Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 678
  • 529
  •   1
Отговори
# 495
Предполагам, че сте коментирали въпроса, който искам да задам, за това се извинявам, но може ли да ми обясните в какво точно се изразява разликата между осиновител и приемен родител?
Или да ми дадете линк към съответните отговори!

В това, че на приемния родител във всеки един момент могат да му вземат детето. Ама няма такива филми, привързали се били, детето е щастливо, няма защита интереса и щастието на детето, къде ти такива екстри, чувства! Всичко става по хартии и документи на някое чиновническо бюро. Приемния родител е временен родител. Разликата е и, че приемния родител няма правата на истинския родител и не се ползва с никаква подкрепа, не че другите биологични и осиновителски се ползват. Чакай после да има приемни родители, като се разчита на единия гол ентусиазъм. Но най-лошото е, колко такива родители ги даваха, не могат да задържат децата, въпреки, че са готови на всичко и не искат да се разделят с тях. Мишона много правилно го е написала, това спира страшно много хора. А приемната грижа пък е единствения път да вземеш дете от дом, с което имате емоционална привързаност, познаваш го предварително и искаш точно за него да се грижиш, например.

# 496
Tова, което е написала мишона  изобщо не е вярно. Тео-също!
Не е вярно,че по всяко време могат да ти вземат детето.
То се настанява със съдебно решение за определен срок. В моя случай- 4 години. В случая на Пиппо- до навършване на пълнолетие. След година и половина ( в моя случай) ще се направи нов социален доклад и ще се прецени дали е в полза на детето да бъде реинтегрирано. НАИСТИНА се гледа интереса на детето. Ако родителите имат желание и  възможност да го отглеждат и детето е съгласно ( Еми ще е на 10 години и ще зачетат волята и)- ще я върнат в семейството  и. Ако няма воля от една от страните- ще отсъдят нов период за настаняване-обикновено до пънолетие.
Никога не съм чувствала детето си като стока, нито познавам такъв родител . А съм близка с не един. Нямам никакви страхове- и не само аз. Не се чувствам и несигурна, а щастлива. Ако един ден тя пожелае да се върне при родителите си, аз ще съм щастлива, че съм и дала 4, 5, 10 или колкото там щастливи години, а не съм я оставила безучастно да издевателстват над нея в  поредния дом. Тпва би ме направило  пшо-щастлива, отколкото решението и да се върне при родителите си- нещастна. Децата не ни принадлежат, е казал Халил Джубран
ВАШИТЕ ДЕЦА не са ваши деца.

Те са синове и дъщери на копнежа на живота да съществува.

Те идват чрез вас, но не от вас.

И въпреки че са с вас, те не ви принадлежат.

Можете да им дадете любовта си, но не и вашите мисли, защото те имат свои собствени мисли.

Можете да дадете подслон на телата им, но не и на душите им, защото душите им обитават дома на утрешния ден, който вие не можете да посетите дори в мечтите си.

Можете да се стремите да бъдете като тях, но не се опитвайте да ги направите като себе си, защото животът не върви назад, нито чака отминалия ден.

Вие сте лъковете, от които децата ви като живи стрели излитат надалеч.

Стрелецът вижда мишената върху пътеката на безкрая и Той те насочва с мощта си, за да могат Неговите стрели да летят бързо и надалеч.

Нека, когато лъкът се огъва в ръката на стрелеца, да бъде за добро; защото както обича стрелата, която лети, така Той обича и здравия лък

http://www.facebook.com/notes/detski-centr-sladuri/tlkuvanie-na- … -oso/400995040565

Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 08:09 от monda

# 497
.................... казал Халил Джубран

Те са синове и дъщери на копнежа на живота да съществува.

Те идват чрез вас, но не от вас.

И въпреки че са с вас, те не ви принадлежат.

Можете да им дадете любовта си, но не и вашите мисли, защото те имат свои собствени мисли.

Можете да дадете подслон на телата им, но не и на душите им, защото душите им обитават дома на утрешния ден, който вие не можете да посетите дори в мечтите си.

Можете да се стремите да бъдете като тях, но не се опитвайте да ги направите като себе си, защото животът не върви назад, нито чака отминалия ден.

Вие сте лъковете, от които децата ви като живи стрели излитат надалеч.

Стрелецът вижда мишената върху пътеката на безкрая и Той те насочва с мощта си, за да могат Неговите стрели да летят бързо и надалеч.

Нека, когато лъкът се огъва в ръката на стрелеца, да бъде за добро; защото както обича стрелата, която лети, така Той обича и здравия лък.

bouquet  bouquet  bouquet

# 498
  • Вън от пространство и време
А приемната грижа пък е единствения път да вземеш дете от дом, с което имате емоционална привързаност, познаваш го предварително и искаш точно за него да се грижиш, например.

И това не е вярно. Приемните родители, особено професионалните (т.е. тези на които се плаща) нямат право да си избират детето, за което да се грижат.

Да се грижиш временно за дете в риск, с което си предварително емоционално свързан, може чрез мярката "настаняване при близки и роднини".

Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 09:39 от Gankata

# 499
Монда,  Hug Моите искрени уважения за твоята позиция!!!!!

За незапознатите с темата Приемен родител, моля не тиражирайте неистини!

# 500
Здравейте на всички,

За да станеш приемен родител или да кандидатстваш за приемно семейство е нужно
да отговаряш на определени изисквания: прилично обзаведено жилище, да си плащаш
сметките редовно, да си почтен, намеренията ти да са безкористни и т.н. Мисля, че преди
всичко те проучват разни специалисти. Естествено моралът трябва да е на много високо ниво.
Така, че това е сериозна стъпка. Изоставените деца, са децата на нашето общество. Те в прекия
смисъл не са наши родни, но са на нашето общество. Затова във всяко едно изоставено дете, чо-
век трябва да вижда собствено. За съжаление, колкото е по- бедно обществото, толкова повече са
децата сираци.

# 501
Нямам никакви страхове- и не само аз. Не се чувствам и несигурна, а щастлива. Ако един ден тя пожелае да се върне при родителите си, аз ще съм щастлива, че съм и дала 4, 5, 10 или колкото там щастливи години, а не съм я оставила безучастно да издевателстват над нея в  поредния дом. Тпва би ме направило  пшо-щастлива, отколкото решението и да се върне при родителите си- нещастна. Децата не ни принадлежат, е казал Халил Джубран
...
Hug

А може ли да се стане приемен родител на малко дете примерно около годинка, или има някаква възрастова граница?

Затова във всяко едно изоставено дете, човек трябва да вижда собствено.
Peace

# 502
monda, в допълнение на думите ти за децата, сещам се това, не помня обаче откъде е.
    Старая се никога да не го забравям : Дайте на децата си любов и крила !

Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 12:40 от С О Н Я

# 503
  • София
monda, благодаря за цитатите - прекрасни думи!  bouquet

# 504
А може ли някой в прав текст да ми отговори не неприличния въпрос колко пари се дава на приемния родител за един месец за едно дете?
Опитах се да намеря в сайтовете по сега прокламираната кампания на Уницеф и в статии, но никъде нищичко по този въпрос.
Ето какво имаше във в-к "Монитор":
Цитат
Професията "Приемен родител" трябва да бъде високоплатена
Приемната грижа у нас е доброволна и платена. Законът за закрила на детето позволява приемни родители да бъдат както семейни двойки, така и самотни родители и дори пенсионери до 65 години. В Германия например държавата ги финансира със средства, необходими за детето, като отделно им се заплаща и за педагогическия труд - около 200 евро месечно. Заплатата е между 400 и 800 евро в зависимост от възрастта на детето. Това включва и разноските за наем, храна, дрехи и всичко останало, или общо 600-1000 евро на месец.

И така, нашият роден вестник ни информира какво е възнаграждението в Германия, но за същото в България отново не се говори. В сайтовете, относно кампанията "Поправи детство, стани приемен родител", няма нито ред за тези толкова важни цифри. Възхитих се, даже затрогнах от разказите на станалите вече приемни родители, но мисля че подтикът към подобна важна стъпка не трябва да бъде импулсивно взет, под влияние на обществен натиск, манипулация на съвест и емоции. Да си говорим честно, малко заможни семейства се решават да станат приемни родители, но тези, които са станали, се радват на добър материален статус. Няма нищо лошо в това - напротив. Пак се връщам обаче на казуса, че има хора с материални ограничения, които биха били добри приемни родители, ако имаха финансово подпомагане да сторят това.

# 505
  • София
А може ли някой в прав текст да ми отговори не неприличния въпрос колко пари се дава на приемния родител за един месец за едно дете?

Цитирам тези цифри, от публикация по-назад в темата.

Цитат
" от 0 до 7 години -165 лв на месец (83 евро на месец)
от 7 до 14 години  – 192 лв на месец (96 евро на месец)
от 14 до 18 години  – 220 лв на месец (110 евро на месец)!"

Не съм проверила дали са точни, но моя спомен е за приблизителна сума 170 - 200 лева в зависимост от възрастта на детето.
Това е сумата за издръжка на детето, която получават както доброволните, така професионалните приемните семейста.
Отделно, професионалния приемен родител получава и заплата, която без да гарантирам точен спомен е някъде около 350 лв.

# 506
  • Вън от пространство и време
На мен цифрите ми изглеждат напълно съпоставими като вземем предвид разликата в минималната и средната заплати в двете държави.

# 507
Има ли запознати, само единият член на семейството ли сключва този трудов договор?

Намерих това:
Цитат

Приемните родители получават подкрепа:
- Обучение и подготовка за справяне с отглеждането и възпитанието на детето;
- Професионална и емоционална подкрепа от социален работник преди, по време и след настаняването;
- Финансова помощ за покриване на разходите по издръжката на настаненото дете, съобразно възрастта и потребностите му;
- Работна заплата за професионалната приемна грижа.
Професионална приемна грижа. Трудово правоотношение с професионалното приемно семейство:
- Трудовият договор по чл. 31, ал. 3 от Закона за закрила на детето се сключва между дирекция “Социално подпомагане” и утвърденото професионално приемно семейство преди настаняването на дете в семейството за първи път.
- В случаите, когато професионалното приемно семейство се състои от двама съпрузи, трудовия договор се сключва само с единия от тях.
- Трудовото правоотношение между професионалното приемно семейство и дирекция “Социално подпомагане” е основно трудово правоотношение.
- При настаняване на детето дирекция “Социално подпомагане” дава писмени указания на приемното семейство, с което е сключен трудовият договор, за реда и начина на изпълнение на трудовите задължения.
- За всяко дете, настанено в професионално приемно семейство, се сключва договор по чл. 27, ал. 4 от Закона за закрила на детето.
- Професионалното приемно семейство само определя работното си време, съобразно потребностите на детето и работи в условия на ненормиран работен ден.
- Професионалното приемно семейство има право на основен платен годишен отпуск и на допълнителен годишен отпуск за работа при ненормирано работно време.
Размерът на основното трудово възнаграждение на професионалното приемно семейство се определя, както следва:
1. при настаняване на едно дете - 130 на сто от минималната месечна работна заплата, установена за страната;
2. при настаняване на две деца - 140 на сто от минималната работна заплата;
3. при настаняване на три и повече деца - 150 на сто от минималната работна заплата.
Освен заплатата професионалното приемно семейство получава и месечни средства за отглеждането и възпитанието на детето, които се деференцират съгласно възрастта на детето.
[size]
т.е., ако е 240 лв. става 312 лева възнаграждението за приемното семейство

Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 16:55 от Леонида

# 508

Да се грижиш временно за дете в риск, с което си предварително емоционално свързан, може чрез мярката "настаняване при близки и роднини".
това също е вид приемна грижа. Доброволна.

# 509
170 - 200 лева в зависимост от възрастта на детето.
Това е сумата за издръжка на детето, която получават както доброволните, така професионалните приемните семейста.
При доброволните се получава само ако доходите на член от семейството са под някакъв минимум- ,мисля,че 165 лева бяха или 200( не знам със сигурност). КАкто е за детските. Аз лично не получавам нито детски, нито тези 165 или 200.

Общи условия

Активация на акаунт