Давате ли капки флуор на бебето и, ако да, откога?

• 7 862
  • 117
  •   1
Отговори
# 75
Да, количеството флуор е 2 пъти по-малко от посочената от Dega използвана досега паста.
Но и Елгидиум е паста, която не трябва да се гълта и това е посочено на опаковката.

# 76
Не сьм давала,тогавашната лекарка на синьт ми го препорьча,попрочетох тук-там,но след,като се информирах просто не дадох.

# 77
Педиатърката ни посъветва да даваме, но аз на своя глава  не послушах съвета й, имам си едно наум срещу тези "добавки"

# 78
Не, никой никога не ми е казвал да давам и не давам. Peace

# 79
  • В подножието на планината
  Не съм давала флуор . И педиатърът на сина ми не ми е препоръчвал да давам.

# 80
  Не съм давала флуор . И педиатърът на сина ми не ми е препоръчвал да давам.
И аз така Peace

# 81
И аз не давам.

# 82
Не съм давала, не смятам да давам и на второто.

# 83
Не давам.
Педиатърката не е казвала нищо за флуор, нито пък аз съм я питала.

# 84
Не съм давала и в никакъв случай не бих давала.

# 85
  • Бургас
Не, не съм давала нито на големия, нито на малкия.

# 86
Никога не съм давал и не смятам да го правя.

# 87
  • Видин
Аз пък се чудя нещо и ще съм благодарна на отговор. Идея си нямам колко точно флуор приема детето ми. Вода пие (не повече от 10-20мл на ден) от кана Брита. Сутрешната и следобедна каша също правя с вода от каната. Флуор не приема. На кърма е изцяло. В такъв случай дали не е правилно да започна да мия зъбките с флуорна паста? Защото моите зъби са доста зле, на баща му са здрави, ако ходи редовно на зъболекар няма да има проблем, но той ходи само в краен случай.
Вчера гледах пастите в Кауфланд, но на всички пишеше, че е препоръчително да не се гълта, ама то с такова малко дете няма как  Rolling Eyes

# 88
  • София
докато гълта е по-добре без флуор.

-------------------------
Препоръчителните дневни количества от химичния елемент за деца до 3 години са до 0,8 mg и до 1 mg за деца от 3 до 6 години. Позволената доза за деца до 10 години е 1,3 mg. За възрастните ежедневната флуорна доза да не надвишава 2 mg.

Храната и водата са достатъчно богати на естествени флуориди необходими за растежа на зъбите и тяхното изграждане.
От къде може да се набави естествен флуор?
В подпочвената или изворна вода съдържанието на флуорид е достатъчно за защитата на зъбите (до 1 mg/l), като той се среща главно във формата на калциев флуорид.

Морската храна и особено водораслите имат високо съдържание на безвреден флуорид. Основни източници на флуор са водата (около 1/3 от дневния внос) и растителните храни, особено чаят, соята, пшеницата, оризът, спанакът, лукът, зеленолистни зеленчуци.

Ползата от външният прием на флуор, дори и в дози считани за безопасни е спорна. Голяма част от научните изследвания показват, че добавянето на флуорид не предпазва зъбите на децата и възрастните. Кариесът не е флуорнедоимъчно заболяване, а се развива в резултат на хранене с рафинирана въглехидратна храна. Допълнителен фактор е недостатъчната хигиена на устната кухина. Приема на флуориди при ниско количеството на калций в храната, доказано води до повече кариеси, а не до тяхното намаляване.

Използването на флуорида в добавка към вода и паста за зъби и мляко може да превиши безопасното ниво на флуоридния прием.

Потребностите от флуор са строго индивидуални и зависят от много фактори - приемана храна, вода, медикаменти. Прилагането на различни видове допълнителен прием на флуор, може да лесно да доведе до предозиране и флуороза, вместо предпазване на зъбите от кариес.
--------------------------------------

това от уикепедията.

# 89
amanita, миенето на паста с флуор за бебе е пълен абсурд.
Купи бебешка паста с ксилитол. Той помага на зъбките да не развиват кариес. Ненедент е добър вариант, може да се гълта.

Общи условия

Активация на акаунт