Да намажем и ние........(мазила, пастети, разядки и т.н.)

  • 60 434
  • 133
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 9 464
има, наши приятели гледат декари до Тополовград. Просто не е познат тук като зелен. Опитаха да продават зелен, но никой не купва тук и пак го оставиха за семена.

# 46
  • под тепетата
  • Мнения: 11 182
И в Пловдив имаше преди да разбичкат Четвъртък пазара на една сергия за зелентии и гъби.

# 47
  • Мнения: 332
Във вторник се върнах от Майорка. Там е много популярен сос Айоли. Навсякъде го сервират с топли франзелки или разни хлябове със семена. Голяма вкуснотия е. Ако някой има изпитана рецепта да сподели.

# 48
  • Мнения: 22 867
Във вторник се върнах от Майорка. Там е много популярен сос Айоли. Навсякъде го сервират с топли франзелки или разни хлябове със семена. Голяма вкуснотия е. Ако някой има изпитана рецепта да сподели.

Доста преди време го забърквах често, но моята рецепта е със суров жълтък, вече не смея да го правя. Може би има и друг вариант. Иначе е вкусен. Peace

Като порових из рецептите си, намерих и заместител - извара, майонеза, сол, чер пипер, чесън хубаво разбити. 4o4olina, а какво според тебе има в тоя сос, който така ти харесва?

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 11:47 от labrex

# 49
  • Мнения: 332
В едното заведение, където най-много ми хареса попитах за рецептата, защото сервитьорката беше жената при която бяхме на гости, но това, което ми каза тя малко ме озадачи /а може и готвачът да не иска да издаде рецептата си, не знам/. Според нея се разбива олио с прясно мляко, яйца не спомена и заради това рецептите, които намерих в интернет помислих, че са различни. Не знам дали ако разбиваш прясно мляко с олио ще се получи нещо с консистенция почти като маргарин, но ако е така значи освен млякото и олиото има чесън, сол и магданоз, може би и лимон, но не се усещаше да е много кисело. В други заведения където опитах имаше по-скоро майонезен вкус.

# 50
  • Мнения: 22 867
В едното заведение, където най-много ми хареса попитах за рецептата, защото сервитьорката беше жената при която бяхме на гости, но това, което ми каза тя малко ме озадачи /а може и готвачът да не иска да издаде рецептата си, не знам/. Според нея се разбива олио с прясно мляко, .....................

От олио и прясно мляко се прави майонеза без яйца. Нищо чудно нея да овкусяват newsm78.

# 51
  • Мнения: 196
labrex тази майонеза звучи страхотно.А правила ли си я със зехтин?Притеснява ме да не удря много на маслини,но се изкушавам да опитам.

# 52
  • Мнения: 22 867
labrex тази майонеза звучи страхотно.А правила ли си я със зехтин?Притеснява ме да не удря много на маслини,но се изкушавам да опитам.

Обичам зехтин и маслини и, според мен, е добре, а можеш да смесиш зехтин и олио. Пробвай с по-малко количество.  bouquet

# 53
  • Къде ли не
  • Мнения: 819
Аз съм я пробвала със зехтин и не ни хареса. Много му е силен вкуса. Зехтинът който използвах беше екстра върджин.

# 54
  • Мнения: 196
И моят зехтим в момента е същия(на Коста Д'оро).От всички зехтини,които съм ползвала до сега този е с най-силно изразен вкус на маслини.Може би наистина ще го смеся с олио Hug

# 55
  • Мнения: 14
Ето и едно много любимо ястие в моят дом :
Карибска "салата" Simple Smile

В една тенджера завирам вода и в нея слагам 5 яйца да се сварят , на съседният котлон в по-голяма тенджера слагам  3-5 картофа обелени , 1 глава лук , 7-8 скилидки чесън , и 1 - 1,1/2  пангасиос ( не съм сигурна дали името на рибата е правилно) или каквато риба предпочитате вие , стига да е филе. След което, когато всичко омекне излейте водата , прибавете сварените обелени яйца , и омачкайте всичко това с малко масло (или олио) сол, оцет(без него просто вкуса е тотално различен)  и черно пиперче на вкус , резултата е уникален става не само за разядка или салата , ами направо за основно ястие Simple Smile
 Да ви е сладко , и весели празници ! Hug Hug Hug

# 56
  • out of space
  • Мнения: 8 623
labrex тази майонеза звучи страхотно.А правила ли си я със зехтин?Притеснява ме да не удря много на маслини,но се изкушавам да опитам.

Такава майонеза правя редовно, отдавна ядем само домашна, купешка е абсурд да взема.

Става буквално за 2 минути. Има два задължителни момента- слагаш всички съставки в буркан и задължително го оставяш да престои половин час на стайна температура. Другия важен момент е лимонтузуто, без него няма гаранция какво ще се получи.

Забрави за зехтина- после горчи!

# 57
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 3 152
В едното заведение, където най-много ми хареса попитах за рецептата, защото сервитьорката беше жената при която бяхме на гости, но това, което ми каза тя малко ме озадачи /а може и готвачът да не иска да издаде рецептата си, не знам/. Според нея се разбива олио с прясно мляко, яйца не спомена и заради това рецептите, които намерих в интернет помислих, че са различни. Не знам дали ако разбиваш прясно мляко с олио ще се получи нещо с консистенция почти като маргарин, но ако е така значи освен млякото и олиото има чесън, сол и магданоз, може би и лимон, но не се усещаше да е много кисело. В други заведения където опитах имаше по-скоро майонезен вкус.
Алиолито е типично за Барселона. Оригиналното се прави,като се счука една глава чесън с олио в хаванче, докато стане кремообразно. Много е трудно, но и на мен ми е любимо.За мляко не знам да се слага, но в различните части на страната го правят по различни начини. В Метро има много хубаво испанско алиоли  smile3521

# 58
  • Мнения: 4 754
Алиолито беше в зелената кутийка, нали - свърши драга, свърши, изкупиха го Laughing
Да ви кажа поне къде стоеше, че аз трябваше 5 човека да попитам, докато го открия - на хлад.стелажи, там където са готовите салати и сандвичите.

От мен любими за мазане:
Баба гануш и хумус, рецепти от нета.

# 59
  • Мнения: 1 982
Чудесни рецепти, благодаря.  bouquet
Ето и нашето "онова за мазане", просто няма име, така го нарича майка ми, така и ние у нас  Blush
Една кутия майонеза, сирене, 1-2 супени лъжи кисело мляко, копър, черен пипер, счукан чесън, сол (ако е необходимо), всичко пускам в блендера. После мажем и ядем, върви на препечен хляб, на варени яйца, варени картофи и т.н. Peace

Общи условия

Активация на акаунт