ЗОНАТА и ние - 3 тема

• 87 236
  • 726
  •   1
Отговори
# 240
  • Universe
Бихте ли могли да ми обясните вярно ли съм разбрал,  че минималният брой хранителни блокове при мъжете е 14 и ако е, то колко е таванът, тъй като не разбрах ? Thinking

Аз лично не съм чувала за това. Знам че, минимумът за консумация е 8 бл. дневно за възрастни, а за разлика мъже/жени не знам.  newsm78
Максимум също не съм чувала, той зависи от двигателната активност - колкото по-вече движение и спорт, толкова по-вече блокове. Изчисляваш си ги според активността.
Ако има някой по - запознат да отговори. Някой от "старите" зонатари. Simple Smile
В книгата "Зоната" на Б.С. не пише нищо за минимален и максимален брой блокове. Просто изчисли своите нужди по схемата, която е дадена. Ако нямаш книгата ще ти пратя линк.

Книгата е по-стара, а в сайта непрекъсно има обновявания - http://www.zonediet.com/tabId/133/itemId/457/What-is-the-minimum … otein-intake.aspx. /това, което към копирала е от 12/13/2007 11:53:17 AM/

What is the minimum amount of daily protein intake?
Last Updated 12/13/2007 11:53:17 AM

Regardless of your protein calculations, we always recommend a minimum of 75 grams of protein throughout the day for adults. This is ideal for most women, whereas most men will require about 100 grams of low-fat protein each day.

Който е на ти с английския, може да се порови и да отговори на въпроса на eous_forever , мен ме ползвайте с руски  Wink

e4ko, като се храниш навън, най-лесно става със списъка на Симеонов - аз постоянно си го нося в мен и се ориентирам за това, какво да си поръчам по грамажите в менюто.
И понеже не мога да кажа 450гр. домати - си поръчвам салата и ям от нея 2 части срещу 1 част месо/риба Peace  - и така съм съм изяла 4 блока П,В /мазнините си ги добавям/ Hug

"Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на четири протеинови блока. То е приблизително равно на едни пилешки гърди или 115 г пуешко месо.Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати.
Ако консумирате благоприятни въглехидрати /зеленчуци, плодове с нисък ГИ/ тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни /скорбяла, зърнени храни/, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините. Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт - повечето десерти са почти само от въглехидрати - просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това."  - "Зоната"

Пишеш, че в къщи ядеш 2-3 неща основно - ами изчисли си ги по Зоната  Peace /ако трябва, ще помогнем Hug, просто ги нахвърляй/.
Ако искаш да ослабваш - по-добре е да изключиш хляба като източник на въглехидрат, а, ако не можеш - въгл. блок да включва хляб и салата или хляб и плод.

12-те  стъпки на анонимните преяждащи  

# 241
  • Universe
eous_forever,  Hug

Виж какво намерих за теб - http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=4&t=4171#p32906

Аз приемам по 16 на ден, а съм 64 кг в момента. 18 блока на ден е съвсем в реда на нещата. Хапвам 4 блока на 3те основни яденета и 2 - на 2те междинни (Сайтът ми изкалкулира 15 препоръчани). 11 би било нормално за жени, но дори и това ми се струва малко.

За тези 3 месеца:
Започнах от - тегло 70кг (височина 180), талия 80см, китка 16см. Сметките показаха 13% телесни мазнини - 9кг/70.

Тренирам фитнес 3 пъти в седмицата.

2,5 месеца по-късно - 64кг, талия 70см (което си е към 10% и по двата показателя). Сметките показаха 3% телесни мазнини - 2/64. Приблизително бях свалил 7кг мазнини и качил 2кг крехка телесна маса.

Само да добавя, че се занимавам с фитнес повече от година преди да започна Зоната и промени в теглото ми и талията не се забелязваха (да не се отклоняваме от темата).

Бих искал да разбера дали някой от вас има опит със Зоната и спортуването. В момента следвам препоръките на книгата - 1вото междинно хапване ми е 30 мин преди тренировка - второто, веднага след нея.

http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=4&t=4171&start=25#p33062  ....Интересното е, че все пак успях да намеря информация по въпроса, който засегнах преди време (в Овладяване на Зоната) - може ли да се качи крехка телесна маса с този режим на хранене. Ще се опитам да я опиша без да цитирам дословно:

Според авторът, изграждането на 450г мускулна маса на месец е доста смело начинание. За целта, количеството блокове, които приемате за поддържането на вече съществуващата си крехка телесна маса, трябва да се повиши с 1 блок. Балансът протеини-въглехидрати-мазнини за деня си остава валиден. Обяснението е, че мускулът съдържа 70% вода или само 136 грама протеини (от желаните 450). При разделяне 136 грама на 30 дни излиза, че са необходими към 4,5 грама протеини повече за изграждането на тези 450г допълнителна мускулна маса. Разбира се в основата на усвояването на тези протеини е спортуването и най-вече - вдигане на тежести.

Последна редакция: вт, 24 авг 2010, 23:25 от lenny_pld

# 242
Аз лично искам да споделя, че от 1 месец съм в Зоната и спазвам 100% условията. Факт е, че отслабнах и достигнах моята най-добра форма, както си пишеше в книгата. Бъдете сигурни, че книгата и авторът й не подмамват и не ви бодалкат. Следвайте принципът на Зоната и ще се получи всичко от самосебе си. Аз все пак си разпитвам да видя как се развиват нещата и дали се бъркам и слабея от друго. Но аз си тренирам все пак и това оказва влияние. За всички нови зонарчета се обръщам със съвета : " Бъдете смели и вярвайте, че ще се получи, без да самосъжелявате и да се подценявате" Simple Smile. Всички можем.  smile3521 newsm68

# 243
На lenny мога само да я похваля, че се грижи за потребителите във форума. Благодарности за помощта дотук. smile3525 smile3501 thumbsup

# 244
lenny_pld, много благодаря за отговора. Ще видя въпросният списък. И дано успея да вдена от него нещо. А пък това с дланите ми е основно правило, което следвам, но грамажите на суровите продукти и размерът е съвсем различен от сготвеният вариант и ми е невъзможно да си представя 3 чаши зеле например в сготвен вид как изглеждат... (пак за храненето навън става дума) За салатите и мръвките се ориентирам по дланта си. Явно ще трябва да си изпринтя един списък за основните храни и да се боря... И докато не съм в състояние да визуализирам еди-колко-си грама сирене, например, просто няма да го ям... Ииии така.
А, иначе, ще досаждам за идеи за манджички в Зоната, че на сухоежбини не се живее.  Rolling Eyes
За хляба съм повече от сигурна, че трябва да го заменя с други въглехидрати, но сутрин ми е най-лесно да намажа филия с извара, пък разни варианти за извара с мед и тем подобни хич не ме грабват...  Sick
Вече ще ви следя редовно!
  bouquet

# 245
Само да попитам къде мога да открия списъка на Симеонов? Нещо не можах да се ориентирам - на първа страница има едно интервю с него, но списък не открих...    Thinking

# 246
  • Universe
Само да попитам къде мога да открия списъка на Симеонов? Нещо не можах да се ориентирам - на първа страница има едно интервю с него, но списък не открих...    Thinking

Малко сме го кодирали  Hug hahaha

Това са двата листа, които знаем от един "доктор" - DIETOLOG  Wink

# 247
Аха, тъкмо в тях съм забила нос!  Outta Joint

Ей това е друга работа вече! Написано като за по-семплички...  Joy

# 248
На lenny мога само да я похваля, че се грижи за потребителите във форума. Благодарности за помощта дотук. smile3525 smile3501 thumbsup

newsm10

Аз последните две седмици се сакатлосах със Зоната, но грешката си беше моя- с ИР не може да заместваш хляба с ябълка ей така. Минах на броене на калориите и установих, че това е нищо друго освен Зоната- ако искам да отслабвам трябва да поглъщам не повече от 1800 ккал дневно, а това си е една филия хляб на ядене и не повече от половин лъжичка мазнини на ядене, защото са много калорични- ща не ща пак си бях в Зоната, но по друг начин.

На мен голям проблем са ми протеините- изобщо не ми се яде месо напоследък- яде ми се мляко, а то е с въглехидрат и така хляба, който ми е важен , а така отива на кино и излизам от Зоната, но какво да се прави. Скоро четох, че въглехидратите в кис. мляко са наполовина (бактериите ги изяждат), а в сиренето много по-малко, в кашкавала почети липсват- това за киселото мляко май не е отразено в Зоната (на запад йогурта нерядко е и с нишесте, та може и за това).

Също проблем се оказа тренировката- ако при нормалните хора захранването може и да не е проблем, аз понеже съм с ИР правя силни хипогликемии след тренировка и положението ми се влоши, та трябваше да мина макар и на ниска доза метформин- нямам опит с тези неща- някой да е по-вчас  със захранването след тренировка-какво представлява, какво се яде?

Добрата новина е, че дали от спорта, или от макар и приблизителната диета по Зоната гликирания ми хемоглубин (стойностите на кр ми захар за три месеца назад) е 3.9 (реф стойности 3.2-6.2).

# 249
nadindf, това което чета по форумите за храненето при трениращи - след тренировка веднага се приема бърз въглехидрат - банан, мед примерно. Аз зимата излизайки от залата изяждах по една ябълка /все пак е въглехидрат основно/ и се чувствах страхотно. Сега нищо не ям след тренировка, защото ми е много топло. Аз всеки ден тренирам вече и моите калории трябва да са около 1800-1900 на ден, виждат ми се много за да продължа да свалям. Имам още 3-4 килограма, основно в талията и се надявам с по-стриктно придържане към Зоната да успея. Но ми е много трудно, много.

# 250
Stelda, не се отчайвай именно последните килограми се свалят най-бавно, тогава вече движението е единствения начин да се постигнат желаните резултати. При положение, че всеки ден тренираш няма начин да не се получи, просто иска малко търпение. Това, което мога да ти препоръчам е повече аеробни упражнение като ходене и тичане, аеробиката също е добра възможност, но тя е по-натоварваща. Храни се с възможно най-благоприятните продукти най-вече що се отнася до въглехидратите и не забравяй водата. Казвам всичко това от собствен опит и при мен проработи ( нищо, че след това от собствената си глупост качих част от килограмите, но това е друга тема на разговор), надявам се, че и при теб ще даде резултат пък в крайна сметка със сигурност няма да ти навреди Simple Smile .

# 251
И аз мен ми е много трудно с тези кила, а те са много повече от твоите, но гледам да разнообраявам спортовете- като ми писне нещо- започвам нещо друго. Общото ми впечатление е, че не е задължително да тренираш яко и да отслабваш- може да стане и с по-малко натоварване- много зависи от организма- аз докато бях на Синди свалях много малко, сега само с разходки и диета 300г на ден поне, но това е по-скоро до метаболизъм -да налучкаш кой спорт е по-подходящ за метаболизма ти.

По това, което съм чела няма никаква връзка между това, което ядеш и за какво го използва организма- за енергия или запас, и какво е разпределението между двете- при мен с моето ИР мога да пълнея и от марули ако съм много зле.

Аз ударно тези дни свалих няколко кила и направо имам чувството, че ще изперкам- сега почивам и захранвам със Зоната- тя поне позволява да си даде човек почивка от тренировките и да си хапва без да изпада в крайности и без да качвам обратно килата.

# 252
И аз знам, че последни остават на ханша и там е най-трудно, но щом си го докарала до тук, значи ще се справиш- аз си почивам на всеки 2-3 кила,че психически ми идва нанагорно.

# 253
Записвам се да ви следя,момичета! Hug Харесаха ми идеите на др Папазова от предаването на Гала, и сега намерих и темата тук. Simple Smile

# 254
Дами взех си червен боб. Някой знае ли дали е както грамажа при зелен/жълт боб?

Общи условия

Активация на акаунт