кърмене на поискване, защо всички са против?

• 5 641
  • 40
  •   1
Отговори
здравейте, мами с опит в кърменето!
обръщам се към вас за мнение и съвет, защото почвам да губя доверие в собствената си преценка. и се извинявам за латиницата, за съжаление само с това разполагам.

бебо се роди преди 3 месеца в една страхотна болница, с ентусиазиран personal, които правеше всичко, за да помогне на младите майки да кърмят. обясниха ми да го кърмя, щом си поиска, че мога да му давам гърдата често и по всякакви поводи, че сукането за бебето не е само за да се храни, то го успокоява и му доставя удоволствие. и няма никакъв проблем да хапва често защото майчиното мляко се преработва много бързо. така започнахме щастливото си съжителство с това малко човече. в пълна хармония той ми поисква, аз му давам без да си гледам часовника, и той расте и наддава усмихнат и доволен от живота, без колики или каквито и да било оплаквания. кърмим се на всякакви места и във всикакви ситуации и това ми се струва най естественото нещо.  

обаче все по често се сблъсквам с критика. първо педиатърката ужасена, че яде по 8 пъти на ден, ми обясни че трябва да станат 4, все едно ходи на детска градина. нищо че е само на 3 месеца, време му било да разбере, че не може да получава всичко което си поиска. (каза ми също да го оставям да реве, докато заспи от изтощение, и вече ни е бивша педиатърка) после личната ми лекарка ми обясни че честото кърмене щяло ме съсипе. разни приятели ми казват, че бебето трябвало да разбере какво е глад, иначе щяло да се разглези. и накрая баба ми, много добре обобщи ситуацията, като ме попита, дали го кърмя когато иска или когато трябва.

за мен това е абсурдно. кърменето не е вредно нито за мен, нито за него и е изключено да държа детето си гладно. как може да има случаи, когато то да иска да яде, но да не трябва! и каква е тази безумна идея да възпитаваме децата си като ги лишаваме! мислех, че отдавна е отхвърлена...

мами, които кърмите на поискване и почасово, кажете какво мислите за всичко това и какъв е ваштият опит.

---
Моля, спазвайте правилата на форума и пишете на кирилица! Форумът има вграден Кредор!

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 07:45 от Бу

# 1
  • Видин
Ами, аз не кърмя на поискване, просто защото моето бебе не си "иска". Знам горе-долу кога ще огладнее и при първи признаци му давам да си суче. Това е общо взето вече 4 пъти на денонощие, тъй като от днес заместих обедното хранене и там няма кърмене.
Чудесно е че си попаднала на такава болница с такова отношение, защото е рядкост.
Хората, които ти правят забележки са с остарели виждания и не разбирам защо трябва да ти дават неискани съвети. Изобщо не им се връзвай и се води по детето  Peace
Никога не съм оставяла детето си да реве, за да разбере това или онова...Не му е сега времето за такава "дресировка".

# 2
Кърми си детето ,когато е гладно и не слушай глупостите с които те заливат. Ние също се храним на поискване ,въпреки упреците че ще го ,разглезя ,ще му разширя стомахчето ,ще стане много зависим и т.н. А това да храниш 3месечно дете 4 пъти на ден на мен ми се струва невъзможно Thinking

# 3
  • Once there was a Hushpuppy...
Съвсем случайно и аз съм кърмила по 7-8 пъти, като теб, в зависимост от това кога огладнее бебето ми. И не мисля, че това е много. По едно време станаха 6 пъти. Тази твойта педиатърка нещо май....не знам, да не звучи грубо, ама нещо не е съвсем добре.
Горе-долу огладняваше на 3 часа. Еее, сега +/- 30-40 мин. не съм го слагала на минутата да кърмя, че са минали 3 часа. Гледала съм си часовника, дотолкова за да знам дали детето си иска в рамките на общоприетото и дали вървим с някакъв темп.

Eдна позната кърмеше през 1 час....
Няма да го коментирам просто защото смятам че децата са различни.
И от моя опит с мойто дете знам, че той сучеше доста и докрай. Давала съм му и от шише поне 2 пъти на денонщие и знам колко мл. съм изцеждала.

# 4
  • Враца
Моето бебе е почти на възраста на твоето.Ние също се кърмим на поискване,без ограничение за място ,време и т.н..Така,че моето мнение е да продължиш да си кърмиш детето както досега и да не обръщаш внимание на другите пък било то и близки и роднини Peace.
Ако имаш и подкрепата на таткото на бебчето тогава няма какво да му мислиш.След като ти и бебче сте щастливи и доволни другите не ги мисли.
Прегръдки и продължавай все така Hug Hug Hug

# 5
Аз кърмих детето си до 1г и 3м.Първите 2 месеца съм го кърмила на поискване някъде на 2 часа.След което той престана да реве за ядене и от само себе си започна да яде на около 3 часа.Като стана на 5 месеца го захраних с зеленчуково пюре и пак се кърмихме по 6-7 пъти.Така,че моя съвет е да се водиш от бебчо.Когато обаче наближи 1 годинка(а може и по рано, то ще покаже) е хубаво да му направиш режим на ядене.Кърми ми го колкото се може по-дълго.Ти си неговата майка и ти знаеш как да се грижиш най-добре за детето си и въобще не обръщай внимание какво говорят хората.Да ти здраво и послушно малкото съкровище.

# 6
И ние сме тримесечни и се кърмим на поискване!На мен също ми казваха, че това е съсипия, но вярвам, че бебчовците си знаят работата и всякакво налагане на режими е просто улеснение за мамите.Щом сте щастливи продължавайте в същия дух  Peace

# 7
Моята педиатърка изрази притеснение, че кърменето на поискване означава детето да виси върху теб непрекъснато и да е прехранено. От това щяло да стане "дебело и отвратително".

Е, има и такива случаи на неразделни деца, поне в началото, но още не е открито бебе с бездънен стомах, все някога се наяждат. Та в тоя ред на мисли е хубаво да не си гледаш часовника, но е хубаво и бебето да показва спортен дух при яденето, което да му позволява да издържа едно известно време. Дори това да не стане в ранните месеци, в по-късните може да се случи.

Другото нещо е, че истинското кърмене на поискване започва, когато кърмакът мине годинката и почва да те налазва и да си иска активно. Това вече наистина може да скандализира народа, затова имам някакъв лимит. Казвам на кърмака, "Не се мотай, бозай!" и ако само се закача, а не суче с хъс, му давам играчка или измислям друга занимавка. Ако видя, че е сериозен, го оставям на мира.

Всичко идва оттам- да не разглезим детето. Нещо, залегнало дълбоко в българските, а и не само, практики. Да, абсолютно съм за някакви граници, но обикновено наистина хората се опитват да ги наложат по-рано, отколкото детето е готово. Няма такъв филм детето да не пречи и да се вписва безмълвно в живота на възрастния. Можем само да нагласим някакъв разумен ритъм, подходящ и за двете страни.

# 8
А бе що за педиатри са това?!  Shocked #2gunfire  
Моят съвет е да си намериш читави доктори, за мен това са престъпни съвети и не бих поверила на такъв лекар детето си.
Постъпваш правилно, ти си маѝката и наѝ добре знаеш от какво се нуждае детето ти.

# 9
  И аз кърмя на поискване, вече година, живеем добре с кърмачето, то е усмихнато и спокойно. И аз срещах неразбиране у голяма част от околните, но предпочитам ние да се чувстваме добре. Между другото я кърмя и по 6 пъти дневно сега. Колкото и е нужно.
Така че спокойно, ти си майката, довери се на интуицията си.

# 10
Ние се кърмим така вече 1г. и 5м. В нашия случай това май беше единствения начин изобщо да има кърмене!
Тези неща са много добре известни на педиатрите! Ако не искаш да те стресира при всяко посещение, проучи въпроса и я смени с друг лекар.
Колко пъти в денонощието ще се храни бебето е много индивидуално и зависи от много фактори. За това рецепта и алгоритъм няма! Всичко е препоръчително- като време и количество.
Няма бебе, което би се тъпкало съзнателно, след като е вече заситено! Тези вредни хранителни навици се добиват в по- късна възраст.
След като достигне определена (индивидуална за всяко бебе) възраст, то само ще намали броя на храненията или продължителността на самото сукане за едно хранене.
При двете ми деца (едното на АМ, другото на смесено хранене), изчаках те сами да определят кога да преминем на 6- 5- 4 хранения. Като казвам това имам пред вид време от порядъка на месец максимум забавяне спрямо препоръчителната възраст.
Преди години режимът на хранене е бил точно "по часовник"- затова възрастните се придържат към него в разбиранията си.
Кърменето на поискване не е чак толкова обсебващо, колкото си го представят някои, така че ако таткото те подкрепя- не виждам причина да се съобразяваш с други мнения.
Най- важното е да имате щастливо и доволно бебе, без да се налага дохранване.
Много щастливи мигове с малкия човек!  bouquet

# 11
Лекарите ти въобще няма да ги коментирам...
Само ще разкажа накратко за двете си деца, прави си изводите!
Малкия още е кърмен, не помня от кога точно, но сме закотвили на 5 кърмения на денонощие, а като новороден стигахме до 11 ! Яде твърда храна в доста големи количества, лаком си е просто, но кърменето си е нещо съвсем друго, гледам да не са непосредствено едно след друго (въпреки че се е случвало ако много му се спи на обед например.) Много е залепен за мен, признавам си, но едва ли само кърменето е причината за това, момче е все пак Simple Smile Никога не съм се и замисляла дори дали го разглезвам, на тази възраст е престъпление да не си гушкаш и храниш при нужда детето, а за рев до посиняване - нямам думи...
А сега за каката - с нея не потръгнаха добре нещата от самото й раждане, аз на лекарства, тя на адапте. И така десетина дни... с триста зора я закърмих пак, но гледайки часовника да минат 3 часа, щото нали лекарката е казала така... ето какво се получи:
Първо докарах и алергия, няма да изпадам в подробности, гадно е!!! Второ - и двете ми деца явно са имали малки коремчета и са имали нужда от често сукане и по малко. НО на пробно кърмене бебето изсукало малко и веднага - дохранвай, нямаш кърма. Аз така или иначе дохранвах... И стана такава лудница - детето гладно, кърмя и дохранвам, то повръща, понеже явно му е идвало в повече, а и е имало алергия вече, огладнява пак, но не са минали 3 часа... Рев! После всичко се повтаря. Да не споменавам смесеното хранене какви колики докарва! Започнах да чета и разбрах каква глупост съм направила, но беше късно.
За второто дете не съм слушала никого, правех каквото си знам, кърмила съм навън до преди 2-3 месеца по пейките пред блока (сега избягвам вече, а и той вече не си иска толкова много, кърмя преди излизане на разходка и така). Но никога не съм го оставяла да реве от глад! Режим на хранене се получава от самосебе си, водя се по детето и грижи никакви. Педиатърката няма и представа, че още кърмя, не виждам дори причина да го коментирам с нея - когато той навърши годинка каза, че е време да го отбивам и да пие АМ, защото после щяло да е трудно отбиването... и други глупости, не помня вече.
Както и другите са казали - детето си е твое, щом така сте щастливи да не ти пука кой какво е казал Simple Smile

# 12
Точно заради тези три часа интервал за малко да отбие малкото ми съкровище. Всеки ми казваше детето трябва да се кърми по час, че да има режим и аз през три часа го кърмех, но като минат два - два и половина часа детето почваше да реве, но аз не то си има час така ще го храня. Повярвай ми цепех минутата - голяма глупост - и накрая реших да вляза в форума като се зачетох просто ми се избистри всичко. Направи голяма кърмаческа стачка точно около този период и си мисля, че може заради това да е било. Така че кърми си го когато иска .

# 13
  • На брега
И моето дете е колкото твоето, но около мен са позитивни.
В болницата нищо не ми обясниха за кърменето. На стената висеше един график с часове за хранене, през 3 часа и без нощно хранене... Казах им, че искам да кърмя и ми казаха "ами кърми го", пак без много обяснения.
Съответно си докарах препълнени гърди и  и ревящо от глад през нощта бебе.
Още съм гузна и ми се свива сърцето, като се сетя, как бебчето ми плачеше през нощта от болничната кошарка, а аз кърша пръсти и не зная какво става, защо плаче и какво да го правя... На втората нощ вече си го гушках на топло при мен в леглото и то си сучеше, когато огладнее, без на мен да ми се налага да изтърпявам болката от операцията при всяко ставане от леглото. Но гърдите вече ги бях "изпуснала" и после дълго лекувах щетите от 2-та дни в болницата.
След прибирането вкъщи, педиатърката ми обясни какво е хранене на поискване, каза ми че няма нужда да му давам вода. Наясно е, че кърмените бебета наддават различно, а и за захранване не ме е "тормозила" още. Тя и гастроентероложката ми препоръчаха да е в 5-тия с оризова каша, но на мен ми се ще да е и по-късно.
Малката сама си определя режима, но определено си следва някакъв ритъм. До скоро бяхме на 10 хранения за денонощието, през около 2 часа (но е имало дни в началото, в които яде и през час), а от 3 дни на около 3 часа.
С таткото си я гледаме сами, без вмешателство на бабите, а и те са са позитивно настроени за това, че кърмя. Едната, между другото е кърмила само 2 месеца и е наясно с мнението ми за лафа "ами нямах кърма"  Mr. Green. Доволни са , че дребната е добре и щом на мен не ми пречи да ме цока на често, нека яде детето Simple Smile.

# 14
  • Варна
мами, които кърмите на поискване и почасово, кажете какво мислите за всичко това и какъв е ваштият опит.

Какво мисля, ли...не си го слагай на сърце.Нито думите на педиатърката,
нито на приятелите са те отказали до сега...Кърми си детето, а на хорските
приказки дай един игнор.

Общи условия

Активация на акаунт