Жени-мениджъри и семейство

• 13 595
  • 252
  •   1
Отговори
# 180
  • София
И аз сама за себе си все още търся истината. И тя със сигурност не е в робуването на статус и йерархия, недай боже и битовизъм. Макар че не намирам разлика между корпоративен и къщен битовизъм.

Абсолютно вярно е всичко написано  Peace Впрочем след като напуснах "върховната позиция", за която писах по-горе, и след 2 месеца почивка заех сегашното си място (по-ниско платено и с много по-малко отговорности), изчислих, че спрямо ставката на час реално заплатата ми е същата - и преди, и сега... Да, работя по-малко (като време) и изкарвам по-малко (като сума), но всъщност парите ми стигат и в двата случая. Просто преди компенсирах огромния стрес с безумни харчове по скъпи заведения и магазини, които (лично мен) не ме направиха особено щастлива. Сега имам много повече време и го запълвам със занимания, които обичам, но преди не можех да си позволя - от гледна точка на време, не на пари. Спорт, пътуване, писане.

Откровено казано, сега живея с по-висок стандарт на живот, отколкото преди, долкото стандартът на живот се определя от количеството и качеството на свободното време, с което разполагаш. Защото нетната заплата не определя стандарт. Примерно,  6000 лева заплата за минимум 66 часа работна седмица+стрес, натоварване, огромна отговорност и никакъв извънслужебен живот срещу 2000 лева заплата за 35 часа работна седмица в спокойна, приятна обстановка и много време, което да отделям за любими хора, места и занимания - кое място предлага по-висок стандарт? За мен определено е второто.

# 181
Много обичам "мениджъри"-работници без грам визия. Би трябвало да ходят с огромни обозначителни значки и да им се кланяме по улиците. Със сигурност това е най-стойностното нещо, което би могло да се постигне.

Доколкото разбирам "сополи" според Ger4o са всички жени, които не са "мениджъри" и не правят всичко, за да са това. Та аз като един "сопол" ще измия чиниите (щото не ме кефи да позлвам миялна) и ще седна да пийна едно кафенце гледайки си лодките и морето през прозореца. Много добре ми влиза миенето на чинии след 3 години имейли, конференцийки и интриги в офиса в борба за "мениджърската" позиция. Радвам се, че грижите ми в момента са да резервирам хотелче за уикенда и дали времето ще е добро за сърф. О, да, и работата, ама тя ще почака до септември. До тогава не ми пука, че в сметката ми влизат по 1000 лв. Аз съм един щастлив "сопол". Simple Smile

# 182
  • София
Герчо, ако с тая злоба ръководиш и подчинените си, пак казвам "горките". Не зная каква си като мениджър, ама като редови гражданин и човек направо издишаш. Пълно головодие.

# 183
  • София
Беше ми интересна темата и я следих през трансформациите й. Не знам защо, но винаги подобни теми се израждат в стил "За и Против работещите жени/мениджъри". Изборът е силно субективен и не може да се отговори еднозначно.
Ако говорим за наистина висш мениджмънт, не за мениджър на сектор в магазин, тези позиции носят със себе си и много отговорности. Отговорности, които пречат на съня, не защото ти звънят, а защото се притесняваш нещо да не се обърка. И в това има адреналин. Но той не е за всеки.
Има хора, които предпочитат спокойния начин на живот. Този тип работа не е за тях. И съответно те го отхвърлят като неразбираем и неприемлив за тях.
Други хора считат това за супер атрактивно, определяйки го като динамична работа, себе си като издръжливи типажи и се получава пристрастяване към адреналина, както при спорта. Този тип хора намират чудесното място за реализация, катерейки се по стълбицата и концентрирайки се в боренето на едно препятствие след друго. И в това няма нищо лошо.

Мисълта ми беше, че дотолкова, доколкото двете позиции са взаимно изключващи се, то разбиране по въпроса няма как да има. Излишно е да се изпада в убеждения как начина на живот на единия е крив, а на другия - прав, защото всичко това е функция от ценностна система, характер, интереси.

Фокусът на темата се измести, тъй като питането беше дали е възможно да се съвместяват двете функции. За мен е възможно, но предполага високо ниво на организираност, мотивираност и най-вече здрави нерви и психика.

# 184
Да си чувала, че много хора работят за заплати три/четири пъти по-големи от доходите на някой хора със собствен бизнес? Да си чувала, че в България на моменти е доста по-спокойно да работиш на заплата, отколкото да се занимаваш с бумащината и бюрокрацията свързани със собствения бизнес? И според мен никой не се хвали, че работи като "вол" заради нечий чужд джоб. На отговорните позиции, допълнителният труд се заплаща и компенсира с бонуси, които пълнят собствения джоб. Ако за теб е тъжно да се "напъваш" излишно заради дебелината на портфейла на шефа си, за мен е тъжно че все още има хора мислещи като теб.

Мда, чувала съм. Също и за илюзорното спокойствие съм чувала. Също и в последните 1-2 години видях хора със заплати доста над средните на улицата, които си търсят каквато и да е работата, защото спокойните им фирми нямат нужда от тях. Кризата е чудесно оправдание да се освободиш от "волове", които са си въобразявали, че са незаменими. И когато работиш за нечий друг джоб едва ли някога ще изпиташ удовлетворението от това да правиш нещата за себе си - нямаш таван на парите, идеите и начините, по които да се развиват. Дали ти е тъжно за мен или някой друг ми е все тая, честно казано.

# 185
Леле, на какво е заприличала темата.  ooooh! Едва успях да изчета всичко.

Аз междувременно много мислих и продължавам да мисля. Наистина си обичам работата, тръпка ми е, но CEO определено ми е проблем. Ето, в понеделник имахме разговор с него - държа се сякаш нищо не се е случило. За пореден път му казах, че ако има проблем с мен, може просто да се изправи и да ми го каже в очите, а не да се жалва на HR-а, при това дори не на локалния, а на централния. Той отрича да е имало проблем, просто си били говорили и той споделил "някои впечатления" от мен. Както и да е.

Истината е, че той не ме обича (каква дума!) особено, защото си позволявам да удрям контра на негови прищявки, които смятам за нерационални и нецелесъобразни. Това е така, защото той не е особено навътре в естеството и начина на работа на моя отдел. Дори всъщност, това е отделът, чиято работа на него му е най-чужда, но нейсе. Струва ми се, че всичко започва да се превръща в някаква лична битка. Също така съм наясно (не ми се обяснява защо и как), че той ще бъде на тази позиция още максимум година-две. Но се питам за себе си има ли смисъл да водя такава битка още толкова време. Много ми е писнало, но не, защото се чувствам физически изтощена, а защото съм обзета от негодувание и фрустрация.

Колкото до постовете, които са в страни от темата, много от тях не мога да коментирам, особено тези, които идват от майки. Все пак, аз още не съм такава и нямам на какво да стъпя, за да изразя мнение, по-скоро мога само да чета и отсявам. А относно почивки и придобивки...Не всички хора търпят разни неща заради парите. Аз например не желая да почивам в Дубай. Любимото ми е да се забия да къмпингувам на някое диво място, но за жалост вече не мога да си го позволя, защото винаги трябва да съобразявам почивката си с условия за комуникация...Не мога да отпраша нейде, където няма обхват, както съм правила преди и при това положение ни най-малко не ме грее фактът, че мога да си позволя най-скъпата каравана или най-многозвездния хотел.  Rolling Eyes

# 186
Аз пък донякъде съм съгласна с Ger4o. Дори съм съгласна и с изказването й за сополите. Според мен тя не целеше да обиди всички жени, избрали да си гледат децата 1-2 години след раждането, а по-скоро тези, които постоянно си намират причина да не работят и единственото им развлечение е да клюкарстват пред блока на пейките и да разчитат финансово на мъжете си.
Аз лично не съм мениджър. За сметка на това имам големи отговорности по един проект и общо взето работата е доста натоварваща. Въпреки, че в офиса стоя точно 8 часа и след това предпочитам да се прибера при близките си, доста често, когато нямам какво да правя, просто работя от вкъщи. Никой не изисква от мен да работя в извън работно време, просто аз самата изпитвам такава нужда, защото работата ми ми е интересна и предпочитам да си следя ангажиментите или да си преглеждам мейлите, за да проверя дали не съм пропуснала нещо през деня. Понякога не съм толкова натоварена и успявам да си почина дори в офиса, но има периоди, когато изникват много задачи и тогава работя много повече. Не го правя заради работодателя си, а по-скоро за собствена чест и слава. Харесва ми да виждам, че съм успяла да свърша това, което ми е било възложено. Дори, когато си взимам почивен ден пак не издържам и проверявам дали не е изникнало нещо спешно. Аз обаче съм ЗА баланс между личен живот и работа и за това много често дори и да съм затрупана с работа просто си тръгвам от офиса и си довършвам от вкъщи. За сега нямам дете, но предполагам, че дори да родя пак няма да издържа и поне веднъж дневно ще преглеждам какво се случва в офиса Simple Smile

# 187
Cookie_Pooh, извинявай, че се впуснахме в обичайните спорове. Поне от мен, извинявай.
Радвам се, че преценяваш правилно ситуацията и ти пожелавам да вземеш най-правилното решение.
Да си майка и да угаждаш на шефове не е лека задача. Трябва разбиране и отстъпки от страна на работодателя, когато родиш. Със сигурност ще бъдеш поставена пред избор кое да поставиш на първо място. От теб зависи кое е правилното решение.  Peace

# 188
  • по пътя на светлината
 newsm78 Та... за какво беше темата?

# 189

По темата : Има една съвременна мъдрост - ако жената се отдава на работата значи няма на кой друг да се отдаде ... та правете си сметка жени-мениджъри  Peace  
Предполагам, че тази съвременна мъдрост е базирана на твоя опит  Joy. Аз лично не се опитвам да извеждам с мъдрости личния си живот. иначе ще ти го обясня простичко, че да ме разбереш - това е като ракията и салатата - не е нужно да избираш - можеш да имаш и двете.  И недей пиши в такива теми, че прозира възпитанието в стил "Жената боса и бременна в кухнята". Иначе има и мъжки форуми - мъж ми участва във форум за дайкаст. Пробвай, може да ти хареса, вместо да нищиш клюките като бабите зад блока.

Малко цитати от последните 4-5 поста:
"еснафския и кариеристки начин", ""мениджъри"-работници без грам визия", "човек трябва да дорастне до едно ниво, за да може да отсява полезното", "ако с тая злоба ръководиш и подчинените си, пак казвам "горките"", ""волове", които са си въобразявали, че са незаменими." и това е в последните 5 поста! . Кои, по дяволите сте вие, че си позволявате да ме обиждате
Обясних просто как съм си организирала живота и как се съвместяма работа и семейство, къща, деца! Ние четете като дявол евангелието - тръгнахте да ми обяснявате как ще съжалявам, ще умра, да съжалявате децата ми? Как не ви е срам? Някъде казах ли с нещо, че моя живот е пример, който трябва да се следва? Някъде казах ли, че домакините трябва да се върнат на работа и да гонят кариера! Къде тръгнах да ви давам акъл как да си смятате бюджета и как да си разпределяте свободното време? Смятахме ми часовата ставка на час, разглеждахте ми медицинския статус, правихте анализ колко лоша майка съм и колко са нещастни децата ми хс мен и гадаехте кога ще умра от стрес, самотна и отритната от всички, предположихте дори, че мъжа ми ще ме зареже. И това наричате добронамерени постове ????? Как не ви е срам, по дяволите, че имате и наглостта да ме обвинявате, че съм нарекла определена категория сополи???? Ми вие избълвахте толкова обиди за мен и категорията, която представлявам, че думата сопол е направо миловидно обръщение!
Боже, боже, боже.... колко мъка има по този свят, боже? Защо не си вземеш вересиите, че вече много тежат на тая земя!

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 09:03 от Ger4o

# 190
  • 221B Baker Street
айде стига сте се заяждали с жената вече  ooooh!

# 191

Боже, боже, боже.... колко мъка има по този свят, боже? Защо не си вземеш вересиите, че вече много тежат на тая земя!

Sick хора без работа, типични проскубани домакини, завистливи непрокопсаници.  Sick

кво ви става ве хора? б*си отношението.

И аз съм домакиня в момента, но не защото това е най-добро за децата ми, и защото те милите не могат да съществуват без мама си, а защото ме мързи, откровено ме мързи. Мързи ме да стана сутрин, и да отида на работа, това е.
Герчо, от мен адмирации, ти си щаслива жена, изобщо не се обеснявай на затъпели женички. /в това число слагам и себе си към момента/

# 192

По темата : Има една съвременна мъдрост - ако жената се отдава на работата значи няма на кой друг да се отдаде ... та правете си сметка жени-мениджъри  Peace 

Това не мисля, че го вярваш, просто провокираш. Безумно тъпо е.  Mr. Green

Стигнала съм до извода, че има жени и жени. Като жени, не майки. Има такива, които го могат, и такива, които не искат дори да опитат дали го могат /като мен, както казах, мързел/.
Има дейни, живи жени, има и мърди /пак слагам себе си донякъде в момента/.
Има жени, които успяват да се справят с всичко, и аз лично им се възхищавам.
На домакини, седящи и гледащи децата си, еми трудно ми е да се възхитя /като се има в предвид, че аз съм такава в момента, и моята майка цял живот бе такава /скоро почна работа//.
Ако една жена иска може да извади от 155 кладенеца причини да не работи и да обеснява колко е важно да е до децата си, но това е двуличие, според мен. Не ти се работи, ок, кажи го директно, кво се правиш?

И като цяло сякаш съм забелязала така с годините, че мъжете много повече уважават работещата жена от домакинята.

# 193
  • Beyond the Frontiers
Не съм голям мениджър, но смятам, че имам известен опит.
Има сфери, в който да си 24 часа на разположение е нормално. Давам и пример - управител на хотел, мениджър на туристическа агенция/туроператор. И повярвайте нито едното, нито другото в България е добре платено. Ето тази нова година изкарах на телефона -7 часа, защото клиенти имаха проблем. Ами случва се и това е част от работата.
Моята философия е, че има жени, за който да са домакини и майки е призвание, което ги удовлетворява напълно. Моите адмирации към тях. Но има и други, който искат по-различни неща - професионална изява, кариера, независимост. Тънкият момент е да се намери равновесие в работа - семейство.

Ако авторката е на фаза /Пенелопа Peace/ да гради кариера, значи е нормално да жертва доста от личното си време за това. И аз бях така управител на хотел, лудо денонощно бачкане , спях в хотела, ставах по нощите да помагам на екипа си, бях на разположение за да съдействам при всеки проблем с гости - и ходех на автопилот през останалото време. Смених работата, успокоих темпото и семейството с детето дойде напълно естествено и логично. Да, пак работя, да пак ми звъни телефона по всяко време, да няма отпуска или болнични - аз съм на компютъра и движа сделки. Яко жонглиране е, ама аз и не мога да седя на едно място и така се чуствам добре.

# 194
  • София
Вержи, говорим за баланса, не за крайностите.

Общи условия

Активация на акаунт