Машина за хляб-34 част

• 84 960
  • 729
  •   1
Отговори
# 345
А някаква идея откъде да си намеря черен кимион newsm78 Много искам да си взема, ама пусто навсякъде ме гледат като нечифтокопитно животно, като се опитам да обясня какво търся Crossing Arms

Моля да не се смята за спам, защото точно от тази тема научих за тази подправка (от майстор Ердинч по-точно Mr. Green) Crazy
Провери в Карфура, имат кътче за подправки, май  и това съм го виждала там.

# 346
А някаква идея откъде да си намеря черен кимион newsm78
Моля да не се смята за спам, защото точно от тази тема научих за тази подправка (от майстор Ердинч по-точно Mr. Green) Crazy

Прочети и ТУК, поста на  desychem, може в арабско магазинче да го намериш.   bouquet

# 347
Моля моля моята машина (от втория тип, която всъщност си е точно машината за точене на паста) най-тънката дебелина е направо като хартия. Ширината да - тя е тясна.
Може ли да се купи в София и каква е цената. Сигурно съм гледала подобна машина и цената беше около 140 лв. (не помня точно, но и ги нямаше в момента, а можеха да ми я доставят; но пък тя не можеше да разточи тънко като хартия).
Каква рецепта ползваш и точиш ли кори за баница с машината? Вярно, че са теснички листата, но ако не е много трудоемко... Разказвали са ми, че не ставало тънко от един път. Може ли да разкажеш по-подробно за машината?

# 348
pepa_ilkova , а на машината не изписва ли какво става в момента? На моята пише-бърка, втасва, пече и т.н. Когато правих тесто за кифлички, втасва няколко пъти, после ги оформих и пак оставих да втасва, но точно в твоя слуачй не знам.

Не само таймера си работи.
Аз прекъснах програмата, изчаках ги да втасат и ги изпекох. Но не се отказвам, ако някой ми даде съвет ще съм му много благодарна.

# 349

Не само таймера си работи.
Аз прекъснах програмата, изчаках ги да втасат и ги изпекох. Но не се отказвам, ако някой ми даде съвет ще съм му много благодарна.
В книжката към машината на стр. 85 и стр. 86 е обяснението. Ако не го намериш, ето някои по-важни моменти.
Месенето и втасването на тестото във ваничката продължават 1 час и 21 минути общо. След това светлинният индикатор започва да мига (и машината издава звуков сигнал). Това е моментът, когато трябва да извадиш ваничката (винаги изключвай машината от щепсела, когато слагаш или изваждаш ваничката, тя си помни докъде е стигнала, а после си я включи пак). Оформят се багетите (преди това четирите топки тесто се оставяли да почиват 5 минути), слагат се във формичките на кошничката за багети, слагаш си я вътре в машината и отново натискаш бутона Старт/Стоп. Паузата, през която оформяш багетите, е един час и ако пресрочиш времето, машината ще се рестартира и процесът ще се прекъсне (не, че не можеш да си изпечеш багетките във фурната..., ама нали идеята е да се използва програмата и машината). Точно тази програма реших да пробвам в началото на хлебопеченето и се оказа, че нещо не е наред, защото на дисплея се изписа друго време (за багетите е от 2:07 до 2:14, в зависимост от грамажа) и се усетих, че няма да станат багети (машината отиде на сервиз, а аз 20 дни умрях от нетърпение).

# 350
  • Бургас
  bouquet за Лабрекс и бедствената госпожа - ще потърся дали имаме нейде тук арабски магазин, както и в Карфур някой път ще погледна (все си мисля, че като ходих там един път специално гледах и търсих при насипните подправки Rolling Eyes но пък може да го е имало като "черен сусам" Thinking). Хич не знам дали ще ми допадне като вкус и мирис, ама като съм си го навила на пръста... hahaha

А пък по темата - да споделя, че пробвах шоколадовияк кекс на Танита и спазих изискването да е половин дозата, заради вертикалния ми контейнер. Да, ама дойде мъничко май сместа (оста на перката стърчеше дори навън) и не можа да се размеси добре (което го установих впоследствие), въпреки че ръчках с дървената си шпатулка. В четирите ъгъла е останало неразбъркано брашно, което после стъргах от готовия кекс, който пък мязаше на подметчица - мъничък, тъничък и плосък Mr. Green Иначе беше вкусен. И не го правих по специалната програма на машината, защото е 2 часа и 50 минути Shocked - оставих да се бърка 20 минути на програмата за тесто, после постоя 5 минутки и пуснах програмата за печене (ама убийте ме, не помня колко време го пекох Embarassed). Продължавам с търсенето на идеалния мързелив кекс baby_neutral

# 351
  • София

Имам два модела хлебопекарна Мулинекс, като едната я ползвам 5 дни, а другата 2 дни на село. Първата се развали още на петия ден, оправиха я, след това се извади шишчето на ваничката и като я занесох на сервиз, пак са оправяли нещо по самата машина, а ваничката си я закупих (не влиза в гаранцията). Другата машина, която ползвам по-рядко, си работи добре. Струва ми се, че тези хлебопекарни са направени да се ползват 5-6 пъти в месеца, а аз я ползвам всеки ден.
Моята Мулинекс се ползва всеки ден без прекъсване от четири години насам.Ама наистина всеки ден.Проблеми нямам.През третата година контейнерчето протече,но мъжа ми му смени някакъв семеринг за няма и левче и всичко е ок.
Така че обобщенията не винаги са валидни. Peace

# 352

Моята Мулинекс се ползва всеки ден без прекъсване от четири години насам.Ама наистина всеки ден.Проблеми нямам.През третата година контейнерчето протече,но мъжа ми му смени някакъв семеринг за няма и левче и всичко е ок.
Така че обобщенията не винаги са валидни. Peace
А откъде си купихте този семеринг? На една от ваничките имам същия проблем и ме измародерстваха да си закупя ваничка. Аз си я пазя и ако си намеря семеринг, ще стои като резерва.

# 353
  • София
Сега попитах мъжа ми-адреса е ул Охрид27,магазин за лагери и семеринги.Магазина се казва Хубата. PeaceВзимаш казанчето и отиваш.Но казанчето трябва предварително да е ...разпломбирано или как да се изразя.и там на място мериш.Номера на нашия семеринг е 19-18-6,това са му размерите всъщност.оф,дали ме разбра,мъжа ми ми говори и аз пиша. Laughing

# 354
А пък по темата - да споделя, че пробвах шоколадовияк кекс на Танита...
Каква марка ти е машината и защо не опиташ да си спазиш програмата (наистина е дълга, но пък ако става добре...). Днес съм на вълнА творчество в хлебопеченето и направих кекс в хлебопекарната (Мулинекс, програма 10, пуснах на мах. време 1:30).
Искаше ми се да направя ябълковия кейк (рецептата е няколко поста по-горе), но нямах ябълка. Реших, че мога да смеся две рецепти (шоколадовия кейк и ябълковия) и импровизирах. Ето я цалата рецепта:

Кекс за машина - БГМама (така си я записах в "тефтера")
3 яйца
½ ч.ч. вода (затоплена)
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ½ ч.л. лимонтозу
2 ч.л. сода
2-3 с.л. какао (от този ред надолу количествата са приблизителни, не съм мерила)
щипка сол
щипка индийско орехче
1 ч.л. канела
след сигнала (видя ми се рядка консистенцията на тестото):
½ ч.ч. грис
3-4 нарязани сини сливи
20 г стафиди
50 г орехи

Програма 10, Мулинекс, време 1 час и 30 минути. След печенето 5-10 минути оставих кекса в машината, след това постоя малко във ваничката, за да може да се извади.
(изобщо не очаквах да стане, но като четох отзивите във форума, се престраших).

П.П. Меси 10 мин., почива 5 мин., пече 1 час и 15 минути.

Последна редакция: вт, 12 апр 2011, 12:15 от Анонимен

# 355
Сега попитах мъжа ми-адреса е ул Охрид27,магазин за лагери и семеринги.Магазина се казва Хубата. PeaceВзимаш казанчето и отиваш.Но казанчето трябва предварително да е ...разпломбирано или как да се изразя.и там на място мериш.Номера на нашия семеринг е 19-18-6,това са му размерите всъщност.оф,дали ме разбра,мъжа ми ми говори и аз пиша. Laughing
Аз ще си запиша това, което си ми написала и като им разкажа в магазина, се надявам да ме разберат, благодаря.  Simple Smile Това за разпломбирването не е ясно, но ще видим.

П.П. Днес посетих най-после магазина за семеринги и уплътнения, откъдето уж можех да си купя семеринг за едната ос на ваничката на хлебопекарната (купих си нова ваничка, но ми се искаше да имам резерва, като поправя старата). Обясниха ми, че такъв размер, който ми трябва няма и не са имали. Отгоре на всичко, изделията им били каучукови, а не силиконови, т.е. не били подходящи за хранително-вкусовата промишленост.

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 18:11 от Анонимен

# 356
  • Бургас
alys, с Аляска съм и Танита изрично е уточнила, че за машини с вертикален контейнер не се ползва цялата доза. Това не го бях прочела при предишния си опит пак с нейна рецепта, но за цитрусов кекс  - стана черен като какаов, миришеше цялата къща на изгоряло, а вътре си остана сбит и глетав Sick Това беше с пълната програма за кекс, която по непонятни за мен причини е 10 минути бъркане, почивка 5 минути, пак бъркане 20 минути, почивка 30 минути, кратко разбъркване от половин минута, още почивка и печене (не съм ги гледала кога свършва едното и почва другото) час и 55 минути Rolling Eyes Ще ме извиняват, ама за прост кекс, дето се иска само разбъркване, без втасване и подобни щуротии, такава програма... ooooh!

# 357
alys, с Аляска съм и Танита изрично е уточнила, че за машини с вертикален контейнер не се ползва цялата доза. Това не го бях прочела при предишния си опит пак с нейна рецепта, но за цитрусов кекс  - стана черен като какаов, миришеше цялата къща на изгоряло, а вътре си остана сбит и глетав Sick Това беше с пълната програма за кекс, която по непонятни за мен причини е 10 минути бъркане, почивка 5 минути, пак бъркане 20 минути, почивка 30 минути, кратко разбъркване от половин минута, още почивка и печене (не съм ги гледала кога свършва едното и почва другото) час и 55 минути Rolling Eyes Ще ме извиняват, ама за прост кекс, дето се иска само разбъркване, без втасване и подобни щуротии, такава програма... ooooh!
Знаех си, че не мога да помогна, но поне ми се изясни. Може ли размерите на контейнера (ще погледна и моя за сравнение)? Може би трябва да комбинираш само разбъркване и после да превключиш само на печене, ако има отделни програми.
П.П. Към книжката за втората ми машина има разпечан процеса на работа на хлебопекарната по време за всяка една програма - много удобно (кога меси, кога почива, кога втасва, кога пече). Към първата машина, уж по-скъпа, няма подобно нещо в книжката.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2010, 22:59 от Анонимен

# 358
  • Бургас
Сега половинката спи и не ми се трака да меря, но виж снимката в първия пост на темата Peace А пък иначе аз нали писах по-горе, че точно това направих този път - ползвах само програма за месене за да бърка 20 минути сместа и после пуснах програмата за печене Rolling Eyes

# 359
  • София
Моля моля моята машина (от втория тип, която всъщност си е точно машината за точене на паста) най-тънката дебелина е направо като хартия. Ширината да - тя е тясна.
Може ли да се купи в София и каква е цената. Сигурно съм гледала подобна машина и цената беше около 140 лв. (не помня точно, но и ги нямаше в момента, а можеха да ми я доставят; но пък тя не можеше да разточи тънко като хартия).
Каква рецепта ползваш и точиш ли кори за баница с машината? Вярно, че са теснички листата, но ако не е много трудоемко... Разказвали са ми, че не ставало тънко от един път. Може ли да разкажеш по-подробно за машината?

Ами това си е най обикновенна машина за паста. Аз не я ползвам. Жена ми си я поръча на някаква нейна приятелка дето живее в Италия и тя и я донесе после тук. И на нея нали са 7 степени, като 1-ва степен наистина ги вади като на хартия (после има една приставка и на нея па го режеш на фиде там или спагети). Иначе се разточва два три пъти като постоянно намаляваш номера. Бе голяма играчка е. Аз си предпочитам точилката или да си ги тегля на ръка включително и когато си правя листовете за лазания (е... не са ми толкова правилни листовете на правоъгълници ама съм си налучкал тавата и си ги уцелвам).

Общи условия

Активация на акаунт