За пръв и последен път...

• 8 875
  • 112
  •   1
Отговори
# 45
А каква искаш да бъде на 14 години?  Ако е много смирена и послушна, ще се притесня.

# 46
Аз пък се чудя как може родителите да не знаят, че дъщеря им ще има изпит. Явно комуникацията е доста нарушена. И не само в семейството, а и между училището и семейството.
 Мило дете, а ти как се представи? Успя ли да игнорираш нощната случка и да се концентрираш върху изпита?

# 47
Како Сийке,не и аз вече разбрах че съм рогатичка след като написах това.Просто ми беше много гадно в този момент и затова написах това Blush
Селена-ами според мен добре-имам 50т. от 60т.,но съчинението още не е проверено и не се знае крайният резултат.Иначе съм доволна с изключение на някои тъпи грешки  Peace

# 48
понякога се ужасявам, че един ден децата ми може би ще общуват с децата на някои от лелите, които пишат тук. само това мога да кажа по темата.

# 49
Аз пък се чудя как може родителите да не знаят, че дъщеря им ще има изпит. Явно комуникацията е доста нарушена. И не само в семейството, а и между училището и семейството.

Ами, когато детето е на 14, родителите някак си вече са загубили навика да звънят всеки ден на учителите или да притичват до училище, за да питат кога каква контролна има чаавето. Обикновено му гласуват някакво доверие и очакват от него да го оправдае в някаква степен. От своя страна учителите също не пращат писма с домашните и датите на контролните, съобщават ги на учениците, като разчитат, че те ще информират и родителите си.
При положение, че момичето не е благоволило (най-вероятно е забравило) да съобщи вкъщи за този изпит, прави го в последния момент, а след това най-демонстративно се подмотава, вместо поне да се престори, че учи, нормално е родителите да изтрещят.  Laughing
Нищо не може да вбеси повече един родител на тийнейджър, от претенциите на последния да се отнасят с него като с възрастен, а същевременно той да продължава да се държи по детски безотговорно. Поне моят опит е такъв, като била и от двете страни - на детето и на родителя.
(От втората още съм, та не мога да кажа, че съм безпристрастна.  Peace)

# 50
Просто трябва да знаеш че няма идеални хора. Нито ти си идеална, нито твоите родители. И така както прощаваш своите собствени грешки, така се отнасяй и към тяхните. Те си имат своите собствени трудни периоди, проблеми които ги изнервят. И като им се натрупат сума ти неща на куп и за капак ти ги изкараш от равновесие, нормално е да ти се излее на главата.

Случвало се е и аз съм побеснявала, и таткото...случвали са се абсолютно необясними за мен кризи на гняв и на дъщеря ми, които понасям мълчаливо. На всеки му се случва. Ти тепърва навлизаш в пубертета, и поведението ти най-вероятно ще бъде все по-неприемливо за татко ти. Тепърва ви предстоят още доста сблъсъци и само от взаимния такт и разбиране зависи мира и любовта в къщи. Но компромисите трябва да бъдат и от двете страни.

Аз лично не контролирам кога детето ми има изпити и по какво, нито колко, как и дали изобщо се готви за тях. Това си е нейна работа. Но ако видя лоши оценки, може и да и се стъжни живота. Оставала е и без компютър и гсм за наказание.
Всеки родител възпитава различно в зависимост от собствените си разбирания. По мен винаги е бил упражняван прекален контрол и аз съм категорично против тези мерки във възпитанието. Но много хора прекрасно си възприемат модела на поведение от техните родители и баби. За мен 10 вечерта това е бебешки час и въобще не подлежи на дискусия като "късно". Но ние сме си "сови" със щерката и като знам себе си, се отнасям с разбиране за късното и лягане. Особено пък пред изпит, колкото и да знаеш че трябва да легнеш рано да се наспиш, точно тогава никак не се получава.

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 02:46 от Delusion

# 51
14-годишните са седмокласници, не осмокласници  Laughing
Не ми обръщайте внимание, пишете си  Hug
Дрън дрън....
аз на 14 бях в 8ми клас....
Както и 90% от випуска ми.

# 52
  • Пловдив
Дрън дрън....

Точно седми клас са си, щом са си тръгнали с набора на 7 години - т.е. при завършването на 7 клас са на 14 години.

Ако ти си тръгнала на 6 години, в края на осми клас може да си била на 14

# 53
Дрън дрън....

Точно седми клас са си, щом са си тръгнали с набора на 7 години - т.е. при завършването на 7 клас са на 14 години.

Да де,ако е тръгнала с набора си. Тя не е написала,че е 7ми клас...
Така че това е абсолютно излишно.
И аз навърших 14 един месец след като започнах 8ми клас... Laughing

# 54
  • Пловдив
Дрън дрън....

Да де,ако е тръгнала с набора си. Тя не е написала,че е 7ми клас...
Така че това е абсолютно излишно.
И аз навърших 14 един месец след като започнах 8ми клас... Laughing

Така вече става ясно и се разбрахме - всичко зависи от месеца на раждане. Аз навърших 14 пет дена, след като завърших 7 клас и като влязох в гимназията в подготвителен клас, бях на 14 и почти три месеца. Но пак де - като съм започнала учебната година, съм била на 14, защото съм тръгнала на 7 години на училище

# 55
На мен ми е чудно как родителите са разбрали за изпита вечерта преди самия изпит.Доколкото разбрах това е външното оценяване по чужд език в 8 клас за езиковите паралелки?! Датата е известна от 2 месеца и  е една за всички гимназии.

# 56
Цитат
* Изпита е по испански и се води като срочна оценка.Не знам защо толкова навътре го взе..
Е,къде пише,че е външно оценяване?

# 57
  • Пловдив
Самото момиче си е казало в последния възможен момент.

На мен все още ми се иска да разбера каква тежест ще има този резултат за конкретното училище, както и за самата нея - оценката текуща ли ще е, или срочна. Наясно съм с външното оценяване като цяло до 7 клас, но не съм се сблъсквала с изпита по чужд език в 8 клас.

# 58
Просто датата съвпада ,други изпити по това време няма(дори и поправителни), но нека авторката да си каже, а иначе външното оценяване си е текуща оценка.

# 59
  • Пловдив
Цитат
* Изпита е по испански и се води като срочна оценка.Не знам защо толкова навътре го взе..
Е,къде пише,че е външно оценяване?

Хас, я ми кажи - имаш ли в момента допир със системата? Външното оценяване не е ли изпит?
Мога да ти отговоря веднага на въпроса, че става въпрос за външно оценяване. Работя в училище и предавам и в среден, и горен курс, но съм в обикновено СОУ и нямаме такъв 8 клас, в какъвто учи момичето. За сметка на това обаче имаме други степени, които се явяват на изпити към края на учебната година. Та както и Sure каза, датите на тези изпити се знаят доста отдавна, може би дори повече от 2 месеца. Там, където работя, още през април сложиха табло с датите. За 12 клас пишеше "ДЗИ", за всички останали пишеше "Външно оценяване"

Общи условия

Активация на акаунт