Ретро бг-мама

• 10 435
  • 102
  •   1
Отговори
# 45
Ранното пенсиониране няма нищо общо със седмичната ясла, едно време като бях студентка, хазяйката ми се  хавалеше, че по соца имало седмична ясла до тях и тя отивала в понеделник сутрин и давала децата си и си ги взимала в сряда вечерта, не е работила нощни смени.

# 46
  • sofia
Бррр, седмична ясла! Близо до нас, навремето, имаше една. Винаги съм си мислила, че там дават лошите деца. Не знам нашите откъде са я намирали, но презз 77-ма и аз съм хапвала Хумана.

# 47
Родена съм в ранните 80. По-точно- 1981 година. Ходила съм на детска ясла и детска градина. Не съм кърмена дълго, не съм се интересувала по желание на майка ми ли, или просто е нямала кърма. Т.като от дете съм с доста по- големи габарити от тези на родата шегата беше, че освен Чернобил за това има вина и банановата каша на "Слънчо". Родена съм и израстнала в гр. Свищов, където се намира производителятъ на детски храни "Слънчо". Въпреки това знам, че храните са се намирали трудно, с връзки за повече бройки, но пък в малкия град все някой познава някого и така благодарение на баща ми всички мои братовчеди са изхранвани именно с тези храни:) Помня пратките до София с кашите за братовчедче родено през 1989г като бартерът бе детска храна за.....тоалетна хартия Joy Беше дефицитна при нас.

Имах приятелка, която оставяха на седмична градина, докато траеше разводът на родителите и. Представях си го като някакво ужасно място, като кулата на принцесата от приказките.

# 48
  • София
Много интересен сайт!  Peace
За кърменето - моя приятелка е родена през 1971, не знам колко им е било майчинството - 3-4 месеца май, но майка и казва, че като кърмачка е имала право на допълнителни почивки и на бегом си е ходела до вкъщи да си кърми бебето.
Аз съм родена през средата на 70-те и майка ми ме е кърмила до 6 месеца.
Имам една книга на Спок, издадена през 1979 и там е пояснено, че в Бг децата се захранват на 4 месечна възраст.

# 49
  Хе, хе... и моите спомени са същите. '86 год. се роди големият ми племенник и аз, тогава 13-годишна, се правех на майка.

И аз бях на 13 години през '86  Grinning
Помня също, че пюретата се продаваха в плод-зеленчука и продавачката продаваше само на тези, които имаха бебета и малки деца.
Същото беше и с бибероните. Аз купувах от аптеката уж за племенницата ми, а си играехме с тях - горната част от химикал се слагаше на отвора на биберона и се пълнеше с вода на някоя чешмичка. Ставаше голям балон пълне с вода, идеално средство за пръскане  Laughing

И едноседмичната градина помня, там ходеха децата на родителите, работещи на смени. Имаше семейства, в които и двамата бяха на смени и нямаше кой да гледа децата. Аз бях от щастливките, майка ми работеше до 5 часа следобед и не съм посещавала едноседмичната.

Хех, каша Слънчо - бананова. И ние я взимахме за племенницата ми с връзки от Свищов Simple Smile

През '73 майчинството е било 2 години платено и една година неплатено. Вероятно и през '71 е било така, но някои майки са се връщали на работа по-рано като са ползвали тези часове за кърмене.

# 50
  • София
Аз съм родена '84, майка ми се е върнала на работа когато съм била на 10 месеца, брат ми пък е ходел на ясла, но да кажем от 2 години, до тогава го е гледала мама, той е роден '74, не ни е кърмила и двамата много, само по месец (спряла й е кърмата), за него не знам, но мен ме е хранила с Бебе0 и Бебе1, май, давали са ни и бананова каша изпратена от София с много връзки. До 3 години ме гледаха бабите на смени, ту едната, ту другата, едната беше пенсионерка, а другата работеше на смени. После на детска градина пак при бабите, майка ми и баща ми идваха да ме виждат събота и неделя (в друг град бях) и после в първи клас ме взеха при тях. Брат ми ме гледаше до 3ти клас когато ни съвпадаха смените, когато не ни съвпадаха си стоях сама вкъщи, в 3ти клас той стана студент и започнах самостоятелен живот  Laughing Той пък е живял с нашите при едната баба и понеже всички са били по-млади е ходел и на ясла, после на градина, като е тръгнал на училище вече са били в другия град и си е бил сам вкъщи половин ден още от първи клас.

# 51
Аз съм родена 72-ра година. Платеното майчинство тогава е било 6 месец, имало е и около 3-4 месеца, още но се е водело неплатено, за този период майката е получавала някаква много малка сума. Майка ми се е върнала на работа когато съм навършила 6 месеца. Получавала е 90 лв заплата, а са давали 60 лв на една пенсионирана комшийка да ме гледа.
Не съм я питала колко дълго и как ме е кърмила, но знам че за сестра ми, която е родена 75-та година и е направила някава алергия, е давала лечебна Хумана. Млякото е било изписано с рецепта от детския лекар и майка ми е ходила в Дом майка и дете с рецептата, за да и го дадат.
Имало е и ДК. От майка ми знам че е имало и много малък избор на плодови пюрета /българско производство/. Баща ми тогава е пътувал с корабите на Океански риболов и е носел разни каши и пюрета с които сме отгледани и аз и сестра ми.
Но пък класическото е било киселото мляко в шише.Спомням си, че сестра ми заспиваше с мляко до преди да тръгне в 1-ви клас.
Памперси е нямало и е падало голямо пране и гладене на парчета от тензух и дрехи.

# 52
84 съм родена, знам, че съм кърмена 6 месеца, защото толкова било полезно за бебето, после вече ядяло и други храни и нямало нужда  Crazy Захранена съм на четвъртия, сокче от ябълки Laughing После майка ми твърди, че мие готвила пюренцата сама. Нашите са били студенти, гледали са си ме двамата до 1 годинка, после ясли, но май не по цял ден, само докато са на лекции Thinking После в Пловдив - нормална градина, помня, че я мразех от дън душа Laughing И после дойде демокрацията.

# 53
  • Между гори и планини
Аз съм родена '79 година, в седмият месец. Стояла съм в ковиоз и кърмата на майка ми спира. Изписвали са ми "Хумана", памперси майка ми е намирала с връзки (като служител в Кореком), а на приятелка баща й ги е носил от чужбина (пътувал по кораби). Давали са ми и бананова каша.
Майка ми родена след войната - 46 година е кърмена дълго, но и хранена с каша от препечено брашно. На снимката е едно балонесто бебе. Критерии явно по него време е било - пухкаво бебе с розови бузи = здраво бебе.
Разказвала ми е как нейната баба (моя прабаба) е правила попара от хляб с вино, за да спи бебето в люлката на дървото, докато тя е на нивата...Биберон по времето на баба ми е било или парче сланина или надъвкан хляб завит в марля  Sick

# 54
  • София
Много майки са се връщали на работа през 70-те още преди детето да навърши годинка, за да не си изгубят мястото.
Това с кърменето е било като всяка мода - винаги се намират поддръжници, включително сред лекарите и учените, също колкото и противници.

# 55
Хехе, набор 84 напада темата. И аз съм родена през 84-та. Кърмена съм 3 месеца поради инцидент и секване на кърмата, а после зооор, че Хумана с рецепти, че не знам какви си млека, защото съм имала и много здравословни проблеми и те продължиха до късно, много нисък имунитет - кекава съм била.
Баба ми, която има трима синове, родени през '57, '59 и '66 ми е разказвала, че всички ги е кърмила по около година и нещо, а най-малкият е искал да суче до 3-годишна възраст, та казва, че с мъка го е "отбила" (плашела го с рошава четка в пазвата, за да спре да я закача Rolling Eyes). Също така, понеже е имала много мляко при първата бременност, е кърмила и бебето на своя приятелка, връстник на баща ми, та той има млечен брат. Изобщо, кърменето е  било на почит в нашата фамилия Mr. Green.

# 56
А около 1950-та са били много "модерни" седмичните ясли - оставяш детето в понеделник, взимаш си го в петък... През останалото време - бачкане, бачкане, бачкане... Дневни смени, нощни смени, после на събрание в работата, после на събрание по местоживеене... Предполагам, че това е била причината... Поне аз така си го обяснявам.
извинявай , но това са фантасмагории и измислици ,
 точно през социализма  хората се научават на мързелуване , затова и голямата част от всички  , които помнят ''преди''и '' след'' 1944  г. си обичат бай Тошо безрезервно ..
били модерни седмичните ясли ...хаха , това е за бисерите просто ...

За теб може да са "фантасмагории" и "измислици", но за хората, живяли по това време, е било реалност. Попрочети малко за периода - от 1946-та  до 1956-та и тогава се изказвай.
Нещо много сериозно бъркаш десетилетията, така че не ми говори за "бисери"  Joy

# 57
В ония години беше задължително да се работи.
Считаше се, че да стоиш у дома е упадъчно и буржоазно.
Затова, като свърши майчинството и хайде на работа, иначе привикваха в едни служби  Laughing
Ясно помня как майка ми кърмеше брат ми, както и вездесъщата бананова каша, набавена с огромни връзки.
Както и пюрето от шипки, което се намираше много трудно и беше дефицитна стока.

# 58
  • София
Аз съм родена 70-те години и майка ми буржоазно ме гледаше до 3 години, след това бях с баба ми дядо ми в къщи, после на 6 се роди брат ми и майка ми остана още 3 години в къщи.
За седмичните ясли разбрах преди около 4 години, когато се роди дъщеря ми и аз се тюхках, когато оставях дъщеря си на баба и. Майка ми ме осведоми за тяхното съществуване.

# 59
Аз съм родена 70-те години и майка ми буржоазно ме гледаше до 3 години,

Хех, и мен. Майка ми се е опитала да ме даде на ясли, ама са ме върнали (не знам какво е станало, от рев съм си причнила нещо, на лелките също  Mr. Green) и тя ме е гледала, докато стана на 3.
Обаче ходех на градина. 4 години всеки ден ревях  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт