МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - тема 3

• 129 273
  • 770
  •   1
Отговори
# 705
Момичета, многократно е отбелязано - СГ се прави САМО в клиника по асистирана репродукция. Всичко друго е загуба на пари, време и нерви!

По принцип е така (в България), но как да го знае това някой, на който току-що са му казали да направи такава. Проблемите са другаде - обикновените лаборатории да се стегнат малко и като предлагат услуга да си свършат работата както трябва  Close. Ако кадрите им са боси да вложат малко средства в обучението им, а не само да прибират пари  Money. Лекарите, които пращат пациенти за спермограми (обикновено гинеколозите) да се запознаят малко повече с проблема и да си насочват пациентите по правилната пътека, а не да им губят времето и парите, не е толкова трудно. Пациентите с нищо не са виновни в ситуацията  Peace

# 706
Дарлена е напълно права!От къде може да знае човек,че тези спермограми не ги признават и са за боклука.Когато човек е притеснен отива там ,където го праща андролога или гинеколога.Не задава въпроси,а следва указания.Е,вече ще имаме обеца на ухото,ама е малко късно.
Успех,момичета!

# 707
  • Русе
Затова е най-добре да се чета в нета, откъм инфо помага доста, а и чрез нета можеш да се запознаеш с други момичета, които се борят със същия проблем, да обмениш с тях информация и да научиш доста от техния опит.

# 708
здравейте,
може ли мнение за тази спермограма

Материалът е:              1  даден на място                   0  донесен

Материалът е получен чрез: мастурбация
Време на сексуално въздържание:   4   (норма 3-5 дни)   pH:   8.3   (норма 7.2-8.0)

Обем на еякулата:   4.1   (N 1.5 -6 ml)   Цвят:   0 бял    1 сл.кост   0 жълтеникав    0 кафеникаво-червен           

Втечняване:   20 мин   (норма до 60 мин.)   Агрегация:  0 ДА  1 НЕ

Вискозитет:   N   (норма 0-2cm)   Аглутинати:  0 ДА 1 НЕ

Левкоцити:   2.106/ml   (норма<1.106/ml)   Епителни клетки:     N   (норма 0-1/поле)

Незрели кл. на сперматогенезата:   1 ДА  0 НЕ
Желатинови телца: 1 ДА  0 НЕ
Детрит:   1 ДА  0 НЕ

Брой сперматозоиди:   18 000 000   /ml (норма>15.106/ml)

Брой сперматозоиди:   73 800 000   /еякулат (норма>39.106)

Подвижност (групи по СЗО):

0   Нормокинетични сперматозоиди – гр. [ a+b ]
41.7   % (норма>32%)

брой:   7 506 000   /ml   брой:   30 774 600   /еякулат

0   Хипокинетични сперматозоиди – гр. c
30.6   % 0   Акинетични сперматозоиди – гр. d
27.7   %

Виталност:      % живи (N>58%)           % мъртви   

ASA в семенна плазма      (N<60 U/ml)   
СПЕРМОГРАМА

Тератозооспермaлен индекс по Kruger-Tygerberg’s strict criteria (TZI)
Брой изследвани сперматозоиди   200       с дефекти на шийна/средна част   27   %

с нормална морфология (N>4%)   3   %     с опашни дефекти   6   %

с абнормална морфология   97   %     с цитоплазмен остатък   5   %

с главични дефекти   95   %     TZI (N<1.6)   1.37   

*Преобладаващи дефекти   Аморфни, пириформени, вакуолизирани главички, сперматозоиди с неправилно прикрепен среден сегмент и задебелен среден сегмент
Заб. Референтните стойности на показателите от семенния анaлиз са съобразно WHO laboratory manual for Examination and processing of human semen -  fifth edition
Заключение:   Тератозооспермия. Левкоцитоспермия.

OR =

и за мнение

# 709
kiki, беше ми малко трдуно да я разчета, но мисля, че се оправих. Нали е правена в репродуктивна клиника? Ако е така, тогава резултатите са достоверни.
Завишени са левкоцитите, което може да означава инфекция. Консултирайте се с лекар, може да назначи още изследвания да потърси причинта, може да се наложи лечение. Иначе бройката е добра (малко над нормата на мл), но с добрия обем крайната бройка е достатъчно добра, подвижността също е в норма (по новите критерии). Морфологията е под нормата, но на нея и отдават най-малко значение (да не говорим как спорят доколко е важна изобщо). И по принцип имай предвид, че преди генрални заключения е хубаво да имате още две спермограми (с поне 6 седмици разлика във времето), за да се придобие по-добра представа за цялостната картина. Успех!

# 710
  • Северозапада
Здравейте!
Преди около година и половина решихме, че вече ни е време и искаме да имаме дете, и спряхме да се пазим. Но нищо не се получаваше с месеци. Реших че е време да проверим защо не се случва и помолих приятеля ми да си направи спермограма. Резултатът е Астенозооспермия и наличие на бактерии в еякулата. Искаме да направим и микробиология преди да запишем час при андролог. Та въпросът е трябва ли и микробиологията да се направи в клиниката по репродуктивна медицина или може и в друга лаборатория? Искаме да си съберем материала вкъщи и да го занесем, а лабораторията ни е значително по-близо от клиниката.
Благодаря за отговорите!

# 711
ant G , стига да е лаборатория, на която може да разчиташ за достоверни резултати, не виджам проблем.

# 712
Здравейте на всички Simple Smile
 Пускам и нашата спермограма  и ще съм много благодарна ако получа отговори и съвети Simple Smile

Цвят    Белезникав      Белезникав
   Вискозитет    Нормален  Нормален
   Втечняване    11минути                                                                < 60
   pH    8.0                                                                                          > = 7.2
   Обем    4.3ml                                                                                  > = 1.5
   Концентрация    96.1milion/mL                                                     > = 15.0
   Общ брой сперматозоиди    413.2M/Ejac.                                    > 40.0
   Подвижни сперматозоиди ( a+b+c )%    49.4%                            > = 40.0
   Бързо прогресиращо подвижни сперматозоиди ( a )    27.8%    > = 25.0
   Бавно прогресиращо подвижни сперматозоиди ( b )    13.5%    5.0 - 25.0
   Непрогресиращо подвижни сперматозоиди ( c )    8.1%            < 5.0
   Неподвижни сперматозоиди    50.6%   
Концентрация на бързоподвижните сперматозоиди ( a)    26.7M/mL >5 M/mL
Концентрация на бавноподвижните сперматозоиди ( b)    13.0M/mL >10 M/mL
Концентрация на функционалните сперматозоиди    10.8M/mL    >3 M/mL
   Подвижни сперматозоиди ( a+b+c )                    204.3M/Ejac.   
   Прогресиращо подвижни сперматозоиди ( a+b)    170.7M/Ejac.    > 20.0
   Функционални сперматозоиди                            46.4M/Ejac.   
   Индекс на подвижност    241.0                                                       > 80.0
   Скорост    13.0micron/s                                                                    > 5.0
   Морфология - нормални форми    91%                                    > 15.0
   Главични дефекти    7%   
   Шийни дефекти    1%   
   С цитоплазматичен остатък    *%   
   Опашни дефекти 1%
[/pre]

# 713
didoca, къде сте правили спермограмата? Показателите са ви отлични, не виждам никакви проблеми.  Много ме изненада нормалната морфология от 91%  Shocked. Аз такова нещо до сега не съм срещала, не казвам, че е невъзможно, но е и леко странно. Малко на принципа прекалено добре, за да е истина (мое лично мнение). Но ако все пак сте я правили в клиника по стрилитет, би трябвало да е ОК.

# 714
Здравей,

много се радвам,че е добре  Grinning
 Направихме я днес в лаборатория "Лина" в Бургас
 В понеделник ще я занесем да видим уролога какво ще каже Simple Smile

# 715
Какво точно трябва да означава морфология 91%,че не ми е ясно? Simple Smile

# 716
Ами ако обърнеш внимание на числата вдясно ще видиш, че спермитата с правилни форми траябва да са поне 15%. От всичко, което съм чела по литературата, много малко мъже го докарват до повече от 15, просто по някакви причини майката-природа нещо не се старае да ги изпипва по нашите стандарти. А при вас тя е уж 91%!!! Просто е странно висока и се питам доколко лаборанта си е свършил добре работата в оглеждането. А ако се е престарал с морофлогията дали не се е престарал и с другите параметри, примерно подвижността, която е трудничка за мерене. Доколкото знам в Бъргас няма репродуктивни клиники (поправете ме ако греша), тук всички във форума ще те посъветват да я повторите в лаборатория на репродуктивна клиника преди окончателни заключения. Прекалено много хора са губили ценно време с недостоверни резултати от обикновени клиники. Успех!

# 717
Didoca не разчитай много много на тези резултати, поне в частта за морфологията. В рамките на 1 месец направихме  една спермограма в Лина и една в репродуктивна клиника във Варна. Различаваха се резултатите, особено в частта морфология. Може да се върнеш 1-2стр. назад и да видиш как ми се различават двете спермограми. На тази  разчитам повече, все пак има печат, подпис, заключение и е правена в клиника от лаборанти, които всеки ден това правят и са обучени.  Peace

Ето ми ги и новите резултати от Варна след посещение в клиника във Варна, при д-р Александов, резултата от изследванията са- Цветна снимка, заключение- напълно проходими тръби, матка и меки тъкани в норма, кости също....

Овулация и хормони в норма.....но спермограмата е кофти(и се потвърди и там  )

Семенна течност-всичко в норма (няма да ви пиша отделните показатели

Сперматозоиди

Концентрация                             6х10 на 6та
Общ брой.                               30х10 на 6та
Подвижност(прогресивно +непрогресивно)          67%
прогресивно подвижни.                                       48%
Не прогресивно подвижни.                                  52%
Неподвижни.                                                      33%

Морфология

Нормални форми.                          16 %
Кръгли клетки.               < 1 х 10 на 6та

Заключение : леко е намалена концентрацията и общата бройка на сперматозоидите в еякулата

Диагноза:      Oligozoospermia-лека степен
Подходящо лечение : IUI ( ВМИ)

Лекаря каза, че макар и трудно, не е невъзможно зачеване по естествен начин. Ще чакаме до лятото, ако не стане -ВМИ.  Не ни изписа никакви витамини, тъй като ние по принцип водим здравословен начин на живот- не пушим не пием, храним се с плодове и зеленчуци, без пържено и полуфабрикати, така че проблема е физиологичен най-вероятно и няма да се повлияе от добавки......ще се радвам ина вашите коментари и съвети.  Hug

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 19:59 от pufpafka

# 718
Здравей,

много се радвам,че е добре  Grinning
 Направихме я днес в лаборатория "Лина" в Бургас
 В понеделник ще я занесем да видим уролога какво ще каже Simple Smile
[/quote Дано резултатите са достоверни.Ние почнахме от лабораторията но др. Тошкина, да ти кажа и тях не ни ги зачетоха ,но все пак трябва да се почне от някъде.

# 719
 Благодаря на всички за мнението,което вече ме кара да се замисля дали да не отидем до Варна,защото в Бургас не знам дали има репродуктивна клиника...
 pufpafka за д-р Александров трябва ли предварително да си запишем ден и час и прегледа , изследванията веднага ли се правят?

Общи условия

Активация на акаунт