо като "бейбиклапите" в Германия и го поемат без да питат. Обаче детето веднага подлежи на осиновяване.

И тази  Peace

# 111
    Реалността, дами, е жестока. Филмът... Всяко чудо, за три дни, ще го забравите и ще си легнете спокойни, прегърнали децата си.
Посетете един дом за деца, има премного и къде ли не. Отидете да видите обитателите му, да си поиграете с тях, чуйте ги, поговорете си. Поне това можете да направите, да жертвате спокойствието си, за да се опитате да разберете живота им.
Не, не им носете играчки, дрехи, лакомства, те нямат нужда от това. Знаете от какво имат нужда - от прегръдка и добра дума, колкото и банално да ви се струва. И не се сещайте за тях само след като сте видяли един едночасов филм по БТВ или на Коледа. Техният живот не е едночасова серия.
Сещайте се вечер, когато щастливи и безгрижни целувате децата си за лека нощ... когато сутрин ги будите за градина и училище... когато празнувате рождените им дни, с всички хора, които ги обичат... когато поръчвате гигантските им торти за по еди-колко-си лева...
          Днес едно дете от един такъв дом имаше рожден ден. Има ли нужда да обяснявам или сами ще се сетите как го празнува... Бонбони Сезони, поздрав от децата и изумената констатация: "Навън вали, но ти все пак дойде"! И това за нея беше най-важното...
Това дете, има още 10 братя и сестри, всички са израстнали в институции... Българчета са...

Citiram tova, za da go pro4etat pove4e hora pak.
(izvinqvaite za maimunicata)

# 112
  • Варна
Един от най- големите проблеми на социалните служби е липсата на желаещи да бъдат приемни родители. Това звено/приемното родителство/ на запад "спестява" и бебешките и детските домове. Тук обаче, освен че не е популярна тази мярка е и допълнително възпрепятствана от произхода на децата, подходящи за осъществяването на приемна грижа/и като попрочетох темата видях поне четири поста, които потвърждават опасенията за произхода на децата  Rolling Eyes/.

Огромна грешка ще бъде. Какво искате - вместо да ги изоставят да почнат да ги убиват ли?!?!!? Според мен трябва да се облекчи процедурата по изоставяне - оставяш го някъде, нещо като "бейбиклапите" в Германия и го поемат без да питат. Обаче детето веднага подлежи на осиновяване.

Peace

# 113

А колко са били преди години - нещо 18 000  newsm78 или бъркам.
Сигурно не бъркаш, част от тези деца нали са навършили 18 години и са излязли от системата, а други са постъпили.

Така или иначе, политиката на правилетелството е да бъдат закрити домовете, незнам обаче дали ще се направи достатъчно, за да има къде да отидат тези бебета и младежи, живеещи в тях сега.
Алтернативите ги споменахме няколко пъти - осиновяване, приемни семейства, центрове за настаняване от семеен тип.
В тази насока би трябвало да работят службите в следващите години и в насока превенция.
Факт е обаче, че както Катюша отбелязва, звеното приемничество не е особено популярно при нас. Няма информация, няма познания, няма мотивация на хората. Това е грешка, голяма.

# 114

Luna да давам ли пример за жена, родила детето си, пребивано зверски, заливано с вода, за да се освести и отново да бъде пребито в бебешка възраст сега е 18 годишен жив труп? На тази жена да й постелим червен килим ли?
Има деца, които се настаняват в домове, поради заболявания на родителите, поради факта, че са останали пълни сираци, но броят им е малък.

Не разбирам защо винаги се възмущавате от подобни теми? Не е ли редно да се говори за тези проблеми? Не е ли редно да се знае какво се прави, какво може да се направи и какво не е било направено преди години, когато са създадени институциите?
Не се възмущавам. Трябва да се говори и се надявам да има и кой да слуша, чете, мисли и привежда в действие... И мисля, че където има необходимост от правосъдие, то трябва да се прилага. И точно затова е наложителна и превенцията. За мен тя  се изразява не в очакване на поредния сигнал за да се направи нещо, а в ходене, контрол и прилагане на защита за децата, когато е необходима, в осъществяване на подкрепа за родители, които имат проблеми, но и желание да отглеждат децата си. Трябва да има ограмотяване, но не само на думи и на усвояване на някакви отпуснати пари на принципа"Да намерим де да наместим едни пари"....

# 115
Лежала съм за задържане с една 15 годишна с 2 бременност. Разказваше, че ако не роди, ще я изгонят. За какво да говорим повече. Проблема е много голям.
То на запад, в някои страни няма домове за деца. Просто изоставени деца няма. Няма и от къде да си осиновиш, освен от 3 страна.Ами социалните им служби-не могат да се сравнят с нашите изобщо. Ние като отделни индивиди как можем да решим проблема, освен да станем приемни родители/осиновители? Евентуално с натиск към институциите, може би. Посещенията в дом не са решение на проблема. Дом изобщо не трябва да има. Но в условията, в които живеем, как може да обвинявате хората, че не искат да станат приемни родители. Много хора едва преживяват с доходите си, едва си отглеждат наличните деца, камо ли да вземат още едно.Знам че веднага ще скочите, че това е само оправдание, може и така да е, но когато сам не си сигурен утре какво ще стане , как да поемеш отговорност за още един човек.

# 116
Цитат
Превенцията там не знам на какво ниво трябва да е, за да подейства.Та-как да накараме тези, дето обичат банани да спрат да обичат и да спрат да ги ядат? ThinkingЩото то винаги ще има такива, нали така?
  Когато една превенция не работи, идва ред на наказанията. Какви, как, кога- има си органи и институции, които по-добре от мене ще го измислят. И ако аз, ти и повече майки сме достатъчно убедителни за вредата от яденето на банани, то нещата ще са в пъти по-лесни.

Аз, ти и съседката сме достатъчно убедителни, но липсва мнозинство и натиск.Същото е като при темата с кучетата, градините и всичката останала пародия.От тема на тема се изхабява заряда и угасва и до натиск на обществото изобще не се стига.

# 117
А освен всичко останало ние сме с хиляди претенции. Гледаме цвят на кожата, произход, дали пък случайно няма недъг и т. н. В чужбина за хората не това е важното.

Защото са и надруго битово ниво освен всичко останало.Попитай една майка с едно проблемно дете, с недъг, трудноподвижно или незрящо или каквото и да е-няма никакво значение.Тук, да отгледаш едно такова дете означава лишения на цялото семейство, нямаш адекватни условия.Нямаш среда.

# 118
  • Най-красивата страна
Филмът беше потресаващ!Не мога да проявя разбиране, към жените дали децата си в дом!Това жени ли са изобщо?Майки не мога да ги нарека!
А има и такива изроди, които не се отказват от родителските права и детето израства в дом, без да може да бъде осиновено.
Никога не бих изоставила мое дете !

# 119
Цитат
Превенцията там не знам на какво ниво трябва да е, за да подейства.Та-как да накараме тези, дето обичат банани да спрат да обичат и да спрат да ги ядат? ThinkingЩото то винаги ще има такива, нали така?
  Когато една превенция не работи, идва ред на наказанията. Какви, как, кога- има си органи и институции, които по-добре от мене ще го измислят. И ако аз, ти и повече майки сме достатъчно убедителни за вредата от яденето на банани, то нещата ще са в пъти по-лесни.

Аз, ти и съседката сме достатъчно убедителни, но липсва мнозинство и натиск.Същото е като при темата с кучетата, градините и всичката останала пародия.От тема на тема се изхабява заряда и угасва и до натиск на обществото изобще не се стига.
Puk i nali ne kasae semeistvata ni po prqk na4in.Za6to da se kosim?
Mantalitet.

Общи условия

Активация на акаунт